Zábava versus dítě

ajja87
30. pro 2017

Ahoj holky,nejdu ani tak pro radu,jako spíš o názor.V posledním roce u nás a našich přátel nastal ,,babyboom,, Děti se rodili jako po másle a tím přišlo na řadu i omezení našich posezení v hospůdce, zábav, diskoték atd.Alespon tedy z naší strany.A v tom je ten zakopaný pes.Dnes jsme si s manželem říkali,jestli jsme fakt jiný?! manžel šel s kamarády na jedno pivko a tam s nimi byli i jejich partnerky,co mají doma malí děti,jedni dokonce teď ukončili šestinedělí.I když mají hlídání,nejsou vubec nervózní jestli dítě spí atd.A to některé ještě kojí.Ja si za rok,co mám mimco vyšla třikrát a to poprve mě přemluvil manžel, poněvadž viděl, že potřebuji vypnout,a sli jsme do vedlejší vesnice na zabavu, hlídali tchanovci a já si to stejně neužila a mela celou dobu ruku strcenou v kapse,abych vůbec cítila, že mi prupadne vibruje telefon.a ty další dvě akce jsem odpískala po půl max hodině, protože jsem neměla signál a šla jsem domů.Nevim prostě jestli jsem divná, že se starám o svoje mimco,i když vím, že mám hlídání a babičky kdykoli zavolají.Chapu, že některé neobetuji život jen dítěti,ale snaží se ji zpříjemnit i sobě jinak.Ale pro mě je moje dítě vším, bojím se o něj a raději obětují svojí zábavu za jeho blaho.Mate to taky některá tak?

odula
30. pro 2017

jejda co je to zase za diskusi... každej ať to má jak mu to vyhovuje. pokud je o dítě dobře postaráno ať si každej chodí jak chce kam chce třeba i bez vybrujiciho mobilu ne? ty nejses divná a podle mě ani tvoje kámošky nejsou divný. 😉jinak jsme v zahr. takže zaprah na 150 % ,žádný hlídání pres rok,jenom sem tam pres léto. s prvním jsem hlídala mobil a nic si neuzila, s druhým jsem ho aspoň položila na stůl ať slyším vyzvánění, a s třetím už si ho pro jistotu neberu a hlídači maj instrukce volat manželovi pokud poteče krev 😊 takže asi tak.

bassetlady
31. pro 2017

Je to o nastavení každýho, někdo napasuje dítě do svého stávajícího životního stylu ( plus minus) a někdo se totálně podřídí dítěti a otočí si život naruby. Není dobře ani špatně, pokud to vyhovuje všem okolo.

rituska88
31. pro 2017

Já to mám stejně jako Ty - jako miminko jsem syna svěřila jen rodičům na procházku, později třeba na hodinu či dvě na hlídání a na noc až si řekl sám, že u nich chce spát. Vždy nervózní, jestli je v pořádku. Nikdy jsem ho neodkládala kvůli svojí zábavě - nechybí mi společenský život, jsem spíš rodinný typ a ke štěstí mi stačí zajít párkrát do roka na nějakou akci, kam může jít i syn. Teď už je větší, má 3,5 roku, takže už bych i mohla se jít v klidu někam pobavit, zatímco by spal u našich, ale ani mě to neláká. Ale chápu, že někdo jiný to může mít jinak a nedokáže se jistých věcí vzdát a to už je pak na každém jaký si to udělá.
Co se mi ale příčí je tahání dětí na zábavy, které trvají do noci, kdy dítě už je unavené, chce spát nebo mu třeba není dobře, ale rodiče ho nosí na rameni a domů prostě nejdou aby náhodou o nic nepřišli - to dělají jedni známí se svou starší holčičkou a teď se jim narodilo druhé miminko a oni ho hned po propuštění z porodnice brali na Mikulášskou besídku, kde bylo cca 300 lidí, z nichž velká část kašlala, smrkala apod.

morningstar
31. pro 2017

Nejsi divna a dokonce si myslim, ze davat dite na hlidani kvuli vlastni zabavy tesne po sestinedeli neni uplne v poradku. A to jsem clovek, ktery si na to pivko moc rad zajde, ale az mimco trosku odroste.

radka8888
31. pro 2017

Ať si každý dělá, co chce 🙂 u nas doma. Funguje rovnoprávnost, takže když chci někam. Jít pohlída manžel a když chce on někam jít pohlídam já. My si i s Dětma chceme zachovat pár koníčku, přátel a trochu intimní, nevidím na tom nic divného.

baraskaska
31. pro 2017

Mne neprijdou divny ani kámošky ani ty. Kazdej to ma jinak nastaveny, ja po pul roce se sla bavit a nervozní jsem sice byla ale zabavu si vicemene uzila, nikdo jinej z pratel dite nema a ja byla odstrcena, bylo fajn pokecat s nekym a v konecne rade se odreagovat, pac dcera byla a vlastne stale je, dost narocna. Ale to ze ty to beres jinak neznamena ze jsi divna. 🙂

elinkal
31. pro 2017

Ja souhlasim s holkama, ze divna neni ani jedna strana. Nekdo ma treba opravdu narocne dite, a aby si psychicky odpocinul vyrazi na dve hodinky nekam nacerpat sily. Lepsi nez pretazena mrzuta matka, ktera si to vyliva na mimcu. Navic si myslim, ze obcas vyrazi nekam sami bez ditete partneri proste musi, je to pro vztah hrozne blahodarne.

g_m
31. pro 2017

Tohle má každý jinak přece a neodsuzovala bych ani jednu stranu. Já si sice myslím, že pro člověka je důležité na chvíli vypadnout, přijít na jiné myšlenky a odpočinout si, než být jen doma a běhat dítěti za zadkem (nebrat doslova), ale každý to má nastavené jinak. Malá měla půl roku a jela jsem na rockový festival a manžel neměl problém se o ni postarat a pak mám kámošku, která se dva roky nehla od dcery - max jede na 2 hoďky do Kauflandu a to je vše. Já bych to nedala, ale jí to tak vyhovuje a to je na každém...

zuzineckah
31. pro 2017

Divný by bylo jedině to, kdyby táhly dítě s sebou. Jinak tu není nic k zamyšlení. Určitě se najde hodně holek, které to mají jako ty. A je to stejně v pořádku jako to, že si někdo vyjde ven 😉

jaja01k
31. pro 2017

Ja jsem nechala miminko na hlidani hned po sestinedeli na tri hodinky mezi kojenim, ne tedy abych sla do hospody, ale abych si vyjela na kole, ale to neni az tak dulezite. Mne to strasne pomohlo, mela jsem docela slusne naslapnuto k poporodni depresi a tohle me od ni zachranilo. Proste jsem to potrebovala a rozhodne jsem nemela a nemam pocit, ze bych tim uprednostnila svoji zabavu pred miminkem.

leniczka23
31. pro 2017

Vidis a zrovna treba ty tvoje zname nemaji za potrebi rozebirat zivoty tech druhych na internetu, prave proto, prototoze nesedi doma a nepodridily svuj zivot diteti, ale umeji si uzit zabavu i tak..
Za me jsou normalni ty kamaradky i ty..ale rozhodne neni spravne podridit zivot diteti.. z vlastni zkusenosti vim, ze spokojenejsi byvaji ty, co to.dite umeji ,,odlozit"..

almara2
31. pro 2017

Ježíš, já bych odkládala, až bych brečela, jenže není komu 😔mám tři, buď jsem za poslední 4 roky těhotná, nebo kojim. Jako přes den jsem byla bez dětí to ano, ale večer ne a dost mi to chybí. Takže kamarádkám závidím.

luj89
31. pro 2017

ahoj nedavno tu byla podobna diskuse. Podle me strasne zalezi na diteti, na rodicich a na hlidacich moznostech. Dcerka je kojena na pozadani, takze prvni mesice chtela byt porad na prsu, tzn. nemohla jsem ji dat nekomu vozit v kocarku, casto totiz chtela kojit i na prochazce. Navic ja byla cca do 5 mesice hodne fixovana na dcerku, nedelalo me (ani ji)dobre, kdyz ji choval nekdo jiny nez ja ci manzel. Poprve beze me v kocarku byla s manzelem v 5 mes. Ted v pul roce uz se necha rada pochovat i od pribuznych a znamych a vim, ze az ted jsme obe pripravene na ,,odlouceni,, ve stylu pochovani a povozeni od pribuznych. Na nejake parby apod. to ale jeste par let nevidim 😀. V noci dcerka vstava cca 6x na pricucnuti k prsu, takze ani nocni hlidani jeste nehrozi.

tristizia
31. pro 2017

A jak víš, že to kamarádky taky v sobě nepotlačovaly? Tu myšlenku, co se tam u babičky asi děje....
My moc hlídacích možností nemáme, i tak se snažíme s manželem si sem tam vyrazit, případně já s kamarádkama. Vždy tam ten červíček pochybností je, ale nenechám si tím uplně kazit večer...A to dítě odložím ráda, když vím, že je se spolehlivým člověkem, se kterým je rádo a netruchlí po mně...

j.a.n.i
31. pro 2017

Mě přijde celkem normální obojí, pokud to rodině vyhovuje... včetně mimina na mikulášské. Jediné, co mi přijde divné, že řešení toho, že to někdo cítí a dělá jinak.

blahova_andrea
31. pro 2017

a ty jsi nebyla ráda, že ty kamarádky vidíš? že ač se staly matkami, tak dál stojí o tvoji společnost a popovídání a nezavírají se doma v ústraní s miminkem? potřebu se odreagovat máme v četnosti i způsobu různé, to je normální. že se vzájemně extrémní strany nechápou, to je taky normální 😀 já bych to ale neřešila jako ty. jednak bych byla ráda, že kamarádku vidím a užila si jí a jednak bych toto řešila v rámci rozhovoru s ní...jak to vnímá, jak to má vlastně nastavené. zrovna nedávno jsem s kamarádkou probírala, jak moc chtěla druhé, holčičku a když se jí to splnilo, tak vlastně pořád jen pracuje, malou dává hlídací paní a absolutně netuší, co je to jít s dítětem na pískoviště nebo doma skládat věže z kostek. život a děti nám vše tak nějak překopaly, ve spoustě věcí jsme se posunuly jinam a často jinak než jsme obě čekaly. ale dál se rády vidíme a tyto odlišnosti jsou přece fajn témata k hovoru. pokud tedy někdo umí ty odlišnosti tolerovat, umí se jimi nechat obohatit, diskutovat o nich...

gorda
31. pro 2017

Me prijde divne sedet doma na prdeli, odsuzovat druhy a na forech se ujistovat o sve pravde. Jestli ty jim tajne nezavidis, ze ze dokazi skloubit dite i svuj zivot. 😀 Mame desetimesicni dceru a jak to bylo fajn, kdyz jsem prestala kojit, pohlidala mama a my si zasli do kina. A ted pred vanoci jsme byli na Hvezdnych valkach. Jako za mlada. 😀

jostein
31. pro 2017

malá má dnes 9 týdnů, zatím hlídal jen tatínek, protože nemám až takovou důvěru zatím v nikoho, ale tatínek hlídal už v šestinedělí, myslím, že malé byly 4 týdny, kdy jsem odešla na 3 hodiny, a když potřebuju na vzduch nebo tak, prostě řeknu a manžel pohlídá. a upřímně se hodně těším, až budu dávat malou na hlídání k sestře, ta se na to prý taky těší, jen otázka je, kdy se odvážíme :D
pokud někdo nemá problém hned po šestinedělí někomu dítě svěřit, tak je to v pohodě, tohle je o nastavení toho člověka.
u nás je to i o tom, že malá je dost nosící typ, takže by jí hlídač nemohl po jídle dát do postýlky a čekat, že sama usne :D

mě spíš vadí takové ty matky, co mají pocit, že musí mít dítě pořád u sebe a pokud možno na prsu, tatínkovi ho půjčí jen když potřebují do sprchy. to je, jakoby mu odepírali rodičovství... razí heslo, že matka je to nejdůležitější na světě... já razim heslo, že maminka a tatínek jsou ti nejdůležitější na světe!!! 🙂

luj89
31. pro 2017

@jostein ja bych neodsuzovala nikoho, o kom nic nevim... Jsem ,,ta matka, co mela dite porad na prsu,, protoze to proste vetsina miminek po porodu vyzaduje... A tatinek se jeste kojit nenaucil 😀. Navic kdyz byla dcerka uplne male miminko, tak se tatinek bal s ni manipulovat, aby ji neublizil.

jostein
31. pro 2017

@luj89 asi jsem se blbě vyjádřila, omlouvám se 🙂
já myslím matky, co mají dítě na prsu pořád, i když to dítě nevyžaduje... já pár takových znám, dítě buď u sebe v posteli,náručí nebo šátku... žádný kočár, žádné odložení....

ajja87
autor
31. pro 2017

Děkuji,za názory.Jen bych chtěla říct, že neodsuzuji, že si někdo vyjde,asi jsem to špatně popsala.Jen jsem prostě chtěla vědět,jestli je nějaká maminka tak závislá na svým dítěti,jako já.A vím, že každý dítě je jiný, naše ditko taky asi víc závislí na mě a manželovi.Krasny nový rok a hlavně zdravíčko pro všechny.

japona
31. pro 2017

@ajja87 Pokud mají kamarádky spolehlive hlídání, nevidím v tom problém. Nevidím ani problém v tom, vzít mimino na zábavu s sebou. Pochopitelne ne před reprobednu na koncertu nebo do zakourene putyky.. Naše mládě usnulo v kocarku kdekoliv, tak napr. nebylo problémem ani grilování do pozdních hodin. Jsem horší matka, protože dítě tahám s sebou? Nebo lepší, protoze jsem ho neodlozila k "cizím" ?🙂

luj89
31. pro 2017

@ajja87 ja jse zavisla jestevic nez ty 😀. za pulrok, co mame dcerku jsem byla 2x na hodku az dve u Dr., jinak nikde.

marketa11112
31. pro 2017

Ja mam triletaka a skoro pulrocni holcicku...chodili jsme se driv s manzelem bavit hodne..co jsem prvne otehotnela byl konec.bali jsme se, aby me nekdo nekde nebouchl do pupiku....pak nedonosene dite, ktere se bal kazdy jen podrzet, kdyz jsem musela na wc, takze hlidani zadne..a ted uz deti dve...navic kojim...manzel chodi kazdy rok jen na predvanocni zranici z prace, asi trikrat mel skoleni, tak tam vecer nekde byli..a to je vse...radi bychom nekam sli, ale hlidani nemame. Babicky jsou starsi.

janablizka
1. led 2018

Já jsem to měla také tak když jsme někam zašli od malých dětí byla jsem nervozní a vůbec si to neužila přesto že bylo zajištěno perfektní hlídání od rodičů. Jinak také nikoho neodsuzuji proč se nepobavit.

pecora
1. led 2018

Mam temer triletaka. Nemame hlidani. Od pulky tehu jsem az do ted nikde vecer nebyla. A uprimne mi to vubec nevadi a ani mi to nechybi 😉. Pres den obcas pohlida muz pokud opravdu potrebuji nekam sama. Jsem s malym rada.

bbubble
1. led 2018

@zuzineckah ja napriklad dieta taham vsade so sebou a tiez si nepridem divna ;) samozrejme nie na diskoteku, bez tej vydrzim, ale bezne s nami chodi na rozne akcie, obcas aj vecer - dam spat do satku a normalne dalej fungujem..

@ajja87 my sme na sebe tiez vsetci zavisli a nemenila by som 🙂 nesedime doma, normalne fungujeme aj s nim 🙂 hlidani by som aj mala, ale nechcem 🙂

luci_ela
1. led 2018

Vůbec nejsi divná, ani kamarádky. Já to mám tak, že jsem nikdy nikam nějak nechodila, necítila jsem se na to, a radši doma třeba s kamarádkou si dala sklenku vína, nějakou dobrotu a byla jsem spokojená. Teď co mám malou si nedovedu ani představit, že bych bez ní jela třeba jen nakoupit. Prostě tuhle myšlenku nezvládám, i když vím, že přítel by se o ní postaral. Nedám jí třeba ani tchýni aby jí nakrmila. Mám pořád špatný pocit, že jsme nezvládly udržet laktaci a malá je na UM. Potřebuju jí mít aspoň v náručí přitom krmení. A ona je taky taková mazlinka moje malá. Chce být hodně u mě. Nepřipadá v úvahu ani noční hlídáni. Zaprvé z výse uvedeného důvodu. Ale taky, že já rodinu nemám, a i když přítelovo rodině důvěřuju a mám je ráda, naprosto se rozchazíme v postoji k výchově. Oni by malé(3měsíce a3 týdny) už nejraději cpaly sladké šťávy, nejmíň od 2 měsíce když jsem ještě kojila mrkev ze slaný polívky. A hlavně, jen nakrmit, přebalit trochu pomazlit a zase ji odložit, a nechávat vybrečet. K tomu by jí chtěly neustále posazovat. Prostě žijou v době kdy měli děti oni, před víc jak 25 lety. Což není můj přístup. A pokud nemám důvěru, nejde to. Tak tohle je můj postoj, podle některých jsem hysterická maminka. Tak6e to beru tak, že pokud dítě nestradá, a je o něj postaráno ať se každá maminka rozhodne dle svého uvážení. Některé potřebují kontakt s okolím víc jiné méně.Na mně samozřejmě má i vliv, že malá je vybojovaná po 5 letech a můj průběh života do mých 18let. Prostě pro malou chci co jsem já neměla, a je pro mně vším na světě. To ale každé mimi pro maminku, jen některé jsme úzkostnější.

jostein
2. led 2018

@luci_ela ahojte, hlavně nemít špatný pocit, nesmutnit, i když chápu, že to kojení je důležité, ale prostě ne vždy se zadaří... já jsem přešla z dokrmu cévkou na dokrm lahvičkou, protože cévkou je to fakt nehorázně složité. a řekla jsem si, že prostě když malá přestane chtít kvůli lahvičky prso, tak hold se nedá nic dělat... kojím, ale musím dokrmovat, proč malé nestačí nevím, ale prostě nestačí...
a s tou rodinou, chápu, úplně chápu... já mám třeba problém se svou mamkou, má taky jiný přístup, a proto s ní moc na hlídání ani nepočítám... a tchyně zase na tom není zdravotně tak dobře...
ale já zase nemám problém nechat malou manželovi, vím, že se postará a vím, že pro to, aby jsem já a malá byly v pohodě, potřebuju relax a být v pohodě 🙂

luci_ela
2. led 2018

@jostein Ahojky. Já si plánovala jak budu kojit nejmíň do 6 měsíců. Malá se krásně přisála ihned po porodu a papala pořád krásně. Až Přesně ve 3 měsících začala dělat i kojení hlouposti, tahat za bradavku, pouštět se a propínat. Nejdřív jsem myslela, že jde o bojkot. Ale podle LP to byla laktační krize. Vyzkoušeli jsme vše co jde a mlíčko pořád mizelo, malá začala padat s váhou a já každý kojení obrečela. Tak jsem nakonec nasadili UM a je zase spokojená. Tak já rodinu nemám, a ta přítele je fajn, ale prostě nerespektují, můj postoj k výchově. Jsou toho názoru, že co dělali oni bych měla i já. Příteli věřím, že se o ní doma postará, ten stojí za tím jak chci aby výchova probíhala. Třeba dnes, jsem si šla na 2 hodinku lehnout a on jí hlídal. Prej spolu celou dobu koukali na pohádku 😀 A máš pravdu, když je spokojená maminka, bude i miminko 🙂