icon

Jak probíhá odpočinek předškoláků ve vaší školce?

atei
18. říj 2022

Dobrý den,
jak prosím probíhá odpočinek ve vaši školce u predskolaku (5 a 6 lete deti)?
Dozvěděla jsem se, že u nás se musí ležet 1,5 hodiny a teď mi syn říkal, že v průběhu odpočinku nemohl odejít na záchod (🤦🏻‍♀️). V předchozích letech ještě usnul, letos už ne (od mimina byl spis nespavec), docela tam tedy trpí a začal kvůli tomu i plakavat.
V Ramcovem vzdělávacím programu je uveden odpočinek půl hodiny (s tím plne souhlasím) a když dítě neusne, měla by mu byt nabídnuta jiná odpočinková aktivita.
Tak me zajímá, jak to probíhá jinde a jestli budu moc mimo, když budu požadovat u syna, aby ho po půlhodine nechali malovat s tím, ze nesmí rušit ostatní děti.

Strana
z3
nat
21. říj 2022

@atei u nas ve skolce take musi deti lezet,bez ohledu na to jestli usnou nebo ne,na toaletu muzou odejit,syn obcas jeste spaval v 6 ketech jako predskolak,ale je to opravdu nedomyslene,protoze deti ktere nespaly,rusily ostatni a i padly stiznosti ,ze deti chodi ze skolky unavene ,ze se nevyspaly 😀

kafr
21. říj 2022

@eviicka hm, i tak, tato profese u nás ve školkách neexistuje. Naše paní uklízečka prostě vidí, kde a kdy potřebujeme pomoc a z vlastní vůle pomůže.

eviicka
21. říj 2022

@kafr u nás třeba má jedna z provozních pracovnic 0,2 úvazek na pomoc s dětmi. Na minulé školce byla na dohodu pár hodin extra slečna, ale obojí malé školky (1-2 třídy), kde má ředitelka problém poskládat úvazky, aby to odpovídalo normám.

kafr
21. říj 2022

@eviicka tak to bude ono, my máme školky 4-5 tříd. Práce mají až až...

veronicka89
21. říj 2022

Tohle je hrozne 😑... Me dite ve 3 a vice letech spat tak by mi pred pulnoci neusnul.

Nikde nemuzou nutit dire pres den spat.
Prace naopak prece jde o potreby ditete a ne naopak.
Ja bych to nedovolila a rekla bych to slusne ucitelce

ninive211
21. říj 2022

@veronicka89 Nemusí spát, stačí, když budou ležet a odpočívat

amenophus
21. říj 2022

@eviicka jo ten vek mozna taky hraje roli, u nas jsou to deti od 2 do 5 let (v 5 letech uz se chodi do skoly), takze na mladsi je potreba vic lidi (ve tride pro deti mladsi 2 let maji limit 3-4 deti na ucitelku).

baris
21. říj 2022

Ach jo. Honem všechny naběhněte do školy, slušně a velmi rázně sjeďte paní učitelku na 3 doby a při cestě ze školky si ještě domluvte schůzku s paní ředitelkou ☹

Opravdu nevím, co po těch učitelkám v MŠ všechno chcete - aby děti učily nové věci, srovnaly je do latě (vyřešily jejich utíkání, odmlouvání, neposlouchání, nejezení ....), měly je pořád na očích a hlavně plnily jejich osobní potřeby v rámci jejich individuálního rozvoje 🙄. protože jinak to jsou staré komunistické rašple.

Školka je už první vzdělávací instituce a jedním z jejich cílů je, aby dítě pochopilo, že není Já Pepíček I., ale je MY. A potřeby jednotlivce nemají převyšovat potřeby druhého jednotlivce a potřeby většiny převažují.

Ve školce jsou daná pravidla - kdy se jí, spí, hraje, učí se novým věcem. Ve většině školek se hraje a spí v jedné místnosti. Nevidím důvod, proč by dítě nevydrželo 45-60 minut v klidu ležet. Mamka učila ve školce a musely ležet všechny děti. Po 45min ty děti, co neusnuly, pustila sednout za stůl si kreslit, skládat puzzle. Ale pokud by to udělala hned, tak je z toho dominový efekt. Za měsíc by už nechtěl spát nikdo (většina dětí to opravdu potřebuje) a hlavně by potichu opravdu nebyli.

martasek
21. říj 2022

@baris jako učitelka v MŠ ti za tuto zprávu děkuji!

megi89
21. říj 2022

@baris ale ve většina školek to není 45-60min
... 🙄

dzogobela
21. říj 2022

@baris kdyby to bylo 45 minut, tak dobry. Ale u nas si lehaj uz nekdy ve 12:15 a budej je nekdy kolem 15:15...

sasui1
21. říj 2022

Je to usmevne jak takova "nevinna" diskuze muze ale taky nemusi...otevrit oci...
Pred tim nez maminky daji dite do skolky by se meli opravdu jit na 1 den podivat jak to v te skolce chodi...
Ano...standardem ne prumer 25deti na tride. A na tridu pripadaji 2 ucitelky ktere se ovsem kryji 2 a pul hodiny denne. To pokryje vychazku a rizenou cinnost. Rano a po obede je tam ucitelka sama. Takze kdyz davate dite do skolky s tim ze tomu jednomu vasemu diteti pani ucitelka prece pomuze s knoflicky, palcaky, tkanickami, smrkanim, pobryndanim...to ji prece nic neudela...tak toto si rika dalsich 20 rodicu 😉 a podivejme...kousek vys je komentar ze do takove skolky by se dokonce maminka bala dat sve dite...a my i presto kazde rano vstanem a odvazne do toho jdem 😉
A primo k dotazu...zkuste si rozumne s pancelkou promluvit...co se tyka pousteni na zachod. Vetsina z nas neni komunisticka rasple ale dospely clovek schopny nejakeho uvazovani...jestli mi dite co 3 minuty rika ze potrebuje na zachod a dela to jen proto aby se prosel tak bohuzel mu to nedovolim. Rusi ostatni ve spanku a je treba ho naucit ze musi vydrzet i nejakou chvili diskomfortu a v klidu pul hodiny lezet s vlastnima myslenkama.
Dalsi vec je provozni. Pokud je vytrena podlaha. Musi dite lezet...neni nic prijemneho vysvetlovat rodici ze jeho dite uklouzlo na mokrych kachlickach...
Organizacne nejde ve vetsine pripadu nechat jednu skupinku spat a druhou delat klidovou cinnost. Ze nejsou lidi to uz jsem zminila. Nekde nejsou prostory...
Ja ptz nejsem zadna komunisticka rasple. Po pup hodine deti beru ke stolecku a delam s nimi pracovni list,...jsem ale ve tride pres chodbu. V tydnu se mi stala docela nemila vec ze jsem pracovala s predskolaky. A mezitim se mi vedle ve tride zacala krvacet holcicka z nosu do pusy...takovou situaci nikdo nechce zazit. A kde mam byt? Ktere mamince mam vyhovet? Te co chce aby jeji dite spalo a melo klid? Nebo te ktera si stezuje ze kdyz jeji dite po o spi tak ona vecer nema klid? A koho hlidat? Ty co jsou v klidu u stolecku? Nebo ti co klidne spi? 🤔
Takze vecer si dam dvojku bileho a druhy den se zase s ohromnou laskou pujdu pred ty kotatka postavit, vymyslet jim program, rozvojet je a doplnovat rodinnou peci 💙

veronicka89
21. říj 2022

@ninive211 to myslim nemuzou nikoho nutit spat a odpocivat...kazde dite ma uplne jine potreby odpocinku...

baris
22. říj 2022

@megi89
@dzogobela ti, kteří usnou spí samozřejmě déle.

Ale vy neznáte ostatní děti. Třeba paní učitelka se opravdu nemůže vzdálit od spících děti, protože má některé problém... 🤷 Třeba další nespící dítě je zlobivé že bez dozoru být nemůže.

baris
22. říj 2022

@veronicka89 ano, každý máme jiné potřeby, ale školka má dána pravidla. To pak budete psát do školy, že vaše dítě nemůže psát písemku 1 hodinu, protože se ještě neprobralo? Tělocvik na 0 hod, před obědem...?

Ve třídě je nad 25 děti a kromě 2,5 hod 1 učitelka. Nejde se řídit individuálními potřebami každého dítěte.

baris
22. říj 2022

@sasui1 krásně napsáno ❤️. Čekám tady klasickou odpověď, která se objevuje v každé podobné diskuzi, že jste to přece vystudovala, tak to máte vše umět a stíhat (být chobotnic s 30-ti rukami, mít oči všude a mít schopnost se nejlépe rozdvojit 😀) a pokud to nezvládáš o občas si posteskneš, máš jít dělat něco jiného. 🧐🙄

bertoldina
22. říj 2022

@sasui1 Jenže za tuhle situaci nemůžou rodiče. Není jejich vina, že jsou školky personálně podhodnoceny a když ČŠI přiznává dítěti právo nespat/neodpocivat na lůžku, tak je problém školky, když to nedokáže zajistit. Akorát to není ani vina učitelek. Paradoxně jsou to ale prave rodiče a učitelky, co ztrácejí energii ve snaze uhájit si své pochopitelne potřeby. Řešit to má vsak reditel/zřizovatel, že skolka nesplňuje požadavky ČŠI. Než jim tam nějaký nastvany rodič posle kontrolu.

bertoldina
22. říj 2022

@baris Jenže školka má zas pravidla dana RVP. Viz odkaz výše.

sasui1
22. říj 2022

@bertoldina zajimala by me ta pravidla RVP. 🤔 Ridit se individualnimi potrebami skupiny a rozvijet deti dle jejich maximalniho mozneho potencialu 🤷 fajnm to delam...a kdo mi muze rict ze ne?
Neohanim se zadnym RVP, dokonce ani vyhlaskou, a ani skolskym zakonem. Jen bych si prala aby byli maminky trochu soudne. A nechali nas delat tu praci snnejlepsim vedomim a svedomim...a zadny nastvany rodic mi nevyhrozoval kontrolou CSI 🤣🤣🤣🤣

sasui1
22. říj 2022

@bertoldina a kdyby se nahodou stalo. Ze stat zaridi aby byl provoz personalne pokryt...tak uz vidim tu diskuzi na seznamu jak jsou ve skolce 4 ucitelky za prumerny plat 45tisic 🤣🤣🤣🤣

dzogobela
22. říj 2022

@baris ja to chapu, ani tady nepisu nic proti ucitelkam... jen me to proste stvalo, protoze, jestli se nepletu, tak predskolaci maji dano, ze maji odpocivat snad pul hodiny. Ale dcera byla nucena lezet hodiny dve. Neusnula temer nikdy a samozrejme ji to nebavilo. To uz mi proste prijde, ze si ulehcuji ucitelky/reditelka praci, aby mely dve hodiny klid.

Jinak me to samozrejme stve i ted u syna, protoze ten mi doma nespal po o uz nekdy od 2 let a ted ve skolce usne vzdy, takze usina vecer v 10... ale to proste beru, ze to jsou maly deti a vetsina z nich ten odpocinek potrebuje a rozhodne nechci po ucitelkach, aby deti delily na spici a nespici. I kdyz by se mi to libilo 😀😀

veronicka89
22. říj 2022

@baris pletes tu hrusky s jablkama...

Odpoledni vynucene lezeni neni soucast nejake dane ,, vyuky,, ci zakona ;)

#vychovatelky v mateřských školách nemají právo nutit děti odpoledne spát. Na dotaz jedné matky to potvrdila Česká školní inspekce. Podle inspekce je nutné respektovat individualitu dítěte.

# Pokud vychovatelky přání dítěte nebudou respektovat, mohou se rodiče obrátit na ředitele školy nebo přímo na inspekci.

# V některých školkách patří odpolední spánek k rituálům, podle Stanislava Křečka ale nutit děti ke klidu na lůžku je nepřípustné. Doporučil rodičům dětí, které tím trpí, aby se obrátili na školní inspekci. Ta by měla donucovací aktivity některých pedagožek vyšetřit a poučit je, jak mají správně postupovat.

veronicka89
22. říj 2022

Jinak je zajimave ze rakouske deti ve skolkach nespi ( ty co znam ) takze asi to udelat jde ... 👍🤪

bertoldina
22. říj 2022

@sasui1 Soudne musí být obě strany. Ten RVP takhle postavený je. Nedá se tvářit, že je to nesmysl a tak neni potreba ho brat v potaz. A když se náhodou nějaký rodič ozve, tak je nesoudny potizista.

amenophus
22. říj 2022

Dekuji za vhled. Takze v podstate je hlavnim problemem nedostatek ucitelek. Pokud je tam jen jedna, je jasne, ze nemuze byt vsude. Jen mi prijde naprosto nepripustne, aby tam byla jen jedna. Ale nelze to mit za zle te ucitelce, s temihle stiznostmi je potreba mirit vys. Otevreny dopis MSMT, mozna?

sasui1
22. říj 2022

@bertoldina ano RVP je napsany obsahle, respektujicne, ale urcite v nem nejsou zadna konkretni pravidla, na ktera poukazujes 😉 v prvnim prispevku jsem nedelala z rodicu nesoudne potizisty...jen jsem chtela ukazat situaci jaka je a ze je nekdy mylna od predstav rodicu...inspekci a zavazne dokumenty jsi mi na to nadhodila ty ☺️

sasui1
22. říj 2022

@amenophus tenhle pozadavek je na prvnim miste uz nejaky cas...ale jako vsechno to stoji na penezich...🤷 Nas/vas vsech 🤔 ale kam jinam investovat nez do vzdelani a budoucnosti deti...
Ale toto je poloticky, rekla bych v dohledne dobe neresitelny problem. Takze neni nic jednodussiho nez jit za ucitelkou a v klidu si s ni rozumne promluvit.😉

eviicka
22. říj 2022

@amenophus tak samozřejmě, čím více personálu, tím se dá více lépe dělat. Ale tady je řeč o státních školkách, kde je školkovné vzhledem ke kupní síle relativně nízké, předškoláci mají vzdělávání zdarma.
I u nás mají rodiče volbu - dětské skupiny, alternativní a lesní školky tu jsou také, jen nejsou zadarmo.

Jak je to s financováním u vás?

amenophus
22. říj 2022

@eviicka u nas neni zadarmo poradne nic :D ale pro deti od 3 let je skolka zcasti dotovana (az 20 hodin tydne), zbytek se doplaci. To jsou obecne Daycare centra neboli Early Childhood Education centra. To je takova klasika co ma otevreno od 7:30 rano do 17:30 vecer, aby meli pracujici rodice kam odlozit deti a ty se taky neco naucily. Vari se tam a deti tam maji poledni klid. Pak pro ty "velke" predskolaky existuje jeste Kindergarten, kam muze chodit treba jen na par dni v tydnu, ale ma omezene hodiny, nevari tam (deti musi mit vlastni svaciny a obedy) a nespi se tam, je to takova nepovinna pripravka do skoly. A ta je myslim zdarma nebo celkem za pakatel.

ninive211
22. říj 2022

@amenophus Zas když každá třída ve školce bude mít 4 učitelky (dvě na dopo, dvě na odpo), tzn. zdvojnásobit dosavadní počet učitelů v MŠ, -> zdvojnásobit počet těchto státních zaměstnanců->zvýšit výrazně (velmi výrazně!) výdaje státu, a to v současné rozpočtové situaci. Teď teda vláda prohlásila, že bude nabírat 8 000 státních zaměstnanců, z toho přes 6000 právě do školství a obrovský haló, co si to ta vláda dovoluje, navyšovat v současné době počet "těch, který tu my, daňoví poplatníci platíme" 😀 Prostě never ending story.
Kdo má problém s tím, že na 24 dětí jsou ve třídě jen dvě učitelky,...no tak má možnost platit 15 000 za školku soukromou, kde třeba bude jedna učitelka na 6dětí. Prostě ty možnosti školek (personální, finanční) nejsou neomezené, opravdu ne...

Strana
z3