Jak je to s předškoláky a omluvenkami?

7. čer 2022

Dcera bude příští školní rok předškolacka, tak určitě dostaneme nějaké informace v září, ale jsem zvědavá už teď a vy tady máte zkušenosti 😊...
Vím, že docházka je povinná, ale jak je to s omluvenkami? Když bude nemocná, musí ji mít od lékaře? Nechat dítě den doma a jet s ním třeba na výlet, to už také nejde?
Dostávají děti nějaké úkoly na doma?
A jak je to se spaním po obědě - chodí se nebo mají nějakou jinou činnost? Předem moc díky za odpovědi!!

martiniquest
7. čer 2022

U nas omlouvaji rodice. Pri nemoci nebo kdykoli jindy. Obcas jedeme na vylet a syna narazove odhlasim. Taky byl doma 2 tydny pred moji opreraci. Jedna ucitelka mela reci, ale druha me podporila. Uz jsem kvuli ryme ze skolky jednou operaci rusila, takze jsem si stala za svym.
Dochazka je povinna, ale jde o to, aby se deti naucily nejaky rad a vubec si zvykly na kolektiv. Spousta deti jde do skolky poprve az na povinny rok a musi si zvyknout driv nez ve skole.
Ukoly nedostavaji zadne. Spani po obede v nasi skolce je. Ale detem pousteji bud pohadku na televizi, audio nebo jim ctou. Musi jen v klidu lezet na luzku a nedelat curbes. Spat je nikdo nenuti, ani to z podstaty veci nejde.

veruuu_kubesovic
7. čer 2022

Prosím tě všechno jde, jen bude mít omluvny list ve školce, mě tam učitelky psaly proč dcera chyběla a já to jen podepisovala, a nikdo nic nehrotil...
Dcera byla predskolacka v době Covidu, kdy byly uzavřené školky, takže dostávala věci co udělat doma, to teď nehrozí, jinak předškoláci u nás měli od 8:15h až do 8:30h svých 15min "slávy" kdy tvořili s paní učitelkou...

veruuu_kubesovic
7. čer 2022

Žádné omluvenky od lékaře zapotřebí nejsou, to ti ani lékař nedá do školky, se spaním nevím jak to mají předškoláci, zase za nás byl Covid, to bude asi mít různé školka od školky...

rnika
7. čer 2022

Tak u nás ve školce je změna minimální. Omlouvám pořád stejně - jen už ho nenechávám doma tak často. Vyzvedávám vždy po obědě. Když byla školka zavřená tak dostávali děti nějaké úkoly domů, jinak ne.

biton
7. čer 2022

Omluvenka od lékaře být nemusí, úkoly domů nenosí (dělají jen ve školce jako @veruuu_kubesovic). Dcera chodí někdy po obědě, někdy po spaní (normálně doma po obědě už cca od roku a půl nespí, ale ve školce usne 🙂 )

krisstina93
7. čer 2022

Omluvenka se u nás neřešila, prostě sem zavolala že nepřijde, ani ve škole se omluvenku už nějak nehroti, vždy akorát napíšu učitelce zprávu. Od Dr omluvenky snad ani nikde vyžadovat nesmí. Docházka je povinna, ale třeba u nás mi ředitelka v klidu řekla, že když má dítě možnost být týden u babičky na vsi, nebo jet na dovolenou či pěkný výlet, tak mu to dá víc jak školka a v pohodě omluvila. Samozřejmě nemůže zůstávat každý týden dva dny doma, protože se mu chce. Po obědě se spalo pořád, učitelka četla knížku nebo pustila pohádku, takže vyloženě spát nemuseli, ale držel se ten polední klid. Úkoly dostávali tak 4x do roka, vždy štos nějakých pracovních listů, ale nikdo to pak nějak zvlášť nekontroloval :D

marimanta
7. čer 2022

Ještě doplním, že ani do školy není potřeba omluvenka od lékaře, resp. lékař ji nenapíše. Omlouvá rodič. Pouze ve výjimečných případech časté absence se může škola s lékařem domluvit.
Jinak bych to nehrotila. Pokud nebude chybět pořád, klidně bych na výlet jezdila. Z mých starších dětí povinná školka chytla jen to mladší, a to jsem si nechávala doma, když třeba onemocnělo to starší, měli jsme školku v jiné obci, nechtělo se mi ho tam vozit... Další bude předškolak taky příští rok a doufám, že to nebudou nijak hrotit (jiná školka než u starších). Navíc tam jde dcera na tři dny v týdnu s asistentem, doma mám ještě mimino... Takže budou oba chodit po obědě domů. Musím je vozit 2 km do vedlejší dědiny, tady školka není, a odmítám tam jezdit třikrát denně.

ajja87
7. čer 2022

Řekla bych, že asi taky záleží na školce... Před dvěma roky jsem delala asistentku ve školce na vesnici, sice pouze do doby covidu, ale co vim tak tam se nějaké omluvne listy treba vubec neřešili, prostě rodiče omlouvali ústně, telefon, sms... Dokonce tam byl kluk předškolák a za toho trictvrte roku co jsem tam byla, tak chodil tak na tri dny a pak jsme ho treba 14 dni neviděli, přestože byl zdravý,jen s rodici casto jezdil na dovolené atd. A děti tam museli spát(ležet na lůžku) všichni bez výjimky.. No a dcera (predskolak tez pristi rok) chodí do školky na větší vesnici, kde treba vím, že se podepisují omluvne listy a se spaním to mají tak, ze děti chvili odpočívají na matracich, kdy se cte pohádka, a pak dělají různé ty předškolní povinné věci.

tahejhula
7. čer 2022

Tak ono je povinné předškolní vzdělávání, ne samotná docházka do školky. Omlouváš ty a řádně omluvené dítě nemá školka jak řešit.

nat
7. čer 2022

U nas ve skolce maji klasicky omluvny list,ktery vzdy jen podepiseme a napiseme duvod absence.POkud je dite doma déle jak 5 dní,musí mít omluvenku od lékaře,pokud teda nemá dovolenou nebo podobně 🙂 Spinkaji vsichni i predskolaci stejne jako ostatni deti a pracovni listy domu nedostavaji 🙂

tahejhula
7. čer 2022

@nat jo, to na nás průběžně zkouší škola, nic nebude. Omlouvá rodič.

marimanta
7. čer 2022

@nat na to nemají právo...
Dle § 50 školského zákona omlouvá nepřítomnost žáka vždy jeho zákonný zástupce, a to do 3 kalendářních dnů od začátku nepřítomnosti (lze osobně, telefonicky nebo emailem). Potvrzení od lékaře smí škola vyžadovat jen v případě, kdy je nepřítomnost delší než tři dny, a škola k tomu navíc má nějaký zvláštní důvod

felixfelicis
7. čer 2022

Omlouva rodic, skolka omluvu akceptuje. Jet k babicce nebo na vylet neni problem 🙂 U nas predskolaci nespi.

martt
7. čer 2022

U nas to je tak , že žádný omluvy list nemáme. Buď ho odhlasime v kalendáři nebo pokud to je ze dne na den zavolám přímo do školky a nic nikam nepíšu ani nepodepisuji. Odpolední spaní maji tak , ze si po obědě lehnou na matrace paní učitelka jim přečte pohádku a kdo usne spi kdo ne může jít ke stolečku si malovat a hrát. Ale každá školka to má trochu jinak. Úkoly nemáme, jen maji "povinny" kroužek povidalky což je , že dítku vecer přečteme nějakou pohádku a druhy den ji ve školce ma za úkol převyprávět.

te_reza
7. čer 2022

Nezaznamenala jsem žádnou zásadní změnu, mají jen takový ten cvičební sešit pro předškoláky.

nat
7. čer 2022

@marimanta
@tahejhula bohužel to tak máme a s umístěním dítěte jsme souhlasily s podmínkami..takže musíme dodržovat....

petrasipkova1
7. čer 2022

@nat lékař omluvenky nepíše, takže smůla

marimanta
7. čer 2022

@nat to je otázka, protože škola si nemůže stavět pravidla v rozporu se zákonem. Nehledě na to, že lékaři to vědí a omluvenky psát odmítají. Kolegyně to vždy v těch problémovým případech musela s lékařem předjednat... Samozřejmě pokud to pro tebe není problém a pro doktora taky ne, není co řešit. Když jsem chodila do práce, taky jsem musela s každým prdem k dětskýmu, aby mi dali očr. Teď jsem ráda, že jsem doma a nemusím běžet chytit, co ještě nemáme.

nat
7. čer 2022

@marimanta no nás Vojta do školky chodí rád,a omluvenku jsme potřebovaly jen 1 když měl covid ale naše doktorka to nechce psát bez důvodu....

nat
7. čer 2022

@petrasipkova1 tak jak jsem psala níže,u nás být prostě musí,pokud je dítě déle nemocné,,a tím že tam syn končí a nastupuje do školy,už je mi to tak nějak jedno...

mmm12345
7. čer 2022

dcera jako předškolačka chodí do školky jen 3 dny v týdnu, na ty 2 dny jí píšu omluvenky + když je nemocná,
předtím do školky nechodila vůbec,
po obědě musí ležet, což nám dost vadí

terkync
7. čer 2022

Asi záleží jak dana školka funguje. U nás se omlouvá nejpozději do tří dnů (stačí po telefonu, já osobně píšu SMS vždy ten den, někdy i den předem-vecer) pri absenci tuším delší jak týden je potřeba se pak podepsat do omluvného listu, ale to řeší učitelky sami a dávají k podpisu. Povinné mají pouze 4h denně, spát tam nemusí. Pokud jsou do odpoledne u nás se předškoláci nenutí chodit spinkat, mají na výběr a místo spánku něco tvoří. Jediné trochu nepochopení jsme měli před Vánoci, kdy sem p.uc oznámila, že poslední týden před štědrým dnem děti chodit nebudou (u nás z důvodu slavení den před, protože daný rok je měl táta na 24.) Tuším že to byli tři dny a učitelka nám drobet peskovala. Ale nedala sem se 😁 normálně docházeli zbytek roku tak jak mají, čili se jednalo pouze o výjimku z naší strany a z důvodu Vánoc (i výlet bych si obhájila). Jinak změny oproti nepredskolakum nevnímám nijak velký. Důležitý je hlavně komunikovat se školkou. Když nemají zpětnou vazbu a neomluvenou absenci, myslím že sou oprávnění to hlásit na sociálku, protože je to zanedbání péče,je to stejné jako neposílat školáka do školy bez omluvy. Tak hlavně na to pozor. Skolkovne se neplatí, strava ano.

cilkat
7. čer 2022

Bude to dost záviset na konkrétní školce... každopádně omluvenky se dávají písemně a omlouvá rodič. Můj syn má vývojovou disfazii, takže má pravidelně různé terapie, po dohodě s učitelkami jsem je všechny nechala dopoledne, takže místo školky (vlastně každý týden něco)... Obšas ho uvolním i "protože je moc utahanej", nebo "babička nás zve na oběd"... nikdy s tím nebyl problém. Co jsme trochu řešili, bylo, že na podzim měl absence fakt velké z důvodů nemoci. Tak jsme se dohodli, že mu nechám napsat papír od lékaře, že jde o snadno unavitelné dítě se sníženou imunitou (což je pravda) ... a prostě budu psát některé absence jako ozdravný pobyt, čímž jim to bude v papírech sedět.
Jinak dostávali i úkoly na doma, ale z nesplnění se nestřílí.
Po obědě si všechny děti jdou lehnout (máme věkově smíšené třídy), ale předškoláci po pohádce vstávají a mají řízenou činnost u stolečků. Poviné je ale jen dopoledne, takže syn vždy chodí po obědě.

tahejhula
8. čer 2022

Když to tak čtu, říkám si, co nás ještě čeká, protože se klidně může stát, že tam náš předškolák bude čtyři dny v září a pak dva v prosinci. Ale ředitelka vypadala jako rozumná osoba, tak snad to půjde bez zbytečných výlevů. 😄