icon

Ženy po třech potratech. Jaké byly vaše zkušenosti?

dauraoriginal
20. bře 2025

Zdravím dámy, chci se zeptat, zda tu jsou ženy, které si zažily 3 potraty (příp. více) v řadě a jak jste situaci řešily? Dočetla jsem se, že takových párů je pouze 1% - i když se mi to číslo nezdá. Mně už bude v srpnu 38 let a právě se zotavuji po třetím potratu a už mě to poměrně dost zlomilo. Fyzicky se cítím jako stařena, psychicky jak by dal... Čeká nás genetika, možná imunologie, ale lámu si hlavu s tím, zda raději nějakou dobu počkat s dalšími pokusy anebo zda je lepší to prostě zkoušet, zkoušet a zkoušet. V rodinách nemáme absolutně žádné problémy s početím a těhotenstvím, jsme jediní, kdo si to z obou rodin prožívá. Krvní skupiny máme oba positiv, co je podle doktorů velmi dobré k početí. Poprvé jsme otěhotněli za 4 cykly, podruhé za 7 a potřerí hned první měsíc po první menstruaci od kyretáže. Takže s početím problém není. Můžu se tedy zeptat, jak jste to měly vy a jak jste s tím bojovaly a jestli máte nakonec duhového potomka? Děkuji za odpovědi.

anpineapple
20. bře 2025

@dauraoriginal a snažíte se o první mimi? V kolikatem tt ty potraty byly?

lutu11
20. bře 2025

@dauraoriginal podle mě toto již nebude náhoda. Na komplexné vyšetření bychom šla co nejdřív. Laicky bychom odhadovala, že Tvůj organismus má s embryom nějakej ,,problém,,. Ale chce to fakt vyšetřit.

janina228
20. bře 2025

@dauraoriginal Hodně záleží i na týdnu ve kterém jsi byla, ale já bych ještě z vyšetření chtěla doplnit hematologii..

anetttie
20. bře 2025

Já o Mimi přišla 10 krát.
Z toho bylo třikrát mimoděložní.
Teď čekám na ivf.Mam vyšší NK buňky a tím pádem se tělo brání a embrio nepřijímá.Tak doufám že mi už pomužou. Je mi 33 let

dauraoriginal
autor
20. bře 2025

@anpineapple Ano, je to snaha o první miminko. První potrat byl v 11tt, druhý i třetí v 7tt. S tím, že v prvních případech šlo o zamlklý a museli potrat vyvolávat, třetí byl samovolný potrat s masivním krvácením.

anpineapple
20. bře 2025

@dauraoriginal to je opravdu divne, tam nějaký problém bude. Buď imunologický nebo hematologický. Určitě je dobre, ze se necháte vyšetřit 🙏🏻 ono většinou to ani nemusí byt velký problém a je snadné ho vyřešit, takže stále velkou naději na šťastný konec určitě máte ❤️ každopádně bych raději se snazenim pockala až po těch výsledcích, když jsou ty potraty takto podobne a podezřele. Aby se to tedy podchytilo včas a vyhnula ses případně další zátěži, psychické i fyzické. Věřím a moc vám přeji, aby si to miminko k vám cestu našlo ❤️

dauraoriginal
autor
20. bře 2025

@lutu11 Popravdě dá se říct, že by mohlo jít o náhody, ale kdo ví. U prvního jsem byla v narkóze když jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná. U druhého jsem troška cvičila a do dne jsem zakrvácela a byl problém. U třetího jsem hned na začátku prodělala zápal průdušek + to rychlé neplánované otěhotnění brzo po kyretáži, protože se mi spozdila ovulace... Ale třeba si ty důvody jen nalhávám a skutečně může být problém ve mně... Jsem z toho špatná a říkám si, proč zrovna já... Nepochybuji o tom, že bychom byli skvělí rodiče a dítě by mělo úžasné a láskyplné zázemí, dobré vzdělání a proaktivní přístup. Příroda je někdy krutá. Dělala jsem vše, co jsem mohla, brala progesteron, stravovala se dobře, aktivně jsem navštěvovala lékaře a vyhýbala se všem rizikovým aktivitám, brala vitamíny, udržovala se v psychické pohodě atd... Vlastně poslední rok jsem úplně zahodila svůj život, abych to udržela a nic. Ach jo.

dauraoriginal
autor
20. bře 2025

@anpineapple Ano, chceme počkat na výsledky, abych zbytečně neruinovala své zdraví. Děkuji za podporu.

anpineapple
20. bře 2025

@dauraoriginal ono i kdyby nakonec nic nezjistili, tak se ti může ulevit a taky to půjde 🙏🏻 ale úplně ti věřím, ze už jsi z toho zoufalá 😞
Zeptejte se na vyšetření trombofilnich mutaci, často dělají takhle v prvním trimestru problém prave ty.

karolinapete
Odpověď byla odstraněná
merope
20. bře 2025

@dauraoriginal Já jen "upravím" to, že to, že je takových párů 1%, tak to znamená, že pokud se ti narodí 100 tisícům párů dětí, tak tisíc z nich mělo před tím 3 a více potratů.

Obecně doktoři cokoli vyšetřují až při třetím potratu - protože 2 jsou pro ně "ještě v pohodě". Ono se to málo ví, ale těch časných potratů je u člověka opravdu hrozně moc, jen dříve se v 7tt ani nevědělo, že je žena těhotná - byla to prostě opožděná menstruace.

hkosakova1984
20. bře 2025

Tak já ti napíšu, jak jsem to měla já. Dcera se mi narodila 13.3.2012. Někdy v roce 2015 jsme se rozhodli pro druhé dítě. Během 10. let přišlo 6x buď ZT, nebo samovolný potrat. Naposledy loni touhle dobou (duben 2024 - dvojčata 13tt). Vždycky v rozmezí 10-15tt. Po té poslední ztrátě jsme začali řešit, že už to asi fakt vzdáme, v červnu mi bylo 40. Domluvili jsme se, že tomu dáme poslední šanci přes léto, a že když do září nic, bude dcera prostě jedináček. No, MS po kyretáži přišla 18. Července a od té doby nic. Včera jsem začala 36tt, a můj malý je zatím v naprostém pořádku. Za pár dní tu bude s námi. Uvidíš, že i tobě to vyjde. Držím palce, všechno bude dobrý.

dauraoriginal
autor
21. bře 2025

@hkosakova1984 Moc děkuji za slova povzbuzení!

dauraoriginal
autor
21. bře 2025

@merope Ano, jak si o tom povídám s okolím zjišťuji, že skoro každý pár měl nějaké problémy. Budu doufat, že se to jednoho dne zlomí a půjde to.

merope
21. bře 2025

@dauraoriginal Mimochodem - můžeš být klidně poslanec a stejně ti řeknou, že po dvou potratech ještě nic řešit nebudou, protože to je v podstatě normální, že něco řeší až teprve po třetím, co ukazuje, že tam může být nějaký problém. Na psychiku ženy to musí být šílené (já teda potrat nezažila - já zažila dvě čárky pouze 1x v životě, po mnoha letech IVF a při celkem 7 embryotransferech - ale tipuji, že to je podobný nápor na psychiku, jen jiného stylu). BTW jak já, tak ta žena z počátku tohoto příspěvku tak i žena, co rodila mrtvé dítě v 9. měsíci (a předtím měla 1 potrat, takže je pořádně vyšetřili a našli jen nedostatek kyseliny listové), tak všechny máme aspoň jedno dítě, vesměs dvě.

Ono to tak u lidí opravdu je. Co jsem byla na přednášce jednoho gynekologa (bohužel už dávno, protože mezitím zemřel ☹ tak už se ho nedoptám), tak snad jenom 3 cykly ženy do roka mají tak životaschopné a v pořádku vajíčko, že z toho pak je normální zdravé dítě. Většina "špatných" vajíček ani nedojde do stavu, kdy by žena zjistila, že je těhotná. Ale jak se zlepšují diagnostické metody, tak sem-tam žena zjistí, že je těhotná, ale stejně to nedopadne. Vlastně si teď vybavuji ještě jednu ženu, taky několik potratů, ta přes IVF, už říkala, že se na to vykašle (měla už jednu dceru), když se jim konečně podařilo, že donosila druhé.

Příroda je v tomto mocná a jakmile objeví nějakou "chybu", tak to dokonce umí v některých případech i "zahodit" a "začít znovu" (pak jenom nesedí výpočet týdnů plodu vůči menstruaci) no a pokud tu vadu neumí opravit, tak embryo vypudí a počká na další měsíc, kdy to bude lepší.

Proto až když to nastane 3x tak teprve doktoři zjišťují, zda to je fyziologické nebo zda je tam nějaký funkční problém. Čili pokud "riskneš" další potrat (který teprve může s vyšší pravděpodobností poukazovat opravdu na nějaký problém), tak klidně se snaž dál - pořád je to "jenom" statistika a tělo ženy rodu homo sapiens.

ele_nka
21. bře 2025

@dauraoriginal mám za sebou tři potraty, ale mezi prvním a druhým jedno těhotenství. Doktor mi už u první říkal, že do zdárného konce dojte tak 75%. Brala jsem to tak, že jsem si hold bohužel vylosovala Černého Petra za někoho jiného. První potrat byl v 7tt, druhý v 11tt a třetí v 8tt, snažila jsem si říkat, že ta příroda ví co dělá a na další pokus se nám znovu povedlo a mám doma dvě zdravé děti.

bebe12
21. bře 2025

@dauraoriginal Já jsem potratila třikrát v průběhu dvou let, vždycky hned na začátku. Dvakrát vše odešlo samo a jednou jsem byla na tabletce. Po třetím potratu jsem absolvovala vyšetření na hematologii, imunologii a genetice a vše bylo v pořádku. Po posledním potratu jsem pak otěhotněla asi za 8 měsíců a mám zdravého syna, takže šance tu určitě je 🙂 Ale čím byly potraty způsobené fakt netuším...

martina0888
21. bře 2025

3 x zamlklé těhotenství, 1 x ukončeno pro VVV plodu, vše během roku a půl. Takže problém otěhotnět nebyl. Věk 35 let. Pomohlo až IVF s genetikou embryí. Nyní jsem v 38. týdnu. Nechala bych se pořádně vyšetřit. Držím palce! 🍀🍀🍀

reeeza
21. bře 2025

100% ti rozumím. Zažívám něco podobného. Mě je 36. Snažili jsme se 2 roky. Pak jsem otěhotněla, ale v 11tt zp. Dali mi potratovou pilulku. Pak jsme se snažili rok a nic. Šli jsme tedy na IVF a měli 6 pgt embryí. První se neuchytilo. Druhé se uchytilo ale v 8tt zp. Kytetáž. Do toho jsem dostala trombózu v mozku a zjistili že mám trombofilní mutaci. 6 něsíců rekonvalescence. Začla jsem si píchat heparin. Třetí transfer ale zase nedopadl, a to i když si píchám heparin a i přesto že to jsou pgt embryjka. Jinak nemám nic zjištěno, partner taky ne.

Jako nejsem typ člověka který se psychicky sesypává, prostě umím zatnout zuby a nevzdává se. Ale upřímně na sobě pozoruji jak mi z toho neustálého plánování sexu, zjišťování ovulace, testování a měření bt hrabe a psychicky mi to nedělá dobře.

Normálně jsem s tím sekla ze dne na den. Už mě to nebaví a cítím že takhle to dál nechci. Čili víc se milujeme zase pocitově, samozřejmě vím zhruba kdy je plodné okno, ale fakt už nepotřebuju vědět kdy přesně. Přestávám testovat na ovu, mám ji 15-20dc, to mi stačí. Je jaro, zase jsem se dala na zahradničení a celkově víc se zase věnuju koníčkům. Neznamená to, že něco vzdávám...jen jsem zjistila že urputnost není vždy ta správná cesta.

Máme ještě 3 embryjka, dáme šanci ale i přirozenému početí. Jednou za pár měsíců zkusíme zase ket. A až nám dojdou mrazáčci zkusíme další ivf. Prostě věřím, že to jednou výjde, až bude ten správný čas.

Ale nejvíc tomu sama za sebe asi pomůžu tím, že zvolním a začnu žít i pro něco jiného. Je to paradox. Člověk si to chce vybojovat a zabrat o to víc, čím víc/dýl to nejde. Ve všech jiných sférách života by tohle vedlo k cíli ( práce, kariéra), ale ne u početí miminka.

Pokud ale zase budu mít zp, zvolím raději potratovou pilulku. Tělo to samo přirozeně zvládne a není to tak rizikové jako kyretáž, natož opakovaná kyretáž. Pokud si budu moci vybrat, už bych do kyfetáže nešla, nemám z toho dobrý pocit.

hkosakova1984
22. bře 2025

@dauraoriginal neděkuj. A "nevzdávej" se 😉

dauraoriginal
autor
24. bře 2025

@reeeza Já to bez kyretáže nedávám. Pokaždé mi tam zůstane placenta... A krvácet měsíc vkuse bez výsledku - riziko že přijdu o vaječníky a dělohu je obrovské (teď tak přišla o vaječníky kamarádka, která se taky nedzbavila placenty přirozeně a po měsící krvácení už nebylo pomoci...). Jednou jsem to zkusila s tabletkou, ale nešlo to ven, jednou samovolný potrat a taky jsem se nedočistila a jednou jim to dokonce neklaplo ani na kyretáži. Děloha je různě zahnutá a někdo má prostě nějaký záhyb, ve kterém se to zasekává - za starých časů bych byla jedna z těch žen, která by na to umřela.
No, v každém případě ti moc děkuji za zprávu, budu na tebe myslet a držet ti palce. My si zatím dáme pauzu (čas využiju na cestování a dálkovou turistiku + regeneraci) a necháme se pořádně vyšetřit. Měj se hezky!