icon

Úspěšné těhotenství po opakovaných potratech? Sdílejte své příběhy.

elaelca
14. lis 2024

Ahoj, chtela bych slyset nejake uspesne pribehy. Mam za sebou nekolik potratu, chemickych, zamlklych a uz to proste nezvladam. Je mi 34, jedno dite mam. V poslednim pulroce 2 potraty, dohromady snad 5. Psychicky se celkem uz hroutim. Mely jste nektere vice potratu a i presto mate svoje duhove miminko? Co jste pro to udelaly jinak? Sli jste na kliniku? Mela jsem vysetreni kvuli opakujicim se potratum a pry je vse v poradku. Mam akorat progesteron, uvazujeme s partnerem, ze po novem roce pujdeme na privatni vysetreni a pripadne za dalsiho pul roku zkusime Mozna jine cesty. Citim se, ze me me vlastni telo zrazuje stale dokola a Nevim Proc 😓

rencinka87
14. lis 2024

@elaelca prvni dite bylo se stejnym partnerem?

elaelca
autor
14. lis 2024

@rencinka87 ne nebylo, klukovi uz je 15, se stavajicim partnerem jsme meli spolecne 3 tehotenstvi, vse skoncilo spatne :(

lp183
14. lis 2024

Mi babička jako malé holce vyprávěla, že před prvním dítětem měla mnoho potratů, asi 8 let se jim nedařilo. Nakonec se vše zadařilo, když měli během těhotenství sexuální abstinenci a babi přísný klidový režim (děti začala rodit v průběhu 2. světové). Nakonec porodila 4 děti, poslední ve 41 letech. Nepoužila výraz “sexuální abstinence”, ale vhodnou formou 6ti letému dítěti. Poučila takto mě i sestřenici a jsme ji opravdu vděčné za to, ze toto téma nebylo pro ni tabu a byla vždy ochotna o tom otevřeně mluvit.

elaelca
autor
14. lis 2024

@lp183 Ja mam strach vubec po ovulaci lezet vedle svojeho chlapa a vubec mit nejaky styk, mam hruzu z Toho ze co kdyby se neco pokazilo, myslim, ze mi zustalo hodne uzkosti po potratu v kvetnu , kdy jsme se milovali a Ja zacala na druhy den spinit a do nekolika dni miminko odeslo :( od te doby tam te abstinence je celkem hodne.

lobella
14. lis 2024

@elaelca ja mam za sebou "jen 3"...1.tehu 2018 po pul roce snazeni-dcera, 2.tehu 2020 po roce snazeni-dcera, 3.tehu 2023 na prvni pokus-v 10tt potrat, 4.tehu 2023 opet na prvni pokus po 2 mesicich od potratu-v 6tt potrat, 5.tehu 2023 opet na prvni pokus mesic od predesleho potratu-v 6tt potrat, 6.tehu 2023 po 5 mesicich od posledniho potratu-syn...dr rekla, ze blba shoda nahod, nic se nevysetrovalo, nezjistovalo, kdyz uz jsem 2 deti mela...drzim palce

rencinka87
14. lis 2024

@elaelca pak bych mozna zkusila imunologii. Je mozne, ze tvoje imunita prehnane reaguje na spermie partnera/ na zarodek (vlastne ho sama vypudi). Sama jsem tim prosla, po dvou potratech jsem si vybehala ruzny vysetreni a tohle bylo jednim z nich, potvrdila se zvysena bunecna imunita, nasadili mi leky. Donosila jsem syna a druhyho uz jsem riskla bez lecby - slo to samo, vsechno ok 🙂

mecaira
15. lis 2024

Ahoj, mám za sebou 2 potraty. Doktor mě pak poslal na imunologii a genetiku, protože prostě tehdy v mých 24ti letech to úplně normal nebylo dle něj. V genetice vyšla trombofilní mutace , ktera může zpusobovat potraty, takže jsem musela ředit krev a brala utrogestan. Teď mi tu leze 10M capart. 🍀 Držím palce. Určitě se poštěstí ❤️

felis
15. lis 2024

Imunologii mimo IVF jste u obou řešili? Ono se to vyšetřeními na IVF může zdát vse ok, ale imunologická pracoviště používají víc metod a markeru.

martina1317
15. lis 2024

@elaelca jelikoz je to s novym partnerem, je mozne, ze tam mezi vami geneticky neco nesedi….

martina0888
15. lis 2024

Nechala bych se vyšetřit - imunologie, genetika. Měla jsem podobný problém, v mých 34 letech jsme se začali snažit o druhé dítě. Během roku a půl 4 x těhotná. 3 x zamlklé těhotenství, 1 x ukončeno pro VVV ve 14. týdnu 😢 Pomohlo až IVF s genetikou embryí, zřejmě nekvalitní vajíčka, na nic jiného se nepřišlo. Nyní je mi 36 let jsem ve 20. týdnu a těšíme se na druhého zdravého chlapečka. Není čas ztrácet čas! Rozhodně bych se nechala vyšetřit. Držím palce 🍀🍀🍀🍀

anonym055
18. lis 2024

@elaelca ahoj my se s manzelem snažili celkem dlouho o první miminko.. spoustu neúspěchu.. podstoupili jsme spolu všechna možná vysetreni, výsledek oba dva v pořádku.. před dcerou jsem prodělala 2x ZT v 10 a 12 tt. Při druhém revizi jsem byla úplně vyčerpaná a řekla manželovi, že už se nechci snažit.. že už bych další neúspěch nezvládla.. po revizi přišla jedna menstruace a další už nepřišla.. naštěstí tentokrát proběhlo vše v pořádku a máme zdravou dceru ❤️ čekali jsme na ní 4 roky.. loni jsme se začali snažit o druhé mimco, otěhotněla jsem celkem brzy, ale opět ZT v 11tt.. můj gynekolog nás poslal ještě na geneticke testy, jestli nepřinášíme nějakou vadu.. ne oba dva zdraví.. nechali jsme tomu volný průběh a do pár měsíců jsem opět otěhotněla.. momentálně jsem v 16tt, zatím je vše v pořádku, ale nebudu lhát, strach mám pořád.. takže ano můžete spolu přirozeně otehotnet, nám na vyšetření řekli, že jsme měli prostě jenom smůlu.. což se neposlouchá zrovna hezky, ale člověk to tak musí brát.. určitě bych být vama podstoupila geneticke vysetreni a zvazila i návštěvu car.. třeba se dozvíte to, co my.. že jste oba dva v pořádku a vaše cesta za miminkem ať už prirozene nebo přes car bude trvat déle.. a nebo zjistíte, že nějaký problém je a budete ho moci začít řešit, aby vaše miminko mohlo přijít.. tak či tak Vam přeji mnoho štěstí a co nejkratší cestku k vytouženému miminku ❤️🍀🫂 je to velmi náročné vím, ale odměna potom stojí za to

elaelca
autor
19. lis 2024

@anonym055 dekuji mockrat za hezka slova ❤️a strasne me mrzi Vase ztraty. clovek uz ma pocit, se uz se snazit nechce, uz nemam silu ani na dalsi ztratu, a bohuzel to tak vidim a sama se vidim, ze kdyby nahodou tak si tehotenstvi asi ani neuziju, kvuli vecneho strachu ze ztraty. S partnerem zijeme v zahranici, ale planujeme cesty do ceska hlavne kvuli veskerym vysetrenim, Tady bychom se nedoplatili a Tim, ze Ja uz mam syna nemam narok na proplaceni. Uvazujeme mezi ostravou a prahou, kliniku jsme jeste nevybrali, jelikoz musime zvazit jakym zpusobem to vse budeme resit. Chceme zacit po novem roce. Momentalne, az skoncim krvacet to nechame asi na osudu, I kdyz mam progesteron uz se mi vlastne ani nechce trakovat ovulace ci menstruace, jsem uz uplne na dne a rozhozena, musela jsem se objednat k psychiatrovi. Porad doufam, ze se vytouzeneho miminka dockame driv ci pozdeji, cesta je strasne trnita.

hkosakova1984
19. led 2025

@elaelca
Já mám dceru, který bude 13. Pak 6x ZT v různých týdnech. Naposledy loni na přelomu března a dubna to byly dvojčata ve 13tt.
Teď jsem ve 27tt a můj vymodlený chlapeček je zdravý a v pořádku. Narodí se kolem Velikonoc.

martina1317
19. led 2025

Kdyz to je s novym partnerem, neni mozne ze si tam “geneticky” nejak nesedite? Asi bych nez dalsi pokus na slepo zasla na kliniku…

hkosakova1984
19. led 2025

@martina1317 o tom to úplně být nemusí. Já měla ZT se dvěma různými muži celkem 6x a teď jsem otěhotněla přirozeně, a všechno je, podle Dr teď v pořádku. Jsem ve 27tt a čekám chlapečka.

suzanna123
19. led 2025

@elaelca čemu říkáš potrat? Že byla na testu čárka a pár dní na to přišla menstruace nebo šlo o delší těhotenství? Já měla dlouhé období zkoušení s různými typy neúspěchů - ty, kdy přišla MS pár dní po testu jsem pak už ani neřešila. Co se sexu týče, tuhle zkušenost jsem měla taky a doktorka mi řekla (jako si přečteš nebo ti řekne každý doktor), že to s tím nesouvisí. Já to brala tak, že prostě ta pravděpodobnost nekvalitního vajíčka po 30 není až tak velká a že líp, když to takhle zanikne než aby se narodilo postižené miminko nebo bych to já musela řešit někdy v průběhu. Určitě je fajn jít se nechat vyšetřit, jestli nejde o nějaký odstranitelný problém, nicméně problém s českými klinikami je, že tlačí automaticky do umělého oplodnění - mně tvrdili, že jsou schopni vybrat a oplodnit kvalitní vajíčko, pak mi nezávislý doktor řekl, že nic takového neumí a že pravděpodobnost zdárného donošení je v obou případech stejná, takže umělení oplodnění by doporučil čistě v případě, že by se zjistilo, že s partnerem nejsme schopni počít přirozeně. Jinak nejsem si jistá, jestli to souvisí, ale někde jsem četla doporučení Verra vitamínů na podporu plodnosti a po nich jsem měla čárky pravidelně a nakonec i úspěch.