Nástup do ZŠ i přes doporučený odklad. Jak se dítě adaptovalo?

26. bře 2021

Je tu někdo, kdo dal dítě do školy, i když PPP navrhla odklad? Jak se adaptovalo?

hermiona1
26. bře 2021

A co doporučují v MŠ? Přece jen tam dítě znají lépe než v PPP z jednoho vyšetření. Jsem učitelka v MŠ/logopedka a ze zkušenosti - spíš nám pak rodiče chodí nešťastní, že ten nástup do školy uspěchali, dětem ten rok navíc většinou hodně prospěje. Samozřejmě záleží, v jakých oblastech vidí PPP problém. Do nástupu do školy zbývá ještě skoro půl roku, dítě může ještě "dozrát". Těžko radit, každé dítě je jiné.

pampeliska1313
26. bře 2021

Já jsem tedy teprve těhotná.🙂 nicméně souhlasím s komentářem nade mnou. Potom v první třídě je to občas trápení, nejen pro dítě, které je třeba nezralé, ale i pro rodiče. Nejde totiž jen o to, aby “v pohodě zvládalo učení” ale aby třeba zvládalo i případný neúspěch, kolektiv apod apod... samozřejmě, konečné rozhodnutí je na Vás, ale konkrétně do “mojí třídy” dochází psycholog, paní učitelka je nešťastná, že je tam hromada dětí nezralých a srovnalo se to opravdu až v tý druhý třídě, někdo nám v první třídě odešel do přípravky a když to dítě potkávám ve škole teď - nebe a dudy. Ale to není o Vás, každé dítě potřebuje na dozrání určitý čas, uvidíte.🙂

natysnovec
26. bře 2021

Moje zustane doma. Vsichni doporucovaly jit do skoly. Je chytra, sikovna myslim, ze skolu by zvladla. Ale emocne je to horsi. Presto necham N doma. Aby mi pak plakala a nelibilo se ji to trda ne. Nehledena to ze stejne nastoupi pristi rok.

marcicek84
26. bře 2021

Nam bylo receno reditelkou ZS,ze protoze je 2 roky korona,ze pocitaji s horsi adaptaci ditete ve skole,ze na to budou brat ohled,pokud byl nekdo v poradne s deckem ktere je ted mesic doma,vysledek je zkresleny...pokud je to dite narozene cervene srpen,tak odklad bych dala,nic mu neutece,pokud na podzim a slo by do skoly az v 8 letech,to bych asi nedala,ale asi bych v tom pripade ani nesla do poradny.

marketka_m
26. bře 2021

je mozno ze pandemie zavre jeste skoly dalsi skolni rok...pokud to nastane budete vdecni ze dite je ve skolce...budete se s nim ucit doma...hodne znamych dalo odklad.a ted jsou vdecni.protoze letos to skolstvi stalo za prd...a ti prvnacci to maji nejtezsi

konidana
26. bře 2021

dala jsem syna i pres doporuceni odkladu. Vahala jsem ale po zvazeni vsech okolnosti nastoupil. Byl samostatny chytry, mat.nadany, jen ta řeč.... Je rijnovy, takze sel stejne temer v 7 lezech. Logo i ppp se klonili k odkladu ( ovr, nemel R a Ř), skolka ani skola nevideli problem. V ppp upozornovali na moznost rozvoje dyslexie, coz se projevilo ve 3.tride.. az do 4.tr. jednickar, nyni je distancni vyuka vice narocna....

marcicek84
26. bře 2021

@konidana ale pokud ma dys,to by stejne odklad nevyresil

konidana
26. bře 2021

@marcicek84 tak bez doporuceni ppp odklad dat nelze

marcicek84
26. bře 2021

@konidana to urcite

konidana
26. bře 2021

@marcicek84 treba by se zlepsila vyslovnost pred nastupem di skoly a dys by nebyka tak velka... dys vznika az ve skole protoze to je porucha uceni. Nicmene s tebou ale souhkasim. Dalsi vec je ze kdyby mel odklad tak uz odvezou na psychinu me😅

konidana
26. bře 2021
marcicek84
26. bře 2021

@konidana R a Ř ma dite umet do 8 let,dys ale prece vznika tim,ze propojeni v mozku jsou odlisne a to dire si nektere veci spojuje jinak a nebo to pochopi az pozdeji.Ani odklad by nemusel pomoci.

marcicek84
26. bře 2021

@konidana vyjadrovala jsem souhlas s tim doporucenim od PPP

ilonne
26. bře 2021

Asi to nebudeš chtít číst, ale nedopadá to dobře. Problémy se stejně projeví a při dalších návštěvách poradny stejně předčasné zaškolení vyjde najevo. Je to složitější pro děti i rodiče. Rodiče musí s dítětem daleko více pracovat a děti jsou ohroženy školním neúspěchem. Nástup do školy není dobré uspěchat.

pinkyy
26. bře 2021

Ja bych odklad dala, buh vi jak to bude pristi skolni rok a aby prvnacek byl skoro cely rok na distancni vyuce, ty s nim doma, ucit se s nim...... mit moznost, tak odklad dam.

martt
26. bře 2021

Hodne záleží z jakého důvodu mate doporučený odklad. Ale známá tenkrát dali dítko bez odkladu, i když ho měli doporučený a tam to dopadlo "spatne". Trápili se všichni a nakonec to dítko tu první tridu opakovalo.

marcicek84
26. bře 2021

@martt a co jim neslo?

martt
26. bře 2021

@marcicek84 Tam to bylo celkové.Co vím tak to dítko v ty době nemělo dovivinuté převrácené vidění (nevím jestli to píšu spravne) a spatne mluvilo , takže největší problém mělo s psaním a s češtinou celkove. Adaptace na tu školu byla špatná i sociální věci. Ted je dítko ve ctvrte třídě a nepoznala by jsi na něm ze opakovalo první třídu. Najednou se to otočilo a ma jedničky , dvojky. Jako kdyby jsi nad nim mavla kouzelným proutkem😃

baris
26. bře 2021

A co ta to paní učitelky ve škole??? Ty znají dítě déle, ví jak pracuje ....
Starší dcera, narozená na konci srpna, měla odklad. Souhlasili s tím ve školce i v PPP z důvodu sociální nezralosti.
Mladší dcera, narozená v únoru, těžká dysfazie. Ve školce byli pro to jít do školy, SPC pro odklad. Já jsem dala do školy, protože dcera byla tak natěšená jít do školy, že odklad by způsobil více škody než užitku. Ale i ve školce byla schopná sedět 2 hodiny u stolečku a dělat úkoly a soustředit se. Odklad měl být z důvodu dysfazie, ale tam ale není posun rovnoměrný. Teď je v 5 třídě a pořád jede jak fretka (a já s ní).

pampeliska1313
26. bře 2021

@martt přesně! Takhle jsem měla v první třídě dítě, kolektiv neslo hodně špatně, docházelo i na útoky na ostatní děti, nadávalo (ve finále i mně. Například jsem byla blbá, protože jsem ho upozornila, když kopalo jiný dítě a šlo si sednout na chvíli do lavice, aby se uklidnilo..)problémy s učením apod. Vážně, pardon, to bylo trápení i pro nás, protože udržet to dítě pod kontrolou, když takhle dávalo najevo to, že je nešťastný, to byl boj. Pak šlo do přípravky a teďka bez problému, úplný hodný zlatíčko, kolektiv nese už dobře, učení v pohodě... občas je to fakt znát..

konidana
26. bře 2021

Jak to tady tak ctu, tak pokud je hodne slaba socialni stranka, přizpůsobivost a soustredenost, tak to je k odkladu...

konidana
26. bře 2021

@marcicek84 jo jinak R a Ř v bežne reci nema doted🙄, no ale co uz... do 8 let jsme to nedali ani s logopedii, a pak uz to nemelo smysl. 4 roky boje s chlapcem pri nacvikach mi bohate stacily🙄

marcicek84
26. bře 2021

@konidana jenže soustředěnost ta se musí taky učit a pěstovat, stačí těch 15-20 min. (a to si myslím, že vydrží téměř každé předškolní dítě), sociální oblast je otázka, ale zase tišší dítě bude pořád tiché a neprůbojné, to se taky musí naučit, někdy mi přijde, že se to moc řeší. Ano, chápu, nějaké zjevné ADHD nebo dítě, které odmítá zcela kolektiv. Na druhou stranu třeba máme ve školce kluka, který měl jít do poradny a nešel protože čte a píše a podle rodičů se nudí a teď chodil a ostatním dětem nadával do blbečků a začal se jim vysmívat, tak jestli budou i takové děti v první třídě, tak jako pak se nedivím, že ty, co zatím ještě toho tolik neumějí budou v nervama v háji a to nemusí mít problém se socializací ani s udržením pozornosti, třeba říká dětem, to nebude s tebou lepší ani ve škole, fakt vyloženě povahově zlé děcko a myslím, že to měl být důvod proč měl jít do poradny, protože nechápe, že jsou věci, které se druhým neříkají. Takže to posuzování je pak těžké, někdy jde i o tu atmosféru ve třídě a jak tam jsou děti naskládány, jak to funguje v kolektivu jako celku, no někdy se to povede, jindy je to horší. Navíc prý o letošní prvňáčky bude nouze, u nas se otevírají 3 třídy, ale spádových dětí je 52 a s tím, že odklady bude žádat 12 dětí, někteří přijdou ještě z okolí, ale jinak to vypadá na malé skupinky dětí ve třídě, což zase pro dítě, které má normálně problém s větším kolektivem může být výhoda. Mně se třeba docela myšlenka menší skupiny dětí líbí, paní učitelky budou mít na ty děti více času. Navíc paní učitelky počítají s tím, že ty děti můžou mít letos více potíží při adaptaci než v minulých letech, protože ty 2 roky korony jsou znát, tím by i to dítě s trochu horší socializací nemuselo být nutně odloženo (záleží ani na tom, jak velký problém to je). No je těžké zvažovat pro a proti.

miana
26. bře 2021

Pokud váháte, navštívila bych ještě jednoho odborníka. A pokud i další doporučení by se vyslovilo pro odklad, řídila bych se tím. Učím na 1. st. venkovské školy. Jsme trochu alternativní (máme slovní hodnocení, učíme poměrně moderními metodami, děti u nás nesedí většinu dne v lavici (ale třeba třetinu toho,co jinde)... A přesto...mám ve 2. třídě chlapečka, který (zpětně viděno) měl mít odklad. V 1. třídě by mu teď bylo příjemněji. Zvažte to, ať z toho pak nejste špatní vy i dítě... Držím palce k rozhodnutí 🙂.

zuzkasim
26. bře 2021

Ano, několik takových mám v péči. I přes maximální snahu učitelky, speciálního pedagoga a často i asistentky, někdy dokonce psychologa, se to dítě neskutečně trápí a rodina pak s ním. Že se dítě dá poslat do Vánoc zpět do školky je krásná věc, ale já to ve své praxi zažila 1x ještě v době, kdy jsem studovala (neposílala jsem já, ale kolegyně), jinak se to téměř nedělá, naopak, do těch Vánoc se dává dětem čas na adaptaci a i když to nejde úplně podle plánu, dost se toleruje a vyčkává. Nejvíc mě štve, když dítě kvůli předčasnému zaškolení, které nezvládá, dostává asistenta a hodiny se speciálním pedagogem. Tedy tečou tisíce ze státního rozpočtu a zaměstnávají se další lidé jen proto, že rodiče nemají dost soudnosti a neposlechnou názory odborníků, které se shodovaly. Rodiče ke mě chodí plakat s tím, že v té třetí třídě je to neskutečně náročné, že jsou tam velké požadavky a na jejich zlatíčko je to fakt nepřiměřené... mám v šuplíku podepsaný zápis o tom, jak jsme doporučovali odklad už při zápisu, papír z PPP, kde je zmínka o doporučeném odkladu, dále jsme znovu žádali o zvážení rodičů, jestli nechtějí nechat dítě aspoň opakovat na vlastní žádost ze zdravotních důvodů a hodně mě láká tu složku vytáhnout a praštit s ní o stůl před nešťastného rodiče navštěvující se svým zlatíčkem už i psychiatra. Nebylo by to profesionální, srdíčko si můžu vylít třeba tady🙂 Netuším, z jakého důvodu se ptáš, co vám v PPP řekli, co na to ve školce, proč vy uvažujete o tom, že byste dítě poslali. Píšu jen vlastní zkušenost, v téměř každém ročníku máme takové dítě. To dítě pak nemá šanci být ve škole úspěšné, tedy školu nebo velkou část práce v ní nenávidí, tím si budude vztah ke vzdělávání obecně. Není šťastné, kvůli tomu může být agresivnější, protože dává najevo svou frustraci. Začne trpět psychosomatickými potížemi, poruchami spánku. Nemá šanci z toho kolotoče vystoupit, nebyla to jeho volba. Jsou to extrémní případy, nechci nijak strašit, ale jsou i takoví. Prostě to jen zvaž, vždy by mělo být v popředí zájmu dítě, ne "co by tomu řekla babi a sousedka", "já bych už ho ale potřebovala vozit do školy zároveň se starším sourozencem, protože školku máme jinde a nestíhám" apod. (tyto argumenty jsem slyšela, nevymyslela). Možná u vás o nic takového nejde, prostě to zkus zvážit z pohledu zvenčí, ne ze svého pohledu.

pribylovapetra
26. bře 2021

Já teda pořád nechápu odklad kvůli korone. Mám doma prvňáčka a je to náročnější, distanc ji moc nebaví. Ale jestli si myslíte že s dítětem doma nebudete nic dělat a všechno pořeší škola, tak jste pěkně na omylu. I když holka chodila do školy, tak jsem se jí každý den věnovala. Musí trénovat čtení a psaní. A co vím tak u spolužáků je to stejné. Všechno ostatní zvažte,ale dávat odklad kvůli tomuto si myslím není v pořádku.

ilonne
26. bře 2021

@zuzkasim Máš pravdu do posledního slova.

verdos
26. bře 2021

@pribylovapetra Ano, ale je rozdíl, když učitel ve škole děti metodicky vede, ukáže jim postup a naučí je a rodiče doma jen trénují (normální stav) a když učitel s dětmi dělá něco a jen chvilku a zbytek dělá na rodičích... kamarádka se mnou musela už mnoho věcí konzultovat, pro jistotu si sama nakoupila i nějaké metodiky, protože v tomto stavu to z velké části (nikoliv tedy zcela, ale částečně ano) na ně paní učitelka "hodila". Takže já se těm strachům nedivím. Kamarádka samozřejmě musí normálně pracovat (dokonce ještě více, neb dělá oporu distanční výuce na univerzitě) a do toho musí ještě studovat metodologie pro syna... Jsou v té třídě i rodiče, kteří to částečně "vzdali" (nejde mu to, nebaví ho to, já to neumím vysvětlit = dlabeme na to). Vím, že to tak není všude, ale z pohledu této zkušenosti jsem schopná to pochopit.

verdos
26. bře 2021

Jinak mám syna, který byl nezralý. Jsem docela zkušený pedagog, syn se chtěl vzdělávat doma, prokázal určitou snahu spolupracovat, tak jsem řekla, že teda z něj ten školák bude. A i tak je to chvílemi peklo... (nemusel se tedy adaptovat na školu jako instituci, jen na školní režim, určité povinnosti, apod. - že musí chvilku v klidu sedět, soustředit se a něčemu se třeba věnovat). Klučík podobného ražení tady ve vesnici do školy šel - koncem října putoval zpět do školky, vůbec to nedával. Nicméně jeho maminka s ním do PPP nešla, říkala, že "jí nikdo nic neřekl". Tam pro změnu selhala MŠ, že na zjevné problémy neupozornila (což mě ale vzhledem k tomu, co o místní MŠ vím, nepřekvapuje). Ale prostě i takto končí nezralé děti. Buď se vrací do školky a nebo ve škole zůstávají, ale trápí se. Obojí je velmi nešťastná situace, kterou nikomu nepřeji.
Záleží tedy v čem odklad spočívá (ten dotaz je položený dost neurčitě) a jestli je šance na zlepšení za ten rok. Ale to by měli být v MŠ či v PPP schopni odlišit a tedy pokud odklad doporučují, je ta fakt důvod, pro který by dítě opravdu mělo jít do školy později a rodič by měl být rozumný a (nejen) pro dobro dítěte to udělat.

pribylovapetra
26. bře 2021

@verdos ale v tom případě je asi problém v učiteli a ne v koronaviru. Naše paní učitelka dětem látku vysvětlí a je jedno jestli ve třídě nebo při online hodině. Pokud někdo potřebuje,není problém ještě individuální konzultace. Jen dceři chybí ten kontakt ( potřebuje aby pi uč viděla že se hlásí a to nevidí když sdílí obrazovku).