Povinná školka - dítě bude doma. Máte zkušenost?

paturik
5. zář 2019

Ahoj maminky mám takový dotaz... Byl tu někdo minulý rok které dítě mělo povinnou školku a dítě nechodilo do školky ať už z jakéhokoliv důvodu? Byl nějaký problém děkuji

lv
5. zář 2019

Koukni se k příspěvku @danunkam zrovna včera se to řešilo. Předškolní rok je povinný, jedině chodit na "zkoušku" do spádové školky, to by šlo zařídit.

konidana
5. zář 2019

@paturik v ramci domácího vzdělávání. Stejne musi byt ve skolce zapsané a 2x za rok na "prezkouseni"

kajalka
5. zář 2019

Musí se žádat o individuální vzdělávání, ředitel to musí schválit, ale je to formalita. 2x ročně přezkoušení. Taky formalita.

zelenaesmolda
5. zář 2019

@paturik
Proc nechces dat dite ten posledni rok do skolky?

mimi1004
5. zář 2019

Samozřejmě že bude problém. Poslední rok před zahájením školní docházky je povinný. Je to to samé, jako kdybys dítě jen tak bezdůvodně neposílala do školy. Budou naskakovat neomluvené hodiny a ve finále tě můžou i zavřít.

zmrz_lina
5. zář 2019

Ježíš tady jsou zas některý chytrý jak rádio. Poslední rok školky je sice povinný, ale stačí si zařídit domácí vzdělávání a dítě do školky chodit nemusí, pouze přijdete 2* na přezkoušení (formalita).

zmrz_lina
5. zář 2019

@mimi1004 prosimtě, když o tématu nic nevíš, tak nesir bludy a svoje domněnky 🤦

mimi1004
5. zář 2019

@zmrz_lina Jaké domněnky? Dotaz zní tak, že dítě bude prostě doma, ani slovo o tom, že to tazatelka bude nějak řešit, tak se hoď do klidu.

kometkak
5. zář 2019

Myslím že povinná docházka poslední rok je roznumná. V 5letech by dítě mělo být schopné odloučit se od rodičů. Jedná se pouze o dobu od 8-12h. Není to žádná tragedie. Nehledě na to, že je možné dítě občasně odlásit.. nemocné, jedete k babičce, na výlet atd. Určitě jde se u učitelkami domluvit, že bude třeba týden chodit 2h denně atd.. Lepší si postupně nenásilně zvyknout na povinnosti a režim, než slzy řešit při nástupu do školy.
Hodně dětí je v tomto věku středobodem vesmíru doma a vůbec jim neuškodí na chvíli z této bubliny rodiny vypadnout do reálného světa. Taky v tomto věku potřebují kamarády. A ve školce, kde jsou sami za sebe dělají velké pokroky (nové prostředí a nové podněty). V dnešní době je školka myslím hodně přiznivá v přístupu k dětem, oproti minulému režimu a skoro vše jde s učitelkami individuálně domluvit.

JInak jde vyřídit individuální vzdělávání na základě žádosti, pokud to schválí ředitel školky, ale můsí k tomu být uvedeny důvody. Dále pak osoba vzdělávající musí mít adekvátní vzdělání. Pro 1.stupeň alespoň maturitu a pro 2.stupěň VŠ.

makronka222
5. zář 2019

A ve skole se to dite pak zkamaradi jak? To se teprve v 1. tride bude ucit ruzny pravidla a socializovat? Ublizujes jen tomu diteti, pokud ho nechces dat do skolky. Nemluve o tom, ze vsechny si tvori imunitu ve skolce. Pak v 1. tride bude doma a zase prijde o kamarady, o vylety a nejaky zapojeni celkove v ty tride. Pak probuli prvni pul rok, protoze nebude zvyklej byt bez vas. Prijde mi ujety aby byl doma v tomhle veku.

kajalka
5. zář 2019

🙄 panebože za co... nikdy jsem do školky nechodila a nestal se ze mě vyklepanej sociopat.

zmrz_lina
5. zář 2019

@makronka222 protože děti, co nechodí do školky, asi žijou v jeskyni a nejsou socializované jinde že (lesní kluby, krouzky,...).
Co třeba děti, které chodí např. do lesního klubiku, který ale není registrován jako školka, tj. si tam nemůže plnit ten povinný rok.
@kajalka no je to vidět, úplná tragédie 😂

urtica
5. zář 2019

@kometkak
@makronka222 Socializovat se lze i jinde než ve státní MŠ. Kromě toho vůbec neznáte okolnosti, nevíte, proč se tazatelka ptá...mohou za tím být i zdrav. důvody apod., takže bych to vůbec nehodnotila..

konidana
5. zář 2019

@mimi1004 myslím že přeháníš, ale sociálka a ospod to během podzima pravděpodobně řešit budou.

tulikiss
5. zář 2019

@zmrz_lina a to ze prezkouseni je formalita ti rekl kdo? to neni zadna formalita, v pripade ze se prijde na to, ze dite neni dostatecne"vzdelavano" a neni tedy radne pripravovano na vstup do skoly, tak je zruseno vzdelavani doma a dite musi nastoupit do skolky. loni v nasi skolce takto 2 deti musely nastoupit.

zmrz_lina
5. zář 2019

@tulikiss formalita pro většinu děti, kterým se rodiče normálně věnují. To přezkoušení by dal můj dnes čtyřletý syn už vloni, letos s prstem v nose.

drakenn
5. zář 2019

Spousta našich dětí jistě menšiny na povinný rok nechodí a nikdo se nezavírá do kriminálu, ani děti nejsou hromadně rodičům odebírány. Tam stačí kouzelná formulka "ale já jsem to nevěděla, ze musí, mi to nikdo neřekl"
Jak bylo psáno výše, postačí domácí příprava a 2x přezkoušení.

kolibricek36
5. zář 2019

@mimi1004 doma - proc existuji skolky j pro deti s postizenim - Aha?!
Tedy pokud nema rakovinu a neni po ozarovani.- to bych pochopila.

pink_unicorn
5. zář 2019

Tohle nikdy nepochopím. Moje dcery zažily ve školce úžasné roky, našly si kamarády, já nové kamarádky, měly tam spoustu kroužků, akcí, výletů, naučily se plavat, lyžovat..... Samozřejmě tohle všechno můžou dělat i s rodiči, ale s partou kamarádů je to prostě něco úplně jiného. Například zážitky ze ŠVP, nebo z přespávání ve školce, skákaly do stropu, když mi o tom vyprávěly. Neumím si představit, že bych jim tohle všechno mohla já doma dát.....

kajalka
5. zář 2019

@pink_unicorn No, to je fakt. Doma jim to fakt nedáš...

urtica
5. zář 2019

@pink_unicorn Každé dítě je jiné...

kafemaniak
14. zář 2019

@pink_unicorn No, v tom to prave je. Jsou rodice, co proste chteji byt s detma, poridili si je, aby byli spolu a aby je tohle vsechno naucili sami. Schazeji se s podobne smyslejicimi rodici, tak o partu deti ochuzeny nejsou....Jsou proste rodice, kteri si mysli, ze to nejlepsi pro deti do sesti let je byt pospolu a ne umele krouzky, vylety a divadelka, kavarnicky...Vsak se na tom shoduji i psychologove, ze deti do sesti let tyhle kraviny nepotrebuji, potrebuji rodinu. Ja az budu stara, tak by mi bylo urcite lito, ze sem si deti neuzila a odlozila j...a pro takove rodice je skvele, ze davat deti do skolky nemusi.

mollyweasley
14. zář 2019

@kafemaniak Tak na tomhle se opravdu neshodují.

20190418
14. zář 2019

Mám kamarády, kteří s předškolákem a miminkem odjeli s dodávkou na 3/4 roku do světa. Potkali plno lidí, dítě se socializovalo i s dětmi, které nemluví stejným jazykem, skvělé pro imunitu, otuzovani, získání plno nových dovednosti, zaziti i částečného diskonfortu, uvědomění si, že se vše netočí jen kolem něho atd atd atd. Chápu, že dítě by při nástupu do školy mělo mít určitě znalosti a schopnosti, ale proč si někdo myslí, že jich může dosáhnout pouze ve školce? A socializace? Tvl, myslím že děti z problémových rodin, které vzdělání moc neřeší (a kvůli kterým byl ten povinný předškolní rok uzakonen), jsou ve finále ty úplně nejlépe socializovane - zvyklé žít v komunitě bez mamky za zadkem, bez ostychu si o cokoliv říct. Za mě povinná předškolní docházka jen další buzerace, která nemá s koncepčním přístupem ke vzdělání nebo s prací s problémový i rodinami nic společného....btw můj syn do školky chodí, obecně si myslím, že je pro něj prospěšná. Nicméně mohou nastat situace, kdy mi jeho přítomnost ve školce nebude připadat důležitá a pak nechápu, proč ten direktivni přístup statu.

kafemaniak
14. zář 2019

@mollyweasley Prosim, dle ktereho psychologa je pro dite do sesti let dulezitejsi predskolni vzdelavani pred tim byt s rodinou a kamarady?

kolibricek36
14. zář 2019

@20190418 no, kdyz na to maji tak at sedi s ditetem doma. A pokud vim tak kdo skutecne od tech deti z problemovych rodin chodi do prace asi nejake to male procento...... Pobiraji jen davky od statu a nemale.. Kdyz jim nahodou neco nepriznaji tak uz maji plnou pusu diskriminace.a davaji na vas zalobu.....
A stat uz pak nema finance na to aby zaplatil postizenym pomucky ci leky s lecbou.... No kde to jako jsme. Jedni dostanou skoro vse i kdyz by se o sebe postarat dovedli a druzi se museji domahat neceho co nutne potrebuji k zivotu - charitarivni akci.

lucie_1986
14. zář 2019

Tady se zas sesla skupinka chytraku 😀 😀

mollyweasley
14. zář 2019

@kafemaniak Tak já jsem osobně hovořila třeba se Svobodou.
Přínos rodiny pro dítě do 3 let, zhruba, je jasný a pro mě opravdu podstatný. Pak už se dítě samo snaží osamostatnit se a ta školka mu v tom hodně pomůže. Existuje spousta rodin a spousta druhů výchovy, někdy opravdu ano, pokud je dítě s rodinou a svými vrstevníky, pak školku nepotřebuje. Ale pro to mrně je důležité, aby se naučilo sociálnímu chování mezi dětmi stejně starými. S rodiči nebude pořád a maminka, při sebevětší snaze ho nenaučí, že když se popere a pohádá, musí spoléhat na sebe a vyříkat si to samo. Málokdo má kolem sebe bez školky možnosti vrstevníků. Pokud ano, paráda. Ale většinou se stává, že dítěti, co je doma, utecou všichni do školky, přes sychravé počasí nevyjdou odpoledne ven a už roli vrstevníků zaujímá rodič. Rodina je neskutečně důležitá, musí být kvalitní a být dítěti oporou. Ale skutečný život začíná tím, že se dítě odpoutá a odpoutat umí. Že získá nové náhledy a názory.

aklin
14. zář 2019

Jak to tak ctu vetsina by byla stastna, kdyby se zrusily skolky a skoly. Bude to jako kdysi nez se zavedla povinna skolni dochazka. Vetsina rodicu vydelava miliony, aby mohly sedet doma na riti a "pripravovat" sve potomky do zivota. A ti co chodili do skoly utrpeli ujmu na zdravi, protoze skolska zarizeni je pozastavila ve vyvoji. Zenske vzpamatujte se, ridte se selskym rozumem a ne nejakymi diskuzemi. Jde vam o dite nebo o vlastni blaho?

fiiif
14. zář 2019

@paturik me by spis zajimalo PROC proc nechce dite nebo vy do skolky, proc by melo byt doma.. Proste proč