Navýšení platů poslanců. Co si o tom myslíte?
Ahoj, chci se zeptat, jestli to vidíte stejně jako já, Politici mají platy, které nejsou zrovna nízké, a to si ještě chtějí přidat.. a paní prezidentová taky potřebuje víc... přijde vám to jako papalášství? Pak nemůžou mít pochopení pro běžné pracující lidi... taky vám to přijde nespravedlivý?
Reaguju na dnešní článek...https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zvyseni-plat...
@alianan až na to, že pracuje stejně (ten ex-přítel) a vydělává 33tis. 😅 Takže bohužel, moc se to o tolik nezvedlo. Nynější přítel má podobný plat a začínal na 20tis... Smutné, že v dnešní době? Můj plat, jako zástupce vedoucí v oděvním odvětví taky není zrovna přes 30k...no jiný kraj jiný mrav 😉
@martivit92 hele chlap, když je šikovný a něco umí rukama, vydělá dneska balík. Pokud chce někdo žití na úrovni, musí o to usilovat studiem, sebevzděláváním, prostě je to dřina. Jako pokud vydělává 33tis. a nevyhovuje mu to, no tak ať si zvýší kvalifikaci, řemeslníků je nedostatek.
@mimco aspoň někdo mi rozumí 🙂 . Co je to za národ, ta Amerika, že nedokáže do voleb postavit nikoho jiného než senilní starce nebo lidi bez šance? Nikdy jsem nikomu nepřála smrt, ani nepřátelům. Ale těm, kdo nás teď táhnou do sraček, ji přeji. Ne kvůli nim, ale kvůli nám, kteří chceme důstojně žít.
@jahodice Ale prdlajz, zase jako brzděme. Putin opravdu nechce dobýt CELOU Evropu, vždyť má docela problém co s tím udrzet pozice na Ukrajině. Ztráty obrovské, ekonomické dopady katastrofalní, vymiraj mu lidi, dochází mu zasoby do toho "mlýnku na maso", mír by uvítal, ne že ne (ale nikdy ne za cenu, že by Ukrajině vrátil dobytá území, Rus prosté nedopustí prohru či ústupky i za cenu velkych lidskych ztrát, je to pro něj známka slabosti, a to Putin prostě nedopustí...to dŕiv chcípne). Navic napadnout třeba Polsko, to je napadení NATO a aktivace čl.5. A Putin je všechno možné, ale není blázen. Na té Ukrajině jde hlavně o suroviny (obrovské zasoby zemniho plynu v Černomoří a i jiné nerostné bohatství na Donbase,proto ho tak chce, tam opravdu nikdy nešlo o nějakou "denacifikaci", to byla jen záminka) a ekonomicky vliv (čistě jen z toho titulu, aby z toho neměla profit druhá strana a bylo to pod vlivem a kontrolou Ruska). A teď si jen mne ruce v současné situaci, když Evropa se ukazala jako slabá, bezzubá a Trump nás v podstatě hází přes palubu "poraďte si s bezpečností sami, USA už vás za ručičku vodit nebude".
Evropa by se měla o této studené sprše velmi rychle vzpamatovat a přestat řešit LGBTQ sračky, x pohlaví, Green Deal (diky tomuto nesmyslu přestávame být konkurenceschopní) a zákaz spalovacích motorů...my tu máme teď daleko palčivějši otázky, a to např. obrana a ochrana vnějších hranic. A znovurozhybaní zamrzlé evropské ekonomiky. Což mi bohužel evokuje děsivé historické paralely, že po hospodářskych krizích a ekonomických úpadcích přicházejí velké války...takže v zájmu Evropy nebude uzavřít mír s Ruskem za každou cenu pro Ukrajinu...takže patová situace a obávám se, že buď tu budeme válčit ještě hodně dlouho nebo se Putin s Trumpem "dohodnou" Evropě a Ukrajině za zády a uzavře se "mír" za současného geopolitickeho rozložení. Děsí mě teda obě dvě představy:-/ Evropa je každopádně ta, která
momentálně tahá za kratší konec a lídři EU by se měli sakra vzpamatovat a změnit rétoriku!
No tak, nestrašte mě tolik. Tohle bylo těžké čtení.
Jinak souhlasím s tím, že Trump je nebezpečnější tím, jakými lidmi se obklopil. Evropa nemá jinou šanci než se SPOJIT. A ukázat sílu a jednotu, jestli už není pozdě.
@alianan tak moment ☝️ reálné mzdy KLESAJÍ, opravdu nelze srovnavat absolutní hodnotu llatu před xx lety a teď, musis srovnávat mzdu versus ceny všeho a z toho dnesni doba nevyvhazi zas tak skvele.. Snad oproti dobe ve financni krizi (o ktere zrovna mozna pises) to jeste srovnatelne muze být... Před 13ti lety jsem zacinala pracovat na plny uvazek, vydelala jsem 20tisic cisteho a jako bezdetna jsem z toho platila najem (7 tisic) jidlo prevazne hotovky, vareni me moc nebralo a keste mi zbylo na časté cestování po Evrope (pravda nejsem narocna a vlaky jsem mela jako zeleznicar za vyjodne ceny). Dneska by 20 stal jem ten najem ale taky bych jako pruvodci na plny uvazek vydelala vic.
@ninive211 Putin se nekde nechal slyset ze chce spojit slovanské národy - takova myslenka se mi ovsem vubec nezamlouva
@klokanka31 jenže já občas ty mladý rodiny pozoruju. Teď se bavím o těch údajně ,, chudých,, . Mám mezi nimi i kamarády.
Je zajímavé , že většina těchto rodin neušetří, ale buď někdo z nich kouří nebo ženská má má každý měsíc jiné gelove nehty, kadeřník , kosmetika, dětem kupují co si vzpomenou, kupují předražené bafootove boty + většina z nich musí mít značkové hadry.... A najednou jsi na 6- ti a víc tisících , které by se daly usetrit... To je ta naleštěná bída. S prací jsou smíření, prostě jim vyhovuje ve fabrice 8 hodin opice banán.... O nějakém posunu ani vlastně nepřemýšlí. Jen si pořád stěžují, že jim nikdo nepomůže. Jediný, ale kdo jim může pomoct jsou oni sami. Opravdu investice do bydlení pro mladé, není věc zásadní.
Martinka ty, stejně jako martivit92 srovnavate dobu když jste byly bezdětné s dobou kdy máte děti a jste/budete na rodičáku...ja měla před deseti lety, resp. dvanacti než se mi narodil syn čtyřicet pět a žila jsem si jako bezdetná moc pěkně...teď mám 3x tolik a žiju si ještě líp 🙂
Já nevim, kde se bere to přesvědčení, že prodavačka a chlap, co v nejlepším produktivním věku přinese domu podprůměrnou výplatu, mají mít právo na vlastní bydlení? Tak tomu nikdy dřív nebylo a nikde tomu tak není ani dneska. To je taková specialitka Čechů - stěžovat si na všechno a všechny kolem, být neustále nespokojení s tím, co mají, ale na druhou stranu být velmi nekritičtí sami k sobě. Ty největší remcalky maji super gelove nehtiky, kazdou chvili kýčovité rodinné fotečky za búra, ale dost pochybuji, že místo brečení na sockach si třeba po večerech rozšiřují kvalifikaci.
Abych se vrátila k původní otázce platu poslanců - nechavaji mě úplně klidnou. I kdyby brali pul mega měsíčně, tak se to na našem rozpoctu nijak neprojevi a principialne taky nepotřebuji, aby brali méně. Jsou to vrcholoví manažeři, tak tak musí být zaplaceni. Ja bych takovou stresujici, časově náročnou a spolecensky exponovanou práci nedelala ani za milion....jediné, co je na pováženou, je fakt že jsou malokdy hnáni za svou práci k nějaké zodpovednosti a pak mě taky štve kumulace a souběh funkcí nebo docházka, kdy treba Babiš si chodí do sněmovny jak se mu zachce.
@alubif Mne vždy fascinuje, jak celá ta skupina “udatně bojuje” za práva těch druhých, kterým se údajně žije špatně - za mladé, za samoživitelky, za důchodce, za tvrdě pracující…
Že jim jde kolem uší takové ty kroky - za kvalitní vzdělání, za finanční gramotnost, naučit lidi flexibilitě a najít si zaměstnání, kde dostanou adekvátní plat…
Ne, vždy se jedná o skupinu anonymních lidí, kteří “potřebují”.
@brunetka11
@alubif holky ja vam nevim jak to maji ostatni, ale lodi jsme žili hodne na hraně, sešlo se hned zacatkem roku vic prusvihu, ktere jsme nemohli ovlivnit - stehovani, vyhazovani neplaticu z najemniho bytu, muz nemel prescasy, ja brigadu (nebyla prace). Povedlo se mi po rodicaku teda vratit do prace o 3 mesice driv a pak uz byla i ta brigada a prescasy, ale zase jsme museli hasit ty prusvihy (zaplatit dluh za neplatice), naspořit nejakou alespon minimalni rezervu. Jedina neřest nasi rodiny je, ze muj muz kiuří, ale zase jemu na mesicni spofrebu cigaret staci tri smeny na prescas, coz neni tak strasny (i kdyz jo, je, vadi mi to). Ja kdyz je potreba, neutracim zbytecne za nic ale.... Povim vam, nechtela bych tak zit dlouhodobe, fakt ze ne 😭 Takze rodiny kde takhle zijou dlouhodobe, aniz by videli svetlo na konci tunelu lituju.
@20190418 Souběh/kumulaci funkcí vidím též jako problém a ta docházka do PS...kdyby se to řešilo jako regulérní zaměstnání, tak mají "áčka" a krácený plat (nebo rovnou vyhazov za absenci). Ale pan poslanec klidně může přijet na jedno jediné zasedání za měsíc (jinak přece "pracuje v regionu pro lidi"), tam si to odsedět/prospat, párkrát zvednout ruku a kolikrát hlasovat o něčem, o čem nemám tušení, ale šéf partaje tvrdí, že jsme proti, tak jsem taky proti.
@martinka_33 Ja to uplne chapu a rozumim, ze spousta lidi si neuvedomuje, jak mentalne paralyzujici a vycerpavajici dlouhodoby zivot bez penez je. To ale nezmeni ani platy politiku, ani vojenska podpora Ukrajiny, ani boj proti imaginarnim migrantum a jine problematiky, kterymi populisti zakryvaji realne problematicka temata. Problem je, ze Babis a spol si berou do huby samozivitelky a duchodce kdyz se jim to hodi jako argument pro odepsani Ukrajiny Russku, ale v realu jsou jim uplne ukradeni a neudelaji ani jediny krok, ktery by vedl k dlouhodobemu a systematickemu vylepseni jejich situace.
Jinak já bych i s navýšením jejich platu souhlasila, ale kdyby to ruku v ruce se změnou zákona v tom smyslu, že nesmí kumulovat funkce, mít další zaměstnání a výše platu se bude umerne snižovat nepřítomnosti na jednání PS.
@anonym_autor Tak si kandiduj a zasaď se o snižování platu. Nikdo ti v tom nebrání.

@jahodice přitom ČR je tak nádherná a skvělá pro život. Jenže bohužel dojede na choutky bandy debilních, závistivých primitivů… hrozná bezmoc. Člověk jen sedí a nevěřícně kroutí hlavou. Nejvíc mě serou lidi, co celý život sedí na zadku, nic sami nedokázali, ale rádi by si ukrojili z koláče a tak brečí po komančích, asi si myslí, že se zase bude znárodňovat cizí majetek a tak za nějaké to bonzování by jim mohl do klína spadnou něčí byteček apod.