Manžel si koupil kolo za 35tis,aniž by mi to řekl. Reagoval tak, že si na něj vydělal a že to jsou jeho peníze. Jak byste regovaly vy? Má pravdu?
@felis díky, tohle asi potřebuju číst 🙂
A je to manžel, tudíž máte společné jmění? Nebo máte nějak rozdělené finance? To je za mě důležité..
My jsme manželé, ale máme každý svůj účet, takže samozřejmě, že si nehlásíme "každej prd" (já dám klidně pár tisíc za oblečení, manžel za elektroniku, ale jsou to obvykle jednotky tisíc). Dražší věci si obvykle zmíníme aspoň stylem "hele, budu potřebovat novej mobil", "chci novej objektiv na foťák" a podobně, ale většinou do toho tomu druhému moc nekecáme. Co řešíme spolu jsou společné věci jako nábytek, auto, dovolená... ale tam na tom řešíme hlavěn to, aby to vyhovovalo oboum. Cena důležitá je, ale funkčnost je přednější.
Záleží na vaší finanční situaci. Ve chvíli, kdy bychom řešili, jestli si něco můžeme dovolit, nebo bych měla pocit, že si jako rodina něco musíme upírat, tak by mě to asi vytočilo. Na druhou stranu, pokud bychom s placením neměli problémy a měli spravedlivě nastavené, co kdo platí, tak to vnímám, že ty zbylé peníze jsou každého z nás.
O nákupech, tedy co si kdo chcete koupit se bavíme, takže o všem vím. Však je potřeba si udělat radost. Ale taky záleží na financích rodiny? Zda je taková koupě v pohodě a nenaruší nějak finanční rezervy atd ? Přeci jen každá rodina má jiný rozpočet. My máme peníze rozdělené, ale i tak máme prehled co kdo platí atd .
@dandaa jsem chvíli po rodičáku, takže tam padly moje rezervy a na účtě moc nemám. Oddělené peníze máme, protože on má víc než já, tak se dělit nepotřebuje. Potřebujeme udělat opravy domu, ale do toho se moc nehrne.
Tak ja vidim uz spatne nastaveni v tom, ze mate rozdelene penize na moje a tvoje i v obdobi, kdy jsi byla na rodicaku a starala ses o spolecne deti, a predpokladam, ze i o spolecnou domacnost, prevazne jen ty a jen z tvych penez. Ktere jsi tou dobou logicky nemohla moc vydelavat. Zatimco on sedel na svych prijmech a nepustil chlup, aby podporil vlastni zenu, ktera se mu stara o spolecny domov a deti?
Tak v takové situaci by mě to štvalo. Hlavně základní chyba je se na rodičáku vydat z rezerv, zatímco manžel má přebytky. Pokud se jednomu z partnerů sníží příjmy v důsledku péče o dítě, tak v tu dobu by příjmy měly rozhodně být společné. Tohle je prostě špatně. A celkově jako rodina byste měli hospodařit aspoň minimálně společně a mít srovnatelnou životní úroveň - ne, že on si bude kupovat luxusní věci, zatímco ty ze svého platu pokryješ rodinné nákupy a zbyde ti kulový.
Tak to záleží jak mate rozdělené finance. Pokud máte každý svůj účet, nastavené kdo co platí a zbytek je váš, pak asi nemáš moc nárok prudit. Pokud máte společné finance a on si někde bokem nešetřil, pak bych nasraná byla.
EDIT. Už jsem dočetla komentáře. Tak to pardon ale ten chlap je za mě sobec. Pokud nechal tebe na rodičáku jen s rodicakem a ještě tě nechal se vystrilet z uspor a on si dal jede svoje, protože má větší výplatu tak se nechce dělit, tak to je normální debil. Dám ti takovou jednu radu. Začni myslet na sebe, můžou se v životě stát neocekavane věci a věř mi, že nechceš pak řešit, že nemůžeš nic, protože nemáš žádné svoje úspory.
Pokud by to byly peníze, které nijak neovlivní fungování rodiny včetně třeba dovolené, plánovaných/potřebných investic a nějaké rozumné rezervy, tak by mi bylo fuk i kolo za čtvrt mega. Pokud by to ohrozilo rohlíky před výplatou nebo opravu kotle, tak by mi vadily i šlapky za tisícovku. My se spolu bavíme o tom, co kdo z nás chce, “potřebuje” i potřebuje a v zásadě si do toho moc nemluvíme, není-li to vyžádaný koment typu “miláčku, který šaty by mi slušely víc, co myslíš? Ale, a považuju to za stežejní, máme podobný přístup k financích a velké rezervy.
@lemamama pokud to mají nastavené blbě, tak nárok prudit má.
@lemamama no nepredpokladam, ze maji pravne rozdelene SJM. V takovem pripade je vsechno obou nezavisle na tom kdo kde ma jake ucty.
A pokud by nebyli manzele, tak minimalne z moralniho hlediska, je uplne spatne, ze zena ma vse tahnout z rodicaku a chlap ze sve vyplaty "zivitele rodiny" kupuje jen veci sam pro sebe.
@suzanna123 pokud má někdo něco nastavené, to pro mě znamená, že s tím oba souhlasí, pak ne nárok prudit nemá. Tak jsem to myslela.
Zítra ráno vstaň, sedni na to kolo a jeď na celodenní výlet. Co je jeho, je i tvoje.
@konidana ano, říkáš to zcela správně. Chodila jsem si i přivydělávat, abych děti mohla brát na výlety a jeho nemusela "prosit"
@1pomnenka hezká myšlenka, děkuji
@lemamama vím, děkuji. Od návratu do práce na to myslím. O iluze jsem přišla
@konidana 🤣🤣🤣
Jak už je psáno, špatně nastavené vnímání peněz. Žena,která pobírá rodičovský PŘÍSPĚVEK, nemá plat protože se vzdala práce za účelem starání se o děti, což je stejně důležitá činnosti jako vydělávat peníze. Je to na stejné úrovni, tudíž to, že se žena vydá z peněz během rodičovské, zatímco chlap si syslí a pak si koupí nové kolo, to je důvod k nasrání. 🙂
Tak ale vas problem neni ted nove kolo, ale celkove vubec spolecne financni zajisteni cele rodiny. To jste meli resit uz davno. No snad to nejak pujde jeste i ted, ale budes to mit tezke, kdyz panacek je zvykly jinak. Preji ti hodne sil, aby se ti to podarilo postupne prenastavit tak, aby jste to meli nejak vyrovnane.
Ted sice treba uz muzes vydelavat , ale co kdyz treba jeden z vas tezce onemocni? A co deti? On snad nechce, aby se nemely dobre? A ony se uplne dobre mit nebudou, kdyz jim vse bude muset platit jen maminka. Ani kdyz maminka z toho vsecho bude uplne vyflusla. To pak bude mit negativni dopady na celou rodinu. Neni lepsi, kdyz se spolecne maji vsichni dobre a jsou tim padem spokojeni?
@konidana samozřejmě to dobře je, nevím, jak to teď změnit. Dřív se s ním dalo bez problémů mluvit o všem, s příchodem dětí se změnil. Já samozřejmě taky. Každopádně díky za názory. Můžu si za to sama, chtěla jsem být samostatná jednotka, nezávislá. Tak to mám.
Tak zacni tim, ze mate spolecne deti. Takze tatinek se take ma podilet na peci. Treba i tim ze i detem bude kupovat kola (podle toho jak porostou) a bude je brat na vyjizdky. Zacit muze uz i sedackou na kolo. No a at koupi kolo i tobe, abyste mohli jezdit spolecne. Jednomu dospelemu se s vice detmi jezdi dost blbe😅. Ale jo jde to. Proste ho vic a vic zapojovat....
Finance máme společné, ale každý svůj účet. O větších výdajích se radíme. Jinak si říkáme, co kdo platí, zaplatil nebo si udělal radost.
Ano a považuju to za správné, přece jen jsou to naše peníze, ne jeho. Na větší investice jsme se vždy domlouvali. Teď žiji částečně s partnerem, peníze máme samozřejmě každý svoje, ale přesto se o našich financích bavíme. Není potřeba abychom si je schvalovali, ale dobře víme, že podobný přístup k penězům je pro vztah docela důležitý.
Já jsem v domácnosti, manžel vydělává, takže peníze společný. Všechno poplatíme, rozdělíme si nějaké peníze jako kapesné, a zbytek jde na spoření. Když by manžel chtěl něco drahého tak nevadí, ale musí si na to našetřit z toho kapesného. A i tak si vždycky říkáme co si kdo chceme koupit.
Neříká a je mi to jedno. Nijak to do našeho rozpočtu nezasahuje. Já si taky mohu koupit, co chci a to vydělává jen on.
Tak samozřejmě že o koupi nového kola mi muž řekne, zaprvé protože jsme manželé a peníze jsou tím pádem nás obou (je jedno, komu z nás leží na účtu, z pohledu práva jsou společné), přestože nepotřebuje můj souhlas, ale považuji to za elementární slušnost ve vztahu, za druhé proto, že spolu život sdílíme, kolo je jeho radost, tak mi samozřejmě o takové věci říká, ukazuje, jaká kola zvažuje atd. 😉
Me to můj muž rika, co si chce koupit. A mě je to upřímně jedno. Max řeknu svůj názor, když mi to přijde jako neprakticka vec, ze třeba by za to bylo to a to... ale ve finale, co bych mu do toho vic kecala, kdyz si chce udelat radost. Jsou to jeho peníze, které si on vydělal. A on zas nekecá do toho, co si za svoje koupim já 🤷🏼♀️