icon

Sdílení zkušeností s genetickými onemocněními v těhotenství

miskahyb
21. zář 2022

Ahoj holky, je mi 26 let a v lednu 2022 jsem poprvé otěhotněla. Vše probíhalo bez větších komplikací, bohužel na 1. screeningu nám vyšla vysoká hodnota šíjového projasnění - následoval odběr choriových klků, což se nepovedla a poté v 16tt odběr plodové vody. Druhý den se potvrdil downův syndrom, další den jsem nastoupila do nemocnice a naší holčičku jsem porodila. Bohužel o měsíc později jsme se z výsledků krve dozvěděli, že mám genetické onemocnění, tzv. Robertsonskou dislokaci 14 a 21 chromozomu a také leidenskou mutaci. Hrozí tedy to, že se může opakovat postižení u dalšího těhotenství, v papírech z genetiky mám psané 10-15% riziko opakování. Manžel je naštěstí v pořádku. Po dlouhém uvažování jsme se rozhodli to ještě jednou zkusit přirozenou cestou. Samozřejmě nám bylo nabídnuto i IVF s PGD. Tento měsíc jsem bohužel prodělala biochemické těh. Zřejmě nebyl plod zdravý a neudržel se. Skupinu zakládám proto, aby jsme se vzájemně podpořily a pokecaly o našich překážkách při cestě za vytouženým miminkem..

lentilkah
•
22. zář 2022

Je mi lito, co se vam prihodilo, take mam za sebou ukonceni pro DS. Ted uz mam dve zdrave deti, takze verim, ze i vy se dockate. Byt ve vasi situaci, tak bych se spise priklanela k IVF, ale to je vase rozhodnuti. Drzim palce 🍀

miskahyb
autor
•
22. zář 2022

@lentilkah to je mi líto 😩 a vy máte nějaké genetické onemocnění nebo váš muž nebo to byla čistě náhoda? My jsme nad tím přemýšleli dlouho a nakonec jsme si řekli, že to ještě jednou zkusíme přirozeně s tím, že mi genetička řekla, že budu od začátku hlídaná a co nejdříve by se udělal odběr klků, abych nemusela miminko rodit.. budou to ale nervy, všechno jsou nervy 😢

lentilkah
•
23. zář 2022

@miskahyb U nas to byla jen nahoda, ale ty nervy uz jsou potom stejne.
Tak budu drzet palce, aby uz bylo taky vse v poradku 🍀

miskahyb
autor
•
26. zář 2022

@lentilkah no ale stejně, nervy jako nervy..
moc moc děkuju, kéž už by bylo vše v pořádku 🍀😍

007renda
•
3. lis 2022

Já mám zjištěnou taky špatnou genetiku. Ale mám trochu jinou... A tu, že může dojít k potratu do prvního trimestru... Nebo, že se embryo vůbec neuchytí (neotěhotním)... Jsem po kyretáži. Po 1 cyklu ivf i s pgd. 2 transfery. A nic ... neotěhotněla jsem... Byly mi doporučeny darovaná vajíčka...

miskahyb
autor
•
3. lis 2022

@007renda ahojky, to je hrozný, kolik z nás musí tohle prožívat 🫣 a jdete do dalšího pokusu? Moc držím palečky, aby se to povedlo! My se snažíme ještě přirozeně, nechce se mi do IVF, ale uvidíme, co přinese budoucnost..

007renda
•
3. lis 2022

@miskahyb netušila jsem kolik páru má problém otěhotnět🙁
Nakonec půjdu do darovaného... Ivf je finančně i psychicky náročné... A prý ta šance o otěhotnění je větší s darovanymi... Mám peníze už jen na poslední cyklus. Tak snad 🤞
Taky držím palce!

miskahyb
autor
•
3. lis 2022

@007renda no to já taky, nikdy jsem na to ani nepomyslela.. tak budu moc držet palečky, aby to konečně vyšlo! 🍀 IVF s darovanými vajíčky je ještě dražší viď? 🫣moc děkujeme, kéž už by nám to vyšlo a dočkali jsme se zdravých miminek! ❤️

007renda
•
4. lis 2022

@miskahyb děkuji 😊 no tak vzhledem k tomu, že jsem si nechala svoje vajíčka zkontrolovat PGD tak darovaná vlastně vyjdou skoro na stejné peníze a bez PGD samozřejmě... Ty ženy jsou zdravé, takže není důvod...