Kam jít, když se chci přejmenovat?
Dobrý večer,
mám dotaz. Nějak se jmenují a to jméno se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. Je hnusné. Já se chtěla přejmenovat jako 13 léta, doma z toho pozdvižení, že jestli jsem neupadla na hlavu (jméno po tátovi).. Teď je mi téměř 40, už můžu, ale...v práci jsem si vymyslela přezdívku, stejně mě každý vola tím fuj jménem, navíc v podobe, kterou nedávám.kde jít, když se chci regulérně přejmenovat? Máma rika, že jedno z nejhezčích jmen, ale u mě brr. Zní jako nadávka.
@sfet Ono asi bude problém, že tvého tátu volali Jano, protože u nás říkáme Honzo, Honzíku, Janíku, Jeníku, Jendo, ale nikdy Jano.
Jedna Jana si říkala Janeta, Janetka.
A jedna moje kámoška má třeba Alexe a říká mu Alík, druhé se též narodil Alex a já použila při oslovení miminka Alík a to se pěkně ozvala, že je to Alex a ne jinak. Tak to dodržuji. Nechápu, proč lidi neoslovují jak si kdo přeje a dělají zbytečné naschvály.
@sfet To máš nějaké protivné kolegyně. Já mám v okolí dost lidí, co jim vadí nějaká varianta jejich jména, ví se to a nikdo jim tak neříká. Znám Kateřinu, která nesnáší Katko, chce Káťo. Naděždu, které se říká Naďo. Nebo Zlatu, které jsme říkali Zlatko. Já říkám Janám Jani, Jano mi nějak nejde přes pusu. Jestli tě to ale hodně štve, tak se přejmenuj. Jen počítej, že bude trvat než si lidi zvyknou. I po svatbě to trvá někdy roky, než přijmou nové příjmení, když někdo dlouho používal to původní.
Ty jo, ty z toho jména máš fakt osypky. Jana mi přijde jako normální jméno, nijak mě neuráží, ale není pro mě nijak zajímavé, abych ho jednou chtěla dát svému dítěti. Do té žádosti bych klidně uvedla, že tvůj otec se jmenuje Jan, celý život byl oslovován Jano a na tebe volají rovněž Jano, že ty to vnímáš jako mužské jméno a přijdeš si jako část svého otce, aniž bys měla vlastní jméno a identitu.
Mně moje jméno přišlo nudné, ale sžila jsem se s ním, ani nevím, jaké jméno bych si vybrala při přejmenování. Spolužák na VŠ mi dal přezdívku po jedné seriálové postavě, napřed mi to přišlo divné, ale po chvíli se mi to začalo tak líbit, že jsem si to jméno přidala na fb vedle svého oficiálního jména.
Táta je asi Slovák, ne? Slovenská spolužačka Jana nereagovala na oslovení Jano, říkali jsme jí Jana i pro pátý pád.
@petulkadodo jsou to zakomplexovany pipiny
Dvě jsou hodne, říkají mi Jani a kolega Janča. Nebo ani výraz Janda mi nevadí. Sice se říká, to ke takový Janda, ale opravdu nevadí. I v mailu to tak mám..
Jestli žiješ v ČR a mluvíš česky, tak se nedivím, že tě oslovují jako Češku. Zkusila ses domluvit, aby tě oslovovali Jana! ?
Já čekala nějakou Dobrotu nebo Cecilií... Znám několik Jan. Je to moc hezke jméno. Janička, Janinka . Jana je skvělé i pro dospělou ženu a tvrdé vůbec není. Já jsem uvažovala pro dceru o Hané, ale máme moc blízkou kamarádku tohoto jména. Nevím, zbytečně sis v něm vypěstovala nějaký odpor. Já mám tvrdé krátké jméno bez R . V práci mi neřeknou jinak, zprvu mi to vadilo, ale už jsem si zvykla. V jiných kolektivech mi jméno zkomolili do několika měkkých verzi, které se mi líbí všechny moc. A zdrobnělinou mi říká mamka a babička měla svou zdobnelou jinou verzi.
Mě zase vadí když někdo przní jména ve smyslu Nelčo, Helčo, Jančo, Dančo, Alčo atd.🤢 Úplně se mi z toho ježí chlupy.
Čekala jsem minimálně Doubravku. Jana je má mamka, kamarádka a dokonce i ve školce jsme měli Janičku. Ale pokud tě to trápí, nech se přejmenovat. My máme teď v práci také najednou místo Taťány Reynolda. Tam se tedy měnilo i příjmení 🙂
A ještě, můj bývalý mi neřekl jinak než zlato. To bylo samý zlato sem, zlato tam. Asi tam zauradoval fakt, že jeho sestra se jmenuje Jana a tu opravdu nemusel.
@sfet ja si myslim ze stejne ti tak budou rikat i nadale protoze jsou zvykli. Ja bych si to asi vydupala. Znam par lidi kteri rekli hele takhle me neoslovuj,nesnasim ten tvar-ok, nebudu-vyreseno. Jsme dospeli tak snad budu respektovat ne? Ja jsem treba Hana a to je praticky to samy. Jo taky se mi to nelibi ale nejak to neresim
@sfet Vidíš, mě zase "Jani" případně "Jančo" už přijde velmi familiérní a kdo mi vyká, tak tam by mi podobný tvar přišel dost nemístný 🙂. A na Jando bych asi ani neslyšela, to mi zase zní spíše jako mužské jméno pro Honzu.
@alubif Janička.... brrrrr... z toho mám zase osypky já (ale to bude asi z toho, že mi tak říkal jeden z bývalých). A Janinka jsem viděla jenom u jedné známé, která bohužel již zemřela - tam by mi přišlo, že to jméno patří jí a ne mně.
Je to zajímavá debata, jak kdo může vnímat různé tvary jména.
@merope já tak říkám svoji kamarádce a přijde mi to roztomilý, samozřejmě se nesmí tak predstavovat. příbuzné říkám Jano, Jani. A hlavně Jana je to jméno pro dospělou zenskou. Třeba příšerné je Eliška nebo Anežka, když se dospělá ženská představí jsou ty primárně zdrobnělé jména na dospělých směšný.
@hanka_12345 Když už se oficiálně přejmenuješ, tak to má větší váhu než jen tvoje přání. Jo kolegyně si budou muset zvyknout, některým to bude asi trvat, ale když nebude reagovat na Janu, tak jí tak oslovovat nebudou.
Já bych i v mailu, pokud by mě někdo oslovil mým starým jménem, napsala, že se patrně spletli, protože já se jmenuji jinak a odpověď jim dala, až mě osloví správně.
@fouskovi Tohle je subjektivní. @sfet se to jméno nelíbí a nic na to nezmění, že se někomu líbí.
Myslím, že je super, že máme možnost se přejmenovat.
@levandule_k děkuji. Chápu, že někomu se to jméno líbit může, já mu to neberu. Své přívržence si jistě najde. Ale mně ublížilo v životě už dost, stačilo.
@sfet a jak řekneš Anežce přísněji , dospělejší. ? Anežo? 🤦. Natálie ke krásné jméno pro dospělou ženu, že si sama představuje Natálko je úlet a známka dětinskosti. Já taky v práci oslovují některé svoje o dvacet let starší kolegyně zdrobnělé , ale ujetý je když by se tak představovaly sami. Máš trochu zkreslený zvlášťne zafixovaný představy.
No, ja si myslím že tvůj problém vyřeší spíš psychoterapeut než matrika. Ve stavajici práci stejně i po úředním přejmenování zustaneš pro kolegyně Jana a ještě si u toho budou klepat na čelo. Takže se změnou jmena bys měla rovnou změnit i práci....a rodnou obec, kamarady z dětství a možná i tu rodinu, která ti tohle trauma způsobila. Předpokládám, že jsi domyslela jaký dopad bude mít tvoje změna na vztah s rodiči, že?
@20190418 u mámy je to celkem jedno, s tátou to bude horší, protože je to jméno po něm. To mu budu muset vysvětlit. Jako i to, že jsem dospěla, takže rozhoduju za sebe. Práci tak nebo tak toužím změnit už dlouho, o důvod víc to opravdu udělat s rozseknout. Do rodné obce chodím jednou za 2 roky, i když teď tam budu chodit trochu častěji, moje nej kamarádky z dětství mi budou říkat i Šeherezáda, kdybych chtěla, což nechci, to je příklad. Táta to bude trochu rozdychavat, ale ...když on Jano a já taky. Já vlastně nejsem Jana, ale Jano. A i Jana, nic moc. Takové o ničem trapné jméno.
Ještě mě napadá, že v ČR můžeš mít oficiálně 2 křestní jména - tzn. lze tam (pro lepší vztah třeba s otcem) ponechat i to původní a přidat druhé. Když pak kamkoli jdeš, tak se tě typicky ptají, které z těch dvou jmen používáš a tím tě pojmenovávají. Možná to může být i řešení, kdy to bude mít nejmíň komplikací a v nové práci se už představíš novým jménem.
@merope aha, vidíš. To by mohl být fajn kompromis, třeba nejmladší dcery Karla Gotta, nebo i bracha spolužačky že středni se jmenoval Marian Kristián. Nemohli se dohodnout které, tak dalo obě a je pravda, že každý mu říkal tak, jak se mu hodilo. Díky, to by byl oprabdu kompromis. Bude to sice guláš, ale ovce zůstane celá a vlk se nají.
Vůbec nechápu to, že v práci to nerespektují. Já přijít do práce a říct hele vodted mě prosím oslovuje Dobromilo ani neceknou. Ale my my se jako kolegove respektujem. Trochu Te chápu. Ale jak tu zaznělo i ja očekávala min Karel a to v mužským rode🤣 své jméno taky nemusím. Jiřina. Na mě je moc tvrdé. Ale mě takhle nikdo vůbec neoslovuje možná jim to taky prijde tvrdé. Takže jsem hlavně Jířa, hodně Jiřinka, pro některé Jiřka...

@sfet v pohodě, já jsem se svým jménem od mala smířená, mám ho ráda s zatím není varianta, která by mi vadila 😉