E.coli v pochvě dítěte. Jaké jsou možnosti léčby?

Zodpovězené
24. čer 2019

Dobrý den,

dcera (2,5 roku) začala mít asi před měsícem a půl zarudlé intimní partie a později i výtok. Nic nepomáhalo, a tak jsme navštívili dětskou gynekologii, kde byla provedena kultivace a byla nasazena Macmiror mast (prozatím jen povrchově).

Z kultivace se zjistila přítomnost bakterie e.coli. Současně s Macmirorem jsem podávala Biopron Bifi probiotika a stav se zlepšil. Po vysazení mastičky a probiotik se vše vrátilo zpět, a tak jsme znovu navštívili dětskou gynekologii, kde jsme se domluvili na podávání Macmiroru i dovnitř aplikátorem pro děti. Sama paní doktorka mě upozornila, že to bude obtížné a opravdu tomu tak je, nedaří se to na 100%, mám strach, abych dceru neporanila. Zlepšení nyní není žádné. Zkusím ještě k tomu nasadit znovu probiotika, jako minule.

Nejsou u tak malého dítěte ještě nějaké možnosti léčby? Např. celková antibiotika?

Už nevím, co vyzkoušet. Vše děláme dle rad Dr, oplachujeme intimní partie ve slabém roztoku hypermanganu, dceru jsme kompletně odplenkovali, po stolici sprchujeme, kalhotky peru na. 60° a důkladně žehlím, ale nic nezabírá, zarudnutí a výtok stále přetrvávají.

Děkuju za radu!

Dobrý den,

chápu, jak to musí být nepříjemné. Důležité je, že je Vaše dcera řádně vyšetřena a také že jste provedla změny v hygieně atd. E. coli v pochvě Vaší holčičky pravděpodobně nevydrží "navždy" a není to nějak strašně ohrožující stav - občas se to u takhle malých dětí stává. Celková antibiotika bych zatím nedával - mohla by přinést víc škody, než užitku.

Kdyby se to nelepšilo (a mohlo by se spravit i "samo"), zkusíte jistě s paní doktorkou vymyslet další způsoby. Napadají mě třeba lokální vaginální laktobacily - ale u dětí se běžně nedávají, takže bych stejně raději počkal...

Držím palce!


Mějte krásný zbytek dne,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň