Může otec po dopsání do RL žádat své příjmení?

stepibuli51
30. pro 2021

Ahoj chci se optat. Mám nemanželskou dceru,s manželem jsme se měli rozvádět,našla jsem si jiného partnera a s tím otěhotněla. Jenomže v desátém TT těhotenství si to rozmyslel,poslal me na potrat a já zůstala těhotná s dvouma dětma. Na potrat jsem došla,dovezl mi tam manžel ale zase odešla s tím že má mimi právo na život. Manžel mi to posvětil, vrátil se a tak jsme společně se rozhodli že maličkou vychovame 🥰 Jenomže pro narození malé začal bio otec prudit a dožaduje se svých práv. Do porodu se o nic nezajímal po porodu malou chtěl vídat ale první peníze poslal až když bylo malé 4 měsíce. Teď máme před soudem o určení otcovství a já se chci optat zda může žádat změnu příjmení když ho tam dopíšou? Chtěla bych totiž aby se jmenovala stejně jako my...podle mě se tím dost předejde jejímu trápení,že se jmenuje jinak. Bio otec samozřejmě chce své. Děkuji

bara88
30. pro 2021

Příjmení dítěti změnít nemůže

bramarfi
30. pro 2021

Žádat může. Ale musel by mu to posvětit soud. A pokud je ta výchozí situace taková, jak píšeš, tak je de facto bez šance. Můj bratr si přál, aby měl syn příjmení po něm, matka nesouhlasila. Právník mu poradil, ať se za takovou prkotinu jako příjmení nebere, že má šance minimální (a to tam žádný nebio tatínek nefiguroval). Soudy se táhnou i bez řešení příjmení.

95newmommy2020
30. pro 2021

Nemůže. Musela bys s tím pisemne souhlasit. Btw moje kamoska má dítě bio s jinym chlapem. Je vdaná, manžel neplodný a zamilovaný. O všem věděl, dítě je automaticky psany na nej. Bio otec o dítě nestal, po 3 letech se rozho prudit. Soud řekl, že pro dobro dítěte je lepší mít nebio otce, se kterým má vazbu.

gruyerre
30. pro 2021

@stepibuli51 myslela jsem, že žádost o popření otcovství může vznést jenom matka dítěte nebo její manžel, který je automaticky braný jako otec dítěte. Takže může i biologický otec?
Změny příjmení bych se nebála, dítě už příjmení má a určitě není v jeho zájmu ho měnit.

anet_98
30. pro 2021

@stepibuli51 pokud je manžel v rodném liště, tak ho bio otec nemůže nechat vymazat. Pokud by manžel nechtěl být v rodném listě, musel by zažádat o popření otcovství. Příjmení by se měnilo jedině po dohodě s Vámi.

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@95newmommy2020 No s tím souhlasit nebudu ale pokud to dá k soudu bůh jak to dopadne 🤷
Jediné čím můžu argumentovat je , že by jednou se mohla cítit být odstrcená když bude mít jiné příjmení...potřebovala bych zajistit jestli nepůjde ho na matrice dopsat jako otce na základě rozsudku...

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@gruyerre Jo bohužel do půl roku dítěte může 🤦
Nikoho nezajímá jako jaký hovado se chová zákon hovoří jasně 🥴

bara88
30. pro 2021

@stepibuli51 tak pokud je to otec tak si myslím že do rodného listu se zapsat nechat může ale příjmení měnit určitě ne bez tvého souhlasu

bramarfi
30. pro 2021

@stepibuli51 Pokud soud rozhodne, že má být bio otec v RL, matrika ho tam dopíše. Ale nemá dítě v RL už manžela?

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@bramarfi ano má tam manžela... Je to pak jinak než si myslím?

bramarfi
30. pro 2021

@stepibuli51 Spíš je vysoká pravděpodobnost, že soud nedoporučí vyškrtnutí manžela a dopsání biologického otce. Tak jsem to myslela. V synovcově případě to bylo tak, že kolonka zůstala prázdná, takže v okamžiku, kdy testy prokázaly, že je bratr otec, byl do RL dopsán i přes protesty matky. Ta jeho otcovství do poslední chvíle popírala.

somalicats
30. pro 2021

@stepibuli51 Pokud je manzel v RL, pak je dost nepravdepodobne, ze soud bio otce zapise, obzvlast pokud Ty i Tvuj manzel budete proti. V zajmu ditete je mit stabilni rodinu.

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@somalicats možná se teď zeptám jako úplný pako 😄 Jestli tomu všemu co píšete rozumím tak i když u soudu rekneme,že je to bio otec soud určí jeho jako otce nemusím ho zapisovat do RL pokud to nebude mít od soudu posvěcený? A manžel tam stále bude jako otec uvedený?

somalicats
30. pro 2021

@stepibuli51 Pokud by ho soud určil jako otce se všemi právy i povinnostmi (tj. musel by platit výživné - s tím chlapec počítá?), tak by matrika na základě rozsudku musela toho bio otce do RL zapsat. Nicméně předpokládám, že Ty ani Tvůj manžel tam změnu nechcete, že? Pokud tedy chápu správně, co píšeš. Takže u soudu vy dva můžete říct, že otcem je Tvůj manžel, že se rozhodl o dítě postarat a vzít ho za vlastní, a pak soud hledí primárně na zájem dítěte. V zájmu dítěte je mít stabilní rodinu. Ty se neboj klidně u toho soudu říct, že Tě bio otec posílal na potrat a k ničemu se nehlásil. Na základě toho, že vy s manželem budete trvat na tom, že manžel je otcem dítěte (i když nebio), tak je dost velká šance, že to tak soud nechá.

somalicats
30. pro 2021

Jinak doporučuji bio otci peníze vrátit a nic po něm nechtít, pokud ho tedy do rodiny nechcete 😉

somalicats
30. pro 2021

@stepibuli51 Jo, a ještě jedna poznámka: evidentně v tom dost plaveš, dost možná i Tvůj manžel - vemte si na to právníka. Obzvlášť pokud chcete, aby se vám ten Tvůj předchozí milenec nemotal do rodiny.

bara88
30. pro 2021

@somalicats nemotal do rodiny?ona si s ním udělala dítě na které má otec právo, tohle si měla rozmyslet předtím než ještě jako vdaná si z někým začala

somalicats
30. pro 2021

@bara88 Nemá smysl moralizovat, už se stalo. A nevím, jak Ty, ale pro mě je na prvním místě především pohoda dětí. Myslíš, že je v zájmu dítěte, které od narození vyrůstá v úplné rodině, aby se mu najednou začal motat do života někdo cizí? To si měl taky rozmyslet ten "tatínek", respektive on si to rozmyslel - poslal ji na potrat a dál se nestaral. Morálně k tomu dítěti právo dávno ztratil.

j.a.n.i
30. pro 2021

@stepibuli51 A proc to vubec chcete resit soudně?

somalicats
30. pro 2021

@j.a.n.i Tak jestli ten její exmilenec podal návrh k soudu...

j.a.n.i
30. pro 2021

@bara88 No v tomhle případě ma spíše milenec smolika, nez pravo, nemel si zacinat s vdanou.

j.a.n.i
30. pro 2021

@somalicats Tak je dost pravdepodobne, ze mu to spud smete ze stolu, neb on neni noc.

somalicats
30. pro 2021

@j.a.n.i Jj, to si myslím taky.

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@bara88 Neptám se tady na nějaké morální rady a ani o ně nestojím. Nikdy jsem nikoho nesoudila protože jeho život neziji. Tak prosím respektujte to a podobných poznámek se zdržte.dekuji

bara88
30. pro 2021

@somalicats ty víš kolik tomu dítěti je,že píšeš od narození vyrůstá v úplné rodině a najednou se mu do života začne motat někdo cizí?pokud je to mimino tak to tomu miminu asi nevadí že

bara88
30. pro 2021

@j.a.n.i ale dítě je prostě jeho

somalicats
30. pro 2021

@bara88 Nevím, kolik mu je a je mi to fuk. Mimino patří k mámě a tátovi, co se o něj od narození starají. A nerej, nemá to smysl.

j.a.n.i
30. pro 2021

@bara88 To ale nikoho nezajímá.

veroniquecz
30. pro 2021

@bara88 podle zákona ne. Dítě narozené v manželství je vždy manžela.

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@somalicats maličké je pět měsíců v době soudu ji bude půl roku. A morální právo ztratil když mě poslal na potrat se slovy,že aspoň vi že mu to funguje a děti mít může... Ale já ani manžel ničeho nelitujeme... Náš vztah nefungoval a po tomhle zazitku a narození té naší potvůrky...Se vše změnilo k lepšímu... Říkáme ji malý andělíček 🤗 který zahojí i ty nejhorší rány... A samozřejmě to co manžel dokázal na jak maličkou bere je pro mě sice nepochopitelné ale každičký den mu děkuji 🤗