icon

Nespokojenost s přijetím do školky: Jak se bránit a co dělat?

12. kvě 2024

Ahoj holky, potřebuju radu, kdo jste zažil totéž. Mám dítě narozené 5.9. 2020. Loni jsem o přijetí do školky nežádala, abych nezabírala místo někomu, kdo to potřebuje, protože budu ještě 2,5 roku doma. 2.5. jsme byli u zápisu a byli tam samé malé děti, ještě pod 3 roky. Řekla bych, že některé děti budou sotva dvouleté, protože byli srovnatelné s mým mladším dítětem. Rozumím bodovému systému, ale bylo mi řečeno, pokud bych ho zapsala loni, že mi ho neumístí, protože je velký nápor starších dětí, které MUSÍ vzít, takže na dítě, kterému nebyly v den zahájení školní docházky ani 3 roky, nebudou mít kapacitu. Tomu rozumím. Neměla jsem problém ho mít doma. Teď mi při zápisu byla položena otázka, zda potřebuji jít do práce, nebo budu ještě doma, protože upřednostní mladší děti, které školku potřebují. Takže jsem z toho asi naštvaná nebo dutá, nebo co to je? Tak loni to nešlo, protože jsem mohla být doma a letos, když už se těší, kamarády potřebuje, prahne po vědomostech, pořád něco vyrábíme, prostě školku potřebuje. Tak je mi záhadou, proč minulý rok malé děti nemohli vzít a teď je upřednostní a na nás zbyde povinný předškolní rok a rok a půl bude znuděný doma. V okolních školkách je kapacita 25 dětí, v naší vesnici 50. Trvalé bydliště máme všichni tady. Kamarádky mi říkají, že by neměly dát přednost tříletému, kterému v den zahájení školní docházky nebudou tři roky, když je před ním starší dítě. Vedle nás je sousedka, která pracuje na homeoffice a té řekly, že jí dítě pravděpodobně vezmou, protože pracuje, ale jejímu synovi budou 3 roky až v březnu příštího roku. Určitě podám odvolání, ale nevím, jestli mi to k něčemu bude. Plnohodnotné výsledky ještě nemáme, ale teď jsem se dozvěděla, že souseda teda zřejmě vezmou a taky nechápu princip, když jeden rok nemám šanci, ale druhý rok z úplně opačného důvodu taky ne? Cokoliv je nesrozumitelné, dovysvětlím, díky

Strana
z3
martinka0209
14. kvě 2024

Jo a jsem na rodičovské,takže s mladší doma a už teď vím,že mi ji vezmou

eviicka
14. kvě 2024

@martinka_33 jenže to je právě to, co se těžko dá posoudit, kdo si co může dovolit. Podle tohoto nastavení má před zakladatelkou přednost i dítě, které se narodilo v srpnu 2022 a tam je teoreticky ještě rok rodičák. Někdo musí makat od pár měsíců dítěte, aby měl co do pusy, někdo jen proto, aby mohl jet v létě k moři, někdo "nemaká", ale pečuje a starou babičku... a zakladatelka by si třeba s jedním dítětem mohla najít přivýdělek, když bude mít doma dvě, z toho jedno na jaře skoro pětileté nenajde si nic.
Je to na houby pro všechny strany.

enoli
14. kvě 2024

@smisca to máš úplně jedno. Prostě dá odvolání a ředitelka je povinna toto odvolací instituci sdělit, tedy KU. Nikdo se po dítěti vozit nebude. My jsme také dávali u nejstarší dcery odvolání a řešili celou věc u starosty. A to už je téměř 10 let zpátky.

mollyweasley
14. kvě 2024

Za zaměstnaného rodiče NESMÍ být body navíc, absolutně ne. I když to mají v kritériích, mají to blbě. Je to na stejné úrovni jako kdyby do kritérií dali, že romské a vietnamské děti mají mínus jeden bod.
Takže jediná a správná kritéria jsou spádovost sestupně podle věku, pak věk bez ohledu na spádovost a až jako poslední mají nárok děti, které mají 3 roky v září a později.
Pokud by dítě nepřijali kvůli chybějícího bodů za zaměstnání, krajský úřad to při odvolání smete hned.
Upozornila bych paní ředitelku, že taková kritéria být nesmí, jsou diskriminační.

autor
14. kvě 2024

@smisca myslím, že nedá, GDPR takže oficiálně to asi zjistit nejde. Všechno jde, ale na to tady nemám dost známých, pouze sousedku a ta trochu víc ví od ostatních, ale jedna paní povídala

autor
14. kvě 2024

@martinka_33 děkuji za přání. Jde mi jen o to, aby byl mezi kamarády, vzdělával se. Je učenlivý, baví ho aktivity a vím, že tam bude chodit rád. Opravdu mi nejde o to, se ho zbavit a mít klid. Je klidné dítě. Pochopila bych rozhodnutí, přijmout jiné dítě, jehož maminka musí vydělávat. Ježiš to vůbec nemám nic proti, ale princip toho, že někdo žije s rodiči, kteří hlídají a ještě pracuje z domova, může si to organizovat a mají to zmáklé. Loni jsem žádost stáhla z důvodu, abych někomu pomohla, tak myslím, že už by ten dobrý skutek mohl být oplacen 🙂

eviicka
15. kvě 2024

@smisca oficiálně ne, ale pokud někdo dává dítě v místě bydliště a není to velká sídlištní školka, tak se většinou ví, které dítě je jak staré. Ale to se většinou ukáže až v září u nástupu.

pribylovapetra
15. kvě 2024

Já si teda taky myslím, že takto nastavená kritéria nejsou v pořádku. U nás je 70 bodů za trvalý pobyt dítěte (pobyt rodiče nehraje roli), pak jsou seřazeni a obodováni dle věku a pak je ještě 10 bodů pro ty, kteří můžou nastoupit hned 1.9. a 5 bodů pro ty, kteří nastoupí do 31.12. Podle mě sourozenec ve školce může být malé bezvýznamné plus a jestli rodiče pracují nebo ne nemůže být kritérium. To bych teda asi řešila se zřizovatelem.

merope
15. kvě 2024

@martinka_33 Ale stejný argument by se dal použít i u dítěte třeba v první třídě - můžeš si dovolit být s ním doma, protože máš doma mimino, tak buď doma a my jako obec tím vyřešíme nedostatek míst ve škole, nebudeme hledat možnosti a stavět větší školu, vzdělávej si dítě doma.

Ne každý má na to vzdělávat čtyřleté dítě doma, hledat mu aktivity - a ne každý má na to studovat, co by takové čtyřleté dítě mělo a mohlo umět, kde je dobré ho rozvíjet - a co třeba je na něj ještě brzo a tak to neumí. Sama jsem pedagog, dělala jsem dokonce i s předškoláky, ale teď na třídních schůzkách ve školce jsem jen koukala, co přesně syna učí, co vše umí. A dost se taky učí nápodobou od kamarádů. Je tam i rozmanitost toho, že každá učitelka je trošku jiná a učí jiné věci a jinak.

Takže jen proto, že obec je neschopná plnit to, co jí udává zákon (nabídnout možnost návštěvy školky všem tříletým), se bude dítě další rok vzdělávat doma s utahanou matkou, která bude mít doma batole, takže se třeba i hřiště a podobně přizpůsobí batoleti a čtyřleťák bude doma tak nějak "vlát". A když nebudou peníze, tak brigáda smůla, protože s batoletem a čtyřleťákem, to už nejde nic.

beninobenino
23. čer 2024

Tyto veci jasne resi skolsky zakon. Deti dosahujici veku 3 let do 31.8. daneho roku maji na predskolni vzdelavani pravni narok a jako takove jsou prijimany prednostne. Dvoulete dite muze byt v prijimacim rizeni prijato az tehdy, pokud jsou prijaty vsechny spadove trilete deti. Nelze to obejit zadnym jinym kriteriem, toto je zakonem dane pravo. Prace matky je dle meho nazoru jako kriterium v rozporu se zakonem a je to diskriminacni vuci diteti. Pravo na predskolni vzdelavani ma totiz dite, nikoli matka. Zakon take nerika, ze dite ma pravo na umisteni v predskolnim zarizeni, ale doslovne na "predskolni vzdelavani", naplneni tohoto prava ma za povinnost umoznit obec zrizenim dostatecnych kapacit v obecnich skolkach ve spolupraci s krajem. Aby obec nemohla rict-tady mate jako nahradu soukromou detskou skupinu za 7-12tos Kc mesicne, na to je v zakone definice "vzdelavaciho zarizeni".A tim je pro predskolni vek pouze obecni materska skola, naopak detska skupina je pouze zarizeni "pecujici". Pokud se rodic neodvola proti neprijeti a nasledne se jini rodice odvolaji,tak v pripade uvolneni mist nejakym jinym prijatym ditetem se musi dat prednost detem s odvolanim, i kdyz jsou v poradi pod carou az za ditetem bez odvolani. To je pravni nazor,i kdyz neukotveny v zakone. A pokud uvolni misto nektere z jiz stabilne chodicich deti, tak dle zakona je uz ciste na reditelce, koho prijme misto neho, protoze toto odchazejici dite uz nebylo soucasti aktualniho prijimaciho rizeni a jim uvolnene misto tudiz obsazuje reditelka dle sveho uvazeni. Stejne jako kdykoliv behem roku muze dat prednost dvouletemu nebo nespadovemu diteti. Mimo prijimaci rizeni si muze prijmout doslova kohokoliv.
Odvolani tudiz smysl ma,a to i v pripade, ze se "pouze nedostava mist pro trilete deti". Krajsky urad by mel spravne dle zakona obci naridit situaci vyresit-navysenim kapacity,dotaci dochazky ditete do detske skupiny po dohode s rodici atd.
Novely zakona uz od roku 2016 davaji obcim za ukol navysit kapacity az o ctyri mista ve tride, od 1.1.2024 plati novela, ktera snizuje hygienicke standardy, aby bylo navyseni kapacit a zrizeni novych skolek jednodussi. Minimalne od roku 2018 maji trilete deti pravni narok na predslolni vzdelavani. Ale obce i kraj jsou take "stat" a jedine, co muze rodic nakonec po ignorovani vseho udelat je soudit se. Se statem.

Strana
z3