Dáváte děti do školky i s kašlem?

cherie24
13. lis 2022

Dáváte děti do školky, když kašlou? Malá nastoupila od září a za tu dobu měla kašel už asi 5x + další srandy přitáhla a naprskala i na nás. Momentálně byla 2 týdny doma, pak 3 dny ve školce a teď zase zbytek týdne dost kašle, takže je doma, ve čtvrtek jsme byli i pro jistotu u Dr. a nic převratného neshledala. Ale když jsem pro ní ty 3 dny chodila, přišlo mi, že tam ty děcka prostě všechny kašlou. Pokaždé jsem viděla minimálně 2 děti. Tak si tak říkám, jestli jí mám nechat doma nebo poslat do školky, protože mi to přijde absolutně zbytečné, jí 2 týdny doma kurýrovat, když jí stejně pak pošlu mezi chrchlající děti... 🤦Není to u těch dětí už prostě "normální" podzimní stav? Nemá rýmu, ani žádné dávivé záchvaty kašle, ale prostě kašle no, tak co s ní?🤷

te_reza
13. lis 2022

Teď se ti tu vyrojí dvě skupiny a bude rvačka 🤣 já bych ji normálně do školky dala, s tím, že bych vyzvedla třeba hned po obědě.

cherie24
autor
13. lis 2022

@te_reza taky si myslím s těmi 2 skupinkami. 😄 Ona chodí jenom dopoledne a ani nechodí celý týden. Mají tam právě teďka i pohádkový týden. 🙂

marketa1218
13. lis 2022

@cherie24 Řeším teď to samé, to je vždycky pár dní ve školce a pak zase × dní doma. Pokud nemá teploty ani rýmu a jenom si občas zakašle, tak bych jí dala. Dcera byla teď týden doma, taky kašel a rýma. Už je to dobré, jenom občas si ještě zakašle, zítra už ale půjde . Takový kašel se může léčit klidně měsíc a jak píšeš, tak některé děti jsou ve školce i s nudlema a kašlou o sto šest. To bych neudělala, vždycky zaléčim, ale přijde mi to teď jako nekonečný příběh. 🙈

treasurka
13. lis 2022

Nikdo ti to nepřizná, ty kašlající děti, co jich jsou plné školky, jsou asi všechny bez rodičů;)

evik19
13. lis 2022

Dokud jsem pracovala jen z domu, tak jsem si děti nechávala doma i s rýmou nebo menším kašlem. Teď jsem v nové práci s obtížnou zastupitelností, a tak děti do svých ústavů chodí, pokud nemají teplotu anebo nevypadají bídně. S nejhorším kašlem se snažím taky sehnat hlídání, ale jinak prostě jdou. A nejsou tam rozhodně samy. U staršího syna mám dost štěstí, ten si vybral nemoci první rok školky a od té doby bývá zdravý, dcerka má kašel nebo rýmu minimálně jeden týden z měsíce.

jana_zofie
13. lis 2022

Mala chodi do DS a vetsinou se ptam "tet". A obvykle nad tim mavnou rukou.

martinka_33
13. lis 2022

V tomto případě se řídím místními zvyklostmi daného zařízení. Pokud je zvykem, že tam kašlající a smrkající děti chodí, klidně bych tam poslala i to svoje. Naopak když je zvykem, že chodi kem zdravé děti, nechala bych doma díte i s mírným nachlazením.

vikinkav
13. lis 2022

Jee uz zase skvely dotaz, kdo dava “nemocne” deti do skolky 👍😂 Joo ja je tam obcas frknu, i kdyz pokaslavaji 🤷‍♀️ S teplotou ne, s nudlema na brade ne a dalsi infekcni nemoci snad ani nemusim psat, ale obcas se vysmrkat a obcas si odkaslat mi nepripada jako neco dramatickeho. Ne, po ryme a kasli je nenechavam doma tyden se dolecit, kdyz se citi dobre, padi zpet do skolky a do krouzku.

martinka_33
13. lis 2022

@treasurka asi sirotci 🤔😂😂😂 Já to klidně přiznám, u dcery ve škole razí taktiku tvrdého promořování, tak tam s nudlí chodí taky.

treasurka
13. lis 2022

@martinka_33 Já jsem se po počáteční naivitě taky přizpůsobila, neboj ;)

journals
13. lis 2022

Pokud syn jen sem tam zakašle a sem tam se vysmrká, tak do školky jde. Když si nejsem jistá jak na tom s kašlem je - někdy kašle třeba jen ráno a večer, přes den ne, nebo při pohybu, což je ve školce taky jiné než doma, tak ho tam dávám jen na dopoledne a ptám se pak učitelek jak se jim zdál. Dám na ně. Ale samozřejmě ho nepošlu do školky pokud bere léky, má teplotu, měl by průjem, zvracel. Naposledy ze školky dotáhl kromě klasického kašle a rýmy i zánět spojivek. A to díky tomu, že tam rodiče právě to očividně nemocné dítě dali a to s plným vědomím. To jsem už prskala dost. Ale nemůžu nic :-/ kdyby měl do školky chodit jen na 100% zdravý tak jde možná až v červnu.

martinka_33
13. lis 2022

@treasurka u nás ve školce to funguje, učitelky to hlídají a zřídkakdy a přijde nemocné dítě, byl to pro me šok, že ve škole to nikdy neřeší.

nat
13. lis 2022

@cherie24 zalezi jen na skolce zda vezmou u nas po vlne covidu opravdu kontroluji rano dite,a pri sebemensim naznaku vraceji ihned rodici jeste mezi dvermi a sup domu..Odpovezte si sama ,Vam nevadi kaslajici dite ve tride s VAsim,ze na nej neco prskne??

j.a.n.i
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
13. lis 2022

@journals me fascinuje, jak nekdo vi, ze nějaké jine dite se zanetem spojivek bylo očividně nemocne

bara88
13. lis 2022

@j.a.n.i tak zanet spojivek asi poznáš né?pokud nejsi slepá

petrasipkova1
13. lis 2022

Nedávám, nemám to rada. Syn už je teď doma určitě 7týdnu. Nejdřív ve školce nastydnul když jim Iva nedala ven bundy a byla mi zima, z toho se sbíral přes 2 týdny a pak byl doma protože radil covid ve školce, pak zacal pokaslavat a kašle doteď, má všechny vytery za sebou a nic. Jen je trochu zahleneny. Lepší se to, ale strasne pomalu. Nechce se mi ho tam dávat aby hned něco dalšího pochytal. Říkám si kdy jindy než v dětství je základ se poradně vyzdravit. Když školáci a dospelaci už pak proste pořad cely život jen něco musí. Beru na nej ohled, zdraví ma jen jedno.

jjasmina
13. lis 2022

@cherie24 hodně záleží na školce dle mého, u nás nesmí být žádná rýma, kašel. Kamiace vratili dítě, že soplilo. Takže kdoví

vikinkav
13. lis 2022

Me teda jeste v tom vraceni a hodnoceni deti ze strany ucitelek, zda jsou nemocne nebo ne, vadi jeste jeden aspekt - a to ze pred detmi rikaji Ty jsi nemocna. Vadi mi ta psychosomatika, ze je oznacuji za nemocne, i kdyz treba nejsou nebo maji jen rymu, coz proste neni nemoc. Ze se pak dite zacne citit nemocne. Asi mam strach z hypochondrie, mam v rodine par hypochondru co si takhle vzajemne notuji, no to je jen takovy muj “problem” 😄

journals
13. lis 2022

@j.a.n.i Nemusí tě fascinovat vůbec nic, jednoduše mi to řekla učitelka když jsem jí ráno volala s tím, že syn nepřijde... Sama říkala že to tam jedno dítě dotáhlo a že ho vraceli rodičům. Ti ho ale nedoléčeného poslali do školky znovu a tak to prolítlo celou třídou.

95newmommy2020
14. lis 2022

Já si myslím, ze záleží na situaci. Pokud má někdo ochotný babičky, protějšek co si veme rad OČR, a nebo jsou doma s mladším dítětem, tak ti nedávají a nedokážou moc empaticky vnímat toho, kdo tyhle možnosti nemá a dítě tam s rymou, kaslem dává.

drep
14. lis 2022

@journals myslím, že nemoci celkem poznám. Dcera měla ráno ospalek, v deset volali, že jí teče oko a má asi zánět spojivek, ať si pro ji přijdu. Ono se to někdy vyvine dost rychle, takže tohle pomlouvání, kdo kam dal “zcela zjevně” nemocný dítě, mi nepřijde úplně fér

martt
14. lis 2022

@cherie24 Ahoj tady hodně záleží, jak mate tolerantní učitelky. U nás ve školce stačí , aby si dítko jednou za kašlalo a uz ho dávají do izolace a volají rodičům.

journals
14. lis 2022

@drep chapu, ale kdyz ucitelky vrati dite se zlutym hnisem v oku poprve, rodice ho dovedou ve stejnem stavu i druhy den, opet jim ho vrati a zkusi to i potreti kdyz dite prebira jina ucitelka, tak to je uz proste jina pisnicka a je to sobecky k diteti, ucitelkam i zbytku kolektivu. Jasne, situace muze vzniknout za pochodu, ale tady v tom pripade to podle ucitelky rodice proste zkouseli 😤

queenp
14. lis 2022

@cherie24 Ja už mám školáka,ale dycky jsem to řešila takhle - Za mě je kašel a kašel...Pokud má dítko záchvaty suchýho kašle nebo slyšíš, jak je mega zahleněný, tak bych nedala. Pokud by byl i nadále vlhký kašel,kdy dítě kuckne párkrát za den, opět nedám. Pokud sušše zakašle párkrát za den a nesoplí,tak jde.

felixfelicis
14. lis 2022

U nas to "normalni" podzimni stav je, takze kdyz jim je jinak dobre, normalne davam. Kdyby byli tyden doma, nebude to vyrazne lepsi. Driv jsem deti nechavala doma s kazdym prdem, ale to by taky mohl prvnacek zameskavat latku pul roku, protoze trikrat za den smrkne a jinak se doma nudi. Takze jsem to prehodnotila i u skolkovych deti.

barulina
14. lis 2022

@petrasipkova1 tak asi nemusíš pracovat? Neber to zle, ale já třeba ještě před necelým rokem byla samozivotelka, absolutně bez rodiny. Syna jsem musela dát do jesliček v jeho roce a půl a přestože jsem ve své práci už 17let, mám smlouvu na neurčito, paragrafy za 100procent, dovolit si to prostě nemuzu.

krisstina93
14. lis 2022

Nedávám, max když má lehčí rýmu (ve stylu, že se 3x za den vysmrka). Ale já třeba nemusím řešit OCR, sem doma s mladším dítětem. Taky nejsem nadšená, když někdo dotáhne do školky nemocné dítě, pak to chytne moje, přinese to domu a nakazí malou, ale chápu že nejde vždycky být doma s každou nudlí no.

nijij
14. lis 2022

Je kašel a kašel. Pokud to je viditelné zahleněný kašel, nemocný kašel nechávám doma. Pokud to je kašel jen při námaze běhání apod takové zakaslani a odkuckani Dávám do školky.
Ale v každé školce se najdou Rodice co to neřeší a viditelně nemocné dítě dají do školky a samy jsou doma na MD nebo RD to bych dala dělo mezi oči....

swan42
14. lis 2022

@nijij tak to, ze je nekdo na MD nebo RD jeste neznamena, ze se vali doma u televize a nema do ceho pichnout.
Spousta takovych do toho jeste pracuje nebo treba chodi do skoly a zvysuje si kvalifikaci.
Ja bych zas dala delo mezi oci tem, co se na matky na MD/RD koukaj jak na kravy, ze si vubec dovoli dat starsi dite do skolky.