Dát 3leté dítě do školky, i když jsem doma s mladším?

luji
28. čer 2016

Chtela bych se zeptat na vase zkusenosti.Dceru mi k nam do skolky nevzali, takze bych ji musela vozit do skolky cca 7km.Mam doma jeste pulrocni miminko, takze budu i nadale na rodicovske dovolene.Resim dilema zda vubec davat dceru do skolky.Uvazovala jsem max nad tremi dny v tydnu, chci si ji jeste uzit.Ale mam strach, ze bude porad nemocna a schyta to syn :-/ Dcera je sice spolecenska, na hristi i v krouzcich se zapojuje, ale jinak je mamanek.Po narození syna uplny....nechce byt ani u babicky.

panickatlamicka
28. čer 2016

Pokud je po prichodu sourozence na tebe vice fixovana,urcite bych de skolkou pockala...

novynka
28. čer 2016

@luji našemu staršímu synkovi budou tři v prosinci a chtěla bych aby do školky nastoupil od ledna, zatím jen tak jeden den v týdnu, od dalšího ročníku už by chodil naplno (ale jen dopoledne)... a jsem taky doma s mladším, teď mu jsou tři měsíce... ráda bych ale aby ten mladší šel už ve dvou a půl letech do školky (chtěla bych nastoupit do práce) a myslím, že líp si zvykne, když to uvidí u staršího bráchy... podle mě školka dětem hodně prospěje ;)

ceekanka
28. čer 2016

Já si nedokážu představit, že bych vůbec,v takové situaci, uvažovala o tom,že budu dávat druhé dítě do školky,když já jsem doma. Zaprvé,bych musela budit to malé,abych starší odvedla,odpoledne se to pak může taky nějak blbě krýt, zadruhé,stejně budeš doma vařit,tak proč platit na víc obědy ve školce? Ale co hlavně,jak už jsem psala,proč dávat dítě do školky,když jsem doma? Copak se chci dítěte zbavit? Takových dětí jsou plné školky. Mámy doma,ať už se sourozencem,nebo nezaměstnané a chudák dítě tvrdne ve školce včetně prázdninového provozu do půl pátý - to jim není těch dětí líto? Že ty matky nejsou líný ráno vstát a toho cvrčka tam odvést,když by si oba mohli spolu pospat a užívat si. Jak se ty děti asi tak cítí,když ví,že maminky jsou doma s mladšíma sourozencema. Ještě že nemají tolik rozumu,aby si uvědomovali že je maminky ,,odstavují" a užívají si nákupy,manikůry a kafíčka s tetama a pak je vidíte o půl pátý a pět minut jak jdou lážo plážo se psem do školky pro dítě a učitelce se omlouvá že jde pozdě,že toho měla hodně a nestíhá. V druhém,nevím jestli horším, případě ani nekváknou! Nemohu si pomoct,ale není to na přes držku?

@luji To samozřejmě neber prosím osobně. Jen jsem se trošku rozepsala a dostala dál než jsem chtěla. Jen by se měly nad sebou některé matky zamyslet. Zkrátka bych z mnoha důvodů v takovém případě dítě do školky nedala. (Nemluvím o předškolních.) Ještě příjde čas,kdy budou pryč pořád a my si je už neužijeme.

ceekanka
28. čer 2016

Jo a jen tak mimochodem,děti v tomto věku nejsou vývojem tak daleko,aby jim školka prospěla! Prospívá jim kontakt s matkou!!! Jo,má se dítě adaptovat,začleňovt do kolektivu,ale vždyť si dvou a půl leté dítě nedokáže samo pořádně hrát,tím spíš nepřibere ke hře ,,kamaráda",co z té školky v takovém věku bude mít? K tomu musí dospět!

merope
28. čer 2016

Tak já asi mám opačný přístup než ceekanka - šíleně závisí na individualitě dítěte, ale minimálně bych to zkusila. Některé děti jsou naopak nešťastné když je třeba ten prázdninový provoz a do školky nemůžou, protože jim kolektiv vrstevníků zoufale chybí. A samozřejmě to není o tom vést tam dítě na 6:30 a vyzvednout ho v 16:30, ale pokud je to možné, tak přivést na 8-9 (dle programu ve školce) a vzít domů třeba po obědě nebo po odpoledním spaní (pokud je ještě zvyklý po obědě spát) a opět pokud to školka umožní, tak třeba ne každý den v týdnu, ale jen některé.

merope
28. čer 2016

@ceekanka Ale dvouleté dítě potřebuje různé podněty, ten mozek to neuvěřitelně nasává a všímá si a bere - a být zavřený pořád jen doma s matkou těch podnětů nemusí dávat tolik, aby to pro rozvoj dítěte bylo postačující. Nicméně vždy je potřeba dbát na individualitu dítěte.

kuratkol
28. čer 2016

Taky mám odlišný názor než ceekanka. Dceru jsem dala ve 3 letech do školky, ne proto, abych se jí zbavila (jak si lidé často myslí, pokud to sami nezažijí), ale proto, že už potřebovala další rozvoj, potřebovala do kolektivu, doma už ji to tolik nebavilo. Ve školce se naučila spoustu nových věcí, tak nějak v davu ji to učení se mnohem víc bavilo a dalo. Našla si kamarády, hodně ji to tam chytlo, těšila se. Sice bývala první rok často nemocná a tím i syn, ale po roce to bylo ok a myslím, že i syn bude víc odolný, až pak nastoupí do školky.

ceekanka
28. čer 2016

@merope Ale od toho jsme snad matky ne? Aby jsme se staraly o rozvoj a správný vývoj dítěte. To není úloha učitelek - což je chybná domněnka valné většiny! A nikdo neříká, že má maminka s dítětem sedět doma na zadku izolovaná od ostatních dětí a dospělých. Když chodím s malou denně ven + jiné aktivity,věnuji se ji, má podnětů mnohem a mnohem víc než ve školce. Ale to je právě o tom,vím proč jsem si dítě pořídila,vím co to obnáší a jeho vývoj, mám ve svých rukou jen já. V žádném případě né učitelka. (Jasně, není to taková pohoda jako dát si již zmíněnou kávičku s kamarádkou a dítě ať si dělá co chce- ale o tom to prostě být nemá) A s tím i souvisí to proč některé děti jsou ve školce snad raději a domů se jim nechce. Doma si s nima nikdo nehraje,nevěnuje jim pozornost a často nemají ani pořádné hračky s kterými by se dalo vyhrát a zároveň mohou rozvíjet spoustu zanedbaných oblastí vývoje.
Jen pro pořádek to nejsou mé doměnky ale smutná fakta a praxe!

ceekanka
28. čer 2016

@kuratkol viz výše

kuratkol
28. čer 2016

@ceekanka Jenže tak to právě není, že by se čšlověk dítěti nevěnoval, věnuješ se také tomu druhému. A i když se věnuješ prvnímu dost, podněty doma a ve školce nejsou stejné, to možná pochopíš, až budeš mít druhé...

bajana
28. čer 2016

@ceekanka skoda, ze tu nie je moznost oznacenia "to se mi nelibi"...svoju starsiu dam do skolky od zari'17 aj ked budem 1-2r. doma s jej mladsim bratom. Skolka nie je odkladiskom deti ani ziadne zlo. A hoci sama mam pedagigicke vzdelanie, netrufam si dietatu skolku nahradit v ziadnom smere. Ok, beriem tvoj odlisny nazor, ale prezentujes ho tak, ze my ostatne (viacrodicky) vyznievame ako krkavcie matere, ktore sa chcu svojho potomka zbavit v zlej zlej skolke...presne ako pise
@kuratkol pochopis, ked porodis druhe...

merope
29. čer 2016

@ceekanka Jakým způsobem doplním kolektiv vrstevníků? Znám více dětí, co je ráno nastoupeno v chodbě s kyblíčkem v ruce a těší se právě na ostatní kamarády. A když mu máma oznámí, že školka dneska není, začne rovnou vymýšlet, koho pozvou či koho navštíví = vyrobí si v podstatě takovou "školku" doma. Každé dítě je individuální a některým kolektiv nesedí - ale je mnoho takových, které ho fakt potřebují.

lv
29. čer 2016

Školku bych zkusila, třeba na 4 dopoledne, školkovný a stravný tedy budeš platit celý. Nemocnost, no ano, ten první rok ve školce to s sebou nese a ač se to zdá nespravedlivé, vůči půlročnímu, odmarodí to, když budeš doma, ne až budeš muset pracovat. A když to nepůjde, ani zkloubit vyzvedávání, tak to zrušíš.

budilinka
29. čer 2016

@merope Neda mi to nereagovat - neni matka jako matka. Kdyz matka nesedi u internetu a diteti se venuje, tak tech podnetu muze byt az az. Cetla jsem o skolce, kde se detem nevenuji tak, ze by jim vymysleli program, a to uz pak nezachrani ani pritomnost dalsich deti a zpocatku neokoukanych hracek. Ale souhlasim s tim, ze kazde dite je jine... Ja byt doma s druhatkem, tak svoje dite ve 3 letech do skolky nedam, zvlast je-li vice na maminku fixovane jak pise zakladatelka.

marketaryzi
29. čer 2016

Já bych to zkusila. Když vám nebo dcerce nebud školka vyhovovat, tak ji zase necháte doma... taky máme skoro tříleťačku a malé miminko. Starší jde v září do školky, ale asi nebude chodit všechny dny. Uvidíme, jak se jí tam bude líbit a mamince stýskat 😉 každopádně momentálně nemám čas ani na jednu, s mladší cvičím Vojtovku, starší je hodně náročná, no byla zvyklá, že je sama, že🙂 no a mladší se holt musí přizpůsobit.... takže, abych se i miminku mohla trochu víc věnovat, pofrčí do školky. Navíc má moc ráda děti a s těmi ve školce si může hrát. S miminkem pořád slyším jen nelehej si na ni, nemačkej ji, nech ji být a podobně. Vlastně jen pořád hlídám, ať mladší z lásky neublíží....

hansed
29. čer 2016

Asi takhle, beru to z pohledu pracující matky, která měla problém dostat dítě do školky, protože chodí i děti maminek na RD.... pokud se na to necítíte, nejste si jistá, klidně rok počkejte. Nikde není psané, že musí dítě ve 3 letech do školky. Pokud by bylo volné místo, které nikdo nezaplní, chcete to zkusit, jděte do toho. Ale pokud byste měla sebrat místo pro dítě pracující mámy, asi bych se nad tím zamyslela a ten rok bych počkala.
Sama holky do školky nedávám, když jsem doma (třeba s nemocnou druhou dcerou, nebo mám dovolenou). Protože když mám dovolenou, jede školka na prázdninový provoz a místa jsou především pro děti pracujících rodičů...
vím, že se do mě pustí spousta maminek, že školka je to a tamto a každé dítě má nárok na školku, ale jsem zvědavá, jak budou tyhle maminky křičet, až budou nastupovat do práce a nebudou moct, protože školky budou plné dětí s maminkami doma na RD 😉

radka8888
29. čer 2016

Myslím, že školka není zařízení aby se člověk dítěte zbavil. Ja mám dvě 5m a skoro 4roky. A prijde mi zase nefér vůči mladší, že starší potřebuje celou moji pozornost na ,,složitější,, hry a mladší musí koukat. Takže na pár hodin jde s kamarádkami do školky, kterou miluje a já mezitím se plně věnují mladší. No a když přijde tak děláme něco společně. Nikdo tim netrpí a já mám pocit, že malou neodbyvam.

anehap
29. čer 2016

@ceekanka naprosto souhlasím 😉 Situace, co jsi popsala, opravdu denně vídám i v naší školce 😢
Navíc ta nemocnost - naše dr - opravdu velmi rozumná - nám velmi doporučovala dcerku dát až později, až mladší bude mít min. rok, protože je to obrovský nápor na imunitu a na to není připravené školkové dítě, natož miminko....a rozhodně mám pocit, že to malé prospělo, já jsem si ji maximálně užila, ve společnosti dětí byla snad mnohem víc než kdyby byla ve školce(protože ten první rok byla pořád doma, věčně nemocná a s ní často celá naše rodina 😖

Takže určitě bych @luji počkala, zvlášť když píšeš, jakou má povahu, naše dcerka je na tom stejně a myslím, že v tuto chvíli by ji školka zrovna moc neprospěla..užívej si ji doma, hrozně to uteče 😉

betelgeuzz
29. čer 2016

Já jsem starší do školky dala a dala bych znovu. Měla 3, mladší rok, doma to s něma byla hrůza. Starší byla agresivní, bila ji, neustále jsem řešila šarvátky. Byla taky na mě hodně upnutá. První týden chodila s pláčem, řekla jsem si, že vydržím měsíc a pak se rozhodnu, jestli ji nenechat doma. Ale do měsíce už byla úplně v pohodě, do školky chodila ráda, těšila se na děti i na program. Brávala jsem jí domů po po obědě, takže odpoledne jsme byly spolu. Mladší zas byla spokojená, že si v klidu může pohrát, nikdo jí nebere hračky a měla jsem čas jen pro ni. Nemocí moc nepřitáhla, trochu nachlazení a neštovice. Já bych to zkusila, když vám to nebude vyhovovat, necháš ji doma.

japona
29. čer 2016

"Ale od toho jsme snad matky ne? Aby jsme se staraly o rozvoj a správný vývoj dítěte. To není úloha učitelek - což je chybná domněnka valné většiny! A nikdo neříká, že má maminka s dítětem sedět doma na zadku izolovaná od ostatních dětí a dospělých. Když chodím s malou denně ven + jiné aktivity,věnuji se ji, má podnětů mnohem a mnohem víc než ve školce."
@ceekanka To je pitomost, co tu píšete. I kdyby jste se postavila na hlavu, kontakt s vrstevníky a společnou činnost s nimi diteti nezajistíte. A s kojencem za zády už vůbec ne! Představte si, že jsou děti, které se do školky tesi a není to tím, že by se jim doma nikdo nevěnoval nebo neměly dost hraček🙂

mrskato
29. čer 2016

Osobně bych dítě dala do školky také, nemusí tam být přece celý den, ale třeba jen dopoledne nebo pokud je to možné, tak ne na všech 5 dní v týdnu. Já to vidím u své dcerky, do školky chodí tedy už druhým rokem, ale je tam vyloženě spokojená a když nemůže do školky, stýská se jí po ostatních dětech. Teď ji mám doma už 4 týden kvůli neštovicím (měli jsme dovču a ještě má jet s našima na dovču, tak jsem ji raději izolovala, polovina školky má totiž neštovice) a školka jí moc chybí. Ten kolektiv matka s kojencem určitě nenahradí, děti potřebujou děti🙂
Mimochodem moje dcerka je taky šílenej mamánek, když ve třech letech nastupovala do školky, počítala jsem, že budou scény, bude plakat a podpobně a nakonec nezaplakala ani jednou a vůbec nepotřebovala žádný čas na adaptaci, byla jsem na ni pyšná a zároveň jsem oplakala první týden já 😀

luji
autor
29. čer 2016

Chtela jsem dceru davat max na tri dny a to proto, aby byla s detmi, ale nejsem presvedcena, ze mi kolektiv vyvazii to, ze budou oba porad nemocni :-/ Osobne si myslim, ze by pro me osobne bylo pohodlbejsi ji mit doma.hodne si vyhraje sama a taky s braskou 😉 Mame hodne aktivit, dva krouzky, plavani....tam je s detmi v kontaktu.Casto chodime dopoledne na hriste,kde se hraji deti ze skolky, odpoledne lita venku s detmi z ulice (jd jich tady pozehnane)

@hansed prave ze brali i deti dvoulete, aby zaplnili mista, nikomu tedy neubirame.
@marketaryzi u nas to bylo podobne, ale ted uz si maly vyhraje vic sam, vic reaguje takze si spolu uz vystaci a on ji primo zboznuje. 😵 Je mi jasne, ze kdyz to zkusim, bude to hrozny stres pro obe.....bude rvat jak tur 😢 Zacala jsem chodit cvicit a i to je problem....sice se u babicky po chvilce hraje a je v pohode, ale ty odchody a to uz tam chodim 3 mesice pravudelne....kazdy den se pta, jestli jdd maminka cvicit a ze se nechce hlidat, tak si fakt neumim predstavit skolku
@budilinka soihlasim....jsme hodne venku, hodne cteme knizky....snazim se ji venovat....ale priznavam, ze s dvemi detmi na me uz cas nezbyva....
@ceekanka nemam rada ty chytre reci typu "počkej az budes mit druhe apod" Sle s jednim ditetem jsme meli opravdu hodne volneho casu a nevideli jsme to, az s narozenim syna jsme to pochopili 😀

verdos
29. čer 2016

@luji Ve vašem případě bych nedávala a rozhodně počkala. Není kam spěchat. Navíc, pokud je malá nesvá z nového sourozence, bude to brát jako že je odsouvaná ještě víc. Já dala nejstaršího od září, v dubnu se sekl, že chce být se mnou doma. Tak je zase doma. A je nám fajn. Dítě se dá doma zapojit do nejrůznějších činností, které ho rozvíjí stejně jako to, že je s milující matkou. A co se týče kontaktu s vrstevníky (který je mimochodem ve 3 letech dost diskutabilní) - předpokládám, že nežijete na úplné samotě, kde nebydlí nějaké další maminky, není ani pískoviště, nic. U nás na vsi je dokonce rodinné centrum, i když se tam maminky schází jen 1x týdně, ale je tu. Vše je řešitelné. Dělejte to ale hlavně především podle toho, jak to chcete a cítíte VY. Nenechte se do něčeho vmanipulovat mnou nebo jinými do něčeho, o čem zkrátka nejste přesvědčená 🙂.

ilonne
29. čer 2016

@ceekanka Koukám, ze dvě děti máš a víš o čem mluvis. ..... Ono jaksi 4lete dítě má jiné potřeby než miminko a jednoduše se doma taky nudí a mezi děti chce. Anezka byla rok doma a od 4 let nastoupila do školky. A je tam spokojena a chodí tam ráda. A ja rozhodně po manikurach a magických nebeham. Ale přeji ti, at ti tvoje ideály vydrží. .......
Pro zakladatelku- asi bych ji nevozila jinam. Ještě bych rok pockala, přece jen i ta nemocnost ve školce vzroste.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
29. čer 2016

@luji tak pokud to tak necítíš, že ji do školky dát chceš, tak ji nedávej. Důležitý je vždy tvůj pocit. Když půjde do školky ve 4, tak se taky nic nestane.

claire90
29. čer 2016

Mám 3letou dcerku a ročního syna, se kterým budu doma zdá se do 4let, přesto dcerka do školky půjde, alespoň to zkusíme 🙂 Děti má ráda a kolektiv ji prospěje. Mám v plánu ji dávat jen na dopoledne, ty 4h bez sebe snad zvládneme 😀 A kdyby náhodou se ukázalo, že na školku není připravená, měla by dělat obří scény, že tam být nechce, tak beru to, že jsem doma jako výhodu a prostě ji stáhnu a zkusíme to později, nemusíme to lámat přes koleno, jako kdybych musela do práce a nebyla jiná možnost 🙂

marketaryzi
29. čer 2016

@ceekanka no, já si myslím, že váš názor je dost ovlivněn tím, že máte 1 dítě. Mám svou dceru ráda a rozhodně se jí nechci zbavit. Ale do školky půjde, protože má râda děti a v ulici žádné v podobném věku není. Mám ještě 4 měsíční holčičku, které se také musím věnovat, kojit, přebalit, 4x denně cvičit Vojtovou, hrát si s ní. Starší si začíná nehezky vynucovat pozornost, tudíž si myslím, že se se mnou už nudí. Dřív jsem s ní byla celé dopoledne venku, teď to prostě nejde. Tak zkusíme dětský kolektiv, snad to pro ni bude větší zábava, než kojící matka... Budit ji určitě nebude třeba, každý den vstává v 5 🙂
S více dětmi je to vždy o kompromisu. Miminko teď zaćalo bojkotovat kojení a představa, že se s ní naložím nahá na celý den do postele a kojím klidně co půl hodiny (nejběžnější ráda zde na MK), tak co budu dělat s tou starší? Prostě musím přikrmovat UM... A prostě musím zkusit, jestli se starší bude ve školce líbit....

marketaryzi
29. čer 2016

@luji naše Lucka je naštěstí na hlídání zvyklá. Už jsem i chodila na částečný úvazek do práce a bylo to ok. Tak snad nebude plakát. Popravdě si myslím, že více budu brečet já...

anulilinkaaa
29. čer 2016

Řeším teď stejný problém a rozhodla jsem se i s manželem, že starší do školky zatím nepůjde. Má to mnoho důvodů, ale tím hlavním je, že na to já ani dcera nejsme připravené. Prostě ještě minimálně rok počkáme, stejně jsem s mladší doma, tak ať si je pořádně obě užiju. 🙂 Jinak se starší dcerou, protože potřebuje kolem sebe děti, chodíme jednou týdně na plavčo a mám kamarádku se synem ve stejném věku, tak spolu jednou týdně něco podniknem. Jinak chodíme na hřiště a do dětských herniček. Mladší mám na sobě v šátku nebo nosítku a kojím ji v něm, takže mám ruce prázdné pro starší. 🙂