Pomočování u dítěte 3 roky a 9 měsíců. Dát tomu ještě čas nebo to řešit?

lucyer
28. kvě 2022

Ahoj,prosim,syn skoro 4 roky,občas nehoda v noci a u odpoledního spaní jen když jsme odnaučovali pleny,ale poslední 14 dní je to horší,ve školce 4 dny v týdnu se počůrà při spinkání,teď i 2-3 hodiny večer když usne...
Myslíte že to mám řešit nebo dát ještě čas?

fazolkazuzka
28. kvě 2022

Děti nemají myslím tak do 6 let vyvynuty uplne ten smysl aby se vzbudily když mají potřebu. Ve spánku je to u dětí normální. Buďte klidná časem se to spraví. Aspon můj názor na věc

lucyer
autor
28. kvě 2022

@fazolkazuzka už čtu na netu že to může být cukrovka...učitelky mě straší že to neni normální

syslounek
29. kvě 2022

A nestalo se v jeho okolí něco, co by ho stresovalo? Nějaká velká změna? Pokud byl do teď relativně v pohodě a najednou se to takhle změnilo, hledala bych problémy i po psychické stránce.

jannym
29. kvě 2022

Syn po 1,5 roce kdy byl porad suchy (bez nehod) zacal mit takove pomocovaci zachvaty, podle rozboru moci vse vporadku zacal dostavat rybi tuk na podporu dozravani mozku a po cca pul roce se to stabilizovalo, dr tvrdila, ze se to obcas stava, ze kdyz se vyvoj soustredi na neco tak se muze docasne stat, ze v jine oblasti nastane nejaky regres, ale nejdriv mu udelala rozbory moce a krve, aby vyloucila zanety mocovych cest a dalsi obtize…

martt
29. kvě 2022

@lucyer Na internetu najdeš X diagnoz , které to můžou být, ale přitom to nemusí být nic vážného. Může třeba mít jen hodně tvrdé spaní. Tohle mela u dcery kamarádka a holčička "nesměla " pred žádným spaním dostat napít jinak se vždy počůrala. Ja jsem syna cca do 6 let musela na čůrání nosit ze spaní, sice ho to trochu vzbudilo , že začal knourat , ale nebyl schopný si na ten záchod dojít. Kdyz se vycural tak hned usnul a ja ho ze záchodu prenasela už ve spánku. A to dělal i u odpoledního spaní.

merope
29. kvě 2022

Všichni v okolí berou mého syna jako "exotický případ", že ve 3 a kousek už nemá plíny na noc...

Ano, ve školce je to netypické, protože tam většinou děti naženou před spaním na záchod a tak do probuzení vydrží. Čili tam bych začla řešení - dají ho před spaním vyčůrat (připomenou)? Kolik toho pije v průběhu dopoledne? Pije dost třeba začátkem dne a pak při obědě méně? Teď jak začly vedra, tak i já, co má s pitím problémy, jsem začla pít víc - a tím víc chodím na záchod. Mají při hraní venku dostupné pití? Dávají mu dost pít během brzkého rána? Ať ho případně hlídají v tomto (připomínají) - a pak už kolem oběda ať pije méně (určitě ne z důvodu, že "by ses počůral", ale prostě "abys pak nepotřeboval čůrat, když se spí").

merope
29. kvě 2022

@syslounek Já tak nějak přirozeně začla víc pít, jak je teď horko - a chodím pak v noci i 2x.

mollyweasley
29. kvě 2022

Pokud je to horší, oproti běžnému stavu, pak bych to samozřejmě řešila.

jjasmina
29. kvě 2022

@lucyer poradila bych se s dr určitě

korin
29. kvě 2022

Kdyby to tak měl "odjakživa", tak bych tomu dala ještě čas. Můj syn měl v noci problém až do 5 či 6 let, prostě spal tak tvrdě, že ho potřeba močit nevzbudila. Ale jestli je problém výraznější v poslední době, pak by stálo za to, to probrat s dr. Taky může jít o to, co píše Merope - víc pije a pak nevydrží. Stává se mu to při odpoledním spánku i doma?

lucyer
autor
29. kvě 2022

@korin doma mi nespi .... vypozorovala jsem ze dnes po 2 hod spani se pocural a pak za 3hod znova,no jsem z toho zoufala.Zitra zavolam k doktorce

syslounek
29. kvě 2022

@merope Taky jsem začla víc pít, ale na malou častěji nechodím. Co vypiju navíc, většinou vypotím. V noci nechodím vůbec, ale dcera taky klidně 2x za noc, ale ta chodí i v zimě, pořád stejně. Naštěstí se budí.

janina228
30. kvě 2022

@lucyer a nestalo se něco nového - nečekaného u vás/ve školce? Pokud už to zvládal bez problémů a najednou to začalo takhle (a takhle často), tak to není úplně běžné si myslím..

zizibou
30. kvě 2022

@lucyer ahoj, dcera má cukrovku, je jí 5 let.
Syn hodně pije? A jak předtím, už uměl chodit na záchod normálně? Klidně napiš sz.

zizibou
30. kvě 2022

@lucyer hlavně klid, může to mít opravdu mnoho příčin. I když tvůj stres naprosto chápu. Já ten poslední týden (než jsme to zjistili) byla úplně v pr..
A už jsem to prostě tušila, že něco není v pořádku. Má to od 4 let a za tu dobu jsme udělali obrovský kus práce, život jde dál a žijeme, dá se říct, úplně běžně.

veronikav31
30. kvě 2022

@lucyer syn měl to samé,jen mu byly 3 roky,byl přes rok bez plin na noc a nehody byly výjimečně,pak jich zacalo pribyvat,až to bylo neúnosné,tak jsem se domluvila s doktorkou že nás pošle na ultrazvuk ledvin, psala jsem mikcni kartu kolik toho vypije a vyčůra. Na ultrazvuku ledvin vyšlo najevo že nemá levou ledvinu, bohužel to tak je,pak začal kolotoč vyšetření. Nechci vás strašit, rozhodně bych to nepodceňovala. Teď chodíme na nefrologii, ledvinu sledují,před spaním omezuji pití, samozřejmě režim ohledně pití je, někdy to jde, někdy je to hrůza,musíme být trpělivý,pokud se to nespravi do 5 let(nyní je synovi 4,5),tak budeme posláni na další vyšetření. Jak on roste,tak roste ledvina i močový měchýř,tak uvidíme.

vitezove
30. kvě 2022

@lucyer Strašně snadno se to děje kvůli stresu. Já jsem to měla jako malá, protože na mě byli zlé učitelky ve školce. Vydrželo mi to hodně dlouho, nikdy se nenašla jiná příčina. Jinak doporučuji večer už moc nepít, v noci budit na čůrání atp. Ale každopádně určitě nejdřív doktora. Ať vyloučíte prostě problémy, nějaké záněty, ledviny atp. Pokud tohle všechno bude ok, zkuste nejdřív zjistit, kde je psychický problém. Pokud se nepovede, tak dětský psycholog by mohl pomoci. A pak prostě čas, trpělivost.

maximaty
30. kvě 2022

Žiju v Rakousku a tady jsou tyhle tabulkové "normy" někde úplně jinde. Jsou děti, které potřebují prostě víc času a mají plenky déle, na nějaké odnaučování se tu nehraje, prostě až dítě dozraje, tak to je. Starší syn byl ve dvou letech kompletně bez plen, mladší má na noc teď ve třech a půl letech stále plenu. A ještě dlouho jí bude mít. Zaprvé spí opravdu tvrdě a když už ho to vzbudí, tak tak pozdě, že stejně nestihneme doběhnout na toaletu a rady typu nedat večer pít, mi přijdou, kor v létě, úplně zcestné. Já sama se počůrávala ještě když jsem chodila do školy, bylo kolem toho pořád šílený zle, nesměla jsem po 17té hodině pít, spala na igelitu, atd atd. U mě to bylo psychického rázu pravděpodobně. Pokud máš pocit, že něco není v pořádku, nech malého vyšetřit, ale prosím hlavně ať lidi kolem něj nedělají kolem nehod divadlo. Vím, jak ponižující to je a ještě ted v téměř 40ti letech, se cítím jako ta malá bezmocná holka, když si na to všechno jen vzpomenu.

pajula123
30. kvě 2022

Naprostý souhlas s @maximaty . Hlavně v klidu a nestresovat. Jako malá jsem trpěla na opakované záněty močových cest. Pocuravala jsem se v noci fakt dlouho, nehoda občas ještě ve škole. Moc dobře jsem věděla, že to není o.k., no ale nedalo se s tím nic dělat. Tu hanbu si pamatuju doteď. Větší trauma nemám jen díky tomu, jak skvěle k tomu přistupovala má mamka. Za to jsem jí fakt vděčná.

briann2233
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
nakad
8. čer 2022

nám pomohl až v šesti letech enuretický alarm, asi po 14 dnech