Potrat, ano či ne?
Dobrý den maminky, s partnerem řešíme složitou situaci, a i-když vím, že ač se rozhodnu tak či onak, bude to správně. Přesto vše, ve mě ty dvě strany bojují. Otěhotněla jsem. Máme doma už jednu krásnou holčičku 16 m. Já osobně bych dítě chtěla, možná za mě mluví žena, matka ve mě, druhá strana by nejraději utekla, protože první dítě byl docela stres, jsem neurotická povaha. Jde o to, že si nejsem jistá, že jim oběma budu moci dát vše co jsem já neměla. To je pro mě velmi důležité. Kroužky, sporty, život jaký si zaslouží. Finančně jsme na tom na hraně i s jedním mimčem. A ani holka ještě nemá spoření, které jsme plánovali, protože nejsme schopni z toho co nám zbude nic ušetřit. Máme dost placení a i-když mám načtenou zdravou stravu, ani to není podle mých plánů. Jako by se moje sny a plány začaly mlžit a nějak nevím jak bych to zvládla s druhým miminkem. Bydlíme v bytě 1+kk, museli bychom se nejspíš odstěhovat, tzn, vyšší nájem, všechny věci po malý jsem dala pryč, opravdu jsem jiné ani neplánovala. Tchyni jsem to ani neřekla, ta by byla okamžitě pro potrat. Je to velké zasáhnutí do psychiky matky. Táta trochu laxní 🙂 Říkám si, že není nic přirozenějšího kromě narození než smrt, ale opravdu o ni mám rozhodnout já? Potrat stojí nějakou korunu, za kterou bych mohla např. koupit bazarové oblečky. Bojím se taky sama sebe. Moje mamka mi řekla, že toho budu litovat, názory se liší. Já ale sama nevím, a neočekávám příliš ani od Vás. Byla jste někdy v podobné situaci a jak ji řešila. Děkuji za názory.
@daljuska ono to neni vubec jednoduche, je pravda ze zijeme od mesice k mesici, ale ja verim ze se stesti ukaze, hlavni je aby deti byli zdrave a spokojene.
@minarikova655 Pokud se rozhodneš pro potrat, je to čistě tvá věc a nikdo by tě neměl odsuzovat. Pak už na to nikdy nesmíš myslet. Musíš být smířená s tím, proč do toho jdeš a vědět, že si to nikdy nebudeš vyčítat.
Pokud se rozhodneš si dítě nechat tak zase musíš vědět, že to nikdy nebudeš vyčítat jemu.
Přeji, ať se rozhodneš jakkoli, ať je to pouze jen tvé rozhodnutí a stojíš si vnitřně za ním 🙂
Když jsem měla první dítě, a je to už dvacet let, měli jsme na den 86 Kč, bydleli v kamrlíku a opravovali dům. Žili z ruky do huby, přesto teď, když máme druhé dítě a dost peněz, mi zase chybí čas, který bych druhému chtěla věnovat stejný jako prvnímu. Nyní jsou děti výrazně levnější než teď, mateřské významně vyšší, hadříky koupíte za pár kaček, plenky vyjdou stejně. Kolega kdysi říkal, že další dítě vyřeší přilét 1/2 litru vody do polévky, Je to nadsázka, ale v prvních letech to skoro platí a později už budete vydělávat.
tohle je hrozně těžký, ale já bych kvůli financím na potrat nešla, myslim si.
v podstatě všecko kromě jídla se dá pořídit za velmi levno a chápu, že ti jde i o ty kroužky a tak, ale tak to je otázka x let, kdoví, kde pak budete a hlavně se budete snažit to těm dětem poskytnout🙂
zvlášťt, pokud jsi druhé dítě chtěla (z původního příspěvku jsem pochopila že druhý bys nechtěla, tak jak je to?), jen pozdějc, tak to už je nulovej rozdíl. než budou větší výdaje za oba, tak to potrvá.
jinak jak už tady někdo psal... teprve teď jsem prolítla celou diskuzi. nejdřív jem to pochopila tak, že máte těch 10, 11 tisíc měsíčně CELKEM. ale jestli máte nějakejch 27 s tím, že platíte dluhy a hypo atd... zkuste tohle pořešit. a to jako úplně nejdřív.
no a dá se vyžít s děckem celkem dost levně ze začátku. stačí trochu přemejšlet a hledat a hlaně zamyslet se, co je vůbec potřeba a co potřeba není. já si nekoupila fakt spoustu věcí, kterou si jinak kupuje asi většina lidí a tak nějak nechápu, že maj všichni pocit, že to potřebujou (popřemejšlet o takovejch věcech, jako jsou vlhčený ubrousky, jednorázový přebalovací podložky, odsávačka, chůvička, lehátko do vaničky, monitor dechu, rychlozavinovačka, capáčky, jednorázový plenky, hrazdička s hračkama, lehátka a kolíbky, krémy do mrazu, osušky pro mimina, pffff......)
jinak dobrý je třeba místo UM usilovat o kojení, bazarový se dá sehnat fakt snad všecko, oblečení, výbava, hračky. a mnohdy i nenošený nepoužívaný věci třeba, a viděla jsem za mýho gůglení i nabídky na darování pro mamky v nouzi. taky se daj ale věci pučit a vrátit.
ale jinak lidi co vydělávaj 27 bych nepovažovala za chudý, no...🙂 prostě si to je potřeba nějak zařídit. i když se tě nechci nějak dotknout, chápu, že za dluhy (ještě ne tvoje) asi neskákáš metr vysoko radostí. jen návrh, že by to šlo třeba nějak přeorat;)
@petronelle vědět, že si to nikdy nebude vyčítat? Jak se to prosím provádí? To je velmi ošidné. Jak může tazatelka vědět? Snažit se zapomenout atd. nejsou dobré rady. Dítě tady prostě je (bylo) a s tímhle faktem bude žít. Už je asi po rozhodnutí, zajímalo by mě, jak to dopadlo..
@aneriska Věřím, že tazatelka není nesvéprávná, aby se neuměla rozhodnout a nedokázala si dopředu vydedukovat jak asi bude reagovat. Tohle je přesně případ, kdy nemá cenu nikoho do ničeho tlačit na základě vlastních zkušeností, protože každý to může mít úplně jinak. Dítě tu nebylo nýbrž zárodek dítěte...
Už ten zájem o to, jak to dopadlo. A není to jedno? Je mi celkem fuk, zda anonymní osoba šla na potrat nebo mít dítě bude. nNčí život tady to nijak neovlivní...
@petronelle Takovejch bylo, co byly přesvědčený, ze o nic jinyho nez o shluk buněk nejde, a jal trpi postabortivnim syndromem...
Pokud je Ti fuk, jestli anonymní osoba sla na potrat nebo ne, nachapu, proc tady ztracuis c
@petronelle *...ztrácíš čas.
Ovlivni to tri životy hodně, a to životy členů tazatelčiny rodiny, a pak to velmi zásadním způsobem ovlivní život toho nenarozenýho dítěte...
@netopejr Kecy v kleci...
@petronelle pokud dokážeš na 100% "vydedukovat", jak budeš v budoucnu reagovat, tak jsi asi robot a ne člověk. Už jen to, že tazatelka píše sem a chce poradit, znamená to spíš, že potřebuje podporu a minimálně taky důvody a povzbuzení si dítě nechat. Dnešní nadmíru sobecká a alibistická doba plná "nezávislých" gynekologů, kteří opakují pouze věty o tom, že žena má sama rozhodnout a hned jí nabízí termín pro interupci a nenabídnou např. konzultaci psychologa, který by rozebral se ženou pro a proti je špatně.. Ano, je to zárodek. Ale píšeš - buď dítě mít bude nebo nebude - tak co to tedy je? Ze zárodku je záhy dítě. Pokud zničím zárodek, zničím (zabiju) v zárodku to dítě. Bohužel, pokud zničím, jinými slovy zabiju zárodek budoucího dítěte, jedná se prostě o vraždu. Akorát legální. Zajímá mě, jak to dopadlo, protože doufám, že to dopadlo dobře. Dobře pro matku, dobře pro nenarozené dítě, dobře pro rodinu. Pokud ne, bude to mít více či méně závažné následky pro všechny zúčasněné.. asi tak. Ano, není to moje věc, v tom jediném máš pravdu. Ale pokud by se tazatelka rozhodla pro život, velmi by mě to hřálo na srdci.
@aneriska Tak když už si tady říkáme, co kdo je, tak tebe vidím jedině na jasnovidku.
Nechápu to tlačení vlastních názorů na život úplně cizímu člověku a dedukování toho, jak to dopadne.
Potrat nijak neobhajuju, ale ani nijak neodsuzuju, když se tak někdo rozhodne, tak je to jeho volba. Stejně tak, jako když se rozhodne si dítě nechat, protože nikdo z anonimních diskutérů za ni žít život nebude.
Co se týká mé osoby (aby někoho např. nenapadlo, že jsem něco zažila a podle toho mám zarytý názor). Já bych si naopak dítě moc přála a dlouho se nedaří, ale přece tady tím pádem své přání nezačnu aplikovat na všechny plošně.
Někdy dítě vážně vysosá člověku mozek z hlavy...😒

@nikollgaskova Moc Vám držím palce, Vaše situace mě dojala..., ale ano věřím, že děti nám to mockrát vrátí, stačí úsměv a vše špatné je fuč .-)