Jak skloubit práci a školku pro dítě?
Zdravím maminky, jsem si jistá, že to, co aktuálně řeším já jste řešily nebo budete řešit všechny.. hledám názory, řešení, uklidnění..Dcerka má 3,5roku a od září chodí do školky. Já nastupuji 15.1 do práce kde budu od 7:30-16:00hod. manžel když bude nejhůř může malou v 15:30hod vyzvedávat, občas i dříve. Co si o tom myslíte? Není to na dítě ve školce dlouho?Z malé odpověď nedostanu, když se zeptam pokaždé říká neco jineho podle aktualniho rozpoložení.. teď se treba do školky těší,zitra to tak být nemusí. Finančně jsme na tom dobře,ale manžel cítí tlak a nechci,sby na to byl sám. Chci pracovat.
Za každý příspěvek, nápad a názor předem moc děkuji 🌹
@veronikaveruverule každé dítě je jiné. Můžeš si vyslechnout názory,ale záleží nejen na tom,jak to dite zvládá,ale i na tom, jaké časově možnosti mají rodiče. Ja byla sama na syna celou školku. Vždy musel být ve skolce 6.30, abych stihla práci. Prvně jsem mela kratší úvazek, ale dlouho jsem cestovala takže vždy jsem ho stihla vyzvednou v 15.00. U nás to po spani dřív ani nešlo. Pak jsem dostala práci na plný úvazek. Což jsem samozřejmě uvítala,když jsem na to byla sama. Ale znamenalo to pro mě, že 2x týdně budu doma až 17.30. Skolka do 16.30. Takže mi pomohla rodina 2x tydne. Mamka bracha nebo segra. Ale začátky pro mě byli hrozne,vždy jsem chtěla aby byl ve skolce nejdyl do 15.30. Nějak jsem psychicky nezvládala, že by tam byl od rána až do večera. Přesto,že jsem taky pracovala ve skolce a ty děti tak opravdu byly i 10hodin a byly naprosto v pohodě. Většinou mají problém v hlavě matky😀
Mým klukům se ve školce líbilo a když jsem je vyzvedla v půl 3 brečeli, že nechtějí domů. Tak jsem zůstávala o hodinu déle v práci a vyzvedávala.je až na 16 hod
Do práce jsem musela a mladší 3 roky v srpnu tam od října byl od 7 do 16hod.
První měsíc na zkoušku chodili po obědě domů.
Ono po obědě si jdou lehnout, pak svačinka a hrát si začínají až po půl 3, takže já je vždy vtrhla v tom nejlepším.
@veronikaveruverule napíšem ti podľa seba malý išiel v 13mesiacoch na doobedu do DS +-4hod od 25mesiacov do skolky na cely deň ráno cca 7:15-7:30 poobede 15:30 najneskôr 16:00 som tam ale skôr o tej 15:30 sa snazim každý deň a za mna je to uplne ok teraz mal pred 2tyzdnami 3roky a nijak negatívne sa to na ňom nepodpísalo 😅 a na celom západe toto je normalne, ze uz 2-3-4rocne deti sú v zariadení na cely deň dokonca vo Francúzsku už zvyknu dávať deti v pol roku co mi príde extrem ale nikto to tak nerieši ako u nás v strednej a východnej Európe kde v tomto je spoločnosť až príliš úzkostlivá
@lovemusicsun a o to jde , mě zajímá jak to mají další rodiče,jak to děti zvládají a pomalu mi dochází, že největší problem mam pravděpodobně já 😄🤦🏼♀️ očekávám, že to chvilku potrvá,ale vsechno si sedne..
Inak este dodam ja som sa nato deti ani raz nepýtala ci chcú ísť jednoducho vidia ze ja - mama aj otec chodime každý deň do prace oni musia do skolky a cez to nejdu výnimky - okrem choroby a prázdnin. Jednoducho tak to je a zobrali to ok vedia, že doma ja s nimi ostať nemôžem. Snažím sa o rešpektujúcu výchovu ale tu sa neda ako rešpektovať názor nie v práci ja ani muž nemôžeme dat výpoveď au pair si nemôžeme dovoliť na každý deň cely den. Starsia sa stále hrá ze ona nechodí do skolky ale do prace a ked sa jej opýtam ako bolo v skolke ma opraví ze to je jej práca ne skolka 🤣
@veronikaveruverule Mě to přijde jako přirozená reakce a co vím, tak v mém okolí to prožívaly všechny mámy. Důležitý je si z toho nesednout hned na zadek, nebrzdit dítě a nechat ho utvářet si osobnost v kolektivu. To zvládneš 😉
@gdpr v zahraničí je to masakr,to uznávám..na jednu stranu je mi jasné, že být doma s ditetem tři roky je výsada a myslim si, že pro dítě obrovská výhoda..co si budeme vyprávět - máma je prostě máma a tu žádná vychovatelka ani chůva či učitelka nenahradí a je přirozené, že dítě mámu vyžaduje..do jakého věku je to ale nutné pro zdravý vývoj..to je ta otázka..
@michaela666 děkuju ❤️🙈
@veronikaveruverule mam podobnou situaci, deti teda 3, ale nejmensimu budou v unoru 4, ja do te doby jeste rodicak,plus brigada. Do skolky sel v zari, chodi rad, bez scen, ale spatne nese ,ale opravdu spatne, kdyz ma jit brzo rano nebo dyl odpoledne do jine tridy kde se spojuji a neni to jeho domovska. Mamka delala ve skolce a pry je to tak caste. Tak kvuli tomu budu resit zkraceny uvazek. Vliv na to castecne samozřejmě ma i prostredni dite,ktere je ted prvnak, tak abych bez stresu zvladala ukoly a krouzky.
@gdpr Kéž by půl roku. Jesle berou od 2,5 měsíců. A hodně matek se po mateřské, co je max ty 3 měsíce po porodu, vrací do práce. A tady je to ještě luxus. Navíc od druhýho dítěte už lze rodičovska (i když většinou přijdeš od práci a máš naprostý hovno, ale jde to). Třeba v USA jsi úplně v 💩, tam nemáš nic.
U nás extrem, že jsou ženy doma 3-4 roky a tady zase druhej extrém. Za mě od 1 už Ok, rok a půl na pohodu. A ne hned celý den, ale napřed pár hodin a pak přidávat. Což samozřejmě moc v ČR nejde, protože částečné úvazky jsou spíš vzácnost. U nás se prostě počítá, že seš ty 3-4 roky doma a pak z nuly na sto prasknes dítě na celý den do školky a ty 8hod úvazek.
Každopádně i když tu děti chodí velmi brzo do jeslí či chůvě, vyrostou z nich úplně stejní pubertaci a dospělí jako u nas. 🙂
@veronikaveruverule to má každý jinak. Mně děti nikdy nesly do MŠ dřív. Jednak to nebylo akutně nutné,jednak státní MŠ dřív nebrala a na nějaké skupiny ( ani tehdy moc nebyly) a soukromé školky nebyly finance. Neměla jsem kam se vracet,takže ani to mě nenutilo. Nejdřív šel nejstarší v 3 a čtvrt a nejpozději nejmladší v 3 a 7 měsících. Já do práce nejdřív v 3 a čtvrt nejmladšího, částečný úvazek, hlídala babička a manžel,než šel do školky. Zrovna ten nejmladší byl do 3 let kojený, do 4,5 spal s námi v posteli..navíc covidove dítě, které mělo od 1 do 3 let všechno zavřené a vrstevníky vídalo tak leda z okna. Navíc horší řeč. Takže tam první rok MŠ nebyl nic moc. Letos už je to mnohem lepší.
@me_druhe_ja navíc já bych třeba mohla dítko vyzvedávat v 13:30, 14h.. ale teď můžu buď 12-12:15 ( teoreticky 12-13, ale když jsem přišla 12:20 tak už byl poslední a rušili jsme) nebo od 14:45 ( ve školce starších kluků od 15). Jenže to koliduje se spaním, provozem, programem školky. Kolikrát dilnicky, akce na zahradě, posezení s rodiči, třídní schůzky, besídky atd mívají od těch 14:45-15h. Já to stíhám vždycky, manžel často taky ( ranní končí ve dvě). Ale nemají to tak všichni rodiče že.
Záleží na povaze dítěte a možnostech rodiny. Naše prostřední si moc přála do školky chodit, je nadšená ze společnosti dalších děti, ale i teď ve 4,5 letech jí dopoledne bohatě stačí, do školky se těší, ale chce vyzvedávat po obědě, což jí zatím mohu dopřát, až nastoupím do práce, tak se to změní.
@veronikaveruverule pro kazdeho plati neco jiného. dcera nastupovala do jeslí v roce a pul ja se vracela na full time do prace. tedy víc nez full time. ale dcera byla ve skolce fakt stastná a vyzvedavaná byla v 17:00. dceri to extremne prospelo, rozmluvila se, zacala jíst príborem ve dvou letech a po 2 tydnech navstevy skolky jsme odlozily plínky. ja bych se rídila tím jak to citis ty a jak to cíti díte.
Já myslím, že to naopak máte časově super. Dcera nemusí být ve školce v šest přesně, v klidu se ráno vyspí. Nebude ve školce jako poslední, a naopak, za chvilku po vyzvednutí už přijde z práce i maminka, která má krásnou pracovní dobu, nedělá dvanáctky, takže odpoledne bude mít krásný čas s oběma rodiči. Za mě ideál, nekecám.
@veronikaveruverule Ahoj, podle tvé zprávy tipuji, že jsme stejně praštěný 😁. Nemyslím to vůbec zle, ale já taky dost řeším, co jak bude, co kdyby, co holky na to, jak se cítí atd. Celou diskuzi jsem četla v rychlosti, ale máte hlídací babicky atd.? Myslela jsi někdy i na řešení v případě nemoci, máš možnost si vzít OCR atd.? My máme 2 dcery, 5 a 2,5roku, jsme absolutně bez hlídání. Starší doteď chodí do školky dle své potřeby, z 99,9% po obědě kolem půl 1. Vždy jsem se jí dala na výběr. Školku miluje, ale taky je jí dobře doma (mimochodem se mi dost maminek z okolí diví, proč ji tam nenechám celý den, abych měla klid a jsou v šoku, že klid nepotřebuji, že je mi s jimi dobře, ha, to kazdej kouká jak puk 😁). Přesto však dcera ví, že od září, až půjde do školky mladší dcera, mít na výběr nebude a holt bude ve školce do 15h. Trošku mě to mrzí za mladší, že nastoupí do rozjeteho vlaku, ale holt to tak je, naštěstí se mi do školky tlačí už tak půl roku, kdy si ji tam naše paní učitelky na chvíli brávaly, protože je společenská a dle jich na úrovni minimalne o rok staršího dítěte. Ale k věci, aktuálně uvažuji nad tím, kde budu pracovat. Stále jsem zaměstnaná, ale vzhledem k dojíždění a pracovní době se vrátit nechci, i když jsem pracovala na celkem dobré pozici. Něco mám v hlavě, ale na prvním místě je to, že půjde určitě o zkrácený úvazek, abych měla čas i nadále být s holkama a hlavně i proto, aby se to dalo lépe skloubit s manželem, když budou holky nemocné a já nemusela na OČR (ono se to sice podle zákona může, ale vím, jaká je realita. Profesně půjdu taky níž, ale je mi to celkem fuk, pro mě jsou priorita holky, realizovat se můžu později, až trošku odrostou. A manžel mě v tomto maximálně podporuje, stará se o nás hezky a do práce mě ani nežene, ale já si fakt neumím představit, že bych seděla doma na prdeli v prázdným baráku 😁. Takže tak a jsem zvědavá, jak to vše vymyslíme. U vás je to podle mě nastavené fajn a zbytek budete řešit na pochodu. A souhlasím naprosto s tím, že většinou se bojíme víc my mámy, než děti.. A že pokud si to máma v hlavě dobře nastavený, tak dítě bude taky spokojený. Přeju, ať se vám daří a jste všichni šťastní 🙏❤️.
@mollyweasley zlatá 🙏 děkuji 🫶
@veronikaveruverule Podle mě to je dlouho,být ve školce jestli dobre počítám 9-10h. Když byly moje dcery ve skolkovem věku nepracovala jsem na plný úvazek. Chtěla jsem s nima být, věnovat se jim, ne přiletět v půl pate z práce a za chvíli už chystat večeři a spánek. Chapu,ale ze ne každý má tu možnost.
Nestiham cist vse,ale nejdulezitejsi je,abys ty byla v pohode a bude v pohode dite. Dcerka chodi od 3,5 let do skolky (od zari) a ja do prace na plny uvazek (od brezna). Jeste tedy mam starsiho. Jako kdyz si to tak vezmes,tak vetsina maminek chodi na plny uvazek. V CR to moc s castecnymi uvazky neni valny. Dcera je ve skolce cca od 7:30 do 16:30. A je s tim v pohode. Proste mame takovyhle rezim. Kdyz uz tam dite spi,tak rozhodne pro nej postrada smysl jit domu hned po spani. Dcera ani syn nechteli. Protoze si nestihli pohrat. Dopoledne je rizena cinnost,zahrada,obed,spanek. A po spani prave nasleduje volna hra. Za pekneho pocasi jsou na zahrade,kde si hraji. Rozhodne skolka neni za trest,nedelej si z toho vycitky. Cas na deti si udelam o vikendu. Jdeme na vylet,na chatu apod. A ty ji tam nebudes mit od rana do vecera,takze za me je to ok.
Ty i tvůj muž máte zákonný nárok na úpravu pracovní doby, tomuto požadavku musí zaměstnavatel vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Domluvte se spolu, jak budete dceru vodit nebo vyzvedávat a podle toho si u zaměstnavatelů upravte prac. doby.
@la_amanita Opravdu se to týká i manžela, že by mu v práci měli vyhovět? Ono se stále mluví o matkách, ale taky mě zajímá, zda i otec o to může zažádat.
@niki1107 samozřejmě, má na to nárok kdokoliv pečující o dítě mladší 15 let.
@veronikaveruverule hele neteř je nešťastná ze musí byt ve skolce do oběda 🤣a to má pět… nejradši by tam nesla vůbec … nase hvězda měla sice první měsíc krizy - velká změna … ale pak se to zlomilo a brecela me ze chce do školky když byla nemocná … když jsem pro ni přišla po 16hodin, ještě jsme měli problém odejít, kupa rozdelané práce 🤣v 16hod je spojují a jdou vždycky do jiné třídy.. jiné hračky 🙃 já černý svědomí ze je tam od nevidím do nevidím a stejně měla problém odejít … do školky nastoupila na adaptaci v 2 a 9mesicu., v 3 letech šla na tvrdo na cely den .. hlavně ty buď v klidku a bude i ona …
@niki1107 tak koukám, že to máme hodně podobné 😄 když vycházím dcerce vstříc co se školky týká tak se někteří ptají a proč to jako dělám 🤦🏼♀️
Hlídání taky žádné nemáme, bohužel rodina jsou buď už velmi staří (rodiče měli mě i manžela později🤷🏼♀️)nebo žijí hodně daleko..
Práci jsem měla suprovou, muj zamestnavatel byl spíš rodina co mi omylem šéfuje,ale jak píšeš časově to nejen že nešlo,ale ja bych se s tím nesmířila..pracovat do šesti tzn.o půl sedmé doma,malou bych viděla hodku a pul, v osum chodí spinkat,to bych nepřežila..tak jsme se se šéfem v dobrém rozloučili a ja udělala krok do neznáma a fakt se do nové práce těším 🙂 mohla jsem pracovat v jesličkách, ale opět to časově nešlo..no tak nic,zkusim to tam až bude Viky starší..v tuhle chvíli jen doufám, že bude všechno v pohodě a malá happy a vám přeji úspěšné hledání prace co vás bude bavit😉
@izz76 chápu a vidím to podobně,proto to řeším..
@kristyn86 děkuji.. pořád mám v plánu byt s malou po práci venku ..my jsme hodně venkovní a aktivní od malička, takže to vyžaduje a já jsem za to ráda.. práci extra náročnou mit nebudu,alespon ne fyzicky takže zvládat aktivity po práci pro mě nebude problém i když zpocatku to bude těžké.. když o čtvrt na pět dorazím ještě pořád můžeme dvě hoďky venku blbnout, vím neni to dlouho..
@la_amanita manžel bude jezdit ráno brzy aby dcerku mohl v 15 hod vyzvedávat.. nevím jestli můžu neco zamestnavateli říkat když skolka je ofiko do půl páté..
@veronikaveruverule to, do kolika má školka otevřeno s úpravou pracovní doby nijak nesouvisí.
Každé dítě je jiné, pokud je spokojené dítě ve školce, tak je to fajn. 😍 Já mám jen poloviční úvazek, manžel dělá na směny, takže to vždy nějak skloubime, nemáme vůbec žádné hlídání... Ale co chci říct... Třeba můj syn by to nedal být dyl ve školce. Teď uz je předškolák, a pořád chodí jen do oběda. Chodíme na 7,30h a vyzvedavame ho v 11,50h. Takže pokud je dítě v pohodě, buď také v pohodě. 😁 🙂

@veronikaveruverule "chápu, že to mají lidi i jinak, nechávají děti déle..ale ja neřeším jak to mají ostatní,chci aby byla v pohodě moje dcerka a snažím se jí přizpůsobit, chápete.." V tom případě nevím, proč se tady ptáš.. Své dítě znáš nejlépe sama..
Obě holky jsou ve školce většinou od osmi ráno do 16,00. Ráno vodím já, odpoledne vyzvedává manžel. Můžeme vyzvedávat po třetí hodině, když se zadaří, jdu pro ně třeba v půl 4 já. Mají to tak víceméně od začátku, co začaly chodit do státní školky. Oba pracujeme na plný úvazek. Obě holky mají školku rády, často se stává, že si stěžujou, že jdeme brzy, že si ještě nestihly dohrát. Samozřejmě také rády chodí domů po obědě, což je u nás ale výjimečné.
Souhlasím s tím, že je to především o nastavení maminky a o přípravě dítěte na to, co ho ve školce čeká. Pamatuju si, jak jedna holčička v šatně brečela, že nechce do školky a maminka jí se slzami říkala, že kdyby mohla, tak si jí nechá doma, ale že nemůže, protože musí do práce. To nepomůže nikomu.