Jsou soukromé školky lepší řešení pro zdraví dětí?
Ahojte,
máme 2 děti, jednoho školkového a druhému budou 2 roky v červnu.
Školkovej chodí do státní a od té doby co tam jsme, jsme neustále nemocní.....26 dětí a 2 učitelky.
Pořád mě trápí že jsem ho radši nedala do školky soukromé..jak to máte Vy?
Jako když bych to platila a dítě by mi bylo neustále nemocné, tak by mě asi začalo být líto těch peněz že tam skoro nechodí.
Poprosím o zkušenosti Vaše
Děkuji
Mám v soukromé lesní. Nemocnej skoro není, rýmička se toleruje (ne ucpanej nos, nebo žlutá, či jinak barevná,ale taková ta normální rýma, kdy je člověk v pohodě jen občas smrkne). Dětí je tam málo, takže i proto je ta nemocnost menší
S nemocemi je to stejné
Nejmladsi chodi do statni, uz je "obouchana", ale starsi chodily do soukrome a vlastne nevim.
V soukromce deti hodne chodily ven a "rotovaly" mezi mistnostmi (rano zacali v kmenove tride, pak sli treba do interaktivni, vytvarne, na keramiku, do telocvicny....) a vzdycky kdyz jednu mistnost opustily, tak tam nabehla hospodarka rychle vyvetrala a vystrikavala mistnost dezinfekcnim sprejem (jako je Sanytol), k tomu byli po odpocinku kazdy den pokud vylozene nelilo i odpoledne venku, jeste chodily 1x tydne do sauny (mely ve skolce). V neposledni rade to ucitelky opravdu resily, ze kdyz dite vykazovalo znamky nemoci, odevdly do ho "sborovny", kde pockalo separovane od osatatnich deti nez si ho rodicte vyzvednou a odvedou.
I pres vsechna takhle opatreni se nemoc nekdy dostavila a kdyz clovek plati kazdy mesic opravdu balik a stejne ma dite doma, tak to trosku stve...
Ve statni skolce mi opravdu vadi kvalita vzduchu v zime ve tride -strasne pretapeji a malo vetraji a to, ze odpoledne v zime ven prakticky nechodi :( Prijde mi to sice horsi, ale ta nemocnost, kdyz se nad tim zamyslim je u nejmladsi tak nejak stejna jako u starsich.. tak nevim
@elen29 dve kamosky.. dve soukrome skolky … obe shodou okolností Montessori 🤣jedna kamoska deti porad na hromadě a porad doma… lehka ryma nevadí … druha kamoska - mln nemocni … do skolky zákaz vstupu s náznakem rymecky, jakmile postrehnou rýmu a musíš dítě co nejdřív vyzvednout.. jedno kde si 😃 nemocnost si myslim neovlivníš .. spis bych řešila jestli soukroma nebo statni, zda me ta soukromá nabídne neco vic .. menší kolektiv, lepší aktivity ..
Tohle bude spíš o imunitě jedinců a soudnosti rodičů než o státní nebo soukromé školce. Záleží na koho kde narazíte.
Myslím, že nemocnost dětí se neodvíjí od toho, zda je školka soukromá, či státní... Takže pokud je tohle jediné nebo stěžejní kritérium rozhodování, v klidu bych zůstala ve státní školce a ušetřené peníze investovala třeba do zážitků nebo vitaminů 🙂
Podle mé zkušenosti to nesouvisí. Dcerka mé kamarádky chodí do soukromé dobré školky, týden doma, týden nemocná. Můj syn chodí do státní a byl ze školního roku doma čtyři dny s kašlem. To je spíš o jedinci, možná o přístupu konrétních rodičů.
Bacilum je jedno zrizovatel skolky, zda jde o obec nebo soukromnika 🙂 navic ty deti maji casto sourozence, ktery tahaj domu bacily ze skol a jinych skolek..(btw u nas deti obe soukrome instituce a jako maly byvaly nemocne co 2 tydny)
@elen29 dvouletaka bych uz osobne do soukrome nedala, bylo mi lito tech penez🙈
Syn chodil do soukromé půl roku a narodil stejně jako ve státní.Synovec chodí do soukromé školky už třetím rokem a marodi pořád.
Dcera chodí do soukromé a první rok marodila furt, druhý jen přes podzim a pak se to nějak utřepalo, ale to by bylo stejné ve státní. Naše je obecně k nemocem spíš benevolentnější. Peníze za ni dávám proto, že jsou menší třídy, opravdu skvělé učitelky a super program, každý týden se saunujou, mají solnou jeskyni
Mala som dieta v sukromnej skolke skoro 2 roky a nemocnost bola horsia ako v statnej. Ako niekto pisal vyssie - razili teoriu, ze ked sa za to plati, moze tam ist dieta v akomkolvek stave 😏
Mozno nejaka lesna skolka je na tom lepsie - tam im castym pobytom vonku buduju imunitu.
@elen29 Syn 2 roky v soukromé školce, teď ve státní a v nemocnosti rozdíl není. V soukromé mají rodiče pocit, že když si to platí, tak tam to dítě dají, dokud jim učitelka nevolá, ať si pro něj přijedou, že je nemocné. Ve státní mi přijde, že si maminky děti nechávají víc a častěji doma, protože jsou třeba doma s dalším dítětem. Ale rýmu a kašel, pokud u toho není teplota nebo velký sopel, taky tolerují. V soukromé pořád dezinfikovali UV, ale v zimě přetápěly a suchý vzduch. Ve státní častěji větrají, není přetopeno a chodí v zimě i víc ven. Asi je to spíš školka od školky a nezáleží to na zřizovateli.
Tak v soukromých bude o malilinko menší nemocnost, protože v nich jsou menší kolektivy, takže čistě statisticky je těch nemocí míň. Ale pochybuju, že to jako rodič vůbec zaregistruješ.
Kamarádka zastává názor, že když platí 5 tisíc měsíčně za školku, tak s rýmou a kašlem může kluk chodit normálně. Když je s ním doma tak, je na tom finančně hůř a stejně tu školku platit musí ( její slova).
Bacilům je to jedno a na bezohledné rodiče narazíš všude. Dala bych do státní a peníze za školkovné v soukromé si s dětmi užila jinak.
Myslím, že vliv na "množství rýmiček tahaných ze školky" má krom individuálního nastavení dítěte těhle několik faktorů:
1) velikost kolektivu a množství patogenů do něj donesených (soukromá může mít menší kolektiv a nemusí... Ale je časté, že do soukromé chodí mladší děti, které jsou jednak náchylnější, druhak na nich tu virozu hůř poznáte.)
2) čas trávený pohromadě v uzavřené místnosti (tady jsou samozřejmě ve výhodě lesní školky, ale to není cesta pro každého)
3) míra únavy dítěte, ketrá často koreluje s časem tráveným ve školce, nikoliv se způsobem vedení školky.
Takže je pár faktorů, které ti mohou v soukromé pomoct, ale ten rozdíl bude minimální.
My byli první rok v soukrome a byl to děs běs. Nikdy víc. Teď tahame státní a neporovnatelně lepší.
No zrovna tenhle týden jsme vedla malou do školky a vedle nás v šatně matka měla sebou mladší dítě, na kterým byla vidět horečka tak na 3 km. A druhej den vypadalo to dítě ještě hůř a zase tam stalo a čekalo než matka obuje bačkory staršímu. To je fuk pak jestli soukromá nebo státní. Sobci jsou všude.
Mnoho soukromých školek nabízí možnost docházky jen na některé dny s možností čerpání náhrad v těch zbylých. Já měl děti v lesní školce, chodily na dva, později na tři dny, takže když marodily, nějakou dobu pak mohly chodit na celý týden. Ale skro nemarodily, venku se nemoci šíří míň. Každopádně, jde o to, proč tu alternativu chceš. Mně šlo hlavně o přístup k dětem a vztah s průvodci, a za to mi ty peníze rozhodně stály, i když jsme neprochodili vše, co bylo zaplacené.
@alice180 tak zas jestli má předškoláka tak ji nic jinyho nezbude … dcera kvůli malymu a jeho chřipce nebyla skroo mesic ve školce.. s předškolákem bych si to dovolit nemohla … jako kdyby malej měl horečky, nesla bych tam s ním ani tak, ale jak by byl bez horečky, ale ještě ne úplně zdravej, tak by prostě segru doprovodit musel … manžel je od pondělí do pátku pracovně pryč.. takže buď dceru zavedu já, nebo smůla, malý doma zůstat nemůže sám .. dcera byla týden ve školce a už má rýmu, než se nám to prožene rodinou, tak jsme zas měsíc doma… ségra má rýmu týden, malej 3-4tydny k tomu laryngitidka na startu a vše je ten bacil co vylezl ze školky 🤣 většinu času je dcera ok, ale ja nebo malej ko..
Znám ji od vidění je doma. Máme stejne staré děti ( 3 roky) Já bych si nechala obě děti doma, ale to je fuk. Mne to prostě přijde neohleduplny.
@alice180 To by do školky taky nemuselo to starší dítě chodit vůbec, kdyby měla matka čekat až bude mít obě děti zdravé.
Mám jedno dítě a dost špatně nese, když kvůli nemoci nemůže do školky za kamarády. Neumím si představit, ten bengál, kdybych ji měla nechávat doma protože pro mladší nemám hlídání na 10 minut, než starší odvedu do školky.
@michaela666 hele říkej si co chceš, pro mě to neohleduplnost je sorry jako.
Měla jsem všechny děti ve státní velké sídlištní školce, nebývali nemocní vůbec. Starší chytil akorát neštovice, nejmladší ani ty ne. Jestli je to fakt častým pobytem venku, pestrou stravou, celkovou spokojeností dítěte, těžko říct. Chápu, že častá nemocnost je k uzoufání, na nejstaršího to přišlo pak v 10 letech a dobře vím, že nepomáhalo pak už nic.
@michaela666 a já neříkám čekat až budou úplně zdravý, ale kdybys tohle viděla, tak možná se mnou budeš souhlasit.
Dávala jsem vzdy deti s kašlem nebo rýmou do školky a nebyla jsme sama, samozřejmě ne uplne zeleny sople.jestli je to státní nebo soukromá je úplně jedno. V cizině je normální že děti chodí s rýmou do školky, jen tady se z toho dělá haló.
Dcera chodila do státní a bývala méně nemocná než syn co je v soukromé. Ale u něj sehrála roli nosní mandle, teď už je to také lepší.
Měla jsem kluka v soukromé celou školkovou docházku a dnes bych se rozhodovala jinak. Syn stejně odchodil týden školka, týden doma. Vše učitelky hrotily. Musím tedy říct, že hodně nemocný nebyl, pouze trpěl na zadní rýmu. Takže pro mě peklo. Platit jsme museli i tak, včetně covidu, kdy byly školky zavřené. Já jsem pro státní školku a soukromou bych dnes využila jen do těch tří let.

Kdysi jsem mela dite v soukrome skolce a rodice razili teorii, ze kdyz za to plati, tak tam muzou dat i nemocne dite. Takze marodil stejne, jak pak ve statni.