icon

Kdy je nejlepší čas vodit děti do školky?

95newmommy2020
12. lis 2023

Já vodím syna na 7:50-8:15 cca. Jenže od 8:30 mají nějaký kruh, řízenou činnost, svačinu, vycházku a pak oběd. Po oběde ho vyzvedává babička. A on si stěžuje, že si nestihne pohrát, že hned musí uklidit hračky a ten kruh ho moc nebaví.
Já jsem zvyklá chodit do práce až tak na 9. Má pracovní doba je flexi, tak si to mohu zařídit. Přemýšlím, že ho budu vodit dřív, ale bude to znamenat vstávat za tmy. Tak by ně zajímalo na kolik vodíte děti a jestli jste s tím spoko.

Strana
z6
95newmommy2020
autor
12. lis 2023

@ninive211 Zkusím to, hrozně bych se chtěla naučit vstát a probrat se. Tohle mě i celkem vyčerpává.

ninive211
12. lis 2023

@95newmommy2020 To se nedivím, při takovém způsobu "vstavaní". Já takhle "vstavám" o víkendu, vzbudím se casto cca o půl 7 díky synovi, ale přece nebudu takhle brzo dobrovolně vstávat, když je víkend, že? Tak ještě zavřu oči a "spím" (většinou už moc neusnu, max velmi lehký spánek). Ale jsem pak ještě v 10 rozbitá, než se přinutím něco teda dělat (úklid, vařit oběd...).

jana_zofie
12. lis 2023

Kdyz jdu do prace, tak na sedmou (mam zkraceny, jeste mam prcka 1,5 roku, takze 2 dny v tydnu). Kdyz ne, tak nejpozdeji na 8:10, ale kdyz vstanou driv a stihneme to driv, tak proste tak, jak vyrazime. Kdyby sama projevila prani, ze si chce rano voc uzit volne hry, vodila bych ji driv.

lentilkah
12. lis 2023

@ninive211 To je bohuzel asi o rozpoctu a nedostatku personalu. Navic asi i pozustatek z doby, kdy se spolehalo na prarodice.

zmrzlinka
12. lis 2023

Vodila jsem na 6:40.V 7 už jsem musela být v práci.

ninive211
12. lis 2023

@lentilkah Je mi jasný, že to asi bude personálem.Takto ale potom spousta maminek je nucena buď zůstat zadarmo doma anebo si platit soukromé školky ve městě, kde pracují. Jasně, řešení je zkracený max šestihodinový úvazek na ranní směnu 8-14. Zrovna dnes jsem četla článek, že pořád těch zkrácených úvazků je minimum, ani ne 10% žen. Oproti Německu 50% a v Nizozemsku dokonce 78% všech žen dělá na zkrácený. Čeští zaměstnavatelé se mají ještě hodně co učit. Ale snad tomu dopomůže trochu novela zákoníku práce

kristyn86
12. lis 2023

@me_druhe_ja Uf,ja to brala za povinnost 🙏

dandaa
12. lis 2023

Když nemáme kontrolní den někde daleko, tak jeden z nás odveze děti mezi 7:30-8h nejdéle , příchod je u nás max do 8:15,což je fajn a nikdo nevodí děti déle. Výjimečně je odvezu třeba v 7h ,ale to oni jinak vstávají, takže se moc netváří. Vyzvedávám max v 15:30 , ale syn má od 16h kroužky ,raději je beru v 15h,ať si dá doma ještě svačinu. Školka má u nás otevřeno od 6h a zavírá v 17h . Od 15:30 děti slučují do jedné třídy. Po obědě je beru jen v pátek nebo nejdou vůbec, jelikož ten jediný den není žádný kroužek a často mizíme pryč.

me_druhe_ja
12. lis 2023

@kristyn86 to by bylo i na Francouze divný 😀

pipi_puncocha
12. lis 2023

Vstáváme cca v 6 a do školky musí přijít do 8:15 (otevřeno je od 6:30). Většinou to nechávám na něm - někdy si chce spíš tu hodinu pohrát doma a někdy chce jít hned do školky - záleží, jestli se zrovna těší, že je nějaký zajímavý program a tak. Ale úplně to chápu, syna taky moc ty řízené činnosti, kruh atd nebaví.

lenkalubina
12. lis 2023

@xnikax1 u nás taky v 8 zamykaji

lentilkah
12. lis 2023

@ninive211 No snad se nejaky zkraceny uvazek najde, bude to zajimave.

gingermom
12. lis 2023

Vodívala jsem na 7:00 a vyzvedávala po obědě. Spoko jsem dle dotazu nebyla 😀 Ráno se vstávat nechtělo ani mě ani dětem 😀 Ale práce byla důležitá, takže bez diskuze. Po obědě utíkat vyzvednout děti se mi taky nechtělo, byla jsem uštvaná a bez obědu, ale bohužel jsem neměla ten luxus babičky.
Ale děti byly spokojené a to pro mě bylo nejvíc.

katule1990
12. lis 2023

@95newmommy2020 Vodim tesne pred 8, v 8:10 zaviraji skolku (maji 6-16). Kolikrat ho vedu v 7:58 do tridy a tam uz nikdo, vsichni jsou na svacine a koukaji, kde jsme 🤷. Jsem z tech, kteri chodi pozde spat a rano jsou mrtvi, takze vozeni driv, kdyz nemusim, asi nedocilim 😅.

westie
12. lis 2023

Ve školce mají řízený program od devíti, vodíme dceru do školky na cca 8:35, protože nejdřív odvedeme syna do školy na 8:20 (hodina začíná 8:30), školka je pak hned vedle. Školka je otevřená od 7:30, ale většina dětí přichází na osmou a později. Hrát si mohou pak většinou odpoledne po svačině.

barulina
13. lis 2023

@95newmommy2020 syn selmv.toce a půl do jeslí. A chodil na půl 7 do 15, s přechodem na státní školku, jsem si mohla upravit i prac dobu, takže chodí o chvíli později no. Ne nevyhovuje, nevyhovuje mi ani toy že to tak museli být, ale co uz

angelinie
13. lis 2023

@95newmommy2020 Ahoj, do školky jsme vodili asi na 8:15, protože v 8:30 zavírali a vyzvedávali okolo 15. a to jsme kolikrát ještě čekali, než po spaní dosvačí, protože syn prostě nikam nespěchá 😎 Do školy vodíme klasicky na 8. Je fakt, že jsme ale nikdy nepoužívali doma budík, děti jsou ranní ptáčata a ráno míváme spoustu času se vypravit. A z družiny bereme taky kolem 15. Max. když se ráno domluvíme, že si bude chtít déle pohrát, tak jde až v 16.

angelinie
13. lis 2023

A pamatuju si, že když jsme měli první schůzku družiny, tak nám vedoucí říkala, že u nás není ranní družina před vyučováním, protože děti, které do ní chodily, pak nebyly schopny se dopoledne už soustředit a ve vyučování usínaly. To bylo, když se tam jedna maminka rozčilovala, proč nemůže dítě vodit do školy už na 6 hodin...

hanicka_k
13. lis 2023

Než jsem si našla práci, tak v 7⁴⁵. Po nástupu do práce v 6⁰⁰🙈 A teď ve škole do družiny stejně tak 🫣

areh
13. lis 2023

Já vodím cca na 6:30. Rozvážím do dvou školek. Vyzvedávám kolem 15:30. V jedné se nás na třídní schůzce i ptali, jestli nám vyhovuje otevírací doba, že se dle potřeby můžou přizpůsobit, pokud by to vyhovovalo více rodičům. To jsem od státní školky nečekala 🙂 Jinak u nás v jedné školce musí být do 8 (předškolák), u druhého je to doporučeno, ale pevná hranice to není.

kristyn86
13. lis 2023

@angelinie No a jak to maji delat pracujici rodice? Ti nemuzou vodit na 8,kdyz od 8 hod,nekdy i drive pracuji.

kristyn86
13. lis 2023

@gingermom A proc si je nevyzvedla odpoledne? Nez se honit po obede...

te_reza
13. lis 2023

@95newmommy2020 chodím spát tak, abych ráno byla vyspalá, kolem půl desáté. V 5 vylezu a před půl šestou už jsem venku se psem. Vstávám brzo i o víkendu, jak si pospim do 7, už mám pocit že nestíhám.

angelinie
13. lis 2023

@kristyn86 My máme vesměs všechny rodiče pracující ve třídách našich dětí a kromě této jedné maminky, nikdo nikdy neměl problém vyzvedávat. Naopak když jdu pro syna v 15, často už je jich v té družině úplné minimum, takže asi se to vždy nějak udělat dá...stejně tak, jak se tu někdo rozčiloval, že školka na 3 týdny v létě zavře, ale že škola jim pak zavře klidně na 9 týdnů, to už asi nevěděli...

kristyn86
13. lis 2023

@angelinie Ja myslela spis tu ranni druzinu. No,nastesti nas se to netyka,my ranni druzinu i odpoledni mame. Ale pokud dam dite do skoly v 8 a v 15 ho vyzvedavam,tak to nelze stihat s praci. My jsme oba pracujici na plny uvazek. A jinak jo,pokud holt takova situace je,ze neni ranni druzina apod,tak se to musi vyresit jinak. Bud zvolit jinou skolu,zajistit nekoho na vodeni a vyzvedavani (chuva,prarodice,rodice spoluzaku). A ano,prazdniny ve skole jsou mazec. Nastesti skolni ditko uz zvladne primestak apod 🙏

angelinie
13. lis 2023

@kristyn86 jj, je to tak. Mimochodem u nás ve městě má většina příměšťáků provoz od 8 - 9 do 14:30, to mi taky nepřijde úplně jako pomoc pro pracující rodiče...ale nejspíš to mají všichni nějak zařízeno. My naštěstí prázdniny máme pokryté naší dovolenou a babičkami, takže na tábory děti jezdí jen, pokud nějaký moc chtějí ☺️

kristyn86
13. lis 2023

@angelinie To teda ne. U nas ty primestaky sice s nastupem 8-9,ale zase do 16:30 -17 hod. Takze to je good 😃

89peta
13. lis 2023

U nás se vodí do 8hod,otevřeno je od 7 do 16hod,vesnická školka. Já beru syna po obědě,ale jen proto,že sám chce. Manžel ma možnost jezdit do práce až na 8,čímž se mu ale posune odchod..takže až nastoupim do práce i já,budeme muset kombinovat.

95newmommy2020
autor
13. lis 2023

Tak dneska sme to dali, byl ve školce 7:15 jako 2.

veruuu_kubesovic
13. lis 2023

@95newmommy2020 proč dřív?
Můj syn je předškolák, takže má mít svých 15min "slávy" 🤣 takže v 8.15h musí být ve školce (ostatní děti v 8.30h) a pak mají našlapaný program až do oběda...
Do školky ho vodím cca 7.45h dřív nestíháme 🤷‍♀️ a pak plynule přejdu do práce...

Strana
z6