Mišpulník a roční dítě. Mohu podat mišpulníkový sirup batoleti?

Zodpovězené
16. bře 2019

Dobrý den.

Prosím, mohu mišpulníkový sirup podat dítěti starému jeden rok? Někde čtu, že lze dokonce i kojencům míchat do čaje, někde čtu, že nelze podávat do tří let věku.

Děkuji a zdravím.

Dobrý den, to je docela záludná otázka. Ideální je řídit se doporučením na obale, ale někdy se jedná spíše primárně o legislativní opatření (například riziko vdechnutí), kdy složením není produkt nijak riskantní, spíše jde o rizika podání daní formy. Zde bych se ale více řídila složením. Když pominu obsah sacharozy (jednoduchý cukr), což je ale u sirupů v podstatě základ složení a téměř se tomu nelze vyhnout, jedná se (dle výrobce, nevím, jaký přesně máte na mysli vy) o směs bylin, jejichž původ nelze dohledat , respektive analýzy k nim (konkrétně jsem našla tuto kompozici: Fritillariae ussuriensis bulbus (Cibule řebčíku) - Řebčík thunbergův.
Eribotryae folium (List mišpule) - Mišpulník japonský
Semeno meruňky
Platykodon velkokvětý
Nať máty jednokališné - mentol.
Co to znamená. Tyto byliny nemusí pocházet z ČR. Produkt by sice měl splňovat všechny zákonné normy, ale ty ještě nezaručují, že daný produkt bude zcela prost některých sporných látek, například mykotoxinů a co je z mého pohledu zásadní, tak těžkých kovů a pesticidů, což je obecně u asijských bylin veliký problém. Přiznám se, že osobně bych ani jako dospělý nepoužívala žádní bylinné směsi s produkty pocházející s Asie. Momentálně je oblast Číny a Indie natolik zamořená (půda), že se prakticky nejde vyhnout reziduům toxikálií. Dále není jistí, zda tato kompozice bylin je opravdu vhodná pro takto malé dítě. TCM tuto stránku příliš neřeší, fytoterapie má ale u malých dětí také svoje limity.
Nakolik je výrobce ochoten testovat a podat k tomu informace nevím, pro dítě bych to neriskovala, domnívám se, že pro děti i batolata lze na ORL potíže volit produkty i od lokálních výrobců nebo prověřené producenty.


Přeji Vám krásný den.
Pavla