Nespokojenost s přijetím do školky: Jak se bránit a co dělat?
Ahoj holky, potřebuju radu, kdo jste zažil totéž. Mám dítě narozené 5.9. 2020. Loni jsem o přijetí do školky nežádala, abych nezabírala místo někomu, kdo to potřebuje, protože budu ještě 2,5 roku doma. 2.5. jsme byli u zápisu a byli tam samé malé děti, ještě pod 3 roky. Řekla bych, že některé děti budou sotva dvouleté, protože byli srovnatelné s mým mladším dítětem. Rozumím bodovému systému, ale bylo mi řečeno, pokud bych ho zapsala loni, že mi ho neumístí, protože je velký nápor starších dětí, které MUSÍ vzít, takže na dítě, kterému nebyly v den zahájení školní docházky ani 3 roky, nebudou mít kapacitu. Tomu rozumím. Neměla jsem problém ho mít doma. Teď mi při zápisu byla položena otázka, zda potřebuji jít do práce, nebo budu ještě doma, protože upřednostní mladší děti, které školku potřebují. Takže jsem z toho asi naštvaná nebo dutá, nebo co to je? Tak loni to nešlo, protože jsem mohla být doma a letos, když už se těší, kamarády potřebuje, prahne po vědomostech, pořád něco vyrábíme, prostě školku potřebuje. Tak je mi záhadou, proč minulý rok malé děti nemohli vzít a teď je upřednostní a na nás zbyde povinný předškolní rok a rok a půl bude znuděný doma. V okolních školkách je kapacita 25 dětí, v naší vesnici 50. Trvalé bydliště máme všichni tady. Kamarádky mi říkají, že by neměly dát přednost tříletému, kterému v den zahájení školní docházky nebudou tři roky, když je před ním starší dítě. Vedle nás je sousedka, která pracuje na homeoffice a té řekly, že jí dítě pravděpodobně vezmou, protože pracuje, ale jejímu synovi budou 3 roky až v březnu příštího roku. Určitě podám odvolání, ale nevím, jestli mi to k něčemu bude. Plnohodnotné výsledky ještě nemáme, ale teď jsem se dozvěděla, že souseda teda zřejmě vezmou a taky nechápu princip, když jeden rok nemám šanci, ale druhý rok z úplně opačného důvodu taky ne? Cokoliv je nesrozumitelné, dovysvětlím, díky
Kdybys sla do prace vezmou ti obe, i to male i to vetsi, ale kdyz budes tak ci tak doma s tim mensim, tak nechteji ani vetsi, abys nezabirala misto pracujicim matkam. Je to logicke. Ze to dite skolku a kamarady chce a potrebuje je jina vec, ale skolka je primarne nastroj pro hlidani deti v dobe kdy je mama v praci...
@kristyn86 ja chapu i ty sourozence, protoze to nechces vodit kazde dite do jine skolky...
@martinka_33 Ano, my jako rodiče to tak možná vnímáme, ale primárně to není hlídací služba, od toho jsou chůvy, ale vzdělávací instituce - chápu obě strany, i tu zoufalou pracující mámu, které nevezmou dítko do MŠ, ale i tu na MD, jejíž dítě potřebuje i něco jiného než maminku, která má krom něj na starost i mimčo. Začíná to bohužel školkama a bude pokračovat přijímačkama, viz letos.
@martinka_33 to je právě ten největší omyl. Školka NENÍ žádná hlídací instituce. Pokud potřebuješ hlídat dítě zatímco jsi v práci, zaplať si chůvu. Školka je VZDĚLÁVACÍ instituce a každé dítě na ni má stejné právo. Správně by mělo být naprosto irelevantní, jestli rodiče pracují, mají ve školce sourozence atp.
Ten systém školek v ČR je naprosto šílený. V tomhle ohledu jsem ráda, že v ČR nežiju a že je tady povinná školní docházka od tří let, takže prostě od tří let jdou všechny děti do školky a basta. (Teda od 2,5-3,5 let dle narození atp)
Jedine rozhodující kritérium je věk. A přihlíží se k trvalému bydlišti. Už existuje i soudní rozhodnutí. Pokud podat odvolání, musí být posláno ke Krajskému úřadu. Pokud KU zjistí, že bylo přijato mladší dítě, je to pochybení a ředitelka musí pro tvé dítě zajistit místo.
@martinka_33 to by si zřejmě každý přál, ale nesmí být přijato mladší dítě na úkor staršího.
No tak tyhle kritéria si schovej a přidej ke stížnosti. Jsou jednoznačně diskriminační.
@me_druhe_ja ale v ČR se už toto naštěstí skoro nikde neděje (kromě teda zmiňované školky, kde bude ředitelka asi trochu svéráz). Pro děti pracujících matek tu jsou dětské skupiny, kde mají děti do třílet poměrně štědře dotované školkovné (takže paradoxně, pokud by tam zakladatelka chtěla dát dítě, platí za něj plnou částku).
Pak mají obce povinnost zajistit pro dítě starší tří let místo, to je něco co trochu zvláště na menších obcích může pokulhávat, ale už se to taky mění.
No a vzhledem k extrémnímu poklesu porodnosti poslední dva roky, bude napřesrok skoro všude po problému 🙂.
To nejdůležitější (BTW trošku nechápu, že smíchávají děti, které k 31.8. mají 3 roky a nemají 3 roky) - projdi si školský zákon a napiš odvolání školce s kopií na obec.
Pokud má dítě k 31.8. 3 roky, že OBEC je povinna mu zajistit místo ve školce. Tzn. vloni jsi to místo ve školce mít nemusela, k 31.8. byly dítěti 2 roky. Letos jsou ti to místo povinni zajistit a je tam i vzdálenost, kde pokud by to místo bylo dál, musí tam zajistit i dopravu.
A klidně bych tvrdila, že sice zatím zaměstnaná nejsi, ale to právě proto, že máš doma dvě děti a že toto pravidlo tak jak je postavené, znemožňuje matkám začít pracovat, protože dokud práci nemají, do školky se nedostanou (mimochodem - já kvůli tomu do školky chodila asi 6 týdnů a to do dvou různých - protože v dubnu při zápisu máma nepracovala a tudíž bez šance dostat se do školky - sestry pak rok dojížděly do školky zaměstnavatele, protože to státní se prostě nedostaly - 80. léta minulého století - většinou to rodiny dělaly tak, že se matka na duben nechala zaměstnat a pak zase vrátila na MD). Čili tvrď jim, že si právě plánuješ hledat práci, jen dostaneš dítě do školky a projde to "povinné" období nemocnosti. S jedním batoletem se už pracovat dá.
Není tvůj problém, že obec neumí zajistit dost míst ve školce. Naopak - vloni jsi ta místa umožnila, pokud už vloni měli problém, tak tím spíše se měli snažit a další místa vytvořit.
@martinka_33 Osobně beru toho sourozence jako zcela v pohodě kritérium, právě kvůli logistice. ALE a veliké ALE - (a to je i pro @me_druhe_ja ) - pokud je dítě k 31.8. ve věku 3 a více let, pak OBEC (kde má trvalé bydliště) musí dítěti zajistit školku. To ze zákona.
Tzn. školka si může udělat kritéria skoro jakákoli, školka vlastně dítě přijmout nemusí - ale obec musí zajistit. Čím víc se o tom bude vědět a čím víc se to bude dodržovat a po obcích vyžadovat, tím víc to bude fungovat. A ono mezi námi - pokud obec má dost míst na to, aby spolehlivě vzala všechny tříleté, tak to znamená, že vezme i nějaké k 31.8. dvouleté (protože dlouho neví, kdo přesně bude mít odklad a zůstane ve školce - musí si držet nějakou rezervu) - a tam většinou pokud máma nepracuje a je doma, tak si ještě dítě taky nechává doma a tak se dostanou ty děti maminek, co chtějí jít do práce dřív.
@martinka_33 Jo,ja to taky chapu,mam dve deti a chodili spolu do skolky a snad budou i do skoly. Nechtela jsem mit kazdeho jinde. Jen nam ty body za sourozence uz sebrali a zduvodnili to tim,ze je to diskriminacni. U nas tedy sourozenec byl i jen za bod,takze vlastne pri shode bodu melo to dite,ktere tam ma sourozence prednost. Ale tu jsou body tri?
@me_druhe_ja az na to ze povinny vzdelavaci rok je az ten posledni pred skolou... to driv je podle kapacity a ta kdyz je nedostatecna, tak fanxim skolkam, ktere se rozhodnou brát přednostne deto pracujicich rodičů 👍 Zaplatit si detskou skupinu muue i ta mama co je doma...
@eviicka to je do tří let, mi pred x lety z kapacitnich duvodu nevzali ani trilete... A s tim palcenim... Hele vis o tom ze ja vydelam na hodinu min penez nez si bere chuva? 🤣 Jenze do prace se clovek vratit musi, skonci ve trech letech fin. podpora od statu (rodicovsky prospevek) a ani ne kazdy zamestnavatel schvali dalsi rok neplaceneho volna... Fakt tem skolkam ktere toto zohlednuji fandim 👍
@kristyn86 u nas bylo za deset a v poradi to bylo znat, v kombinaci s tom ze je mladsi narozeny v listopadu a ze nyl slabsi rocnik se dostal v necelych trech letech. Jeho segra se predtim nedostala ani ve trech, rok tak chodila do skolky v malomeste kde jeji tata pracoval. Kdyz pominu ze byla nesnesitelna (takove to dite ktere skolku fakt potrebuje), tak my jsme pracovali oba, u mladsiho ksme se bud steidali nebo mu platili hlidani, kdyz neslo stridat.
@martinka_33 Aha,tak to bylo fakt za hodne bodu. Jako ja svym zpusobem chapu i tu praci,ja se taky klepala hruzou u mladsi,jestli mi ji vezmou,protoze jsem se potrebovala vratit do prace. A to jsem si i prodluzovala rodicak. Ale jak rikam,u nas bylo receno,ze vse je diskriminacni krome spadovosti a veku. A myslela jsem,ze podminky jsou vsude v CR stejne.
@kristyn86 to si asi muze kazde mesto trochu upravit. U nas je treba spadova oblast pro skolky cele mesto takze muzes dite prihlasit kamkoliv, kdyz se treba vic hodi mit skolku vedle prace nebo kdyz se ti libi jina skolka nez ta v miste bydliste.
@martinka_33 Rozlišuj "dítě musí jít do školky" a "obec je povinna školku zajistit". Rodiče to často zaměňují - že jako když mají povinnost dítě do školky poslat, tak je logické, že obec jim ji asi musí zajistit - ale ta povinnost obce zajistit v případě zájmu mnohem dříve, ta tu je.
@martinka_33 mám zářijové dítě, takže skoro vím, co je to nedostat se kapacitně u tříletého. Školku jsme našli až 16 km daleko (cestou jsem naštěstí pracovala, takže to logisticky šlo).
Jak chceš dokázat, která máma "víc" pracuje? Dneska, když má každá druhá u MD nějakou dohodu a naopak spousta "pracujících" si může pořídit jen papír nebo má jen pidiúvazek.
Já jako státní zaměstnanec bych na chůvu taky neměla, ale jak jsem psala dětská skupina u nás stojí do třílet cca 3000, u starších cca 7000. A skoro čtyř leté dítě už na školku nárok má, bez ohledu na to, co rodiče dělají.
Trilete dite ma pravni narok na umisteni. Pokud budes vedet, ze kladne rozhodnuti dostalo dite, ktere neni trilete, podej stiznost ke zrizovazeli, odvolani Krajskemu uradu, obvykle prostrednictvim materske skoly. Na tohle jsou jasne dana pravidla.
@martinka_33 ta já si rozhodně nemůžu dovolit zaplatit soukromou skupinu. K tomu jsou další náklady 2x denně 20 km za pohonné hmoty a strava. Hypotéka, pojistky, atd atd a stačíme tak tak
@kristyn86 dva body za sourozence ve školce a 3 za sourozence ve škole. Ale určitě chápu, proč to je takto udělané. Taky bych nechtěla vozit každé dítě jinam
@merope přesně tak to vnímám. Tady udělalo hodně, a to školky v okolních obcích nemají, když napsali 3 roky a méně. V tom případě tam spadá každé dvouleté a ještě o to hůř, mají stejné body. Sestřenice, když dávala loni dítě do školky, měli v kritériích bydliště a tříleté dítě narozené do 31.8. podmínkou. Každé narozené po tom datu, brali pouze v případě volných míst. Co to je za smysl, 3 a méně, když to je za stejný bod a o to více žádajících dětí. Upřímně budu naštvaná, když jsem minulý rok ustoupila s tím, že dám přednost někomu, kdo to potřebuje, protože mu nebyly do 31.8. 3 roky a teď by vzali někoho, kdo to sice potřebuje, ale jako hlídací službu. Nezlobte se tu na mě, ale když vím, že sice je maminka na homeoffice a není závislá na nikom, pouze jednou za rok školení, a bydlí s prarodiči dítěte, tak já mít takovou možnost, tak nebudu 2,5 leté dítě mervomocí dávat do školky, protože JÁ PRACUJU, HLÍDEJTE MI HO. Zrovna tak může rok počkat, jako jsem čekala já a dala jsem možnost někomu jinému, ale chápu pro dobrotu na žebrotu
@merope to je další věc. Logicky, jak mám mít práci, když nemám školku? To je stejný, jako když po lidech, co právě dokončili školu, chtějí praxi. Tu jim sice nikdo nedá, ale každý ji chce
Já to právě dám jako paradox a nesmyslnost toho pravidla o zaměstnanosti. Určitě napiš odvolání (pokud tě nevezmou) a pak případně s odvoláním požaduj školku na obci. Je to jejich povinnost.
Jedna věc je, nenechat se odbýt a druhá, aby za to pak nemohly ty děti. Aby pak nedělali problémy tam, kde nejsou a netáhlo se to i na základní škole. Moc všem děkuju za podporu a odpovědi ❤️
U nás je to tak že berou přednostně předškoláky,4 leté,pak děti které dovrší srpnu 3 roky,dceru mi minulý rok nevzali je říjnová 2020 a letos se se mnou ředitelka loučila u zápisu,tak se uvidíme v září,takže já vím že mi ji určitě letos vezmou
A dá se nějak oficiálně zjistit, že vzali mladší dítě? Když pominul tenhle konkrétní případ, že si to sousedky řeknou? U nás vyvěsí jen seznam čísel, takže nepoznám jméno, natož věk.
Ale muzes si dovolit být doma s obema, to si mama ktere konci rodicovska uz dovolit nemuze i kdyz ma dite treba mladsi nez ty ☹ Ale fakt chapj ze byt doma se dvema malyma detma je na hlavu, takze preju hodne stesti at maleho vezmou.

Vůbec tohle nesmí řešit při přijímání. Nemají právo se tě na to ptát a ty nemusíš odpovídat.