Neplodnost je v hlavě?
Vdala jsem se podruhé, když mi bylo necelých 30let. Měla jsem dvě děti a našla báječnýho mužskýho a otce pro děti, které jsem měla a pro děti, které jsem plánovala.
Uběhl rok, kdy jsme si takříkajíc nedávali pozor a víceméně jsme to neřešili ...
Uběhl další rok, kdy jsem lehce znervózněla ... podrobná kontrola u gyn, manžel spermio.
Třetí rok hledání příčiny v nedostatku vitaminů, stavby páteře ...
Čtvrtý rok hormonální profil, na míru bylinkové čaje, hromady vitamínů, měsíc Clostilu a Duphastonu, výklad karet a kdesicosi ...
... verdikt lékařů zdravá x zdravý, plodná x plodný
Co dělat? Rady ... nemyslet na to, přijde to samo, když to nejmíň čekáš ... nepomáhá. Respektive zkuste na to nemyslet holky žejo.
Nadále souložíme s radostí nevynuceně a pravidelně. Neměřím si BT ani nepozoruji hlen. Hormony už nechci, chovám se po nich jako hysterická kráva. Možná si nechám namíchat nějaký nový mix bylinkového čaje, třeba drmek s kontryhelem ... a nebo se na to vyprdnu a začnu fatalisticky věřit, že žádný mimino k nám nechce a uzavřu to tím, že už se na dítě necítím ... tak.
@tlustakarkulka nezkouseli jste spolu soulozit "během" menstruace?
Bohuzel, radu pro tebe nemam, jen bych chtela rict, ze nejsi sama. ,
u nas v rodine ta psychyka je problem c. 1. Vsichni sourozenci jsou 1. driv nez planovali, 2. S odstupem 5-7 let (az to vzdali). Vyjjimkou jsme jen my s manzelem. Druhe je po necelych dvou letech (ale vicemene neplanovane).
hele já kdysi četla (a nasrala tím plno holek), že když žena nemůže otěhotnět, vnitřně to nechce... mně osobně to sedí (zdůrazňuji, že mně osobně! 🙂 ) ...zkusila bych se na to asi vybodnout a oddat se tomu, že co má bejt, bude, mimochodem věřím, že blok (psychickej) může bejt i u chlapa, že to může bejt on, kdo dítě jako fakt nechce a buď to nepřizná ani sám sobě, nebo to prostě jen neřekne nahlas ;) strach je děvka...
@blabloblu zajimava myslenka, na tom neco je...
@luciebx A jakto, že Ti pojišťovna nepřispěla? Jestli se mohu zeptat teda...nevím, je to zvláštní, ale kámoška to měla normálně přes pojišťovnu, 2 cykly, ani jeden jim bohužel nevyšel..Jinak gratuluju k holčičce, je to super, že vám to vyšlo 🙂 Já znám bohužel skoro samý případy ve svým okolí, že jim IVF nevyšlo.
Něco na tom určitě bude, nicméně někdy se to sejde tak, že ženin sekret odmítá dané mužské sperma. Nevim jaká chemie či hormony v tom hrají roli, ale ženské tělo dané sperma zaznamená jako ohrožení imunitního systému a vypustí spoustu bílých krvinek a ty to sperma prostě zjikvidují, protože brání svoje tělo. Co je to ale za syndrom nevim.. Jen už jsem to několikrát viděla v různých dokumentech.
@blabloblu S tou psychikou máš pravdu...bohužel v praxi to tak někdy úplně nejde na to nemyslet. Já jsem toho příkladem...proč, když si to oba (žena i muž) skutečně, ale opravdu skutečně přejí, proč to nejde...?☹ Myslím, že mi da snad více holek za pravdu, že i když se na to snažíš nemyslet a zaměstnáváš se něčím jiným (koníčky, výlety, dovolena, zaměstnání, kamarádi...), tak stejně se dostaneš do situací, který ti budou vždy připomínat, jak ty se trápíš, např. když potkáváš samý těhotný nebo s kočárkem. Já jsem toho příkladem. několik dní jsem úplně v pohodě, nemyslím na to, řeším věci doma, v práci, občas si někam zajedem a je to dobrý. No a pak mi stačí vidět maminu s kočárkem nebo slyšet, že se někomu známýmu narodilo mimino a je to v p...2 dny brečím, nemám na nic náladu. No a tak se to opakuje stále dokola. tak nevím, prostě si fakt myslím, že to nejde úplně na to nemyslet, i když se snažíš...☹
@ruzicka06 jelikoz ziji mimo cr tak nemam v cr pojisteni takze sem samoplatce. jelikoz v zahranici je to 3x drazsi.
jinak 2 cykli kamaradku vyjit opravdu mohli tolik. zda si nechali delat uplne vse.. prasky atd. mrazeni. testy. bohuzel ono vic si toho nichas a klinice udelt vic te to stoji. pojistona plati jen urcitou cast. zalezi co jim bylo.
jinak dekuji mala je kouzelna
@ruzicka06 u prvniho sem na tehu myslela furt.. jako magor.. vice sem v te dobe neznala co je ovulace testy atd.. ale chela sem.. tolik probrecenych noci.. ach jo.. muz me pak prozadal o ruku ja zacala pianovat svatbu.. a folky ted nekecam.. priletime do cr.. sme tu tyden. v den manzelova odletu sme na to vlitli ja furt honem honem pac sme meli jeste pred odletem vybrat oznameni atd. proste mimi sem z hlavy vpustila. po sexiku muz prohlasil ze by byla prdel kdyz mame 9 mesicu do svatby kdybych ted otehotnela. ja se mu vysmala ze jasnyyy urcite.. muz odletel ja zutala jeste tyden .. vybrala saty atd.. holky ja doletim zpet.. a par tydnu na to proste ms neprisla a ja byla tehotna.. z toto posledniho sexu v cr kdy ja spis chtela jit resit oznameni and se zadarilo..
termin svatby mel byl 3.7 a termin porodu mel byt 5.7 maskar.. takfe opravdu na tom neco s tuo hlavou bude.. u druhe dcery proste 4 roky v hlave to uz byl masakr a proste ivf se zadarilo..
muz pro jistotu sel na vasectomie.. rika ze ted sem v klidu a dalsi uz fakt nechci ze by se nam urcite zaarilo jeste v 6ti nedelich 😀DDD a ma mozna pravdu..
já ti nevím, přemýšlela jsem o tom svýho času hodně. Jsem hodně racionální člověk a osobně si myslím, že i když jsou dva lidé naprosto zdraví tak spolu nemusí počít dítě, protože se jejich biologické informace nemusí shodovat natolik, aby spolu počali potomka. Já vím, že je to dementní a nespravedlivé, ale je to jedna z možností. Tohle je opravdu jediná věc, při které nelze donutit přírodu násilím, nezbývá než čekat, jestli se nezadaří, protože i buňky v těle se neustále obnovují, krev se mění apod... může se stát, že to nakonec opravdu vyjde. Držím ti palce 🙂
@ruzicka06 ja jsem taky vzp. A opravdu to bylo 12 tis. U prvniho IVF to bylo 16, ale to jsme byli v jinem centru. Prestoupili jsme k Apolinari a tam nas to stalo 12 tis. Za hormony na stimulaci jsme nedoplaceli vubec nic a az se platilo za odber vajicek v narkoze a za specialni oplodneni mych vajicek a xelkem to bylo 12tis.
@luciebx Tak to pak jo, když nežiješ v čr. Ano kámošce dělali hodně testů při tom umělým, tak asi proto je ty dva cykly stály tolik. Ale jak jsem psala už tady jednou, tak i mě moje dr. řekla že základ při IVF ať si příp. připravím přes 30 tisíc. Plus když bych chtěla ještě nějaký spešl testování tak by to ještě naskočilo. No ale popravdě doufám, že my IVF nebudeme muset jít ☹
@tlustakarkulka zkuste dietu, myšleno vynechat mléko, pšenici. Někomu pomáhá...také pokora, miminko přijde, až bude jeho čas. Zkuste Vesmír požádat, od srdce, se zavřenýma očima, o dítě.procitit to. Já jsem i potom mluvila na budouci dítě, říkám, hele, jestli chceš, přijď k nám, budeš mít fajn rodiče, i dvě sestry , a máme taky pejska! Ale nechám to na tobě, kdy budeš chtít přijít. No a za několik týdnů po tom požádáni se mi zdál sen, viděla jsem chlapce, trochu staršího, usmíval se na mě....to jsme se ještě o mimi nepokouseli, ale věděla jsem, že se už hlásí. O dva měsíce déle, když jsme si řekli finalne že tedy ano, jsem otehotnela...a ano, mám syna, jako ze snu.
Myslím, že částečně je to určitě i o psychice, ale nemyslím, si, že by to bylo jen o hlavě. To není. Kdyby bylo, polovina, možná i třičtvrtě zdejších "urputných snažilek" které testují už od 5 dní po sexu, měří, pozorují kde co, staví se na hlavu a pod. by se nikdy dítěte nedočkalo.
Mě naopak u zadavatelky přijde, že je ona sama těžce v pohodě, jestli nechávají dítěti i po několika letech volný průběh, nic netestuje, nic neměří, neobíhá každý měsíc doktory, prostě čeká až to přijde, tak nevím, jak jinak by měl vypadat vyklidněný člověk. Jo, čekání je psychicky náročné, ale když se podávám do některých fanaticky snažících se skupin, kolikrát se musím smát. Po dvou měsících nemůžou tyto snažilky vidět těhotnou ženu, od třetího svorně tvrdí, že jsou neplodné, ve čtvrtém měsíci snažení posílají manžela na spermiogram, v pátém hystericky volají lékaři, aby s tím něco udělal a ideálně předepsal hormony, v šestém prohlásí, že se smířily s tím, že ony mít dítě nikdy nebudou. V mezičase zkouší kde co - čaje, potravinové doplňky, vitamíny, sex každý den... TOHLE ja napalici! Z toho mám úplně husí kůži, když tu některé příspěvky čtu.
@ruzicka06 To rozhodně! Jenže já mám pocit, že tady na MK je víc těch "plašanek" co jsou už po třech měsících rezignované a smiřují se s tím, že dítě mít nikdy nebudou 😀 My se o dítě snažíme skoro rok a půl, takže čtu vždycky tyto komentáře s velkým pobavením. Zakladatelku tématu ale hodně obdivuju! Má neskutečnou trpělivost!
@ruzicka06 ja si myslim, ze to ma taky nejaky duvod. Pokud jsou oba v paru zdravi, tak je divne, ze se jim nedari. A prave proto me pak napadaji myslenky, ze spolu ti dva nemaji byt. Ze zkratka priroda nechce, aby se smichaly jejich geny. Duvodu pro to muze byt hodne. Nekde jsem cetla zajimavou studii o tom, ze idealni dva do paru si musi vonet. Opravdove vonet, a kdyz si nevoni, nejsou pro sebe geneticky vhodni. Ale ze HA meni u zen vnimani teto vune, coz znamena, ze si klidne vyberou geneticky nevhodneho partnera a pak jim poceti samozrejme nejde.
Podobne to vidim u asistovane repeodukce. Pokud je jeden ci v oba v paru s problemem a nejde jim pocit prirozenou cestou, ma to nejaky duvod. Mohou byt treba jen prenasecem genetickych mutaci, ale to uz samo o sobe staci. A kdyz ma muz spatne spermie, je zkratka "vadny" a z hlediska biologie (nevnimam ted ostatni pohledy) se sam vyloucil z rozmnozovani. Umele oplodneni sice vyresi problem touhy po diteti, ale nevyresi onu genetickou vadu. Navic je pravdepodobne, ze ji v nejake forme rodice predaji dalsi generaci. To same plati o zenach s poruchou plodnosti.
Vim, ze to (obzvlaste tady na MK) neni popularni nazor, ale nazor to je.
Nechci se tu nikoho dotknout, vim, ze touha po diteti je silna vec. Jen jsem chtela pridat taky jiny uhel pohledu.
@letadylkokane Tvůj názor respektuji. Ale já osobně si nedokážu představit, že bych měla uvažovat tak, že opustím manžela jen kvůli tomu, že spolu nemůžeme mít zatím mimi. U mě je touha po dítě obrovská, opravdu obrovská...a doufám, že se nám to mimi podaří, chlap si ho také moc přeje, to vím. Ale rozhodně nepatřím mezi ty ženský, který by chlapa opustili kvůli tomu, že zrovna spolu nemůžou mít dítě. To samé i chlap můj by mě neopustil. To si raději nějaké dítě osvojíme.
@letadylkokane Jak se totiž říká být v manželství spolu ,,v dobrém i zlém"...a pro mě to tak prostě je.
@ruzicka06 ja te chapu. Ani sama nevim, jak bych tu situaci resila. Kdyz se nad tim zamyslim do dusledku, tak na jedne strane vah by mi stal perfektni muz, na ktereho je spoleh a ktery je hrozne fajn a na druhe muj vlastni vek a moznost mit deti s nekym jinym (kdo ale vubec nemusi prijit, nebo uz nebude dosahovat charakterovych kvalit meho muze). Nevim... Asi by zalezelo na tom, jak moc jsme jako par silni. Pokud bych vedela/byla si jista, ze to spolu ustojime, tak bych volila radeji bezdetny zivot s perfektnim muzem po boku. Pri stinu pochybnosti bych asi sla o dum dal, byt treba s tezkym srdcem.
Ale to je fakt jen muj pohled na mou osobu, kdybych musela neco takoveho resit.
Ano, v dobrem i zlem... Ale nesmi to skoncit jako u jedne me zname. Nemohli mit deti, shodli se na tom, ze to zvladnou bez asistovane reprodukce. No a kdyz ji bylo 45, tak ten jeji prasknul do bot a udelal si dite s mladsi. A ona zustala bez partnera a bez deti ve veku, kdy uz ani IVF nema smyslu.
@letadylkokane Jo přesně jak říkáš. Musí si bejt člověk jistej, že ten druhej mu za to opravdu stojí.

@fanunka Tak samoplátce určo nebyla kámoška, to vím. Tak za jeden cyklus 12 tisíc mi teda příjde fakt poměrně málo. Protože i mě moje dr. říkala před časem říkala, že kdyby se nás to IVF týkalo, tak ať počítám s částkou kolem 35 tisíc na jeden cyklus, že bychom si jako museli platit. Nebo že by to bylo jinak u každé zdr. pojištovny? Já jsem u VZP, ta kámoška taky.