icon

Kdy začnou děti chápat nutnost klidu a poslušnosti?

5. črc 2023

Maminky, kdy začala byt s vašimi dětmi nějaká rozumná řeč?
Máme dcerku dva a půl roku. Je úžasná, ale poslední týdny jsem fakt vyrizena. Dcera neustále zdrha. Je strašně kontaktní, s každým by si povídala, hrala. Jenže ne kazdej je na to zvedavej. Vůbec s ni není domluva, proste není. Poprosim ji, aby chvíli stala na místě a za dvě vteřiny je pryč. Vysvetluju, vysvetluju, ale nechápe. Jsme teď na dovolené a my za ni furt jenom litame a jsme s mužem oba už fakt mrtví. Sedět v restauraci u stolu? Ani omylem.
Nechci ji bit, jsem zastánce respektujiciho vztahu, ale tady jsem fakt vyrizena. Vím, ze se rika, ze se děti nemají trestat, ale spis jim máme dat “pocítit” důsledky jejich jednání. Jaké je ale jednání v tomhle případě? V kolika letech vaše děti začaly trochu víc chápat, ze jsou situace, kdy je fakt fajn, kdy sedí na zadku a nikam nechodi? 😂

Strana
z4
veronicka89
6. črc 2023

@klokanka31 ano fakt ...😀 vzdyt se mu nic nestane

veronicka89
6. črc 2023

Minule sjel i s odrazedlem do potoka ... ted uz vi ze ma davat pozor... ;)

drep
6. črc 2023

@veronicka89 oni tam ti rodiče byli. Ale měli ještě jedno dítě, roztříštili pozornost, chlapeček si hrál v bazénu a než se k němu vrátil zrak, měl už hypoxický poškození mozku. Nicméně každý svého štěstí strůjce, já budu klidně dál vody za hysterku.

veronicka89
6. črc 2023

@drep kdyz si u bazenu budes dal od vody ? Jakoze nechodis na koupaliste?

Moje dite skace s rukavksma do vody samo . Vi co muze a co ne ... nikde nepisu ze ho spoustim z oci !
Pisu jen ze ta nim nebeham ptz on vi ze nekde muze spadnout kdyz bude delat neco co nesmi...

drep
6. črc 2023

@veronicka89 na koupaliště fakt nechodím, koupu se buď v moři nebo jdu v hotelu do bazénu, tj cíleně se čachtat a pak se koupeme spolu. Nebo sedím na břehu a hážu jí věci. U moře sedím na břehu já, manžel nebo tchýně s tchánem, které obvykle bereme s sebou. Nebo ve vodě blbneme všichni. Ale ne, rozhodně nesedím na baru s koktejlem a nemám ji jenom na očích. Pro mě voda hlavní nebezpečí pro děti (buď ta plošná k utopení nebo horká k popálení), mám s tím hodně hnusných profesních zkušeností a mám k tomu tedy svůj přístup a fakt k němu nepotřebuju souhlas někoho z modrýho koně.

veronicka89
6. črc 2023

@drep

Tak to my jsme v lete na bazene denne .

Sedim 10m od nej a on si dela co chce at uz v malem nebo velkem bazene ...

Ja k tomu nikoho nenutim . Ja jen pisu ze je dulezite aby si dite zkusilo rizika - ale v pripade nehody byla dohlizejici osoba pobliz a ne vecne decku za prdeli...

petulkadodo
6. črc 2023

Synovi teď budou 3 a trvá to stále. Ale je to prostě neposedné dítě. Když chci, aby v restauraci seděl i když zrovna nejí, musím ho zabavit. Pastelky a hry fungují chvíli, když chci, aby byl hodný dýl, tak dám tablet s pohádkou. Jinak neposedí a bourá reatauraci. Má spoustu energie a chápu, že jen nečině sedět a nic nedělat, ne pro něj hrozně těžké.

klokanka31
6. črc 2023

@veronicka89 A co když vodu vdechne? Asi jsi slyšela i o suchém utopení. Nechápu jak někdo může riskovat životy nebo zdraví svých dětí.

veronicka89
6. črc 2023

@klokanka31 taky to nechapu... 😉👍

drep
6. črc 2023

@petulkadodo mám to stejně a upřímně: když čekám půl hodiny sama na jídlo, tak taky nesedím potichu a nekoukám. Buď čtu knihu, nebo zprávy na netu, hraju hru v telefonu…

jane46
6. črc 2023

Zakazane jablko chutna detem vzdycky nejvic a to je zaklad. Pokud tim neohrozuje sebe ci nekoho jineho, tak proskolovat predem klidne stokrat, ale nechat prostor i s ohledem na pripadna neskodna zraneni, ta jsou mnohdy lepsi nez kupa reci.
A pokud jde o nejaka spolecenska pravidla, napriklad v restauraci/na hristi, tak je zaklad bud a nebo. Nedodrzujes... odchazime bez reci a ani nedostanes pro co jsme tady.
Vse ale domluvit dopredu, kdy to dite jeste vnima.
Ve 2,5 letech uz to musi pochopit, kdy ma volnost a kdy ne. Pokud se do neceho zabere, tak mit domluvu na nejakem pokynu, ktery ji vrati myslenkama zpatky. U nasich deti bohate staci jim tvrdsim tonem hlasu rict zakladem jejich jmena.
No a pokud se vychyta vhodna odmena ve spravny cas... To vyuzivam u akci, ktere jsou vzacne ci nove.

me_druhe_ja
6. črc 2023

@drep mám přesně stejnej názor. Z vody mám obrovský respekt. Stačí se mrknout třeba na profil Dr.Dvoraka na IG. Vůbec mi hlava nebere, že někdo nechá byť s rukavkama dítě samo ve vodě. A nebo ho nechá BĚHAT kolem bazénu. Už jen to běhat. Vždyť od malička přece děti učíme, že kolem bazénu se nebeha, že to klouže, mužem si rozrazit hlavu, sejmout někoho jinýho....a už vůbec bych nenechala v klidu nechat spadnout dítě do vody. Z toho mě úplně mrazí.....:/
Volnost je prima, ale odsud pocud. Přece jen malé děti ještě nechápou nebezpečí, neví co se může stát.
Teď nedávno jsme byli na hřišti a byla tam taková velká prolizaci struktura. Přišel malej kluk, tříletej, s maminkou a lezl nahoru. Přecházel takový lanový most, výška určitě 2m plus výška dítěte tak metr. Maminka stala pořád pod ním. Ale pak stačila sekunda, kdy mrkla bokem, kluk šlápl do díry a propadl dolů. Bohužel pod ním byla taková malá lavička a on se trefil hlavou přesně na hranu. Krve jako z prasete, hlava úplně rozrazena, volala sanitku... úplně mě z toho bylo špatně a doufám, že chlapečkovi nic víc nebude. Klidně se mohl i zabít. A zase kdyby spadl o 10cm vedle, bude mít jen bouli, protože tam je gumový povrch. Od té doby mám hrůzu, když tam děti lezou a hodně je jistim.

Taky je samozřejmě nechávám proběhnout a tak, ale třeba v restauraci se nebeha. Holt tablet. Stejně jako se nebeha na chodníku vedle frekventované silnice. Prostě chodíme za ruku nebo těsně vedle sebe.

Jinak k dotazu: dcera má za měsíc dva a půl a zatím se s ní taky nijak extra nedá domluvit. Myslím, že se to zlepší tak za rok.

laxesis
6. črc 2023

@alice180 souhlasím...

martinka0209
7. črc 2023

Tak já na zadek klidně dám,otroka jim dělat nebudu,co když behnou do silnice,to na zadek nedostanou( když jim řekněte ať stojí i přesto behnou do silnice),já od roku placala přes ruku( např. Když sahali na kolečka od sporáku a na po třetí mě neposlechli) dostali přes ruku,bylo to malinké plácnutí,takže to nebolelo a už si toho nevšimla,prvně vysvětlují a na po třetí dostanou i na zadek,nejsem jejich otrok a v restauraci dokáží v klidu sedět,mám dvou a půl letou ,byli jsme v IKEA na oběd dali jsme ji do dětské židličky a v klidu seděla,v určitých chvílích musí umět poslechnout

martinka0209
7. črc 2023

@alice180 no mám švagra a jeho táta se s ním v dětství prý taky nemazlil a prý je mu vděčný za to jak ho vychoval,neříkám že ho mlátil od rána do večera,ale na zadek dostal

martikbertik
7. črc 2023

Kéž bych byla týden vyřízená 😂😂😂 ta naše tohle začala dělat ve dvou, jsou jí tři a je to čím dál horší 🤣🤣🤣

veronikav31
7. črc 2023

@eiliko nějak nechápu proč by si dítě samo nemohlo vybrat trasu kudy jít. Před měsícem tady byla diskuze a v ní, že matka musí jít na hřiště a dítě se jí vzteká, že nechce a přesto musí jít... co to je? Pokud dítě chce jít vlevo, tak jde vlevo a já buď s ním nebo jdu v pravo a sejdeme se na určitém místě, samozřejmě, že v rámci věku dítěte-cca 2,5r nepůjde 2km bez dozoru, ale nevím proč by nemohlo jít 200m samo,pokud nejde vedle rušné silnice.

alice180
7. črc 2023

@martinka0209 takže takhle vychovává nebo bude vychovávat vlastní děti. Nikdo není vděčný za to, že dostal na zadek. Je to ponižující. To jsou jenom takový řeči.

veronikav31
7. črc 2023

@drep jestli mluvíte o tom chlapečkovi, tak byla tam jenom maminka a poprosila cizí maminku o ohlídání chlapečka, ta se zapovídala a chlapeček sjel do vody a nikdo o tom nevěděl, až se vrátila maminka,tak jej začala hledat a zjistila,že je ve vodě.

veronikav31
7. črc 2023

@martinka0209 stačí názorná ukázka, u nás jsme ve 4.patře, mám otevřená okna,i balkon a děti na balkon chodí,ale nevyklání se-vzala jsem vajíčko(jako jejich hlava),pustila na zem a výsledek viděli oba, stačí s nimi mluvit,ale že bych je bila kvůuli tomu,to fakt ne. A ještě jedna věc, kdyby dělali čurbes v restauraci,tak okamžitě odcházíme bez jídla.Jednoduché, prosté,vysvětlující vše.Není nutné je bít.Když jsem řekla,že někde budou stát na odrážedle,potažmo kole,tak tam stály,pokud ne,brala jsem odrážedlo a nedostali jej.Děti jsou divočáci,ale slušné chování mají od malička říkané, krom scény v obchodě,to jsme pak bez nákupu odcházeli domů a od té doby je v obchodě klid

veronikav31
7. črc 2023

@martinka0209 a ostatně,myslím,že před 14 dny byly zábřery,že kluk cca 5,6.třída zš přebíhal silnici,ani se nerozhlídl a vlítl přímo pod auto.přežil.a co s tím?mlátit jej,že udělal chybu?neříkám nedávat na děti pozor,ale...chybami se člověk učí,ale taky děti musí získat určitou jistotu,že něco dokáží sami,ať v jízdě na kole bez koleček nebo při přecházení silnice v 1.třídě

jerrabina
7. črc 2023

@marianarem naprosto souhlasím. Mě dal můj táta na zadek 3x v životě a jen 1x jsem to vnímala jako ublížení (nepochopili jsme se - tedy on proč něco dělám, já zpětně pochopila proč jsem asi dostala) a 2x to bylo podle mě potřeba. Už nevím proč to bylo, ale asi jsem byla pretažená a nešlo se se mnou domluvit, vím, že mi říkali několikrát (matně si to pamatuju, bylo mi asi pět). Ale potom co mi táta na ten zadek dal mi vysvětloval, že to opravdu nedělá rád a proč to udělal. A mě došlo až tím že mi dal na zadek jak je pro ně důležité zrovna to co po mě chtěli a jinak by mi to prostě necvaklo, ten pocit překvapení že je to tak důležité si taky pamatuju. Pak jsem mu za to byla i vděčná dokonce. Ale bez toho vysvětlení to opravdu nemá cenu, přijde mi. L

jerrabina
7. črc 2023

@martinka0209 do silnice jsem na zadek dávat vůbec nemusela, ale neříkám, že se to vždycky obešlo bez bolesti. Máme hřiště od panelaku ve smyčce uprostřed, takže běžet přes silnici bylo příliš lákavé (nevím kdo to projektoval 🤦‍♀️), tak jsem párkrát dceru tak silně čapla a táhla pryč, i třeba za jednu ruku, což muselo fakt hodně bolet, mnohem víc než nějaké plácnutí, ale když jde o život a zrovna se ze zatáčky vynoří auto, člověk to v tu chvíli prostě neřeší. Takže to se naučila docela dobře. Ale i tak to byl boj pochopit, že to platí i příště.
Ale proč vlastně píšu, jednou na jiném místě mi běžela směrem k silnici. Věděla jsem, že hysterické řvaní by nepomohlo, tak jsem udělala nádech a výdech a autoritativně a klidně zavolala "stůj". Přišpendlilo ji to na místě a pak stačilo mptivačně a hezky zavolat "pojď sem" a když přišla, vysvětlila jsem jí, že k silnici ne.
Je to o tom stejném, jako když někdo povídal, že měli učitelku drobnou stařenku, kterou by jako puberťáci všichni přeprali jednou rukou, ale když přišla k někomu k lavici a v klidu se na něj podívala, ten člověk byl najednou "takhle malinkej" a i ten největší sigr, který prý nerespektoval nikoho jiného ji respektoval. Prostě taková ta přirozená autorita, to, co ten člověk vyzařuje.

lucie7411
7. črc 2023

Ja Te povzbudim 🤣🤣🤣 Mam stejne stara dvojcata, kazdy mi utika na jinou stranu🤣🙈 Domluva zadna, ale bude lepe neboj.

klokanka31
7. črc 2023

@alice180 Hele to je blbost. Můj táta vedl hodně tvrdou výchovu, i na zadek jsme dostali. A já to začala chápat teprve až rok dva zpátky. Sama takhle tvrdou výchovu nejedu, ale uznávám že někde se těm dětem hranice dát musí. Jinak z nich vyrostou spratci co si myslí že můžou všechno.

jane46
7. črc 2023

@veronikav31 Presne. Nazorne ukazky jsou TOP.

Nevypravet co se muze stat jako ruzovou pohadku s jednorozci a autickem Bleskem, ty preci konci vzdycky dobre. Horka trouba - sahnou si. Tohle je palive - ochutnaji. Chteji si koupit blbost - nasetri si. Jak vypada kdyz auto srazi cloveka - neni problem najit video odpovidajici k veku ditete. Co muzou udelat cizi lide - to se da kouknout i na porad na Decku.
A pak uz vi, ze jen tak neplacam a staci rict "Koureni nici zdravi" a veri mi i bez hruznych fotek (plan B). Videly co dela coca cola se zuby 😅
Jo, zabere to cas nez "Nesmis" ci "Zustan" ale moje deti nejsou pejsci na povel. Deti 7 a 5, co chvili neposedi, jedou porad na 120%... a bez takove vychovy bych uz byla davno sediva...

veronikav31
7. črc 2023

@jane46 souhlasím. já mám ráda pálivější jídla, tak si dávám do jídla chilli papričky,když chtějí ochutnat, dám jim a buď je to pálí nebo ne. Příliš sladkého ničí zuby,vypadají a po druhých už nic nenaroste a místo rohlíků, hranolek budou jíst kašičky pro miminka. Synovi jsme v jeho 3 letech zjistili, že nemá levou ledvinu, od toho se odvíjí různá omezení atd., musela jsem jim to vysvětlit a dobrý, teď všude-ať jde o minitábor nebo přechod ze třídy do třídy v rámci školky hlásí, že nemá jednu ledvinu a co může a co ne. Zatím je malý(5 let), ale rizika zná, ukázala jsem mu youtube co se stane,když se poškodí i druhá ledvina a to se mu nelíbilo,že by musel být v nemocnici. Má plnohodnotný život,ale s omezením, to už bude napořád a zrovna ta coca cola není ani na ty ledviny zdravá...

alice180
7. črc 2023

@klokanka31 co konkrétně je blbost ?

veronikaveruverule
7. črc 2023

Ve třech letech se to uklidnilo u nás.. malá je expert,porad se pohybuje a těžko se zastaví, každopádně ve chvíli kdy jsem ji nechala jít alespoň pár kroků dál začala být opatrnější..ve chvíli,kdy za dítětem nepoletite vrátí se.Zkuste říct,ja za tebou nepoběžím,jsem unavená.. malá pochopila, že může tam,kde na ni vidim(u moře to ale zkoušet nejde,to je jasné)a když odběhne pro kytičku, šišku,prozkoumat broučka,nezastavuju se,jdu pomalu dál a hlídám si ji samozřejmě, nekřičím,nebiju.. ať si prohlédne broučka, vždyť je super, že ji vsechno zajímá.. nenutím sedět, vybírám místa,kde si může hrát když dojí..

klokanka31
7. črc 2023

@alice180 To, že stejně vychovává nebo bude vychovávat svoje děti...

Strana
z4