icon

Osobní zkušenost s přerušením těhotenství ve 18. týdnu

mendes1998
5. srp 2022

Ahoj, chtěla jsem sem napsat svůj případ, protože sama jsem o tomto tématu hledala hodně a těžko se něco hledalo.Z krevních testů mi zjistili vysokou hodnotu AFP, což by značilo nějakou genetickou poruchu jako je rozštěp. Byla jsem hned u svého gynekologa na ultrazvuku a nejdřív mi řekl, že si mysli, že to je chyba a že nic špatně nevidí. Poslal mě na genetiku v Plzni. Tam zjistili, že se miminku neuzavřela břišní stěna a střeva má mimo tělíčko. Měli jsme možnost se rozhodnout zda přerušit a nebo podstoupit kolotoč operaci po porodu. S přítelem jsme se shodli, že nechceme naše dítě trápit. Poslali mě hned další den do nemocnice na ukončení těhotenství. Přišla jsem ve středu ráno a hned ten den jsem dostala injekci do břicha, (pokud se někdo bude zajímat o co přesně šlo ať mi napíše). Na večer se zavedli takové tyčinky na roztažení přírodních cest. Další den rano ty tyčinky vyndají a začnou dávat hormonální tablety k čípku na vyvolání porodu. Prvni jsem dostala přibližně v 8:30 a už asi po půl hodině jsem cítila takové slabší menstruační bolesti. Doktorka apelovala ať hned, když něco budu cítit ať si říkám o prášky na bolest. Postupně se mi bolesti zhoršovali a někdy okolo 18:00 už to bolelo fakt hodně. Od te doby asi za půl hodiny jsem porodila a hned mě vezli na sál a uspali, aby dočistili dělohu a zbavili se placenty. Hned další den ráno už jsem mohla domů a žádné extrémní bolesti jsem už neměla. Doktorka říkala, že některým ženám zabírají ty tabletky rychleji a ještě ten den můžou domu a naopak u někoho trvá až 2 dny než se vyvolá porod. Pokud to někoho čeká taky a chtěl by se poradit nebo vědět víc ať se mi urcite ozve. Všem vám držím palce a nebojte se tak jako já. Opravdu to bolí hodně, ale dá se to zvládnout.

guliii
•
5. srp 2022

To mě moc mrzí. Přeji ať je příště těhotenství v pořádku.

andelka
•
5. srp 2022

Zažila jsem totéž, jen miminko už bylo mrtvé a důvod se nezjistil. Taky mi dali tablety ráno a na sál jsem šla v 18h. Potom kvůli placentě byla revize. V nemocnici jsme zůstali ( manžel byl celou dobu se mnou) přes noc a propustili mě před obědem. Pak jsme hned jeli na pohřební službu zařídit vyzvednutí pozůstatků plodu z patologie. Fyzicky pak bylo vše brzy ok,ale psychika se dávala do kupy několik týdnů. Do práce jsem šla až po šestinedělí. Z výsledků vyšetření se nic nezjistilo. Znovu snažit jsme se začali po 3 měsících a vyšlo to hned. Do roka jsem tamtéž rodila zdravého syna. Už mu je 3,5 roku. Na malou pořád myslím, je to součást rodiny a života.

martulka88
•
5. srp 2022

@mendes1998 Je mi moc líto ztráty. My jsme loni přišli o prvního syna v 38tt. Celé těhotenství bylo vše v pořádku a pak jsem chytila covid. Původně jsem měla mít SC 25.1., ale zastupující lékař rozhodl, že mi ho posune o týden, kdy už nebudu v karanténě. 26.1.jsem cítila poslední pohyb syna ráno. Druhý den jsem jela do porodnice a verdikt, že už je mrtvý. Zavedli balonek a druhý den vyvolání pomocí tablety - abych po porodu mohla co nejdříve otěhotnět. 28. mi dali ráno tabletu, ve 12 další. V 16hodin mi dali oblbovák do žíly. V 19.hodin se mi snažili napíchnout epidurál, ale ani po 30minutách to nešlo. V mezičase jsem dostala kapačku na zrychlení kontrakcí. Když mi praskli vodu, tak byla samozřejmě zkažená. Syn se zasekl ramínky a musel být přivolán doktor a sestra navíc - jeden ruce uvnitř, druhý tahal syna a dvě sestřičky tlačily na břicho - jedna doslova namne ležela. V 22.05 jsem porodila syna a v 23 jsem šla pod narkozu, aby vytáhli přirostlou placentu, kterou mi nešlo porodit. Měl 53cm a 3590g. Ač jsme byli v karanténě, muž tam byl semnou celou dobu. Ráno mne propustili domů.
Je to 1,5roku a teď tu mám druhého syna - bude mu půl roku. Celé těhotenství stres, riziko preeklampsie a růstové retardace. Každé 2týdny kontrola. Kvůli prvnímu porodu jsem měla plánovanou sekci - ač nejsem tintítko - u druhého porodu jsem šla rodit s 93kg, ale mám 154cm a k tomu nemám širokou pánev, tak proto se u prvního porodu syn zasekl + samozřejmě mrtvé tělíčko nepomáhalo. A doktor nechtěl riskovat a sám řekl, že mé tělo neporodí (bez komplikací) více jak 3kg miminko. Druhý syn - 38tt měl 51cm a 3670g. Po SC jsem šla už 3.den domů a byla jsem ráda - psychicky jsem to v porodnici moc nedávala.

lenkalubina
•
5. srp 2022

Já teda musela porodit mrtvého syna ve22+5tt a dávali mi jen tablety na vyvolání...šlo to naštěstí dobře,ale pak jsem musela taky na 15 minut pod narkozu na dočištění...přišla jsem v sobotu v 10 ráno a v neděli v 10 ráno mě pustili...

lunea
•
22. únor 2023

Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli má někdo zkušenost po ukončení těhotenství kolem 23 tt, bez revize dělohy.
Tento týden jsem prodila vyvolaným potratem našeho chlapečka ve 22+2... a v nemocnici mi nic moc neřekli co je vpořádku a co už ne, co se týče např krvácení, bolestivosti podbříšku atd. Byla jsem v takovém psychickém stavu, že jsem se ani neptala. Jen mi řekli, že pokud nekrvácím hodně a nemotá se mi hlava a nebolí mě podbříšek, že mě pustí domů. Nic s toho mi nebylo, jen lehce krvácím, což bych řekla, že k tomu i patří, ale pobolívá mě podbříšek a nevím co vše je v tom to ohledu vpořadku. Mohla by Jste mi některá prosím říct jak to u vás vypadalo a co je v normě děkuji.