Závody
Jak byste reagovaly nebo nereagovaly?
V sobotu závod horských kol. Stála jsem na startu hodně vepředu, za mnou minimálně dalších 300 závodníků.
Po startu se jede 3 km v podstatě pořád do kopce, sem tam nějaká vlnka. Asi po půl km jsem dojela tatínka s dcerou asi jako Klárka. A on ji do toho kopce tlačil. Ne chvilku, ne na povzbuzení, ale pořád. Už přede mnou mu několik chlapů říkalo, že to není spravedlivé.
Když jsem je dojela úplně, ptala jsem se ho, jestli mu to není blby, že za nimi je dalších X holek včetně mojí dcery. Na to mi řekl, že je to její první závod a je po nemoci.
Dobře, měli si stoupnout úplně dozadu startovního pole a nikoho nepředjíždět, ale ne mezi elitu. Než se ti poslední rozjedou, je to i 2 minuty.
Že je to nesportovní o to nelze pochybovat. Já vidím 2 možnosti, buď podáš stížnost za nefér, neetické, nesportovní chování, i když si budeš připadat jako šťoural, žalobníček, nebo se nad to povzneseš a nebudeš to řešit, protože tě to jinak vnitřně sežere.
Otci posíláme čestný diplom za helikoptérového rodiče.
Vadilo by mi to a to hodně. Stížnost bych podala, ale ihned po závodě, teďka už bych to neřešila.
Že je to nesportovní o to nelze pochybovat. Já vidím 2 možnosti, buď podáš stížnost za nefér, neetické, nesportovní chování, i když si budeš připadat jako šťoural, žalobníček, nebo se nad to povzneseš a nebudeš to řešit, protože tě to jinak vnitřně sežere.
Otci posíláme čestný diplom za helikoptérového rodiče.
@levandule_k já s tím nechci nic dělat. Mě zajímalo, jestli byste mu něco řekly a pokud ano, tak jak byste to řekly.
@levandule_k já s tím nechci nic dělat. Mě zajímalo, jestli byste mu něco řekly a pokud ano, tak jak byste to řekly.
@jancazao Nemám tušení, jestli bych se ozvala, od klávesnice, je každý hrdina a ty správné odpovědi přicházejí se zpožděním.
Já doufám, že bych se ozvala. Moje ideální odpověď, jestli je po nemoci, má se zotavovat doma a ne závodit. Jestli je to první, nebo desátý závod, nic to nemění na tom, že podvádíte. Užijte si svůj doping.
Bohužel jsou rodiče, pro které je zabránit neúspěchu dítěte přednější, než fair play. Já zažila na turnaji badmintonu, že maminka hlásila dceři dopředu outy. Když jsem jí řekla, že se to nedělá, tak argumentovala tím, že její dcera je nejmladší v kategorii, tak to dělat bude. Jak má pak člověk vysvětlit dětem, že se hraje podle nějakých pravidel???
@jancazao Nemám tušení, jestli bych se ozvala, od klávesnice, je každý hrdina a ty správné odpovědi přicházejí se zpožděním.
Já doufám, že bych se ozvala. Moje ideální odpověď, jestli je po nemoci, má se zotavovat doma a ne závodit. Jestli je to první, nebo desátý závod, nic to nemění na tom, že podvádíte. Užijte si svůj doping.
@levandule_k to jsem mu řekla, když mě předjížděl ve 2. kole. Volal na mě, že moje dcera před tou jeho vyhrála.
Se zpožděním mě napadlo, že jsem mu mohla říct, ať teď tlačí mě, když je to v pohodě…
@jancazao není to fér. Dceři bych svůj pohled i řekla, ale nenaděláš nic. Zkrátka jezdete, jak se má a na ostatní se vybodni, nebo se zblaznis.
U nás se jezdí VKV a znám pár rodičů, co děcka autem vyvezli až na vrchol, udělali fotku a dítko si pak pyšně přišlo pro medaili na konci sezóny. Kdo jiný, než rodiče by měl vštěpovat dětem pravidla?
Bohužel jsou rodiče, pro které je zabránit neúspěchu dítěte přednější, než fair play. Já zažila na turnaji badmintonu, že maminka hlásila dceři dopředu outy. Když jsem jí řekla, že se to nedělá, tak argumentovala tím, že její dcera je nejmladší v kategorii, tak to dělat bude. Jak má pak člověk vysvětlit dětem, že se hraje podle nějakých pravidel???
@betelgeuzz opravdu některé rodiče by neměli na závody pouštět.
Já úplně nesnáším porušování pravidel,
@jancazao není to fér. Dceři bych svůj pohled i řekla, ale nenaděláš nic. Zkrátka jezdete, jak se má a na ostatní se vybodni, nebo se zblaznis.
U nás se jezdí VKV a znám pár rodičů, co děcka autem vyvezli až na vrchol, udělali fotku a dítko si pak pyšně přišlo pro medaili na konci sezóny. Kdo jiný, než rodiče by měl vštěpovat dětem pravidla?
@elvira ano, o tomhle jsem slyšela. Jeden náš klučina to objížděl s tatínkem, omluvil ho ze školy, aby byli první a předběhli je ti, co se jeli autem vyfotit.
Nesnáším nesportovní chování. Pomáhám organizovat cyklistický peloton, charitativní akce, tam ať si do kopců podporují jak chtějí, ale v dětské soutěži je to ubohé.. mám s tím bohužel bohaté zkušenosti z tenisu. Za mě to je stejně ubohé jako se posmívat nebo podobné nesportovní hnusy. Asi bych utrousila něco o sportovním chování, do velkého konfliktu bych ale nešla.
Já se těch chlapů celkem bojím - sama se neozvu, ale několikrát jsem byla svědkem, že se tatínci skoro porvali (taky jezdíme na cyklistické závody) - to samé vytlačování na startu, ihned po odstartování předchozí kategorie tam hodit kolo svého dítěte… Občas jsem ve fázi, že tam nebudeme jezdit a přihlížet těmhle šíleným rodičům. Myslím, že se za ně musí stydět i ty děti.
Mně na tom přijde nejsmutnější to, že místo toho, aby ji otec učil, že není žádná hanba prohrát, nebo odstoupit, zvlášť, když jí není dobře, tak ji radši učí podvádět.
Ja bych urcite utrousila nejakou hnusnou poznamku. Takoveto chovani z duse nesnasim 😏
Jo jo to už jsme také zažili. Aby jeho syn vyhrál pouze v závodu odrazedel tak ho cpal na kolo a ještě roztlacoval. Co to šlo. No a teď jsou v kategorií 5-6 let na kole a to bych nic za to nedala že mu elektronicky přehazuje přes mobil převody na kole. A dovolas se spravedlnosti? Já tvdrdim bohužel ne. My jezdíme a budeme podle pravidel a vnitřně mě těší že jsme fér.
Je to nesportovní. Umím se ozvat, pokud bych sama měla dost sil (jakože tady asi neměla), něco bych mu řekla. Je úplně jedno, jestli byla jeho dcera až za tvou, jde o jeho přístup a o to, co to dítě učí do života.
Já si ještě říkám, že to myslel třeba tak, že jí pomáhá, aby to vůbec ujela. Že jim nešlo o medaili nebo čas, ale nechtěli to po nemoci zrušit, tak jí odlehčil 🤷♀️ Čímž neříkám, že je to v pořádku
Nesportovní chování se paradoxne vyskytuje dost často právě ve sportu. Běžně vidím, že rodiče udávají nižší věk dětí, aby závodily v nižší věkové kategorii. Jednou jsem se ptala jednoho tatínka, jestli se nespletl a odpověděl mi že dcera je strašně ambiciózní, tak aby si zvykla vyhrávat. 😲 Od té doby to neřeším,
Já si ještě říkám, že to myslel třeba tak, že jí pomáhá, aby to vůbec ujela. Že jim nešlo o medaili nebo čas, ale nechtěli to po nemoci zrušit, tak jí odlehčil 🤷♀️ Čímž neříkám, že je to v pořádku
@suzanna123 ale tohle já bych úplně chápala, kdyby se postavili někam dozadu. Ale ona musela stát s ním mezi eliťáky, protože v tom druhém koridoru, kde jsem stála já nebyla a museli být přede mnou.

@jancazao Je to blbý, nechápu proč to pořadatelé nehlídají. My takhle byli s Eliškou na závodech v běhu. Bylo zakázáno dětem pomáhat, a stejně většina rodičů chytla děti za ruku a doslova je táhli 😡