Nástup do ZŠ i přes doporučený odklad. Jak se dítě adaptovalo?
Je tu někdo, kdo dal dítě do školy, i když PPP navrhla odklad? Jak se adaptovalo?
A mnohokrát děkuji všem za názory.
autorko zkuzte najít logopeda, ten foneticky sluch se dětem vyvíjí do 8let a zkoušejte grafomotorická cvičení či kreslení, a hlídejte správný úchop, za mě to není zatím nic zásadního a vše se dá ještě dohnat
Mě ve školce říkaly že by odklad daly je totiž narozená v srpnu .... Neposlechla jsem a dala na svou intuici a do školy šla a bylo to to nejlepší rozhodnutí .... Další rok ve školce by se nudila a škola jí jde perfektně .... Dej na sebe a když si myslíš že to zvládne tak klidně do školy dej
@agneska7 tohle dělení dětí na letní a neletní mi fakt saje krev.. 😀 😀 ježiš ten je v červenci tak mu dej odklad, to je posouzení jak pojď na mě z boku 😀 já mám obě děti červencový a jeden odklad dostal a druhý ne.. každý dítě je tak jiný, že se tohle podle měsíce teda fakt nedá říct a naprosto souhlasím s tím, že jestli to rodiče cítí, tak ať dítko jde 🙂
@pribylovapetra Předpokládám, že za normální výuky, kdy na to má učitel v 1. třídě přibližně 20 hodin týdně, to vysvětlit (a případně podchytit ty, kterým to nebylo dostatečně jasné) zvládne. Pokud na to má učitel místo 20 hodin týdně jen 4 hodiny, navíc s omezenou zpětnou vazbou, jde to o poznání hůře. Ano, někteří učitelé to zvládají lépe, jiní bohužel ještě hůře nebo nezvládají vůbec. Předpokládám, že nebýt koronaviru, tak toto nenastane. Čímž nechci říct, že na tom učitelka nenese trošku svůj podíl viny. Já ani tu vinu vlastně nehledám nebo neházím na nikoho. Jen říkám, že toto se děje, taková je teď situace a asi není úplně vzácná a že proto chápu rodiče, kteří chtějí ten odklad (protože se třeba do té situace můžou dostat příští rok taky (a je to fakt nezávidění hodné).
Můj syn má závěr z PPP podobný jako dítě zakladatelky a budu to respektovat. Jedním z důvodů je i náročná paní učitelka, kterou by letos vyfasoval. Co poslouchám z okolí, tak jede domácí úkoly, že je děti dělají do 19.30 večer a domluva 0. Nejstarší syn měl doporučený odklad od učitelek z MS, do PPP jsme se loni kvůli lockdown nedostali, tak šel. Je v první třídě, má samé jedničky. On je teda v zari, takže mu je 7. A je po dvou očních operacích, takže on měl potíže s kreslením a po drobnými věcmi kvůli zraku a musel si zvyknout na změny po výkonech.
Anonyme: Možná si přečti tohle, myslím, že je to velice výstižný článek i když to úplně neodpovídá vašim nedostatkům ale třeba si z toho něco vezmeš.
https://www.teorietypu.cz/skolni-zralost/?fbcli...
Nečetla jsem všechny komentáře. Dcera měla ve školce kamaráda, kterému doporučili odklad v PPP i učitelky ve školce. Maminka si ale prosadila svou a kluk šel do první třídy. Měl dokonce i asistentku, ale opravdu to nedával a po 3 měsících se vracel zpět do školky. Takže zvážit i to, jaké je to pro dítě trauma, vrátit se zpět do školky.
@jinajanna co ale nedaval,tu soustredenost,nebo co byl ten problem?Ja fakt nevim,jestli dite vracet zpatky do skolky,jak moc mimo by muselo byt,navic pokud je prvni pololeti adaptacni
Rozdil jit v 6-7 letech az takovy neni. Treba je uz rozdil v 7 letech a 8 letech,v tech osmi dite vychazi zakladku skoro v 17 letech a fakt mi neprijde normalni davat odklad,to by musel byt mit svuj svet a hodne pridruzenych diagnoz...
Myslím, ze je veliký rozdíl jít jako čerstvé 6lety nebo 7 lety. Dcera je v červenci narozena, bude ji teď 6, je emočně nevyzrala, pláče i ve školce ze se ji stýská, raději si hraje než pracuje cíleně, teď by šla do školy sama a nikoho by neznala, špatně se začleňuje, ale všechno se zlepšuje. Jinak je hodně sikovna a chytrá, ale myslím, ze když půjde v sedmi, bude mezi staršími tak to pro ni bude lepší. Teď půjde do třídy kde budou odkladove děti, už se s nimy pracuje trochu jinak než ve smíšené třídě kde jsou děti od 3 let do 6, a pak půjdou jako parta do školy. Logopedka taky je pro odklad, dceři nejde š, č, r, Ř... V poradně říkali ze schopnosti a znalosti na skolu má,, až na tu řeč, ostatní ze musím posoudit já.
@marcicek84 Souhlasim s tím odkladem v 8 letech.Syn má ve třídě holčičku, která šla do 1 první třídy skoro v 8 letech. A musím říct, že do teď vyuku moc nedává a to uz jsou ve 3 třídě. I když tam si myslím, že to dělají i trochu rodiče .
@martt dcera ma kamaradku,ktera bude mit v prvni tride 8 a trictvrte,vlastne ji jedina vzala na milost,vzdy jsem si myslela,ze ta starsi dceru tahne,ale pak mi ucitelka v MS rekla,ze je to opacne,ze nase dcera tahne tu starsi,ze by bez nasi dcery byla ztracena,dcera je takova mirumilovna,ze se ji nelibi ty odstrcene deti,tak k nim prijde hrat si,pak od nich dostava obrazky.Kazdopadne ten dvojity odklad a jit do skoly tak pozde fakt to dite nikam neposunul,ta dcerina kamaradka je 3 roky v predskolacich a zakladku vyjde skoro v 18 letech,coz mi prijde silene,bude to mit mezi vrstevniky tezke...chtela bych videt toho psychologa,ktery toto schvalil.
@marcicek84 To už nevím, každopádně dcera říkala, že nestíhal, číst, psát ani počítat, a to ani s asistentkou. Na hřišti je to hodný veselý kluk, kamarádský, ale hodně dětský, má mladšího bráchu, tak si myslím, že ve výsledku je mu v tý školce líp.
Můžu se zeptat, který měsíc je dítě narozené a jestli je to chlapeček nebo holčička?
@jinajanna to je otazkou jak se mu venovali doma,nektere deti potrebuji vice te pripravy,samotna asistentka bez domaci pripravy nic nevyresi
@marcicek84 Určitě souhlasím... Tady to viděly ucitelky ve školce celkem jasně, matka rozhodně neni z těch co by delaly neco navic a nástup do školy si prosadila. Bohužel to dopadlo jak to dopadlo.
@kaaacaaatkooo je květinová holka.
@marcicek84 děkuji.
To je téžké takhle od placu dítě posoudit, květnová holčička by to ale mohla zvládnout. Do září je ještě celých 5 měsíců, tzn. 5 měsíců tréninku úplně všeho, co jste napsala... Dala bych na svou vlastní intuici jakožto matky + na názor p.učitelek ve školce, které holčičku už nějakou dobu znají a sledují. Pokud se holčička do školy těší, stačí jenom zamakat ve školce i doma na tom, co jí zatím úplně nejde. Klidně, ať vám dávají učitelky domácí úkoly. Téměř všechno to, co jste popsala, vám můžou na procvičení poskytnout paní učitelky nebo Pinterest, ten nabízí spoustu materiálů. Kresba se dá nacvičit, předkládané úkoly v PPP ji nemusely zaujmout nebo se jí holt prostě nechtělo... komu se chce furt 😀
Ř bych úplně neřešila, R a Ř někdy naskočí až kolem 7 let, jsou to nejtěžší hlásky a u některých čekat na Ř, tak nenastoupí do školy nikdy. 🙂 Logopedická cvičení hodně pomůžou. Pokud nemáte logopedku, tak taky viz cvičení z Pinterestu nebo výuková videa na youtube, ale určitě si nějakou sežeňte, logopedická procvičování s logopedem jsou nenahraditelná.
Dejte sama na sebe, v PPP jsou sice opravdoví odborníci a taky se na ně obracíme, když samy nevíme, nicméně ony to dítě vidí chvilku, vy a paní učitelky ji znáte několik let. Dítě při návštěvě v PPP může být nervozní, nesmělé,...
Zamakejte teď intenzivně měsíc vkuse, zapište si pokroky, vyhodnoťte si je, poraďte se s učitelkami a do konce května odkladový papír od PPP v nejhorším obstaráte. Každopádně na zápis běžte a tam už vám elementaristky řeknou, jak to vidí. Taky je rozdíl, jestli půjde do přeplněné třídy nebo třeba nějaké malotřídky...
Ve hře je strašná spousta faktorů. A jak říkám - vy svou holčičku znáte nejlépe.
A případný odklad není ostuda. 🙂
Tak zhruba podobné závěry měly dcery pro odklad před rokem, k tomu inteligentní, šikovné, ale lehko se unavily a potřebovaly spát po obědě. Jedna i menší problém se soustředěním. Narozené na konci května. Odklad jsme nakonec dali, jsou teď prvňačky a nemůžu se rozhodnout, jestli to bylo dobře nebo ne. Ve škole se velmi rychle rozečetly, o Vánocích jsme s nimi začali číst první knížku genetickou metodou, na konci února dostaly své knížky prvního čtení, čtou na úrovni horších druháků. Učitelka jim dává úkoly navíc a fakt se snaží (co se synem šlo až po individuálním plánu z PPP, u nich jde bez problémů), ale dělají i úkoly se třídou a při čtení a matematice se někdy nudí. Řada úkolů je pro ně už moc jednoduchých a potřebovali by pro o rok starší děti. Na druhou stranu ještě teď blbě rozlišují hlásky ve slově a když se snaží psát, tak občas vynechávají samohlásky a jedna i hůř slyší délky slabik, u druhé se to už srovnalo. Postupně se to lepší, ale před rokem by to bylo asi peklo. Taky i únava by jim nepomáhala, ještě 2/3 odkladového ročníku potřebovaly spát po obědě. Tak nevím, jestli vám to pomůže v rozhodování...
Jinak ještě doplním, že pro naše holky by byl ideální odklad o 4-6 měsíců, do té doby byly ještě poměrně hravé, pak se to najednou zlomilo, ve školce se začly nudit, přestaly je bavit časopisy pro předškoláky. Po koronavirové pauze se už do školky nevracely, nic by jim to nedalo. Pokud je na tom vaše dcera podobně, zvažte spíš přípravnou třídu. U nás ta možnost nebyla a vozit je denně do okresního města, najet 100 km a strávit s tím 2-3 h bych nevydržela.
@kaaacaaatkooo mnohokrát děkuji!! Krásně napsáno 🍀 máme čas ještě do konce května. Teď budou ve školce edukacni skupinky a take nás čeká ještě jedna poradna po měsíci a půl od první, tak uvidíme.
@hafika také to tak vidím, ze by to byl ideál, ale bohužel u nás není 😓
A kam spechas?
@hafika To je přesně ono 🙂 Půl rok by stačil 🙂 Vemte si rozdíl mezi prckem narozeným v září a v srpnu. Zářijové má rok k dobru, protože se do školy přijímají děti narozené do 31.8., srpnové má v srpnu 6 a už šupajdí do školy 🙂 Zářijové vyžaduje ve školce více úkolů, protože se většinou po Vánocích už nudí. 🙂 Ale bohužel ten půlrok není možný, no 🙂 Tak stejně mě vytáčely zápisy, když ještě byly v lednu. Pak chodili rodiče, že jim navrhují odklad. Proč? Když má dítě ještě k dobru celých 8 měsíců? Teď jsou zápisy v květnu a je to mnohem lepší, aktuálnější.
@kaaacaaatkooo Ono to není až takhle jednoduché, někdy jsou ty srpnové i lepší než zářiové pokud jde o nějaké bystré nebo nadané děti. U mě se to právě teď pere, jestli jsme je přeci jen neměli dát dcery bez odkladu, když vidím, jak se v některých oblastech zbytečně nudí a zdají se napřed, ale přitom jsou prostě jen na úrovni svého původního ročníku. Jsou uvázlé někde mezi...
@hafika Prázdninové děti sice můžou být bystré a chytré, můžou umět číst, psát písmenka, ale nemusí být dozrálé po sociální a psychické stránce. Taky je třeba si všímat, jestli po obědě usnou nebo už spát nepotřebují. Je celá řada faktorů, kterých si musíme všímat. Není to lehké 🙂
Ráda bych obnovila diskuzi. Jak to nakonec dopadlo? Dala jste dcerku do školy? Pokud ano, jak to zvládá?
A na vás ostatní mám podobný dotaz. Syn je květnový odklad doporučen především kvůli vysoké nemocnosti. Co se týče dovedností, je v průměru. Neumí r (v některých slovech mu už naskakuje) a ř. A pak to paní pedagožka nazvala jako pracovní navyky - že na začátku pracuje výborně a ke konci cvičení výkon klesá. Já jsem hlavně řešila to, že se snadno naštve a ve vzteku je pak slovně agresivní. K tomu nám ale v ppp nic neřekli. Já už s tím u syna docela pracovat umím. Do školy velmi chce, školku moc v oblibě nemá. Nemá tam kamarády a chtěl by raději být se mnou doma (jsem na rd). Nevím, jestli odklad dávat "jen" z těchto důvodů. Co vše se dá za těch 5 měsíců zlepšit?

Abych to upřesnila. Konkrétní závěr z PPP na čem máme pracovat je tento:
Oslabené stránky: zraková diferenciace (porovnat dvojice obrázků a určit rozdíl), sluchová diferenciace (porovnat podobně znějící slova), mírně grafomotorika (nesprávný úchop tužky, nevyzrálá kresba, nejistá práce s tužkou). Nižší zájem o předkládané úkoly. Taky nejde hláska Ř. Tak nevím, zda pomůže, když tyto oblasti budeme trénovat nebo vážně uvažovat o odkaldu. Dítě do školy střídavě chce a nechce, v poslední době chce a po vyšetření bylo hodně "zklamané", že "paní učitelka" v PPP navrhla odklad. Ve školce se vyslovily pro nástup do ZŠ, i přestože dle jejich slov není vše 100%. A my s manželem stále váháme.