Dát první dítě do školky a nebo ho nechat s miminkem doma?

15. čer 2023

Zdravím všechny,
Mám velké dilema se školkou. Máme dceru které budou v říjnu 3roky. Vzali jí od září do školky, třída bude složená hlavně z takto malých dětí.
Já čekám začátkem listopadu druhé dítě.
Se školkou jsem byla přesvědčená, že to bude správná věc. Dcera je hodně akční, živá, společenská, má ráda děti. Ale občas i hezký vzteklá a neposlušná. Jde mi ale o to, že všichni kolem mi říkají ať si jí nechám doma. Že bude žárlit. Že bude mít pocit že jsem jí odhodila na druhou kolej. Atd atd. A že když bude doma semnou a miminkem bude spokojená. Jenže... Hrozně mě tyhle řeči mrzí. Nechci aby to takhle bylo. A vím že s druhým dítkem tak trochu na druhou kolej půjde ale nějak se to zvládne.
Jenže otázkou je zda si jí fakt nechat doma. Je potřeba se jí věnovat, vymýšlet nějaký program, skáču kolem ní fakt celý den, furt si chce povídat ❤️ prostě láska. Jenže už teď vidím, že jsem trochu líná, těhotná a občas mám chuť vypnout. A tím se ona samozřejmě nudí. Druhá věc je, že chodíme hodně na hřiště... A kolikrát tam přijdeme a nikde nikdo. A pořád se ptá... Kde jsou děti? Přijdou děti? Můžeme do klubíku? Přijde Anička.... Prostě má ráda společnost.
A tak si říkám!!! Není na tu školku ještě malá? Zvládne to všechno beze mě? Zvládne sourozence?? Atd atd. Jak to bylo u vás 😘

zrzinda
15. čer 2023

Já osobne bych ji do školky nedala. Ve školce jsem pracovala a každý den jsem poslouchala srdceryvny pláč chlapečka, který chtěl domu za maminkou a sestrickou.
Už takhle to pro ni bude veliká změna s příchodem sourozence. Do toho skolka. Opravdu si myslím, ze by si mohla připadat odstrcena. A s novým členem rodiny bude maminku potřebovat víc. Asi bych ji od září do školky nedala, třeba až od ledna na jedno/dvě dopoledne..

hvezdicka09
15. čer 2023

Nám se narodi miminko za měsíc, syn bude mít tři roky v lednu a do školky je přijaty od září a pokud půjde, tak nejdřív od ledna. U mě je jediným důvodem proč ho nedam už od září strach, aby k miminku netahal skolkove bacily, i mi to takto dr nedoporučuje. Známa takto dala do školky starší dítě a doma měla novorozence, má ted půl roku a za sebou už troje atb a náběh na zápal plic.

leilinka1234
15. čer 2023

Dcerku jsem do školky nedala a nelituji toho. Bylo to strašně náročné, ale věřím tomu, že to mělo obří přínos pro všechny ❤️ šla do školky ve třech a půl, když mladší byl 3/4 rok... To už bylo všechno hezky zajetý. Nicméně pak stejně přišel po X měsících ve školce covid a zavřeli je. Takže jsme v domácí krasojízdě pokračovaly 😃

gruyerre
15. čer 2023

Tak to zkus a uvidíš. A až bude miminko, jestli bude chtít zůstat doma, tak proč ne? Ať zůstane klidně několik měsíců. Nebo třeba ji bude miminko bavit měsíc a pak bude chtít do školky. Nebo může chodit 2x týdně... 🙂 ale kdyby nechtěla, nenutila bych. Uvidíte 🙂

pribylovapetra
15. čer 2023

Dcera byla taky hrozně společenská. Jenže jsem zjistila že jen se mnou za zadkem. Takže nástup do školky moc nezvládla. Nechala jsem ji nějakou dobu doma a pak už byla v pohodě. Stejně byla ze začátku pořád nemocná. Ale za mě bych to zkusila, stáhnout ji můžeš vždycky. A aspoň nějakou dobu může být mezi dětmi.

honatko092
15. čer 2023

Mám syna, který má povahu úplně jako tvoje dcera. Společenský, akční, upovídaný, pořád něco děláme, výlety, hřiště, 100% pozornost. Minulý rok v listopadu se mi narodila dcera, syn měl 2 roky a 3 měsíce. Jsem hrozně ráda, že jde do školky až letos v září, kdy bude druhému dítěti 10 měsíců. Byl a je to s oběma doma fakt těžké a náročné...ale to, jak se sžili, jak si na sebe zvykli, jak se osamostatnil, jak jsou na sobě závislí a milujou se- to je k nezaplacení a myslím, že kdyby byl starší a byl ve školce, tak se tak na sebe nenapojí ♥️

sylvka
15. čer 2023

Pracovala jsem v MŠ ,ve třídách nejmenších deticek . Nejsem pedagog,jsem teta,ale i tak jsem s detickama každý den. Z mojí zkušenosti je to opravdu tak jak píšeš,nebo spíše tak,jak ti říkají lidé. Selským rozumem ,prvorozená byla opečovávaná jediná a najednou šup do školky a maminka doma s novým dítětem 😐😐😐takže ano,pláčou,ptají se .... Na druhou stranu ,zase štěstí že ji vzali .... Volila bych kompromis ...třeba 3 krát v týdnu do oběda ? U nás maminky na matersky rady nechávají do pěti 😄no každého věc 😄

janedv
15. čer 2023

Vyhodou je, ze je to od zari a druhe se narodi az v listopadu. Muzes to v zari zkusit - jestli ji to bude bavit a da to, muzes pak po narozeni miminka nechat nejaky cas doma nebo kombinovat 2-3 dny. Jestli to v zari/rijnu nepujde, tak ji proste nech doma dalsi rok. Tezke to je, ale ono ta skolka je taky vopruz, vybirat starsiho v dobe spanku mladsi, nemoce, atd. Oboji ma sve pro a proti. Zkusila bych to v zari a uvidis.

merope
15. čer 2023

Určitě bych zkusila, jak to popisuješ, školka by jí mohla sednout. A protože budeš na mateřské, tak tam může a nemusí spát, jak se jí to bude líbit. Může tam taky chodit třeba jenom 2 dny v týdnu, cokoli. A od listopadu sama uvidíš, jak to bude vypadat.

Pamatuji, že když jsem měla mimčo, tak jsem se potkávala s holkou, co k mimču měla čtyřletého chlapečka a právě chodil na dopoledne do školky, to se věnovala malé a pak chlapečkovi a vyhovovalo to všem.

Myslím, že je důležité, aby dcera věděla, že je doma vítaná, milovaná a pokud nebude chtít, chodit tam nemusí (ale pak se jí dá klidně připomenout, že děti jsou ve školce, až se po nich bude ptát).

klokanka31
15. čer 2023

Já bych do školky nedala. Z mnoha důvodů - podle mě dítěti dá nejvíc prostě máma. Pak si může budovat kvalitní vztah se sourozencem, nebude se cítit odstrčená, že se objeví nové mimčo a ona šup z domu do školky. Navíc už je dost velká a může ti být skvělou pomocnicí doma. Pak ti taky nebude tahat bacily ze školky, a i pohodlí pro tebe, chceš tahat malinké mimčo každý den brzo ráno ven jen proto, abys odvedla starší do školky? Obzvlášť v zimě...Podle mě blbost.

marketa1218
15. čer 2023

Já bych chvilku počkaka hlavně kvůli těm školkovým bacilům, protože to je docela síla ten první rok, než si dítko vytvoří nějakou imunitu, ale neříkám nechat úplně starší doma. Šestinedělí určitě a potom bych pomalu zkoušela, uvidíš sama, jak to dcerka vezme, třeba se bude do školky těšit.

cherie24
15. čer 2023

To záleží hodně na dítěti. My měli miminko 3/4 roku, starší je extra společenská, má ráda děti, lidi, dokonce se sama ptala,kdy už bude chodit do školky (máme ji 200m od baráku). Hrozně moc se tam těšila. No ale nástup moc nezvládla. Je konec roku a je to tak 30 % v klidu a 70% scény, že tam nechce. Chodí jen 3x týdně dopoledne, někdy ani to ne. Přitom je tam těch dětí, co mají doma maličkého sourozence víc a všechny chodí úplně v klidu a dokonce každý den, některé tam i spí. Ale ta naše se pořád ptá, proč nemůže být doma s námi.🤷 Popravdě já se taky na to těšila jak na vysvobození, měla jsem toho plný brejle, starší je pohrk, vzteklá, umanutá, roztěkaná, u ničeho nevydrží, trpělivost nula a k tomu mimino alergické na milion věcí, ale nástup byl fakt děs. Starší mi vyloženě odtrhávali od nohy, ta řvala, odchodila 2 dny, třetí odpadla na nějakou nemoc, kterou naprskala i na nás. Takže ona nemocná, jak se jí udělalo líp, tak zas odpadla mladší. Mladší protivná a neodložitelná a starší už znuděná, že je doma, chování vyloženě na zabití. No byla jsem zralá na na ubytování na psychiatrii. 😂 Mít doma novorozence, tak do školky spíš nedávám,připrav se na to, že bude nosit jednu nemoc za druhou a 3 leté dítě prostě nepochopí, že je nemocné a má si udržovat odstup od mladšího. 🙄 Ale zas můžeš jí tam dát později, třeba na jaře a uvidíš, třeba se jí tam bude líbit ... 🙂

ele_nka
15. čer 2023

A co dcera? Chce jít do školky? Zeptala bych se jí. Mě syn řekl že ano, první rok chodil jen 3x týdně a po obědě domů. Doma by se už nudil, takhle se vyřadil, ale zároveň si užil i ten čas s námi.

lenerka1
15. čer 2023

Pokud sama chce, děti vyhledává, tak dávat třeba 2 x týdně na dopoledne, odpočineme si od sebe, bude mít společnost dětí a zrušit docházku lze vždy. Dcerka si školku vydupala, že chce za holkama a bráchou, je tam ráda, nikdy neřekla, že tam nechce, neukapla jediná slzička, chodí denně, malou sestřičku miluje, ale já vidím, že je to na ní hodně, donese si domů plný emocionální batoh a než to zpracujeme je dost záhul + brzké vstávání. Když je nemocná a třeba tři týdny doma, je méně výbušná, taková vyrovnanější, dá se s ní lépe domluvit i při únavě, méně vyžaduje moji přítomnost u běžných věcí sebeobsluhy.

me_druhe_ja
15. čer 2023

Já bych dala. Od toho září. Bude tam dva měsíce než se mimco narodí, takže už bude zajetá a uvidíš sama, jak to bude až přibude sourozenec. 🙂 Však ji kdyžtak pak můžeš nechat doma, nebo může chodit jen 2-3x týdně.
Jediné blbé jsou ty bacily no. Ale to zase nemusí být vždycky.
Každopádně zkus a uvidíš. 🙂 Každý dítě je jiný. 🙂 Třeba bude nadšená a nebude chtít ani domu. 😀
Já teda nejsem v totožné situaci, ale dcera nastupuje v září taky, zatím na dopoledne, ale ona je mladší, tři roky bude mít až příští únor. 🙂 A každej den chce zůstat ve školce s bráchou a brečí, že nemůže. 😀
Navíc já vidím, jak ta školka je úžasně prospěšná těm dětem. 🙂 Nejsem teda v ČR, ale tady mají super program každej den, věnujou se jim naplno, učí se tolik věcí co jim prostě doma nejsem schopna dát. 🙂 Syn není úplně standardní dítě, má asistentku, dlouho nechodil každý den, ale i tak vidím, jaky obrovský pokroky díky školce dělá. To bych doma nikdy nedokázala. Navíc děti kolikrát líp spolupracujou s cizima než rodičema😀 holt máma sice fajn, ale kolem těch 3 let ty děti už fakt potřebujou víc. 🙂

laxesis
15. čer 2023

Nechala bych doma. Vedlo by mě k tomu hlavně to, že plno dětí je první rok školky věčně nemocných a domů tahají neštovice, angíny, sedmé nemoci a kdejaký další bordel, co bych u miminka nechtěla, než si zocelí imunitu. My měli doma fakt všechno ten první rok, včetně spály, průjmů, spojivek a podobně a toto bych fakt nechtěla absolvovat s miminem, zažila jsem u kamarádek, děs.
Další důvod by bylo plno změn v krátkém časovém období. U nás syn není žádný velký cíťa, ale stěhování a nástup do školky ho ovlivnil taky. Zkusila bych to třeba až ve druhém pololetí, jen párkrát do týdne.

jana_zofie
15. čer 2023

Ja bych ji zkusila dat. To neni ze bys mela druhe v srpnu a hned na to sup s malou do skolky. Od zari do listopadu si podle me stihne hezky zvyknout. Na dopoledne, po obidku pekne domu, at mate cas na sebe. Po porodu klidne nechat tyden dva doma na "seznameni".
Ja teda mela malou v DS uz predtim, kolem porodu se tam "jen" navysovala dochazka ze 2 na 4 puldny. Takze dcera to mela zajete. Jasne, obcas fnukala, ze chce byt doma s maminkou, jenze kdyz jsem ji doma nechala (krom skoro dvou tydnu po porodu, kde to ale probihalo moc dobre, jsem pozdeji jeden tyden rezignovala a nechala ji doma) tak v devet zacala fnukat, ze neni v jeslickach, ze chce za detma a za tetama. A fnukala a rvala ze tam chce. A druhy den ze pujde. A rano zas maminka a za hodinu se situace opakovala. Celkove delala doma takove veci (protoze se ji nikdo nemohl moc dopoledne venovat), ze v poledne uz jsem si nekdy myslela, ze ji prilepim izolepou na zed. Kdyz do jeslicek sla, tak i kdyz nekdy rano jeste rekla, ze chce byt s maminkou, tak v satne uz se casto ani neohlidla a domu po obede odchazelo naprosto vysmate spokojene dite a i to odpoledne vypadalo mnohem lip. Jak jsem nebyla znicena z toho, ze cele dopo jen beham a resim, co zas naschval vyvedla, tak jsem mela mnohem vic elanu a tvorivosti na vymysleni spolecnych aktivit. Pak uz jsem nejak dokazala rozeznat kdy je to jen takove postesknuti, ale zaroven tam vlastne chce, od opravdu nestastneho modu "dneska prosim fakt ne" (coz se za pul roku stalo asi 3x, ze fakt nesla, to jsem ji doma klidne nechala, ale jak uz holky psaly, prinejhorsim zrusis, omezis).

vikinkav
15. čer 2023

Ja jsem dceru dala do skolky na 2 cele dny, mela 2 a ctvrt roku a to stejne zari se ji narodil braska. Nelituju ani jednoho dne kdy tam byla a ja byla sama s mimcem, v klidecku, udelat si jidlo, pospat!, projit se bez chaosu… Nemluve o tech par dnech, kdy jsem jeste byla tehotna a deti byly ve skolce, to byl balzam po tolika letech doma s detma, navic za covidu 😄 Ano s nemocemi se musi pocitat, me deti pritahly k 3 mesicnimu nestovice, ale vse jsme zvladli. Ted chodi uz na cely tyden a ta nemocnost je tedy dost velka.

bereni
15. čer 2023

Minimalne do obeda bych dala at mas prostor se venovat i miminku, protozw jestli je dcera akcnak, tak si mimco tolik neuzijes a nebudes mit prostor na nej. Kamaradce minuly zari nevzali syna do skolky a v rijnu porodila a mnohdy brecela ze nezvlada starsiho a nema ani cas na miminko.

konidana
16. čer 2023

A co ona? Povidaly jste si o skolce? Potkaly jste je nekdy venku? Nase chtela do skolky asi od tech necelych 3 let, to o tom zacala mluvit. Mozna ve 2.5. Ale kvuli previsu deti jsem ji ani nedavala k zapisu. Cely dalsi rok o skolce basnila a sla v zari ve 3 a 3/4r. D rana do vevece , kazy den se tesila , vstavala rano sama v 5🙄aby byla ve školce prvni😅 a odpoledne nechtela domu. Vetsinou jsem tam s ni musela počkat do zaviracky. Doma mela brachu o nec3la 2 roky mladsiho, takze mu bylo skoro 2r. Kdyz ona sla do skolky. Vylozene se ho chtela zbavit🤣

tridvajedna
16. čer 2023

U nás se to sešlo tak, že dcera nastoupila v necelých 3 letech do školky (resp. dětské skupinky 8-13h, chodí tam tak 10-15 dětí) a a já druhý den porodila. Chodí tam od začátku ráda, měla jen pár krizových rán, když odmítala jít.
Je společenská povaha, ráda si hledá nové kamarády, školka ji posunula v sociálních dovednostech o dost dál (počítala jsem spíš s regresí související s příchodem sourozence).
Pro mě je to velká pomoc, mimino bylo a i po půl roce je hodně náročné a nemám čas se starší plnohodnotně věnovat, doma se vyloženě nudí.
Jediným mínusem jsou časté nemoci (1-2 týdny v měsíci je vždycky nemocná), které občas chytne i mimino.
Být tebou, tak to zkusím, třeba proběhne školka v pohodě bez jakéhokoli strádání.

zelenaesmolda
16. čer 2023

@sylvka
no ale zase je skoda,aby zabirala misto ve skolce kdyby chodila tak malo.Pak nejsou mista pro deti rodicu,kteri musi do prace.

sigyn
16. čer 2023

Nám se druhé narodilo, když prvnímu bylo 2 roky a ve 2,5 letech šlo do DS. Představa, že když dítě zůstaneme doma, tak nebude žárlit na mladšího, je poněkud scestná. Bude mít každý den na očích, jak mimčo nosíte, kojíte, přebalujete, lítáte kolem něj. Stačí aby bylo mimčo náročnější...Ve školce bude mít naopak program, bude mít jiné děti, nebude se celý den nudit a čekat až na něj budete mít čas. Nám třeba starší zvládlo nástup do DS suprově - bez pláče, vždy se tam těší. Ale zase jsme se na příchod mimča připravovali dlouho dopředu, abychom tu žárlivost co nejméně eliminovali. Začali jsme chodit do dětského klubu, aby si zvykalo na děti. Už v prvním trimestru jsme starší přesunuli do velké postýlky, začali dávat na hlídání (třeba jen hodinku), aby si zvyklo, že sice odejdeme, ale zase přijdeme, chodit na procházky a prostě postupně najeli na režim, který by byl ve školce. Ono spousta rodičů je dítěti 24 hodin za zadkem, a pak ho najednou šoupnou do školky a diví se, že dítě to emočně nezvládne. Jinak je třeba počítat s tím, že stejně ten první rok bude polovinu roku dítě doma, kvůli všem těm nemocem, co si přinese ze školky, ale tomu se stejně nedá utéct, jen to odložíte o rok. Mladší sice mělo každou chvíli rýmu, sem tam teploty (37,2 apod), ale nic vážného to nebylo.

cilkat
16. čer 2023

Zeptala bych se ředitelky, jestli někomu blokujete místo. Pokud ne, klidně bych dceru ve školce nechala přihlášenou a nechala to v režimu "půjde, když tam bude chtít" (chce to nastavit nějaká pravidla, co znamená "chce" - teřba že se večer dohodnete, jak to bude druhý den a ráno už to tak prostě bude ... nechat dítě změnit rozhodnutí kdykoliv - třeba cestou do školky - mi přijde, že už je pro něj moc velká 'odpovědnost' a že se utopí v té možnosti volby). Pravděpodobně jen pár dní v týdnu, na šestinedělí ji pravděpodobně stejně stáhnete z důvodů rýmiček... no a pak uvidíte, jestli jí vyhovuje, že je "velká holka" a může být s dětmi bez maminky, nebo chce být maminčin mazel a doma s miminkem...

te_reza
16. čer 2023

Já bych normálně dávala a uvidíš. Ono třeba taky bude pořád nemocná jako drtivá většina a stejně bude víc doma než ve školce.

me_druhe_ja
16. čer 2023

@sigyn Přesně tak. Tohle je v ČR dost problém. Matky jsou často s dětma fakt 24/7, buď nemají možnost hlídání a nebo prostě neumí odstřihnout pupeční šňůru. Jenže pak nastane den, kdy do té školky jdou, klidně ve 4 letech, a hrozně se pak diví, že děti pláčou a nechcou tam být a omlouvá se to tím, že nejsou zralé....
Blbost že. Je to prostě šíleně z nuly na 100. 4 roky byli furt jen s mámou tak jasně, že najednou nezvládnou být denně min půl den až celý den s cizima. To není o nezralosti že. To by nedal ani dospělej. 😀 nejlepší pomalu začít zvykat už tak od roku a půl nejpozději. Napřed hodinka, pak přidávat, časem třeba celý den s prarodiči a pak třeba 2x týdně dětská skupinka...Dítě si tak zvykne krásně a je v pohodě ve školce. 🙂 Ale vím, že v ČR je tohle obtížné, tam nejsou moc kapacity nebo je to drahy....

xnikolan
16. čer 2023

Starší je také v říjnu a šel do školky od září, já jsem ho chtěla dát původně až od ledna, ale on chtěl jít, těšil se a ve školce nám řekli, že může klidně i od září i když mu nejsou tři. Ale mladšímu bylo v té době 8 měsíců. A i když se těšil, tak ten první měsíc byl takový náročnější, teda rána, když jsme došli do školky tak se mu tam moc nechtělo, chodil po obědě. Přes den si potom ale už na mě nevzpomněl. Ale má ve třídě chlapečka, které mu se narodil sourozenec na začátku září a maminka ho dala hned nějak po 14 dnech až třech týdnech do školky a ten teda plakal ráno, ale i na třeba když šli na procházku, protože si myslel, že jde domů a doteď se mu do školky moc nechce. Já bych zkusila dát od září na dopoledne, pokud se tedy těší a chce jít, ale jak se narodí miminko, tak bych ji nechala doma minimálně do ledna a potom podle ní. Ono i to že ráno musíš vypravit obě děti, navíc na určitý čas a pak třeba hned v poledne zase do školky.

rebe
16. čer 2023

Každé dítě je jiné, některé touží být doma s maminkou a surozencem, některé se s nimi trochu nudí a chce mezi děti. Každopádně, i to, které chce mezi děti, nechce mezi 20 stejně starých prˇtousků, kteří také teprve procvházejí adaptací. Třída složená s tříleťáčků je podle mého názoru čisté zlo pro děti i pro učielky. Tříleťáci potřebují ve školce procházet adpatací, maminky chodívají klidně na celé hodiny s námi, často se jim stýská, mazlíme se s nimi, voláme maminkám, aby přišly dřív, na delších procházkách je nosíme. A teprve je učíme základní pravidla, jak spolu vycházet v kolektivu, že když se jim něco nelíbí, mjí říct, že NE znamená přestaň a podobně. A to je mnohem jednodušší, když je aspoň půlka třídy starších dětí, které nám s tím pomáhají.
Na tvém místě bych sledovala, jestli vyhledává společnost dětí, jestli na hřišti jde za dětmi a snaží se hrát si s nimi, nebo jestli raději tráví čas s tebou. A pokud se rozhodneš pro školku, rozmýšlela bych, jestli jí opravdu bude dobře ve třídě stejně starých dětí. Vím, že spousta lidí můj názor nesdílí a přijde jim fajn, že jsou na tom všechny děti ve třídě stejně. Ale ty znáš své dítě nejlíp a ty to nejlíp zvážíš.

janule0123
16. čer 2023

Pokud ji budeš chtít dat dej od září .. je to pro ne celkem pecka i bez sourozence … malá taky společenská, matka ji byla jedno kde co a jak, když měla někoho zajimavyho kolem sebe … první týden školky nadšeni, druhy řev… pak jen dotazy jestli tam fakt musím, bylo vidět, ze si me najednou hlida a je na me víc fixovana a pak už se těšila 🤩ale šla jsem do práce, takže jiná situace … kamarádka … malá se těšila do školky, brecela ze chce za detma kdzy viděla skolkovy děti a aktuálně to vypadá ze po skoro celým roce ve skolce chodí po svacince domu, nějak to nedala bez maminky … Jinak já řeším jestli dávat od září do školky, protože budeme mít novorozence, dětská doporučila, ze do 6mesicu mladšího nemám dávat do kolektivu než bude mít aspoň dvě dávky hexy a prevenaru … zvazila bych spis kvůli nemocem … první půl rok ve skolce vypadal - měsíc školka měsíc nemocná dcera, vše jsem od ni chytla .. já dvoje antibiotika jen za podzim .:..a když si vezmu ze bych do toho kolotoče měla ještě nemocný bejbo… Jinak je me to líto, ze bych ji neměla dávat tak dlouho do školky; je tam zvykla, líbí se ji tam a ještě má problém od tama odejít 🤣protože si dostatečně nevyhrala …u tříleté bych asi neřešila a dala později, ikdyz se těší na děti, hrají si spis vedle sebe než spolu … ve 4 letech už me to přijde takový, ze to chybí …

evelin1251
16. čer 2023

Asi bych se řídila tím, jak celkově dcerka snáší odloučení. Náš syn bude předškolák, když jsem chodila do práce, tak to ještě šlo, pochopil, že musím pracovat....pak se mu narodila ségra a nastalo drama, že chce být s námi doma, že do školky nechce, tak zůstal doma no. Teď zas začal chodit, a semtam si posteskne, ale jde, možná i proto, že ho vyzvedávám hned po obědě 👍 Takže je to i nátuře a vlastnostech daného dítěte.