icon

Pleny v 6 letech. Nějaká zázračná rada, která by pomohla?

11. čer 2021

Dámy už jsou úplně zoufalá. Mladší dceři bylo v dubnu 6 let. Odplenkovaná na den je už asi od dvou let, ale v noci se stále počůrává. Ne někdy, ale pravidelně, každou noc. Jednou za čas jsme vždy zkusili pleny vzít a vydržet, ale je to šílené, protože dcera se sama nevzbudí, až když už je počůraná. A nejhorší je, že nemáme ani vypozorovanou nějakou hodinu, kdy by se to stávalo. Probudíme jí o půlnoci, ona se nevyčůrá a za hodinu se probudí počůraná. Někdy jde spát ve 21 a ve 23 je mokrá. Přitom nepije hodně, spíš naopak, před spaním se vyčůrá, přes den nijak často na záchod nechodí. Bylo období kdy jsme jí budili i třikrát za noc a to bylo strašné, pro všechny. Doktorka to s námi odmítla řešit, že dnes se to začíná řešit až od 7 let, pak že jede kolečko vyšetření. A je fakt, že já jsem na to taky úplně nechvátala a nechtěla to řešit medikací. Jenže když pominu ten fakt, že jde v září do školy a má pleny, což zní hrozně, tak v půlce prázdnin jede se ségrou na tábor. Když jsem je v lednu přihlašovala, tak jsem věřila, že to do léta už musí být dobré. Jenže není, takže jsem tak měsíc zpátky vzala definitivně pleny, přestehovala se k ní do pokoje a že jí budu budit jakmile se pohne. Tak týden dva to docela fungovalo, dokonce se několikrát vzbudila i sama že chce na záchod a já myslela, že už máme vyhráno, ale už je to zase tam, kde bylo. Buď jí vzbudím moc brzy, nebo moc pozdě a každou noc mokrá postel. Obrátila jsem se tedy na jinou doktorku, téměř rodinnou známou a ta mi ale řekla totéž, že to prostě v tomhle věku se neřeší, že před nějakou medikací je třeba dodržovat režim..... Když mi ten režim popsala, málem jsem spadla ze židle. Poslední pití v 16h, striktně..... To bych možná pochopila u tříletého batolele, které chodí spát v 18h. Ale moje šestiletá dcera chodí v 16h ze školky a teprve nám začíná den, hřiště, kroužky atd.... Takže já teď vůbec nevím co dělat. Z tábora se mi jí odhlašovat nechce, jednak kvůli penězům, naplanované dovolené v práci a hlavně kvůli ní samotné. Nechci si představit co by udělalo s jejím sebevědomím, kdyby nemohla jet, protože se počůrává. Už takhle se za to stydí. Ale přece jí nemůžu poslat na tábor s plenama...... Obcházet pediatra a vyběhat si vyšetření jinde se mi moc nechce a hlavně to asi by stejně nevyřešilo aktuální situaci s táborem. Protože termíny na jakéhokoli doktorka jsou teď šílené. Nemáte pro mě nějakou zázračnou radu, která mě nenapadla a mohla by pomoct?

Strana
z2
zelenaesmolda
12. čer 2021

@merope nema se to delat,zkus si o tom neco precist 🙂

gryfis
12. čer 2021

Máme stejný problém, v zari bude synovi sedm.. a uz jsem taky vyzkousela snadvsechno.. rezim, buzeni, leky, nahrivani ledvin, homeopatika...nic nezabralo.. takze uz to odmitam resit.. proste ma na noc plinku a cekam,kdy se to v hlave sepne..protoze malymu je to, aspon mi to tak prijde, uplne sumak. Sice ho na jednu stranu mrzi a vi, ze by se nemel pocurat.. ale v hlave to proste nema propojene, asi spi moc tvrde, nebo nevim..

zzuzinda
12. čer 2021

Určitě bych zašla na vyšetření. Já měla stejný problém a měla jsem vadu močového měchýře. Po operaci se to srovnalo. Jinak jezdím na tábor jako vedoucí. Máme tam pár dětí, u kterých je problém. Jeden malý měl i pleny na noc. teď už je nemá. Jeden starší měl léky. Jinak prostě s vedoucím toho určitého oddílu kolem půlnoci jdeme a dáme dítka vyčůrat a hotovo. A když je nehoda, dítě přijde většinou za mnou (nebo za mými dětmi, které na tábor taky jezdí) a s vedoucím to vyřešíme. Máme náhradní spacáky i matrace a žádný problém v tom není. Nikdo se nikomu nesměje, nikdo z toho nedělá vědu. Je důležité, aby dítě vědělo, za kým jít a bylo v klidu. Navíc na táboře se připočůrá kde kdo, protože jsou děti unavené a večer padnou a spí jako dřeva 🙂

aselluska
13. čer 2021

@kocvarovas sundat, vyhodit. Kamarádka to řešila s vedoucím a zdravotníkem. Všechno v pohodě. Ostatním dětem se řeklo, že si bere léky. Pro všechny, kteří braly léky se chodilo. Sešly se u stanu zdravotníka a jednotlivě chodili dovnitř. Ona si nasadila výbavu na noc a ráno to samé. Paní zdravotnice se jí ptala, jestli chce pomoct a použitou pak vyhodila u ní. Dítě stres nemělo.

kukysenemyl
13. čer 2021

Když pominu to učení, kde určitě poradí někdo, kdo má zkušenost, na tábor bych ji dala ty natahovací plenkové kalhotky a poučila ji, ať si je natáhne v soukromí na spaní pod pyžamo a ráno vymění za normální prádlo, aby byla v klidu a nebyl to pro ni stres.

kocvarovas
13. čer 2021

@aselluska Však tak jsem to brala. Řešit se zdravotnikem.. Co s použitou jsem brala, kdyby je měla na tajnačku.. To by je pak schovávala ve stanu nebo házela kam?...

aselluska
14. čer 2021

@kocvarovas do koše na WC. Na tábory jezdí i holky co už potřebují hygienické potřeby. Co s nimi asi dělají ony.

matusoni
27. čer 2021

A co třeba motivace, že za každou suchou noc něco dostane? Nějakou maličkost. To buzení musí být velký stres. Nechala bych to na ní.

merope
27. čer 2021

@matusoni To je jenom stres - ono to fakt moc nejde ovlivnit. To je jak ve škole říct pětkaři, že za každý den, kdy nedostane pětku, dostane čokoládu - a bude to záležet jen na tom, jestli se bude nebo nebude psát písemka. To dítě se nechce počůrat samo od sebe - ale ne vždy se zadaří. Odměny s tím nic neudělají.

westie
28. čer 2021

Zacala bych resit na urologii - mam za sebou operaci “rozsireni mocove trubice” jeste v dobe skolky, coz problem vyresilo - nevim, jak se resi dnes a jestli toto uz neni davno prezita metoda - byl to tenkrat dost neprijemny proces.
Bracha mel stejny problem, ale u neho to bylo zpusobene psychikou - i nad tim bych se zamyslela. U nas to udelala zoufala rodinna situace. A urcite absolvoval vysetreni uz driv nez v sedmi letech.

lucifux
15. srp 2021

Zdravíme švagrová řeší to samé zase se synem. Co vím, tak má nějaký problém se slezinou a čekají na operaci. To ale neznamená, že u Vaší malé musí být automaticky taky nějaký zdravotní problém.

crejzy
21. bře 2024

Můžu se zeptat jak jste dopadli vy všichni co s tím mate zkušenost ? Syn 6,5r stále na plenách na noc. Už jsme byli u 2 urologů vyzkoušeli 2 druhy léků. Samozřejmě režim, budit, sebrat pleny atd. Nic nefunguje. Je to jakoby celý den ledviny čekali až usne protože vyprodukuje tolik moči že nevíme kde se to bere…

gryfis
22. bře 2024

@crejzy zabral alarm proti pomočování

junomcgaff
22. bře 2024

Četla jsem knihu od jedné dětské psycholožky a ta tohle řešila regresí - dítěti se vrátily pleny, úplně se to přestalo řešit a srovnalo se to samo. Ale zkušenosti nemám.

tipata
22. bře 2024

Holky určitě psaly, nemám kapacitu číst. Mám dvě děti, špatná genetika, my oba rodiče nehody i po 5roce v noci. V 5letech by mělo být sono vyšetření na nefrologii, jestli je vše organicky v pořádku. Pokud ano, je to jen syndrom tvrdého spánku. Dcera se zbavila po 7 narozeninách, syn v 10ti. Prostě musela dozrát nervová soustava. Plínky měl syn na ŠvP i tábor vždy ty slipove z dm, kdy to v koupelně natáhl a ráno sundal a vyhodil. Paní učitelka věděla a připomněla. Není to dramo, prostě je to holý fakt. Ta stránka noc v suchu hw dobrá. Hormony a léky vůbec nechtějte, hrozí tam otok mozku po jednom hltu pomalu. Prostě si počkejte, to přijde.

crejzy
24. bře 2024

@tipata já takový problém neměla ale vím že bratr i můj otec měli problémy ještě okolo 5roku. Ale v dobe nástupu do školy už ne. Otec mi tvrdí ze ho potřeba budila ale bal se jít sám v noci na zachod a ze ať synovi dam nočník k posteli. Jenže v tom to není. Syn spí tvrdě, močení ho nebudí. Hormony bral ale velká změna se nekonala. Sono měl u urologa v pořádku. a u vás v 10letech najednou suché noci? Z ničeho nic ?

20190418
24. bře 2024

@crejzy synovi to samo od sebe docvaklo nějak před 7. narozeninami. Žádná magie, prostě musel dozrát...taková předehra trvala asi měsíc, kdy se začal v noci budit s brekem a zmatený a pak se počůral. Takže jsme ho vzdycky v te znatenosti brali na wc. A pak se jednu noc prostě vzbudil a že jde čůrat. Už ten mozek prostě nejenom, že zaznamenal signal z močáku, ale už i věděl, jak s jím naložit.

tipata
24. bře 2024

@crejzy každé léto jsem zkoušela vzít pleny a nic. Od 9 let byl na nefrologii, to léto jsem už neměla kapacitu zase denně prát a on se před doktorkou nefro v září prořekl, že se vzbudí, ale proč by někam chodil, když má plinu. Sebrala jsem mu je a sucho. Občas nehoda, když se napil moc večer. Teď už je úplně bez nehod, chodí si v noci sám, bez problémů. Tak čekáme na vyřazení z nefro. To musí být půl roku bez jediné nehody. Syn má teď 11,5.

crejzy
25. bře 2024

@tipata My na urologii dostali žádanku na nefro, ale nechceme tam zatím jít. Pořad doufám že to dozraje. Možná bychom zkusili ten pomočovací alarm než tam půjdeme.
Celé je to pro mě citlivé. První urolog mi rekl ( a to synovi nebylo ani 6let),že to je moje chyba, protože používáme stále pleny. Já mu vysvětlovala jak náročné je překvlékat v noci a prát opakovaně celou postel a ze na to nemám dlouhodobě kapacitu a ze to samozřejmě zkoušíme, ale když vidíme ze to nikam nevede tak se k pleně vracíme... Reakce urologa, cituji: “ tak si s tím nedělejte starosti, ona ho toho zbaví jednou jiná ženská až bude velkej.” …Druhý urolog byl mnohem chápavejší a neobviňoval mě.

tipata
25. bře 2024

@crejzy tak chlap obvykle neskace v noci kolem děcka, klasika. Noční alarm jde právě půjčit na nefru. Nebraňte se tomu, je tam rozbor moči, vždy sono ledvin, mikční karta (kolik vypije a vycura se sleduje 2 dny po sobě). Hlavně to vyloučí nebo zachytí nějaké onemocnění nebo jen neurologii. Na nefrologii běžte, netřeba něco zanedbat. Dají i tipy co zkusit jinak.

Strana
z2