Neustálé hraní dítěte na "něco". Je to normální?
Hezký den,
chci se zeptat. Mám 4letou dcerku, aktuálně kvůli přestěhování, nechodí bohužel do školky, v novém bydlišti ji nevzali, to jen pro kontext.. Co mě zajímá - dcerka si neustále, tím myslím od rána do večera hraje "na něco", jednou se vzbudí a je lví král Mufasa, druhý den pterodaktyl, třetí je pejsek. Chápu, že tento typ hry je do jistý míry normální, ale praktiky si nehraje téměř jinak a u tohohle vyžaduje mojí kooperaci. Myslíte si, že je to normální, takto si hrát v této míře? Jako každej rodič mám strach, abych u ní něco nedělala špatně, přijde mi to jako kdyby byl pro ní svět nudnej a tak si ho takhle ozvláštňuje a utíká do imaginárního. Je to fakt celej den, dřív jsme třeba hráli hry, malovali si, vyráběli, teď mi přijde, že ji nezajímá nic jinýho, jež tento typ hry a já jí v tom nejsem schopná moc sekundovat, jen chvíli
@seraphine211 Tohle děti dělají, dceři je 5 let a úplně ze všeho nejraději je venku, ale doma si také tak hraje.
Syn měl mezi 4-5 rokem taky období hrát si na někoho, u nej to bylo o to divnejsi ze si hrál na své kamarády, takže třeba šišlal jako oni a chtěl ať mu říkáme Martínku i když se tak nejmenuje. Naštěstí z toho vyrostl
@seraphine211 by la bych v klidu, už týden k nám chodí osmiletá sousedka dělat mému čtyřletému synovi psa 🤣 místo vodítka švihadlo, už umí i aportovat 😂
Tenhle typ hry děti hrají, aby se vyrovnaly s nějakými situacemi, informacemi, které je aktuálně zajímají. Příklad - dítě má kamaráda, který si s ním přestal hrát a dává přednost někomu jinému. Takové dítě pak rozehrává hry a příběhy s kamarádstvím, reaguje v nich, zkouší si různé situace. Je to naprosto normální, zdravé a z mého pohledu velice důležité.
Nevim, jak moc je to normalni, ale dcera si hraje na to, ze je ztracena kocicka (nebo vseobecne je kocicka), syn je vecne pejsek, zralok nebo T-Rex. Pokud si hrajou spolu, byva syn stenatko a dcera kocka nebo panicek. Pripadne si hrajou na skolku, ona je ucitelka, on nove detatko a ja jsem pani kucharka. 😃🤦♀️
Jo, je to uplne normalni a zdrave, v tomhle veku deti timhle zpusobem zpracovavaji ruzne situace. Taky tento typ hry moc nemusim 😅 nastesti moje ctyrleta se realizuje i ve skolce, tak to nemam tak koncentrovane. Jeji oblibena je vymena roli: “ty budes jako ja a ja budu maminka” 😅 nekdy mi z toho taky uz hrabe 😅
Syn je schopný jen během rána vystřídat několik rolí, teď aktuálně je nejčastěji Rider z tlapkové patroly (já jsem buď Sky nebo Robopes - podle toho, jestli jsme zrovna v autě), miminko (tam hodně vnímám, že potřebuje domazlit a opečovávat), pán, který nám dělal terénní úpravy, kočička, atd. Občas ostatní maminky ve školce divně hledí 🤷♀️ Ale mě to přijde normální, prostě se tím učí sociálním dovednostem, něco si kompenzuje, hraje si... 😊
Vydrz, jento normální. Je to důležité obdobi ve vývoji, nejde přeskočit... ale jako všechno s dětmi... Je to období, které přejde.
Podle mě záleží i na intenzitě těchto her. Jasně, je to normální hra, ale pokud je to v podstatě celý den, kdy je dítě vzhůru, tak pro je fajn trochu to korigovat i pro zachování duševního zdraví rodičů 😁 Můj syn si takhle taky nějakou dobu hrál na Spidermana, Tlapkovou patrolu, na svoje kamarády atd. mě do toho zapojoval, měla jsem taky svoji roli, bylo to úplně v pohodě a na základě toho bych řekla, že je to úplně normální 😉 Ovšem mám aktuálně 4 letou neteř a ta v těchto hrách jede opravdu celý den, velmi direktivně dává role i své mámě a prostě to není máma a nesmí se tak podle malé chovat (třeba chystat svačinu, řešit s malou odpolední program atd.) protože musí být zrovna farmářka, gorilí máma, veterinářka, rytíř a podobně. A upřímně, to je prostě fakt šíleně náročné z pozice mámy, být celý den jen někdo jiný a podřizovat se tomu. Takže jasně, každý den s ní takové hry hraje, ale také jí v některých částech dne vysvětluje, že teď je prostě máma a můžou spolu třeba malovat a nebude teď veterinářka 😉
Úplně normalní

Myslím, že je to normální u nás se taky neustále střídají role vždy je rozdá celé rodině a musíme spolupracovat😄😄 dcera je celkově dramatický typ moc ráda chodí na divadelní představení🙂 vždy když jdeme z divadla už vyzvídá a prosí abychom šli brzy znovu🙂🙂🙂 a je jí 3,5 roku