icon

Navýšení platů poslanců. Co si o tom myslíte?

17. únor 2025

Ahoj, chci se zeptat, jestli to vidíte stejně jako já, Politici mají platy, které nejsou zrovna nízké, a to si ještě chtějí přidat.. a paní prezidentová taky potřebuje víc... přijde vám to jako papalášství? Pak nemůžou mít pochopení pro běžné pracující lidi... taky vám to přijde nespravedlivý?
Reaguju na dnešní článek...https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zvyseni-plat...

Strana
z5
martinka_33
17. únor 2025

@barumrallyebum a pripada ti logicky i to ze si pridaj, ale jinde ve statem dotovanych sektorech ne? Tak by snad meli jit prikladem a kdyz neni na pridani jinde tak si z principu nepridavat taky ne? Nejde o to ze v absolutnim meritku tech 200 platu statni rozpocet nezatizi, tady jde o princip, jak mic blbe ti vypada.

klokanka31
17. únor 2025

@ai30 Jo, a když se všechno nacpe jinam a tady bude zkrachovaná země, tak co si s tím pomůžeme?

ninive211
17. únor 2025

@ai30 Já se bohužel obávám, že v dlouhodobém horizontu to prostě vyhraje Rusko. Resp. nevyhraje Ukrajina (nevyhraje = nezíská zpět okupovaná území, u krymu je to jistota, Doněck a Luhaˇňsk vvelmi pravděpodoběn též) Zejména se současným "zapojením" USA a snahám o vyšachování Evropy z jednacího stolu. Stačí si přečíst zprávy z posledních dní, prohlášení Lavrova ("Rusko nebude děla územní ústupky Ukrajině" a "Evropa nechce mír, ale chce pokračovat ve válce, tak na co Evropa u jednacího stolu o "míru" ") či Vance na mnichovské bezpečnostní konferenci

ai30
17. únor 2025

@klokanka31 Takto ekonomika fakt nefunguje, krach ekonomiky podpora Ukrajine nezpusobi. I z prijmu UKR uprchliku jsme diky danim z prijmu v plusu a jakakoliv vojenska podpora nas vyjde levneji, nez valka na nasem uzemi.
Ale kdyz uz se ptas, vzdycky bych si vybrala 'zkrachovalou' zemi nez zemi ve valce. Svoje deti uzivim vlastni praci, po statu chci jen to, aby byly v bezpeci.

ninive211
17. únor 2025

@klokanka31 No tak do krachu země máme pořád dost daleko...i přes obrovský deficit SR jsme na tom pořád co se výkonnosti ekonomiky i zadluženosti týče ve srovnání s většinou zemí západní Evropy vlastně dobře...a hlady tu fakt taky nikdo neumírá.

alianan
17. únor 2025

@martinka_33 No, já pořád doufala, že socani se nějak zvednou a odsajou voliče těm podivným stranám. No, zvolili si Maláčovou, která je zadupe ještě hlouběji.
Chybí tu nějaká strana, která není extrémistická a populistická, pro nevoliče pětikoaličních stran.

@klokanka31 Jenže stabilita s Ruskem za zády a s Ficem ho můžeme mít na hranicích celkem rychle nikdy nebude.

@martinka_33 Zrovna máme v rodině dva čerstvé důchodce, oba obyč dělníci a oba duchody přes 20. tis. Jako já bych je chudáky staříky nenazvala, až za dva roky nastoupím do práce, tak to nejspíš bude moje mzda a budeme z toho živit děti, oni už živí jen sami sebe.
V čem přesně vláda na mladé kašle? Já bych uvítala zkrácené uvazky, bez zkráceného uvazku do práce nemůžu, jinak mě asi nic nenapadá.

@klokanka31 Víš kolik je medián důchodu a kolik mzdy, kolik pracujících vydělává na jednoho důchodce? Myslím že jsem někde viděla článek, kde srovnávali českého a německého důchodce a ten český z toho nevyšel vůbec zle.

klokanka31
17. únor 2025

@ai30 No jo, ale aby se jednou nestalo že nebudeš mít kde pracovat.

ai30
17. únor 2025

@ninive211 Nevyhraje, kdyz bude Evropa jednotna. Russko se drzelo zuby nehty do vitezstvi Trumpa, protoze on je slaby prospecharsky patolizal. Ale oni nejsou schopni ani vojensky premoct Ukrajinu, natoz pak Evropu. Ale ta podpora musi proste byt jednoznacna, coz podryvani lokalnimi russkymi svaby ztezuje.

klokanka31
17. únor 2025

@ninive211 Když tady nikdo neumírá hlady, proč teda potravinové banky, sbírky...

kupi
17. únor 2025

@klokanka31 a ty máš pocit, že se u nás mají lidi špatně, já teda vůbec, neznám ve svém okolí nikoho, kdo by dřel bídu s nouzí. Bydlím na vesnici, kde velká většina mladych lidí postavila nebo staví dům, dovolená v létě u moře a v zimě na horách je standart, stejně tak dvě auta. Ani děti nemají ve třídě nikoho, kdo by byl z "chudé" rodiny.

ai30
17. únor 2025

@klokanka31 V bezpecne zemi je prace vzdycky, o me se neboj.

alianan
17. únor 2025

@ninive211 Rusko bohužel nejspíš vyhraje, hraje se o to, kolik toho vyhraje. Evropa musí dát najevo, že to není zadarmo, pořád ve mě hlodá myšlenka, že kdyby v prvních týdnech války Evropa poslala na Ukrajinu co mohla, už je dávno po válce a Rusko z toho vyjde hůř.
Zrovna teď je potřeba, aby Evropa držela při sobě, není čas na nacionalismus a je potřeba investovat i do zbrojení, nedivím se Americe, že se cuká, když vlastně investuje nejvíc a většina evropských států není schopná investovat ani slíbené 2% HDP.

klokanka31
17. únor 2025

@alianan V rodině máme manžele důchodce, co dohromady mají 26 tisíc. Nájem 15 tisíc + zálohy na energie, a co jim zbyde na jídlo, na léky, na oblečení?

klokanka31
17. únor 2025

@kupi Tak standart to být může, ale pod pokličku té rodině nevidíš.

klokanka31
17. únor 2025

@ai30 A víš kolik firem už zkrachovalo? V téhle době si nikdo nemůže být jistým ničím.

betelgeuzz
17. únor 2025

@klokanka31 a kde ti důchodci pracovali, kolik odvedli do rozpočtu? Také mám kolem sebe důchodce, dělali v dělnických profesích a důchod kolem 20 tisíc.
A víš kolik firem zkrachovalo po roce 89? Jaká byla nezaměstnanost? A všichni nakonec přežili. Některé firmy zkrachují, ale zároveň vznikají jiné. Kdo chce pracovat, práci najde.

ninive211
17. únor 2025

@alianan No já bych věděla příklady, jak vláda na mladé kašle, např. zrovna minulý rok zrušili několik daňových slev, z nichž většina se dotkla právě rodin s dětmi (sleva na manželku, sleva na dani za školkovné, sleva na studenta...) Stát by také mohl více podporovat výstavbu sociálního bydlení a výhodnější úvěry pro mladé. Dnes si průměrně vydělávající rodina (a na průměr nedosáhne přitom 70 % občanů) nemůže dovolit koupit ani menší byt 3+1. A v 1+1 děti prostě nevychováš (nebo já bych teda do 1+1 děti přivést nechtěla), tedy vše souvisí se vším. Nájmy jako takové jsou příšerně drahé (zvedly se ještě více s přílivem statisíců uprchlíků z Ukrajiny, protože logicky vzrostla poptávka po bydlení, takže jestli před roke 2022 bylo bydlení problematické, teď je tuplem, k tomu energetické krize, která se do cen bydlení též promítla). Téměř se nestaví (nebo když ano, tak obyčejný byt 3+1 stojí 8 míčů). Mladí nemají na to získat bydlení -> oddalují pořízení dětí, příp. úplně upustí od myšlenky děti mít...anebo je začnou chtít mít až tehdy, kdy už je z biologického hlediska problematické). Ano, někdo může argumentovat, že za bývalého režimu se rodily děti mladým párů, které s rodiči vychovávaly dítě v dětském pokojíčku...ale přesně tyto děti - nebo už pomalu jejich vnoučata - mechtějí tuto situaci zažívat. Raději než vychovávat dítě v garsonce si s dětma počkají...
Za cenu 3+1 v paneláku v Brně můžeš mít menší vilku ve Španělsku přímo na pláži...tak je to normální ty ceny?

alianan
17. únor 2025

@klokanka31 Jak velký mají byt, kde žijí, v kolika šli do důchodu.....
Také znám důchodce, co dají většinu důchodu do bydlení, ale pak z nich vypadne, že žijí v obřím baráku nebo drží velký byt v drahém městě, protože tak žijí celý život. To prostě nejde, na důchod se musí každý nějak připravit, jí vím, že náš dům jako důchodce neudržíme, buď ho prodáme a půjdem do menšího nebo tady s námi musí zůstat nějaké dítě.

ninive211
17. únor 2025

@ai30 Bohužel, tu myšlenku, že Rusko nemá šanci vyhrát, jsem držela tak první rok války...čím déle válka trvá, tím více jsem k tomu skeptická, bohužel. Buď se ta válka potáhne ještě roky...anebo se uzavře jakýs takýs mír, který ale bude Ukrainu hodně bolet, co se území týče. Rusko se okupovaného území jen tak opravdu nevzdá, to ani náhodou. A zdá se, že Evropa na tom s podporou Ukrajiny zůstane sama, USA bere zpátečku a trvá na větším zapojení Evropy. S Putinem si telefonuje (dle mnoha expertů to byla chyba a ústupek Putinovi).

ninive211
17. únor 2025

@ai30 Rusko nehodlá "přemoct Evropu", řeči o návratu před rok 89 a znovuzískání východní sféry vlivu jsou jen kecy a i Putin to moc dobře ví. Prohlašuje nesmyslné požadavky, aby pak mohl lehce naoko "ustoupit" a i tak to považovat za velké vítězství. Navíc napadením první země za hranicemi Ukrajiny by napadlo NATO....a to je už jiná kávička než napadnou Ukrajinu. Ne, toho, že by se Rus dostal až na naše území, se opravdu nebojím. Ale co se budoucnosti Ukrajiny jako takové týče, jsem skeptik a realista, rozhodně ne optimista.

azanka
17. únor 2025

@klokanka31 pro nízkopříjmové skupiny jsou tady například příspěvky na bydlení a další dávky. Když si mi takhle někdo stěžoval a řekla jsem mu to, odvětil mi, že by to musel řešit. Tak budu raději sedět doma na zadku a stěžovat si. Česká republika má velice robustní systém sociálního zabezpečení. Ale holt je pro to potřeba něco udělat, třeba vyplnit papír.
@ninive211 já vůbec nechápu tu posedlost vlastním bydlením. To snad není nikde jinde, než u nás. Ještě k tomu ta touha bydlet ve městě, kde stojí byt 8 mega. Když ma to mám, tak tam bydlim, pokud ne, jdu do menšího města, kde jsou ty ceny úplně jinde. Pokud už chci něco svýho teda.

alianan
17. únor 2025

@ninive211 Daňové ulevy se zrušily v rámci šetření, ten balíček byl celkem dobře udělaný a dotkl se každého, nemůžeme nikomu nic vyčítat.

A bydlení, já pocházím a žiji na malé vesničce, kolem mne se staví o sto šest, z vesnice vedle už je celkem slušné městečko a zrovna roste další velká čtvrť. Všechny neteře a synovci také zakládají rodiny a staví domečky. Jako jo, bydlení je drahé a ve městech tuplem. Ale všichni nemusí bydlet ve městě.
Jak se kolem mne staví, tak se děti s rodiči shodli, že veškeré plany k domům a stavební materiál je levnější než v devadesátkách (převodem na devadesátkové platy), kdy stavěli jejich rodiče. Drahá je lidská práce a to jsme zase u toho, že slušnou mzdu chceme všichni i zedník a také to všichni zaplatíme. Kolem mne všichni staví svépomocí.

ninive211
17. únor 2025

@klokanka31 Pokud mají dohromady 26 000, tak dělali většinu žuivota za minimálku, načerno anebo OSVČ, kdy daně a odvody platili jen to úplné minimum. Tchán má taky něco přes 13 000 jen (od 80.let jede na sebe, v těch 80. si jako zelinář vydělal = našmelil dost slušný love), ale poslední roky, kdy ještě podnikal, jsem mu dělala DP a co si přiznával jako příjem, to bylo úplně směšný. Nedanil vůbec nic, věděla jsem, že kdyby opravdu vydělal za rok jen tak málo, kolik přiznával, tak to nestačí ani na pokrytí nájmu (no prostě většina šla do jeho kapsy). Takže když pak rádoby "fňuká", že má malej důchod (má k tomu ještě příjem z pronájmu pozemku, na kterým předtím podnikal - s tímto na důchod právě počítal), tak mu vždycky připomenu, že důchod se počítá z toho, co oficiálně odvedl státu....

alianan
17. únor 2025

@ninive211 A já se bojím, stačí pár populistických politiků a máme to zas Rusa. Podívej se, jak kolem sebe kope Fico, ten nemá daleko k tomu, pozvat Rusa na Slovensko a také máme v ČR politiky, který by ho klidně pozvali.

S Ruskem, dle mého už mele z posledního a pozvání Korejských vojáku to jen dokazuje, ale Rusko klidně obětuje vlastní lid, aby vyhrálo. Je těžké bojovat s někým, kdo je schopný bombardovat vlastní města, jen aby je nemohl obsadit někdo jiný.
Já bych jim ty kecy o 89. i věřila, jim nestačí drobky, půjdou do toho i přes reálné nebezpečí vlastní záhuby.
Oni Rusové, alespoň co já jsem měla tu čest s nimi mluvit, jsou posedlí pocitem, že nás osvobodili od nacismu a mi jim v jejich očích stále ještě hodně dlužíme, mají pocit křivdy, že jsme za to osvobození zaplatili málo.

alianan
17. únor 2025

@ninive211 Tchán není uplně chytrý😉, po revoluci se důchody počítali z posledních odpracovaných let, třeba moje babička si na ty poslední roky našla dobře placenou, ale těžkou práci. Šla do důchodu v 55 letech, takže těch pár let těžké práce vydržela, byla celkem mladá a důchod pak měla slušný.
Stejně to udělaly i její kamarádky.

ninive211
17. únor 2025

@azanka No teď už dost zdražilo i třeba na Ústecku nebo Karlovarsku, kde se dřív prodávaly byty za pár šupů. prostě poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. Ono je to dost dáno tím, že ve spoustě bytů žijí jednočlenné, max. dvoučlené domácnosti. To před 30, 40 lety prostě neexistovalo, aby si 80letá babička držela vlastní velký byt ve městě anebo naopak hospodářství (to na to neměla, buď po smrti manžela šla bydlet "k mladým" anebo do domova důchodců-nebo naoopak s ní bydlela rodina syna/dcery, málokdy bez pomoci mohla držet sama velký byt anebo barák). Nebo že by každý hned po studiích chtěl bydlet sám, to se začínalo se spolubydlením s dalšími lidmi a pak možná se shánělo samostatné bydlení, když už byly na cestě děti. také nebylo tolik rozvedených rodin, kdy každá samoživitelka s dětmi samozřejmě opět shání samostatné bydlení.

alianan
17. únor 2025

@ninive211 Na druhou stranu, pokud jedna babička nebo jeden mladý člověk dokáže udržet samostatné bydlení, tak na to jsme dobře.

ninive211
17. únor 2025

@alianan Jak říkám, on fňuká spíš naoko. Myslím, že si moc dobře uvědomuje, že posledních 25 let toho státu zas tak moc na daních a sociálním neodvedl, naopak právě se na důchod zajistil tím, že pro podnikání koupil vlastní pozemek v relativně lukrativní lokalitě - do budoucna v územním plánu je na tom místě rozšíření železniční trati, s čímž se počítá, takže se počítá s vyvlastněním státu za slušné peníze a do té doby pozemek pronajímá a má tedy příjem k důchodu navíc. Celkově i s tím pronájmem má asi víc, než by měl, kdyby byl běžný zaměstnanec v jeho oboru a žádný příjem navíc k tomu. Ale samotnou výši důchodu má prostě logicky nízkou.

klokanka31
17. únor 2025

@betelgeuzz Část života jako zaměstnanci, část jako OSVČ. To určitě si najde práci každý, ale opravdu každý si vydělá tolik, aby se uživil nějak na úrovni? Když vidím inzeráty kde je plat 26 tisíc hrubýho, tak mě fakt jde mráz po zádech.

klokanka31
17. únor 2025

@alianan Byt 2+1, malé město do 5 tisíc obyvatel.

Strana
z5