icon

Navýšení platů poslanců. Co si o tom myslíte?

17. únor 2025

Ahoj, chci se zeptat, jestli to vidíte stejně jako já, Politici mají platy, které nejsou zrovna nízké, a to si ještě chtějí přidat.. a paní prezidentová taky potřebuje víc... přijde vám to jako papalášství? Pak nemůžou mít pochopení pro běžné pracující lidi... taky vám to přijde nespravedlivý?
Reaguju na dnešní článek...https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zvyseni-plat...

Strana
z5
sarihy
17. únor 2025

A proč to píšeš anonymně?...trochu, spíš trochu víc, to zavání snahou tak akorát vyvolat hádku...

klokanka31
17. únor 2025

@sarihy Proč vyvolat hádku?

klokanka31
17. únor 2025

Za mě se mají jak prasata v žitě, a byla by sranda jim na pár měsíců dát minimální mzdu, nájem za tržní cenu, a ať si zkusí z toho kvalitně vyžít 😃

podaji
17. únor 2025

Každý může jít dělat poslance. Upřímně? Za ty prachy bych tam nešla ani náhodou. No možná jen na 1 fcni období😉 podle mě mají ještě málo, proto tolik krivaren atd.

ai30
17. únor 2025

Ja to vidim tak, ze klidne muzes jit do politiky a zasadit se o snizeni platu 🤷🏼‍♀️

ninive211
17. únor 2025

Mně nevadí to, že si zvýšili plat (po letech zmrazení, tak to prostě skočilo). Mně vadí to alibistické, že v rozpočtu na platy není a státním zaměstnancům přidali po 2 letech "nuly" pouhých 1400 (a ještě až od ledna místo od září, jak bylo slíbeno původně), zatímco sobě si navýší o x procent, což v reálu dělá desetitisíce. Tohle mi vadí, ten dvojí metr a kázání vody (=musíme šetřit, není na rozhazování) a pití vína (=ale ne na sobě, my si těch 20 000 navíc zasloužíme).
A teda spíš než samotná výše platu jako takového mi vadí výše náhrad - paušály (např. 5000 měsíčně na telefony, přitom dnes téměř veškeré tarify s neomezeným voláním i neomezenými daty se dá sehnat tak do 800 Kč/za měsíc), paušální náhrady na asistenta, kancelář a vůbec na všechno. Proplácela bych to oproti účtenkách/smlouvám, jen účelně vynaložené náklady (a do nějakého rozumného limitu, aby si pan poslanec nepronajímal zbytečně luxusní mega byt v Praze za 50 000 na měsíc, když v něm stejně bude jen přespávat a na víkendy třeba jezdit domů do Ostravy).

marketa11112
17. únor 2025

Představitelé státu by měli být dobře zaplaceni, ale také by měli dobře pracovat pro občany. Vidím to tak, že zatím je dobře spíš ta první část, za druhá..jak kdy.

alianan
17. únor 2025

Prezidentová je snad logická, tam jsem nepochopila, jak je možné, že nedostává plat. Jedná se o 100tis, to má kdekdo, klidně i kdejaký traktorista. Navíc to má na reprezentaci a reprezentativní oblečení je hodně drahé. Však Zemanová vymlouvala, že je jak cuchta, protože nemá prachy na oblečení, Pavlová už se vymlouvat nemůže.

A boj o poslanecký platy uplně nesleduji, jen si kolikrát říkám, že vlastně ty peníze nejsou uplně vysoké, jak tu padlo, já bych to za ty prachy dělat nechtěla.

@ninive211 A kde má poslanec teda přespávat, na ubytovně? Jako je to poslanec, reprezentuje ČR, to bych mu ten luxusní byt v Praze i dopřála.

alianan
17. únor 2025

@marketa11112 A tu dobrou práci pro občany určí kdo? Já jsem třeba s nynější vládou dost spokojená.😉

marketa11112
17. únor 2025

@alianan já nejsem a nebudu spokojená se žádnou vládou. 😉Vždy je co vylepšovat. Prostě běžný občan. Každopádně dokážu říct, kdy je to úplně na ho.... A kdy to ujde.

barasapo
17. únor 2025

To ale nejsou platy poslanců, ale ústavních činitelů. A tam patří i soudci.

llluckaaa
17. únor 2025

Myslim si, ze ja bych to za ty peníze delat nechtěla 😀

dura175
17. únor 2025

Platy poslanců mně nepřijdou nijak závratné, to má kdejaký manažer v korporátu. Neznám detailně výši různých náhrad, věřím, že někteří mají opravdu optimalizované příjmy, což je spíš věc povahy než poslanectví. Vtipné je, že politika můžete dělat bez jakéhokoliv vzdělání, stačí umět dobře mluvit a mít hroší kůži. Prohlášení o prasatech v žitě má takový levicový nádech. Chápu, že zvýšení platu poslanců působí jako jistý vzkaz lidu, který aktuálně není moc vhodný. Na druhou stranu, těch 200 poslanců nám státní rozpočet nevytrhne.

marketa11112
17. únor 2025
sarihy
17. únor 2025

@klokanka31 Tak jako pokud chci debatu na úrovni, rozhodně ji nebudu zakládat jako anonym a tu zprávu sepíšu trochu v jiném duchu...tohle je pro mě vyloženě hádku vyvolávající zpráva a vůbec se divím, že se najde někdo, kdo na to reaguje.

kupi
17. únor 2025

Nevadí mi to, v podstatě každý se může mít lépe, ale musí pro to něco udělat, ne jen nadávat doma u televize.

ninive211
17. únor 2025

@alianan Já snad někde píšu něco o ubytovně? 🙂 Píšu u rozumných, odpovídajících nákladech. A pro ty poslance, co tu jen přespávají a jezdí na víkendy domů, stačí 1+1 nebo 2+kk, nemusejí si pronajímat apartmány o 100 metrech čtverečních, jen proto, že je to "repre" a že jsem poslanec. Nebo můžou, ale pak teda rozdíl za svoje. Co taková zásada hospodárnosti? Když prý máme rozpočet hluboce v deficitu a musíme šetřit, tak se musíme podle toho chovat.

klokanka31
17. únor 2025

@alianan Tak paní prezidentová ať si vydělává sama, a nebo mi neříkej že z prezidentského platu ji manžílek nemůže nakupovat sám? A to mi ukaž jaký traktorista má 100 tisíc měsíčně 😁

alianan
17. únor 2025

@klokanka31 Můj traktorista má i více, skus si nějakého traktoristu najmout, uvidíš, kolik si řekne na hodinu. Je v tom samozřejmě započítaná cena za provoz traktoru a cena traktoru, ale ona to má také provozní peníze.

Prezidentová pracuje pro ČR stejně jako její manžel, má ji živit ČR ne manžel.

@ninive211 POkud v bytě nepořádají orgie s prostitukama a kokainem, tak mi tohle nevadí. PRostě reprezentace.

ninive211
17. únor 2025

@alianan Prezidentová právě není logická, ona nikam zvolena nebyla, do funkce byl zvolen prezident. A ve většině demokratických zemí (až na nějaké výjimky, tuším) první dáma nedostává "plat",...protože není zaměstnankyní státu. Výlohy na ošacení a "repre" jdou z platu prezidenta, který má být dostatečný k tomu, aby "založit" svoji manželku. Souhlasím s možností, že by se část platu prezidenta vyčlenilo jako "odměna pro první dámu".

klokanka31
17. únor 2025

Já bych čekala od politiků, že když je teda tak špatná doba, spoustu věcí museli seškrtat, je vysoká zadluženost státu a musí se šetřit, tak že ale budou šetřit i u sebe. Ale to ne, oni sami si ještě přidají. Tamhle se pořád pořádají sbírky pro potřebné, lidi si chodí do potravinových banek protože nemají co jíst, spousta lidí žije fakt z mála, ale politici si nevystačí s tím, co mají už teď. Fakt hnus 🤮

klokanka31
17. únor 2025

@alianan Tak být manželka prezidenta snad ještě nefunguje jako zaměstnání ne?

michaela666
17. únor 2025

@klokanka31 Být první dáma ČR není svým způsobem zaměstnání? Pro mě teda ano a ani za těch 100 tisíc bych nechtěla být v její kůži - pod drobnohledem, všichni čekají kdy něco udělá špatně, aby ji mohli veřejně probírat kde se dát. Vždyť je v jednom kole, pořád nějaké povinnosti.

ninive211
17. únor 2025

@klokanka31 Přesně, to potom by mohla chtít podobné náhrady manželka premiéra, manželka ministra zahraničí, manželka ministra vnitra...
@michaela666 Ne, být první dámou není zaměstnání ve smyslu toho slova. Poslání, to možná. Ale ne zaměstnání. Slib ČR skládá prezident, první dáma ne. Prví dáma je "jen" manželka prezidenta a to, že ho doprovází, je její dobrovolná (byť očekávaná) funkce. Vemte si Zemanovou, byla první dámou a přitom nebyla vidět, skoro nikde nejezdila (povinné to není). Ani jinde ve světě obvykle první dáma nepobírá "plat" (jsou spíš výjimky).
V podobné pozici jako první dáma, může být v jistých situacích např. i manželka premiéra (ta zejména), manžel předsedy PS, manželka předsedy Senátu...i oni reprezentují v některých situacích republiku navenek. Chtějí oni náhradu za rerezentaci?

martinka_33
17. únor 2025

Já to napíšu klidne neanonyme - neskutecne mi to vadí, maji jit příkladem a prptoze pracuju ve státem dotované státní akciovce a nedpstala jsem přidáno ani korunu tak proc by meli mit pridano politici? Bud je na pridani vsem anebo nikomu ne?

martinka_33
17. únor 2025

@klokanka31 přesne tak, politici by meli jit predevsim prikladem.

alianan
17. únor 2025

@ninive211 Ano, všechny manželky vysoce postavených politiků by měli mít placené nějaké náhrady.
Manželky prezidentů se učastní i voleb prezidenta, očekává se, že se vzdají zaměstnání a půjdou reprezentovat ČR.
Zemanová vidět nebyla a když byla vidět, byla to většinou ostuda a vymlouvala se na to, že nemá peníze na repre, asi ji Zeman nedal nic. Tu ženskou i litovala, nežila s ním, měla svůj život, svoje zaměstnání a Zeman a mafie kolem něho jí donutila se všeho vzdát a nakonec se jí to asi ani nepočítá jako odpracovaná doba do důchodu.

Nepsalo se, že náhrady na prezidentovou se vezmou z náhrad prezidenta, takže by to bylo šul nul? Nebo nakonec dostala svoje náhrady?

@klokanka31 Já jsem také manželka a je to dost těžké zaměstnání.😅
Automaticky se mluví o prezidentském páru, těm ženským se totálně otočí život, více než premiérové nebo jiné manželce.

martinka_33
17. únor 2025

@dura175 to neni o tom co statni rozpočet vytrhne nebo ne, to je o principu, o tom ze drlaji sluzbu lidem, toho ze ve statnim se buhvijak neplati (ty tabulkovy platy jsou priserny). Takze pokud vhce nekdo zarobit nechť jde dejat manazera do korporátu, podnikat, šmelit s nemovitostmi nebo co ja vim cim se da jeste vydelat. Ale politiku at delaji lidi, kterym jde o blaho cele spolecnosti, ne o jejich penezenku....

enoli
17. únor 2025

@alianan tak snad nereprezentuji v bytě, ale mají k tomu kancelář, případně prostory PS nebo chodí do restaurací. Teda luxusní byt na reprezentaci je dost mimo....

martinka_33
17. únor 2025

@alianan a to ja bych jako manzelka strojvediuciho klidne reprezentovala jeho vlak jako pruvodci, ale nejak mi nikdo nechce dat takovy naheady abych mohla za ne asoon zaplatit chůvu... Rozumej chuva stoji vic nez si pruvodci vydela. No a nejak nemuzu sveho muze presvedvit aby se vykaslal na vlaky a kandidoval na prezidenta abych mohla být první dáma 😅

Strana
z5