Co dělat, když dítě nepřijmou do školky kvůli kapacitě?
Ahoj holky, kamarádka má holčičku, 21.9 ji budou 3. A odmítli ji ve školce, od září i od října. Protože potřebuji kapacitu pro Ukrajince. Teď jí to dostalo do celkem problematicky situace. Rodinu má na západě Čech. Rodičák do 3 let. Pak s ní pocitaj v práci. Řekli ji, že to tak mají všechny školky na území Prahy 4.
Jaký má možnosti? Myslíte, že to stejný bude i v soukromých ? To je taky docela problém, protoze na ty co koukala, tak stojej ranec.
Já jsem si teď taky zjišťovala info o školkách, jdeme v květnu k zápisu, 3 mu byly v lednu,už pracuju. A zápisy pro ua děti jsou až v červnu. Takže doufám,že se dostaneme kam chceme. Mám školku po cestě do práce mezi domem a prací. Nejsme teda Praha. Tady se to mění. Před 10 lety nebyla šance dostat do školky dítě, které mělo 3 později bez v říjnu. O pár let později brali i únorové,i mladší, zřídily se třídy vyloženě pro děti 2-3 roky a zaměstnaly se chůvy. Teď to spíš klesá a rodiče tyhle děti dávají do soukromých školek nebo miniskolek.Ja jsem to vloni ani nezkoušela. Ale ne kvůli místu,ale kvůli lockdownu a že mi nepřišel zralý.
U nás by s tak starým dítětem měla problém i bez Ukrajinců. Většinou se berou jen deti, kterým jsou 3 roky už v době zápisu, protože je školek málo a přednost mají starší děti, že by vzali dítě, kterému ještě nebudou 3 roky na začátku září je celkem scifi, syn šel do školky ve 3 a půl a i tak měl co dělat se vejít. Leda zkusit soukromou. Nebo může školky ještě obvolat po zápisech, dost lidi dává víc přihlášek a pak je odmítají a uvolňují místa.
Tohle není situace, která by nastala teď kvůli Ukrajincům. Mám holky začátkem října. Té straší bylo loni v září téměř pět a té mladší skoro tři. Při zápisu mi rovnou řekli, že ta tříletá bez šance a ta straší skoro pětiletá byla první pod čarou. Nakonec by ji přijali, ale volali mi to až někdy v červenci, kdy už jsem naštěstí sehnala školku, protože jsem nastoupila jako učitelka do školy s přidruženou školkou v jiné vesnici. Ale kdyby mi je trochu z protekce nevzali, měla bych smůlu. Bohužel tak to je už dlouho, všechny moje kamarádky měly problém dostat děti do školek a před třetím rokem je to většinou utopie.
u nás by se dítě, které nemá 3 roky nedostalo ani omylem, a rozhodně ne kvůli UK dětem. Už to začíná být až trapné a nechutné jak se vše, co je na houno hází na triko Ukrajinců... Trochu soudnosti by to chtělo. Že nějaký rok předtím se do dané školky dostalo i mladší dítě, nebo ho zařadili v průběhu, to je úplně normální. Jsou silnější a slabší ročníky, nemluvě o tom, že covid hodně zamíchal karty s odklady. Takže ne Ukrajinci, ale počet předškoláků, dětí s TP adekvátního věku a kapacita školky rozhodne o tom, zda se dítě kamarádky dostane nebo ne.
@zuzineckah malých Britů tady asi fakt moc nebude.
@irmamala tak Praha západ tragédie 🙂 ale ono to také dela ta výstavba rodinných domů, je velký příliv mladých rodin. A školky nestihaji.
Též Praha 4 (12) a už před 3 lety se dcera neměla šanci dostat, pokud jí nebylo v září 3. Dokonce do naší školky se nedostala ani ve 3 a 8 měsících 🤦🏼♀️ Dostala se tam až dodatečně.
Teď bude druhorozené 3 až v listopadu a absolutně nečekám, že ji vezmou, a to bez ohledu na Ukrajince. Prostě to musím nějak udělat, budu holt doma a příští rok se budu modlit, že už se dostane. Těch dětí je tu prostě mraky 🥴
Pokud někoho zajímají zaplněnost ve školách (ono to je u školek hodně podobné, větší koncentrace mladých rodin) , tak jsem našla článek se super mapkou. Jsou lokality, kde ta kapacita volná je, ale tam většinou je problém sehnat práci. Už jsem teď poslední dobou slyšela více názorů, že bude potřeba uprchlíky nějak přerozdělit, ale tam kde jsou školky a levné bydlení, tam zase není většinou práce☹... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...
Ten problém tu je už delší dobu a teď je bohužel ještě více viditelný, protože ten tlak na kapacity ve školství narostl.
@tahejhula co s tím mají malí Britové?
@zuzineckah UK je tak trochu United Kingdom.
@tahejhula tak patrně si jedná, která nepochopila... V kontextu debaty o ukrajinských dětech asi nebude zkratkou "UK" myšlena Británie🙄
@zuzineckah patrně je podivné ani po tolika týdnech konfliktu neznat mezinárodní zkratku daného státu. Patrně jsi poněkud nepochopila ty.
@tahejhula a je to nutny? Zkratka pro Ukrajinu je UA, dobre, a pointa je? Vsichni chapeme, o cem je rec, je to zbytecny hnidopisstvi.
Bohužel je toto celkem běžné u dětí narozených v září a později protože se samozřejmě přednostně berou děti starší a děti které dovrší 3 let věku do 31.8. To není žádná novinka kvůli Ukrajincům. Může zkusit jiné školky, nebo pak znovu zavolat v srpnu, jestli někdo neodpadl ale určitě ať jde k zápisu.
@95newmommy2020 No, pokud se nechá odradit po telefonu a k zápisu vůbec nepůjde, tak se nedostane 100% a místo ní se třeba dostane nějaké dítko, které bude mít 3 až v říjnu.
Kamarádka ať holčičku přihlásí a pak ředitelce pravidelně volá, třeba se nakonec dostane, pokud je školka velká a děti se tam hodně mění i v průběhu roku. Mně se ale ani jedno podzimní dítě nepodařilo dát do školky před třetími narozeninami. Když jsem hlásila v Brně syna do školky v jeho téměř 4 letech, tak se dostal až v druhém kole. V necelých třech šel rovnou do soukromé, to nemělo smysl ani zkoušet, nebrali ani prázdninové děti. (Leda dojíždět do jiné městské casti, protože obec je u nás brána jako celek území města a i tříleté děti mají zaručena místa ve školkách v rámci města, ne městské části. Možná je to ale v Praze jinak).Teď bydlíme na malém městě u Brna, na školní rok 21/22 se dostaly děti pouze dubnové a starší. Mladsi děti vozí rodiče do vzdálených vesnických školek anebo je dají do soukromé. Dítě, které má 3 roky až v září, by se tady do statni školky nedostalo ani náhodou. Ukrajince tady samozřejmě taky máme, ale tohle je dlouhodobý strukturální problem, Ukrajinci za to fakt nemůžou.
@marcicek84 to máš sice pravda, ale platí to u dětí, kterým jsou 3 roky nejpozději 31.8. a tady je holčička zářijová takže tam to bohužel neplatí☹ pokud se pak v průběhu roku uvolní místo tak jí vzít samozřejmě můžou
@malenka3 Jak jsem doporučila dříve v komunikaci, mohu doporučit statní jesle Jordana Jovkova, jsou skvělé. 🙂
@astracreek koukám na tu kapacitu, to asi taky nebude snadný se tam dostat, že?
@malenka3 Jsou tam 2 třídy. Já jsem to jenom zkusila a vzali mi synka hned. A do letošního roku to z okolí zkoušelo 8 lidí a vzali všechny. Ono se o těch jeslích zase moc neví (nebo možná ví), ale přijde mi, že to není až takový problém se tam dostat. Ale možná to byla jen náhoda, netuším. 🙂
@95newmommy2020 a to jako uz byla u zapisu, ze uz vi, ze ju ji kvuli detem z Ukrajiny nevezvou? Zapis je až v kvetnu a neprijeti ma duvod. Zalezi na skolce, jake ma podminky. Jsem u Moravy a i tady ma normalne 3 lete problem, dceru vzali az ve 4 letech (a to tu nikdo z UK nebyl), prostě meli prednost starší deti. Chce to obvolat skolky, zjistit, kde mladší 3 let berou, resit soukromyma. Bohutel bezna vec v Česku jiz nekolik let a na Ukrajinu bych vse nesvadela
@95newmommy2020 K zápisu bych šla, resp. přihlášku podala tak jako tak bez ohledu na to, co řekla ředitelka. Člověk nikdy neví... U nás maloměsto kousek od Brna a loni byla panika, že se hodně dávají odklady do ZŠ kvůli strachu z online výuky (covid). Samozřejmě nepotvrzeno, jen jsem to slyšela. A nakonec byly do školek u nás přijaty i ty děti, které měly 3 až v září. 🤷♀️ Rodiče těch 3letých až v září to snad ani nečekali, takže přihlášku určitě podat.
Co se týče toho, jestli to bude "horší" skrze příchozí ukrajinské děti, to nedokážu posoudit, neboť se o toto téma vůbec nezajímám. Ale přijde mi zvláštní, že by to ředitelka řekla "tak napřímo" (čímž to ale nezpochybňuji, jen mi to tak přijde).
Nejsem teda z Prahy, ale u nás se dostaly do školky loni akorát děti, co měly třetí narozeniny do konce května, dál už ani ťuk, všichni pod čarou. Takže mě vůbec nepřekvapuje, že někde nevezmou dítě narozené koncem září...
@95newmommy2020
a není to jednoduše tím, že jsou přednostně přijaty děti, které dovrší do 31.8.2022 věku 3 let? Aspoň tak to je téměř ve všech školkách...
@felixfelicis Není to hnidopišství, jsou to základní znalosti. Asi jako znalost mateřského jazyka. Když to neznám a vím o tom, nemělo by mě urazit, že mě někdo upozornil na chybu. I když ten někdo z kontextu chápe, co tím chtěl básník říci. Pak by byl totiž celý systém povinného vzdělávání zbytečný.

Nejprve budou zápisy pro děti české, s odstupem pro děti z Ukrajiny, právě proto, aby se dostaly děti z CZ .....místa ve školkách jsou omezená, přednost mají předškoláci, děti starší, ale s tím, že by ukrajinské děti zabíraly místo těm z CZ - to není.