icon

Navýšení platů poslanců. Co si o tom myslíte?

17. únor 2025

Ahoj, chci se zeptat, jestli to vidíte stejně jako já, Politici mají platy, které nejsou zrovna nízké, a to si ještě chtějí přidat.. a paní prezidentová taky potřebuje víc... přijde vám to jako papalášství? Pak nemůžou mít pochopení pro běžné pracující lidi... taky vám to přijde nespravedlivý?
Reaguju na dnešní článek...https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zvyseni-plat...

Strana
z5
ninive211
17. únor 2025

@alianan Tak "taktiku spálené země" (zničit i vlastní, hlavně aby nezískal soupeř) Rusové mají zmáklou již z minulosti. Jim nejde o množství obětí, oni jsou ochotní za své cíle obětovat staicíce obyččejných lidí. Lidský život v Rusku nic neznamená.

betelgeuzz
17. únor 2025

@klokanka31 a jsme u toho, část jako OSVČ. Takže předpokládám, že si optimalizovali výdělky tak, aby státu odvedli co nejmíň. Můj taťka si na důchod nestěžuje, ale už párkrát zmínil své známé, kteří si stěžují na důchod a sám jim prý řekl, že měli odvádět řádně sociální a zdravotní, tak ať se teď nediví.

klokanka31
17. únor 2025

@azanka No na maloměstě máš byt třeba 3kk za 5 milionů. Na to taky málo lidí dosáhne...

klokanka31
17. únor 2025

@ninive211 No jo, ale vem si že jsou i OSVČ kteří přiznají všechno co vydělají, nepodvádí, a přesto si nevydělají bůhví co.

betelgeuzz
17. únor 2025

@klokanka31 bydlím na menším městě. Byt jsme kupovali před 18 lety, teď by stál víc jak jednou tolik. Ale taky mám za tu dobu plat víc než jednou tak větší.
Dnešní mladí jsou zvyklí, že chtějí všechno a hned, drahý dovolený, luxusní dům, jenže to takhle to nefunguje. Fakt si nemyslím, že dnešní mladí jsou oproti minulým generacím nějací chudáčci.

ninive211
17. únor 2025

@klokanka31 Pokud dobrovolně jdu do OSVČ, musím vydělat tolik, abych uživil rodinu a ještě počítal s tím, že z toho, co mi zbyde, si budu spořit bokem na budoucí důchod. Protože zatímco u zaměstnance je základem pro důchodové pojištění při příjmu 40 000 těch 40 000 (+mu přispěje zaměstnavatel dalších 26 % ze svých nákladů), tak základ pro výpočet sociálního pojištění u OSVČ je příjem - náklad (u paušálu náklady dělají třeba i 80 % příjmů, že) a z toho ještě polovina. Takže aby OSVČ odvll na důchodovém stejně jako zaměstnanec, musím mít násobně vyšší příjem jak ten zaměstnanec.
Jinak mamka taky dělala od 94. jako OSVČ (hlavně kvůli nám jako dětem, aby pokryla prázdniny, nemoci a tak). Nikdy to neměla úplně na plný úvazek, spíš tak na 3/4 max, žádný statisíce rozhodně nevydělávala, vždy říkala, že to má tak "na uživení sebe sama" (domácnost s příjmy táhl táta) a i tak má jako býv. OSVČ přes 16 000 důchod. Takže pokud někdo bere méně jak 13 000 důchodu, tak fakt za mě odváděl úplný kulový prostě.

martinka_33
17. únor 2025

@alianan staříci aspon pak dotují mladé, mi babicka pořád posílá nejake drobne pro deti, pry fo hrobu si to nevezme a my to potrebujeme 😀 S ostatnim souhlas, zkracene uvazky, lepsi moznost jeslicek, skolek. Ppokud za siukromou detskiu skupinu dam stejne jako si vydelwm, pak to postrada smysl jit pracovat. Otazka bydelni je dalsi palcivy problem. Nemam nic proti bydleni v najmu ale proboha se soucasnymi zakony a smulou na majitele sr muzes stehovat kazdy rok i kdyz platis a nedelas neporadek (vlastmi zkusenost). Ty najemni zakony nejsou Buhvijak vyhodne ani pro pronajimatele ani prk slusne najemniky, s tim by taky mohla neco vlada udelat, s temi zakony...

alianan
17. únor 2025

@klokanka31 Tak pokud vydělají málo, tak asi nejsou uplně vhodní proto být OSVČ a je potřeba se nechat zaměstnat. OSVČ má mnoho sociálních nevýhod, ale nevýhody pokryje vyšší výdělek. Naopak zaměstnanec má sice nižší plat, ale mnoho sociálních výhod.

martinka_33
17. únor 2025

@alianan jenze pro male firmy je taky extremně nevyhodne nekoho zamestnat... Řikala mi pani na uklid ze musela zamestnankyni propustit, zakazek by mela dost ale ne za penize ktere by si za to musela rict aby mohla nekoho zamestmat. Takze si.pracuje jen sama na sebe a zakazky ktere casove nezvladne, odmita. Je proste pravda ze vic nez tisicovku za uklid uz bych nebyla ochotna dát a asi nejsem jediná. Cenu samozrejme snizuji ti kteri to delaji nacerno, takze i proto tu cenu nemuze zvednout.

ninive211
17. únor 2025

@azanka Tak pořídit si menší bungalov i někde na venkově vyjde ve finále i víc jak byt ve velkém městě, protože navíc musíš mít ještě na koupi pozemku. A souhlasím s tebou, že je tu šílená posedlost po vlastním bydlení, my sami bydlíme v nájmu a jsme s tím smíření, alee bydlíme alespoň v obecním za slušný nájem,. Obdobné byty od "soukromníka" se tu pronajímají za 22 000 + energie. A to je starej panelák, žádná luxusní novostavba. Prostě obecně člověk hledající bydlení nemá moc na výběr - pokud nezdědil a nemá dostatečný příjem na to, aby získal hypotéku - což dnes ti nedají hypotéku na 4 miliony ani s příjmem 50 000 čistého (a kdo to má) - a to se ještě počítá s tím, že tak pětinu hodnoty nemovitosti budeš mít vlastní, tak mu nezbude nic jiného než nájem. A pokud nemáš štěstí na obecní/družstevní byt, tak dáš tu cca dvacítku jen za nájem minimálně i na menším městě (mám na mysli byt vhodný pro rodinu, tedy min. 3+1, ne garsonku). A vše je to dané tím, že je prostě tlak na růst cen, pořád je větší poptávka jak nabídka, starší byty si drží ty jednočlenné a dvoučlenné domácnosti.
A ani přestěhování se na "venkov" zas taková výhra být nemusí. Pokud nemáš v místě bydliště i práci, tak to, co ušetříš za bydlení, vrazíš zas do auta (na vesnicích mimo "civilizaci" jsou dvě auta nutností) a dopravy, nemluvě o času stráveném na cestách. takže přestěhovat se na levnější venkov není bohužel vždy řešení. A ceny ve slušné dojezdové vzdálenosti od krajských měst (do 20 km) jsou vyšponované též. Alespoň jižní Morava a střední Čechy ano. A abych se kvůli dostupnějšímu bydlení stěhovala přes celou republiku někam na Ústecko, kde nemám nikoho (např. tu babičku v místě, co by pohlídala), to je nanic. Tak se nediv, že pořád je dost lidí, co chtejí bydlet ve městě. Mají k tomu své osobní důvody (ekonomické, sociální).

mimco
17. únor 2025

@klokanka31 proč by měli mít min. mzdu? Jsou to všechno VŠ. Až tam budou sedět a o zákonech rozhodovat hajzlbáby, může být.

drep
17. únor 2025

Ano, s platy politiků jsem naprosto v pohodě. Můj plat je taky mnohem vyšší než plat sanitáře. Protože co, Halík? Protože zodpovědnost, protože kvalifikace. A ano, naprosto upřímně přiznávám, že mě momentálně u politika zajímá z 90% jeho názor na zahraniční politiku a ta vnitrostátní je mi více méně šumák. Protože i když tu někteří hlasitě pláčou nad tím, jak lidi živoří, tak vidím narvaný obchoďáky, vidím vyprodaný letecký dovolený all-in u moře, vidím nový iphony v rukou úplně obyčejných pracujících. A taky vidím spálenou zemi na ukrajině, vidím gigantický bezpečností riziko pro moji demokratickou evropu a ze spaní mě budí noční můry, jak se s dcerou choulíme buď v ostřelovaným paneláku nebo v internačním táboře.

mimco
17. únor 2025

@drep díky za tvůj postoj, mám to úplně stejně!

azanka
17. únor 2025

@ninive211 tak já proti bydlení ve městě nic nemám, jsem městský člověk. Ale čtu tady hromadu diskuzí o bydlení v metropolích, kde ty byty prostě stojí bambilion. Jsou města kolem 20 tis. obyvatel, která mají vymoženosti města (byť samozřejmě v menším měřítku), dostatek pracovních příležitostí a zároveň tam 3kk nestojí 8 mega. Za mě je ta rovnice jednoduchá - vydělám na to, nevydělám na to. Taky nebydlim zrovna tam kde chci (i když z jiných důvodů) a nemám se zle.
Jinak s rozvojem sociálních/startovacích bytů souhlasím, ale za splnění určitých podmínek a na omezený čas. Taky jsem se stěhovala z podnájmu, protože majitel byt potřeboval, jako hromada jinejch. Je to voser? Je. Ale ta rovnice tak vyšla a tak se podle toho řídim.

ai30
17. únor 2025

@drep Presne!!! 🙌

zmrz_lina
17. únor 2025

Eh, zaznamenal někdo z vás, kdo tu nadavate na to, že první dáma dostává 100k, že to není sto litrů navic, ale její muž se vzdal těch 100k ze svého, aby ona měla "svoje peníze" a nemusela se ptát jeho, jestli si může zaplatit/koupit to, či ono? Jak by vám bylo, kdybyste si každá musela dovolovat od svých mužů, jestli si můžete něco koupit? Notabene když by to bylo "do práce". Tohle bylo tak strašně silné gesto z jeho strany...❤️
A jinak - musím souhlasit s @drep, všude narvany obchody, nejnovější telefony, vyprodaný zájezdy... Takhle bída fakt nevypadá.🤷‍♀️ Já osobně bych naopak třeba přídavek na bydlení zkrouhla, protože podle mě víc jak polovina příjemců ho bere jen proto, že se nejsou schopni uskromnit.

michaela666
17. únor 2025

Příjem domácnosti nemáme nijak velký, řekla bych že slabší průměr, ale naprosto souhlasím s @drep.

Děsí mě, že by měla moje dcera zažít hrůzy o kterých mi vyprávěla moje prababička ( volyňská Češka ), protože v té době byl hlad ta nejméně nepohodlná "věc", kterou musela řešit.

mimco
17. únor 2025

@michaela666 lidem ze strachu, že by měli malinko slevit ze svého blahobytu, totálně hrabe. Jen mamon, závist, nenávist a prostoduchost a hlavně obrovská dávka sobectví. Dle mě jsme na prahu možného globálního konfliktu. A ono není moc kam před tím utéct. Myslím, že od 2 sv. války to nebylo tak vážné jako teď. Neochota pomáhat Ukrajině nás může stát všechno.

ninive211
17. únor 2025

Souhlasím s tím, že se veskrze jako spolecnost máme jak prasata v žitě (někdo méně, někdo více). Ve srovnání s tím, jak se žilo třeba ve 40.- 60. letech, za vàlky s krátce po ní, jak se žije ještě teď v chudších zemích, a to i těch evropských. A hlady tu opravdu nikdo neumírá, ani ti, co občas využijí potravinovou banku. Ano, je možné krátkodobě se dostat do srabu, ale v dlouhodobém hledisku pokud člověk chce a snaží se se svou situací něco dělat, ne že se lituje, jakej je chudák, tak prostě hlady tu fakt nikdo neumírá. A i chudší lidé jezdí na dovolené, i když to třeba zrovna není all inclusive v Dubaji. Kolem sebe v širším okolí màm hodně důchodců kolem 70 let, kteří, chudáci!, jezdí i 2x ročně na dovolenou (myšleno zahraniční dovolenou s min.polopopenzí, ne chatky v usmoleném kempu na Slapech). Opravdu máme tu zatím blahobyt, važme si toho, že máme takovou samozřejmost jako teplá voda, elektřina a WiFi v každém bytě.

pinkninja
17. únor 2025

@drep Tak nějak…👌🏻
Považuji se za mladou duchem😉, ale zas už jsem jsem dost stará, ze jsem stihla vyslechnout vyprávění lidi, co měli vytetované číslo na předloktí. Mezinárodní vztahy a vazby (i ty tradiční) jsou rozvolněné, nepřehledné, napjaté.
Do toho si v Evropě (a i jinde) na vrcholných postech honí trika populističtí egomaniaci (s milionáři - tleskálky za zády) psychopati a jiní magoři (i duchem prostí) se spektrem psychiatrických dg. Další zlo je teď téměř hmatatelně blízko.
Škoda, že se nedokážeme poučit s historických chyb.
Tak snad nás to nebude tolik bolet.
Tím chci říct, ze platy politiků a peníze pro pani Evu (moc ji je přeju) jsou vlastně, podle mě, prakticky bezpředmětné.

martinka_33
17. únor 2025

@drep já s tebou souhlasim s tou zahraniční politikou a proto současnou vládu hanim co nejméně dokážu, protoze zahraniční politika je v současnosti mnohem dulezitejsi nez kolik bude mit mohe babicka duchod a kolik bude rodicovsky prospevek, nebo jak moc bude dotovaná veřejná doprava (a že se dvena a vice lidem uz mnohdy vyplati jet autem nez vlakem).
Jenze drtiva vetsina slabsích duší takhle nepřemýšlí, oni nevidi prilis daleko, ani se o to nesnazi a proto kurňa by si politici meli delat dobry PR, jinak daji u voleb zelenou ruznym extremistum a psychopatum a pak děj se vůle Boží.... nevim jak je to u vás v nemocnici ale u nas v doprave jsou politicke nazory takove, ze se nemuzu s nikym o politice bavit a kdyz to jen slysim musim odejit nebo nevnimat...

lovemusicsun
17. únor 2025

@drep Mám to úplně stejně, naprosto souhlasím.

Jen mi ale obecně trochu vadí to věčné srovnávání současného blahobytu s dobou během druhé světové války nebo třeba obdobím 50.let. Ono je to totiž strašně relativní a trochu demagogické říkat, že všichni máme iPhony a chodíme nakupovat, tak co si stěžujeme, když babička řešila dostatek másla a my hlady neumíráme a máme tekoucí vodu a wifi. Ano, v tomto srovnání se určitě dobře máme. I ve srovnání třeba se situací na Ukrajině nebo v Gaze. A měli bychom za to být vděční. Zároveň bychom ale měli chtít víc a ne se spokojit s tím, že by mohlo být i o hodně hůř. Přála bych si rozvoj průmyslu, obchodu, jistotu zaměstnání, podporu samoživitelek a osamělých důchodců, mladých rodin, dostupného bydlení atp. Nikdy nebylo víc lidí co chodí do potravinových bank, je fajn že existují, ale o stavu společnosti to něco svědčí.
Každopádně k tématu - myslím, že platy politiků nejsou nijak závratné a pokud to někdo dělá poctivě, tak mu to náleží.

martivit92
17. únor 2025

No nevím jak vy, ale v moravskoslezském kraji je průměrná mzda 41tis. (Hrubého), i když reálně ještě méně. Jsme z malého města co má sotva 100tis. obyvatel a jsme mladá 3 členná rodina brzo čtyř. Za byt platíme 20tis. s energiemi (3+1), já jsem na mateřské což je ještě v pořádku, horší bude rodicovska (2 roky) to bude o několik tisíc méně... Abych došla k závěru... Smutné je, že v dnešní době, kdy člověk pracuje celou dobu, odvádí daně, platí si sociální, si musí... no je donucen si požádat o příspěvek na bydlení, protože má na to nárok 🙈.... A tohle mě štve, politici tě odkážou na příspěvky, ale sakra, makáš, vyděláváš pro stát tak proč by jsem si měla chodit pro příspěvky?? My odvádíme daně, tak nám dovolte důstojně žít. A pak se diví, že prachy mizí, tak jasně ať si spočítají kolik lidí je na příspěvcích... a nebo naopak, pracuješ? Tak budeš mít nárok o příspěvek od státu, nemakáš? Tak začni a budeš mít taky... (Nepočítám teď do toho invalidy, nemocné lidi nebo lidi co přišli o práci a pracovali celou dobu či samoživitelky) je plno obyvatel, co jsou zdraví, práce schopní a sedí doma na zadku, nic nedělají a jenom pobírají peníze od státu... Tohle se mi nelíbí v dnešní době, před 12lety jsem vydělávala 13tis. a vyžili jsme v pohodě s ex přítelem co měl 25tis., nyní si nedokáží představit s takovými platy žít a že mnoho lidí vydělává 20-25tis. doteď 😔

mimco
17. únor 2025

@martivit92 a ty nežiješ důstojně?
Jsem taky z MS kraje. Za mlada nejdřív podnájem jako bezdětní-cca rok 2003, měli jsme nájem 10tis v Hlučíně, pak hypo na byt 2kk, takhle jsme žili 10 let s jedním dítětem. Opět jsme pracovali, šetřili, nerozhazovali. Byt jsme prodali a zvládli svépomocí dostavět hrubou stavbu rd, kterou jsme koupili, jo a pořídili si 2 dítě. Jako taky bych mohla brečet, že jsme si neužili cestování atd., ale proč bych to dělala, chtěli jsme hezky bydlet, tak jsme se o to postarali. Nikdo nám nic nedal, nic jsme nezdědili.
Máme se super.

martivit92
17. únor 2025

@mimco v roce 2003 mi bylo 10let 😂 tolik možností jsem fakt neměla... O hypotéku jsem uvažovala ve 24letech, ale bohužel jak jsem psala s ex-přítelem to nevyšlo a ještě že jsme tehdy tu hypotéku nebrala. No a byla jsem sama s dítětem, pak si našla přítele a co si budeme, ceny nemovistosti rostly neskutečným způsobem, neměli jsme na hypotéku, neměli jsme ani na pozemek.... Takže platíme nájem, nejezdíme na dovolené, radši dítěti koupíme to co potřebuje a platíme kroužek, soustředění aj... Neříkám že my zrovna žijeme nedůstojně, ale nežijeme si tak abychom si našetřili aspoň 400tis. na akontaci na hypotéku 😉 jak vy tady zmiňujete, že všechno jde.

mimco
17. únor 2025

@martivit92 nejde všechno hned. Byly doby, kdy jsem byla ráda, že mám na plínky. Prostě to tak je, každá doba má něco. V r. 2003 jsem měla plat 7.500,-

alianan
17. únor 2025

@martivit92 "Tohle se mi nelíbí v dnešní době, před 12lety jsem vydělávala 13tis. a vyžili jsme v pohodě s ex přítelem co měl 25tis., nyní si nedokáží představit s takovými platy žít a že mnoho lidí vydělává 20-25tis. doteď"

Před dvanácti lety jste dali dohromady jeden průměrný a jeden "běžný" plat. Dnes by tvůj manžel vydělával kolem 45tis a ty bys měla asi 25tis,z toho bys vyžila v pohodě i dnes.

jahodice
17. únor 2025

Předem se omlouvám, že budu reagovat na vedlejší téma, které jste tady nakously.
@ninive211 opravdu velmi ti závidím tvé přesvědčení, že Rusáci nejsou pro Evropu problém a že tady nenastane nic hrozného. Mám manžela, který se hoooodně zajímá o zahraniční politiku, od začátku války na Ukrajině tím víc. Denně čte zpravodajství, různé komentáře z celého světa, vše v angličtině. Před několika měsíci přišel s tím, že reálně hrozí, že se situace vyhrotí natolik, že Rusko půjde do války s celou Evropou. A budou se u nás dít ta samá zvěrstva co na Ukrajině. Má plán přestěhovat naši rodinu někam mimo Evropu, když se hrozba války bude zvyšovat. Před těmi x měsíci tomu dával 10 %, že k tomu dojde, v posledních dnech zvýšil na 20 %. Řekl prognózu na další měsíce - vliv amerických voleb na Evoropu, Ukrajinu. A úplně nejhorší na tom je, že úplně přesně, co říkal přes x měsíci, právě teď probíhá. Ty se v nějakém komentáři divíš, jak se Trump vybarvuje. Ne, on se nevybarvuje. Bylo prý předem jasné, že když vyhraje Trump, přesně tak to dopadne. Gauneři se paktují spolu. A Trumpa stejně jako celou Ameriku evropské problémy moc nezajímají, resp. nechce do toho vkládat velké zdroje. Rusko už několik let zbrojí jak divé, má neskutečné zásoby zbraní a hlavně lidi, které natáhne ať už dobrovolně nebo nedobrovolně z celého Ruska. Evropa nemá lidi. Nemá lidi ochotné jít do války. Ukrajinci jsou v tomhle neskuteční a patří jim neskonalý obdiv, kolik jich bojuje za svoji vlast a vlastně i za nás. Když Rusák zaútočí na zbytek Evropy, kdo z vašich mužů půjde do války střílet ze zbraně? Minimum. I kdyby Evropa měla búhvíkolik zbraní a vojenské techniky, nemá lidi, které je budou obsluhovat. A jak je vidět, na Ameriku potažmo NATO nelze vůbec spoléhat. Závidím ti tvoje klidné spaní, já ho už několik měsíců vůbec klidné nemám. Zní to pro mě jak hororový příběh, že bychom ze země, kde je nám dobře a kde máme zázemí v podobě široké rodiny a krásného prostředí měli jít někam do Kanady nebo Singapuru (destinace, které máme vyhlédnuté) a žít tam. Nechci jít z našeho domu, z našeho města, je to pro mě nepředstavitelné. Na druhou stranu si vážím toho, že naše rodina je v situaci, že máme kapitál na to začít nový život kdekoli na světě. Ale neumím si to teď vůbec představit, je mi z toho úzko. A do toho je v naší republice tolik blbečků, kteří tleskají populistům, Babišovi. Podle manžela by si Putin nikdy na Ukrajinu nedovolil, kdyby si nebyl jistý, kolik má v Evropě příznivců nebo těch, kteří budou jen mlčky přihlížet. Stačí, když blbě dopadnu volby u nás - a to je na podzim obří pravděpodobnost, že blbě dopadnou - pak se ještě pár států v Evropě a máme tu Rusáka s celým jeho vojenským arsenálem. Nic bych si nepřála víc než to, aby to nakonec nebyla pravda.

mimco
17. únor 2025

@jahodice bohužel ti musím dát za pravdu. Do puntíku. Fakt reálně řešíme kam.
Z poloviny národa je mi blujno. Řeší jen sebe a své přízemní potřeby. Ukrajince by z fleku obětovali pro své pseudo pohodlíčko, přitom za rok klidně můžou v noci utíkat a prosit o dávky někde v Německu.

jahodice
17. únor 2025

@mimco přeeeeeesně. Mně je až fyzicky blbě z těch blbečků, kterých je o dost víc než polovina národa, kteří nadávají na Ukrajinu, na naši vládu a její podporu Ukrajiny. Kteří jen vykřikují, že chtějí mír, ale jejich debilita je tak markantní, že si vůbec neuvědomují, co nám hrozí. A Putin se vůbec netají tím, že chce celou Evropu. Jemu už o nic nejde. Chce se jen dostat do učebnic dějepisu a stihnout své velké dílo, než zatřepe bačkorama. Fuj, já vždycky tak rozčílím, když někdy kliknu na žumpu komentářů pod nějakým článkem. Jestli by nám nakonec nebylo někde na druhé straně světa líp než být v národě s tak enormním množstvím blbců.

Strana
z5