První den školy
Vy které máte prvňáčky, vyprovázíte je první den do školy samy (nebo s manželem), a nebo s váma chtějí jít i prarodiče?
Jen já a manžel. Kdyby tam šlo s každým prvňáčkem 6 lidí, nevešli by se do třídy. Myslím, že prarodiče už se svými dětmi prvňáky byli.
@anonym_880a91 Já bych taky právě chtěla jít jen s manželem, jenže moje máma automaticky počítá s tím že jdou taky 😒
@klokanka31 Řekla bych, že tady není dobře ani špatně a bude to záviset na spoustě věcí. 1) Jak to chcete vy? 2) Jak je to s kapacitou ve škole? Bude to ve třídě, nebo třeba venku, kde je víc prostoru? 3) Bude to nějakým způsobem "stát za to" nebo to bude za 15min odbyto a tím to hasne? 4) Mají to prarodiče po ruce, nebo by jeli zdaleka?
U nás teda typicky chodí s prvňáčkem jen rodiče a když tam od někoho bylo víc lidí, přišlo mi to spíš rušivé, takoví Hujerovi 🙂
@klokanka31 vždy jsme šli jen já a manžel, i tak je problém vejít se do třídy. Prarodič jde, když jeden z rodičů nemůže nebo vůbec není. Prostě na každé dítě max. dva dospělí.
@anonym_880a91 Já bych taky právě chtěla jít jen s manželem, jenže moje máma automaticky počítá s tím že jdou taky 😒
@klokanka31 Počítá nepočítá. To je nějaké její očekávání, ale nemá na to nárok a nikomu by neměla dávat sežrat, pokud se rozhodnete, že jdete sami.
Loni jsme byli s prvnakem, byli jsme my dva s manželem + moje mamka (manzel jiz rodice nema). Předem jsme se takhle domluvili, spoustu deti tam mělo své prarodice, takze mi to nijak "divne" nepřišlo...
@klokanka31 Řekla bych, že tady není dobře ani špatně a bude to záviset na spoustě věcí. 1) Jak to chcete vy? 2) Jak je to s kapacitou ve škole? Bude to ve třídě, nebo třeba venku, kde je víc prostoru? 3) Bude to nějakým způsobem "stát za to" nebo to bude za 15min odbyto a tím to hasne? 4) Mají to prarodiče po ruce, nebo by jeli zdaleka?
U nás teda typicky chodí s prvňáčkem jen rodiče a když tam od někoho bylo víc lidí, přišlo mi to spíš rušivé, takoví Hujerovi 🙂
@patypresdevaty Manželovi to je šumák, já bych to chtěla pojmout čistě jako naši rodinnou záležitost. Bude to ve třídě, a bude to fik fik, jen nějaký krátký proslov starostky a tím to hasne. Jak znám mámu, ta to zas bude přehnaně prožívat, a na nějaký emotivní výlevy fakt nemám náladu 🙄
Ano, obe babicky byly. Bylo mi to fuk jestli jdou ci nejdou. Maji s holkama krasny vztah a rozhodne to neberu jako akci rodice a dite.
Záleží na kapacitě místa, kde se to odehrává. U nás přímo ve třídě, a chodí jen rodiče. Ve třídě je tak k třiceti dětem ještě šedesát dospělých, fakt nevím, kam by se prarodiče vešli. Pokud je první den někde v zahradě, kde je místa neomezeně, pak proč ne.
U nas ve skole bz to problem nebyl. Ve tride jsme vubec nebyli. Uvitani bylo v aule, pak si ucitelky deti odvedly a my tu hodinu resili druzinu a jidlenu a pak si deti vyzvedli. Oba jsme meli dovolenou. Prarodice s nami nebyli.
@klokanka31 My budeme jak Hujerovi. Mají strašnou potřebu jít všichni. I ségra, kamarádka. Nikomu jsem to nenabídla a automaticky si vzali dovolenou. Mne to vadí, protože moje máma je babička k prdu a jediný co má potřebu, tak si s ní udělat fotku a hodit na FB. Ale já prostě neumím říct, to co mi vadí. Tak je to vlastně můj problém.
@klokanka31 My budeme jak Hujerovi. Mají strašnou potřebu jít všichni. I ségra, kamarádka. Nikomu jsem to nenabídla a automaticky si vzali dovolenou. Mne to vadí, protože moje máma je babička k prdu a jediný co má potřebu, tak si s ní udělat fotku a hodit na FB. Ale já prostě neumím říct, to co mi vadí. Tak je to vlastně můj problém.
@nanyh a co se vymluvit na nejake doporuceni od skoly, ze trida neni nafukovaci a prosi o omezeny pocet doprovodu? Kdyz to neumis rict naplno... Coz se ti uplne nedivim, taky nerada posilam rodinu a pratele do haje. Ale ta segra a kamaradka uz mi prijdou dost pres caru... Event. pokud to diteti nevadi, takova party, ze se pak sejdete a vsichni pujdete do cukrarny apod., a tam s nim ten velky den oslavi? Ale do skoly pujdete jen vy rodice?
@klokanka31 U nás by to šlo, protože slavnostní přivítání prvňáčků je venku, případně v tělocvičně (kdyby bylo hnusně). Do tříd už pak jdou jen děti. Pokud máte přivítání ve třídě, tak bych teda osobně prarodiče nebrala, to kdyby udělal každý, tak by se pak do té třídy nemusely vejít ty děti 😀. Však si můžete pak udělat zbytek dne s rodinou.
U nás je slavnostní vítání v tělocvičně, klidně bych prarodiče vzala, kdyby bylo ve třídě, tak ne.
@klokanka31 U nás by to šlo, protože slavnostní přivítání prvňáčků je venku, případně v tělocvičně (kdyby bylo hnusně). Do tříd už pak jdou jen děti. Pokud máte přivítání ve třídě, tak bych teda osobně prarodiče nebrala, to kdyby udělal každý, tak by se pak do té třídy nemusely vejít ty děti 😀. Však si můžete pak udělat zbytek dne s rodinou.
@somalicats Ani o to nestojím, bude to normální den, nějak nevidím důvod kolem toho dělat divadýlko 🙄 A ještě mám trochu obavu aby na mě v té přeplněné třídě nešly mdloby, tohle těhotenství je fakt za trest 😒
Pro prarodiče to hodně znamená (bůhví proč), takže když to řekli u první dcery, nenapadlo mě jim říkat, že ne. Teď u druhorozené jdou taky. U nás je pro prvňáčky slavnostní uvítání venku. To je počítáno se všemi Hujery 😂 Po asi půl hodině se jde pak s třídními do tříd a tam jdou už jen zákonní zástupci, protože se tam řeší školní věci.
Pokud se prarodiče takhle zajímají a je to pro ně důležité, nevidím moc důvod jim v tom bránit. Vás to přeci neomezí. Jestli je ve třídě málo prostoru, no tak budou muset počítat s tím, že tam bude těsno.
A co dítko? Pro něj je to velký den. Prvorozená to tak prožívala, že dělala babičce a dědovi dokonce na první školní den pozvánku. Druhorozené je to asi jedno, ale mě by mrzelo, kdyby u jedné dcery prarodiče byli a u druhé ne.
@somalicats Ani o to nestojím, bude to normální den, nějak nevidím důvod kolem toho dělat divadýlko 🙄 A ještě mám trochu obavu aby na mě v té přeplněné třídě nešly mdloby, tohle těhotenství je fakt za trest 😒
@klokanka31 U nás díkybohu probíhá vše venku - za poslední roky nepamatuju hnusný počasí na první školní den, a je to jen o tom slavnostním přivítání - pak jdou děti do třídy a my zatím s družinářkou ve venkovním altánu řešíme detaily družiny. Do stejné školy mi jde letos do 1. třídy třetí dítě, bude mít jinou družinářku, takže tam musím, ale zatím se vše vždycky sfouklo během 30 minut a pak jsme šli do cukrárny.
U nas se jde do tridy s rodici a pak je jeste uvitani na urade, a tam uz muzou prijit i dalsi příbuzní
A co dítko? Pro něj je to velký den. Prvorozená to tak prožívala, že dělala babičce a dědovi dokonce na první školní den pozvánku. Druhorozené je to asi jedno, ale mě by mrzelo, kdyby u jedné dcery prarodiče byli a u druhé ne.
@malenka3 Elišce to je jedno, bránit jim nemůžu, to by máma nevydýchala, ale bojím se že to bude akorát zas ostuda. Máma bývá ráda středem pozornosti, dělá ráda naoko velké emoční výlevy, a já na to obzvlášť teď ve svém stavu nemám náladu ani kapacitu 🥴
Prarodiče s námi šli před školu, do třídy jsme šli s dcerou jen my rodiče a pak jsme šli všichni na zmrzku. Dcera prarodiče miluje, jsem ráda, že u toho mohli být.
Já s manželem a synem půjdu ke škole, ale do třídy s ním na první hodinu půjde jen tatínek. Já půjdu o tři patra výš vítat své páťáky. Druhý den ho taky povede on a po dvou hodinách vyzvedne. Vzal si volno. Čtvrtek a pátek už bude v družině a vyzvednu ho já.
Babička nepůjde, bude to ve třídě a žáků je 22, to by se ani nevešla. Ale bude pro ně ( a starší syny) mít připravený oběd.
@klokanka31 tak uplne normalni den to neni, tvoje dite jde poprvy do skoly. Tak ji to nekaz nejakou zpruzelosti...
@klokanka31 tak uplne normalni den to neni, tvoje dite jde poprvy do skoly. Tak ji to nekaz nejakou zpruzelosti...
@jasekd Tak samozřejmě jí to nekazím, před ní o tom mluvím jako o super věci, jsem ráda že se těší...
Nemuzes mame rict, ze ucitelka pozadala o max dva lidi na dite a ze se setkate pak? U nas jsem byla ja a manzel, ten se v podstate ani nevesel do tridy. Moji rodice sice daleko, ale ani jim a ani manzelovym rodicum to ani nenapadlo, ze by sli s nami.
Nemuzes mame rict, ze ucitelka pozadala o max dva lidi na dite a ze se setkate pak? U nas jsem byla ja a manzel, ten se v podstate ani nevesel do tridy. Moji rodice sice daleko, ale ani jim a ani manzelovym rodicum to ani nenapadlo, ze by sli s nami.
@evaviki To by šlo. Jako moc ji nechápu, když jsem šla poprvé do školy já, vůbec to neprožívala. Šla se mnou jen ona, žádné emoce kolem.
Nechceš si to udělat tak, jak chceš ty? K čemu názory ostatních, budeš se jimi řídit?
Když jsem šla do školy já, byla u toho i babička s dědou, takže jsem byla ráda, že naši chtěli jít, když nastupovaly děti. Šli jenom jako doprovod, před školou si udělali fotky a pak se rozloučili a šli. I já to vnímala jako slavnostní den., tak jsem ráda, že tam byli. Ale přijde mi samozřejmé, že když jdou děti dovnitř do třídy, už jsou tam jen rodiče.

Jen já a manžel. Kdyby tam šlo s každým prvňáčkem 6 lidí, nevešli by se do třídy. Myslím, že prarodiče už se svými dětmi prvňáky byli.