Docházka do školky. Jak často dítě posílat?
Holky, najdu tu někoho, kdo nedává dítě do školky každý den? Vím, že to bude zařízení od zařízení, ale jak to bylo u vás přijato, že dítě dáváte do školky jen 2-3x týdně? Setkaly jste se s nějakou nepříjemností? A jak to bere vaše dítě? Nemá třeba pocit, že ty dny, kdy není ve školce o něco přichází? Nebo nemá to vliv na případné kamarádství apod.? Bavím se o dítěti, které nastoupí do školky teď od září, věk 3+. Díky moc za zkušenosti
Trojka chodil první rok tři dny v týdnu, druhý čtyři a teď jako předškolák už bude pět. Čtverka bude chodit tři dopoledne s asistentem. Vůbec nikdo se nad tím nepozastavil, neřešil, ačkoli vědí, že jsem doma. Šlo a půjde vždy o stejné dny.
Přiznám se, že ačkoli chápu, muset do práce a nemít školku musí být peklo, tak kvůli tomu děti doma nenechám, ani je tam nestrčím na celý týden (obě jsou děti se specifickými potřebami).
Stát, obec má zařídit dostatek míst a ne se spoléhat na solidaritu matek...
@hezz17 tak když vím, že o prázdninách je ve školce místo 90 míst 20, přece nebudu takový sobec, abych tam dala dítě, protože chudinka chce a máma, co má jít do práce, bude shánět hlídání. Prostě to dítěti ani nenabízím, jsou prázdniny, do školky se nechodí, přes to nejede vlak. Program předškolními dítěti snad není takový problém zajistit, když je člověk doma. 🤷♀️
@prejeta_zaba tak jestli je to u vas taklhle, tak je to blby. U nas se vypisuje v kvetnu dochazka. Jedou 2 tridy ze ctyr a muze se prihlasit kdo chce.
@prejeta_zaba školka tedy rozhodně není v prvé řadě hlídací zařízení 🙄🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Ja myslim, ze se vubec nemusis zabyvat nejakou obhajobou, proc nechas nektery den sve dite doma. Je to ciste tvoje vec 🙂 a navic v dobe covidove, budou radi, kdyz dite s pidirymou nechas radeji doma. Vubec se tim netrap a hlavne to vsechno muze byt uplne jinak, nez si planujes. Diteti se nemusi ve skolce libit a bude ti delat kazde rano sceny nebo naopak tam treba bude spokojene a bude chozeni do skolky vyzadovat kazdy den. Proste uvidis. Pokud nemas pevnou pracovni dobu, ze tam to dite byt proste musi, tak bych se ridila tim, jak to ja i dite budete citit. A nemusis to vubec nikomu vysvetlovat, protoze vzdy se najdou nejaci lide, pro ktere nebude tvuj duvod dost dobry. Smerodatne je, jak to citis ty.
@veroniquecz a z jakeho duvodu se skolky vlastne cca od 50. let zrizovaly? 🤔
@exbordelar je to vzdělávací zařízení a ne hlídací
@exbordelar co bylo v minulosti neřeším. Řeším současnost. A školka je vzdělávací instituce, ne hlídací služba 🙄🤦🏻♀️
U nás se jídlo musí odhlašovat nejpozději den předem do 13:00, v pondělí do 7:00. Jinak ohlásit nepřítomnosti můžeme i ten den, ale opět do 7:00 a pro jídlo si dojdeme do školky (v čase oběda).
U nás je malá školka a už u zápisu jsme se bavili s ředitelkou, že ze začátku muže chodit jak chce klidně na 2 hodiny a ještě se mnou 😀 aby si zvykl 😀 ale jak to bude od září vypadat to netuším ředitelka bude nová takže nikdo neví co od ni čekat.
@veroniquecz
@bara88 a ja myslim, ze to je oboje 🙂 s tim, ze tak pro 80% rodicu je to hlidaci sluzba, aby se predevsim matky malych deti mohly zapojit do ekonomiky. Bez toho by to v mnohych pripadech neslo. A co se tyka vzdelavani, tak to je hodne diskutabilni, protoze predskolnimu diteti muzou rodice predat stejne ne-li dokonce lepsi “vzdelani” - ale spis bych to nazvala navyky a vseobecny prehled - co skolka. Takze budeme-li slovickarit, vzhledem k tomu, ze skolky odjakziva vznikaly za ucelem toho, aby se matky mohly zapojit do prace, vznikl pozdeji i koncept vzdelavaci - aby se po tu dobu nepritomnosti matky i socialne vyvyjelo.
A kdyby ta moznost skolky nebyla, copak my rodice neverime ve sve schopnosti, ze bychom sve deti nenaucily tem spravnym navykum? Ze bychom to bez pritomnosti instituce nezvladli?
@exbordelar to není slovičkařeni,prostě je to vzdělávací instituce a ne hlídací, tak to prostě je. a naučit někteří rodiče mohou vice i ve škole své děti a naopak někteří rodiče nenaučí své děti nic ani normálně jist,smrkar,...
@hezz17 mně přijde samozřejmostí, že když jsem prázdniny doma, nechám si doma i skolkové dítě. I učitelky ve školce si potřebují vybrat dovolenou a proto prázdninový provoz a chápu, že budou ve školce děti s pracujícími rodiči. Ale já jsem učitelka a mám proto pochopení i pro ostatní učitelky 🤷.
@bara88 mas pravdu, oficialne je to vzdelavaci instituce. Ale vetsina rodicu dava deti do skolky proto, aby bylo dite zabezpeno, protoze potrebuji zkratka chodit do prace.
Ale kdyz v praci byt zrovna nemusi a navic neciti potrebu oni ani to dite institucionalizovat, neni duvod ho tam strkat kazdy den za kazdou cenu 🤷🏼♀️ Coz je odpoved na zakladajici dotaz 🙂
Proboha proc by moje dite nemohlo do skolky, kdyz ja jsem doma s mladsi? Pokud je mi znamo, tak v kriteriich je pouze a jen vek, nic jineho. Taky se potrebuju venovat te mladsi a domacnosti a dceru socializovat. Dcera teda chodi do soukrome skolky, a to i pres prazdniny na dva dny, jeden den chodim do prace a jeden den s mladsi na plavani - paneboze, beru misto matce, ktera musi pracovat 😱😱😱. Od zari nastupuje jako ctyrleta do statni, ja se vracim na 1/2 uvazek do prace, takze bych ji jako mela nechat doma, protoze budu pul doby doma, aby tam misto ni mohlo dite, jehoz matka jde na plnej uvazek nebo jak? Tohle fakt miluju “jsi doma, tak si nech dite doma”, nezijeme za totace, diky bohu 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
U nas je taky mega pretlak do skolek, nektere neberou mladsi nez 4lete deti, ale ve finale neznam maminku, ktera by do nektere skolky svoje dite neumistila, holt si s cerstvym triletakem nemuze vybirat
Tak to mě baví ty odpovědi typu - hrůza, jak bych zvládla dvě děti! Přeženu, na stará koena budou na servrech pro starší a pokročilé psát - proč se mi děti málo věnují🙂
@exbordelar četla sis co sem psala?jestli jo tak nechápu na co odpovidas?
@bara88 Odpovídám primárně na dotaz zakladatelce (uvedeno v druhém odstavci mé poslední odpovědi). Ale řekla bych, že se bavíme obě o tom samém, jen každá jinými slovy.
@ee.liska no a to je prave ono ,, dite ma pravo na predskolni vzdelavani,, . Kazde dite. Tedy i to moje, ktere se nedostalo, protoze uz nemaji misto. A nemaji misto, protoze prijmuli jine deti. A kde je tedy to pravo meho ditete na predskolni vzdelavani?? No nic, zakladatelce se omlouvam za pleveleni diskuse, ale nedalo mi to neodpovedet ee.liska 🙂