V jakém věku vaše dětičky začaly chodit do školky?

mysicka_lb
15. únor 2017

Milé maminky, zajímalo by mě, v jakém věku vaše dětičky začaly chodit do školky a jak to zvládaly. Zda bylo vše ok, nebo byly s něčím problémy. A pokud byly problémy, zda se časem vyřešily. Zkrátka vše, co Vás k tématu napadá (bez urážek a rýpání, samozřejmě).

ilona87
15. únor 2017

Syn začal chodit v září 2016 (2 měsíce před svými 3narozeninami). Začátky byli pro nás šílené. Dávala jsem ho tam postupně na delší dobu, aby to pro něj bylo co nejméně stresující. Plakal v šatně, že tam nechce, nechtěl se mě pustit. Ve školce se nezapojoval, jen koukal, do ničeho ho nenutili. Plakal i třeba během dne. Já byla na nervy, plakala jsem za dveřmi, připadala jsem si hrozně ☹
Postupem času se mu tam začalo líbit. Myslím, že tam chodí rád. Má tam spoustu kamarádů, poznává a učí se nové věci. Jsem ráda, že už je to v pohodě.
Zlomilo se to myslím tak po vánocích.
Takže teď už je školka paráda.

ucminka
15. únor 2017

Ahoj, Kubíčkovi byly 3 roky v srpnu a hned od září nastoupil do školky. Od malinka je takový, že mámu vůbec nepotřebuje. Takže po té stýskací stránce jsem na tom byla hůř já. Horší je, že je to ještě takový nemotora co se sám pořádně neoblékne, pořádně se nedomluví a když si postaví hlavu, tak s ním nehne ani pár volů. Učitelky mi 5 měsíců říkaly, jak je vůbec nevnímá a že mám jít na vyšetření sluchu a že by potřeboval asistenta. Na základě připomínek jsem vyhledala pedagogicko psycholog. poradnu, kde mi zjistili, že syn je v naprostém pořádku a že by mu vyhovoval menší kolektiv a užší vazba s učitely.
Zvolila jsem tedy soukromou školku a vše je v pořádku. On je mezi dětmi velmi šťastný.
Každé dítě je jiné a pokud to jen trochu jde, tak je dobré se mu v začátcích přizpůsobit. Kubino chodil prvních 14 dnů jen na 2 hodiny denně, pak jsem ho nechávala do oběda a v nové školce zkusí i spinkat. Pokud nebude chtít, tak si ho budu brát po obědě domů. Jsem doma s 3měsícní holčičkou, takže tu možnost naštěstí mám.

mysicka_lb
autor
15. únor 2017

@ilona87 Díky za odpověď a obdivuju Tě, že jste to zvládli. U nás je syn v pohodě, ten slabší článek jsem já🙂.

bureska
15. únor 2017

Můj malej začal chodit v den svých třetích narozenin. Asi týden předtím byl na "zvykačce". Dvakrát na hodinu - to to zvládl v pohodě, protože věděl, že za chvíli přijdu a dvakrát do oběda a to už byly slzičky. Od toho co ale chodil na celý den, tak zhruba za týden se adaptoval, našel si kamarády a zamiloval paní učitelku.
Dnes už je to mazák, do školky doslova sprintuje a mezi dveřma mi řekne "Jdi už"

lv
15. únor 2017

U A. (šla v 3r9m) to bylo krušné, plakala v šatně, několikrát ji musely učitelky ode mne vzít :-\. Uvnitř se však zapojovala, hrála si, jedla, neplakala, jen to loučení ráno bylo zlé. Horšilo se to po nemoci, prázdninách, postupně časem méně intenzivně, třeba jen fňukala, říkala, že nechce (ne doma, jen ten moment loučení). Vydrželo to však dlouho, v malé intenzitě rok a půl.
U E. jsem měla velký strach, ve 3r2m, ubrečený mamánek, rána v pořádku, nebrečela, těšila se, o víkendu ji mrzelo, že nejde, dle učitelky však 3týdny špatně jedla, stresem chodila často kakat, ale potom zapojená, šťastná, baví ji to, hodně ji to i posunulo vývojově kupředu.

lennus
15. únor 2017

@mysicka_lb Náš malý začal chodit 2 měsíce před 3. rokem, nejprve na 2 dopoledne, postupně na 2-3 dny. První 2-3 týdny měl problém při loučení, poustupně to bylo lepší a lepší, je společenský a věděla jsem, že problém je jen to loučení, pak už byl v pohodě. Od ledna chodí už na celý týden 8-16:30, někdy ani nechce domů, je tam moc spokojený a ta plná docházka mu ještě pomohla, že si lépe zvykl. Jsem ráda, že měl možnost si postupně zvykat, já se vracela do práce od nového roku trochu nepánovaně totiž. Měla jsem být původně na druhé mateřské a on ve školce na max 3 dny a zbytek s námi. A chodí taky do soukromé školky, kde je menší kolektiv, více se jim věnují, mají výborný jídelníček, učitelé vždy informují rodiče o programu a každém dítěti.
Ono to bylo náročné víc pro mě, hlavně ten první týden, vše si zorganizovat plus psychicky, protože jsem s ním najednou byla tak málo a bylo mi to moc líto, ale po měsíci si to hezky sedlo a vše je fajn.

blahova_andrea
15. únor 2017

syn začal chodit až téměř ve čtyřech letech. je prosincový. těšil se dlouho, takže s nástupem žádné problémy nebyly. dcerka má v létě tři, počítám, že by mohla nastoupit hned v září, uvidíme jaké to bude. je jiná a bude mladší

freddyq
15. únor 2017
Uživatel freddyq je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od freddyq.

Ve 4. Je narození v prosinci a totéž její sestra o 2 roky starší. Problém byl, že jsem je několikrát nedokázala dostat do autobusu. Protože do školky prostě nechtěly. Tak křičely na celé kolo, že jse ms nimi musela zůstat doma. Strašné. časem se to vyřešilo samo ale netušila jsem tehdy, co dělat. Stalo se vám něco podobného?

patrusa
15. únor 2017

Syna jsem dala do materskeho centra na dopp tydne od 2,5 let. Prvni mesic narocne. Rano me drzel a nechtel pustit, ale kdyz jsem pro nej sla byl spokojeny a usmevavy. Po oul roce sek na 2 dopo tydne. Do statni skolky sel ve 3 a 3/4 a vse v pohode. Do skolky je nateseny. Dcera zacala do soukrome skolky chodi v 16 ti mesich na jedno dopo tydne, od zacatku bez place, mela to na haku, po 3 mesicuch sla ba 2 dny a od 2 let je tam cely den ( jiz pracuji). Vse bez place bez protestu. Skolku a deti milije, rano se ani nerozlouci. Zalezi na povaze ditete, ale myslim, ze lepsi zacit driv.

trulen
15. únor 2017

Dcera zacala chodit v zari, kdyz ji bylo 3 a 1/4, byla nadsena, nikdy neplakala, pokazde se tesila. Cca po tydnu mi pani ucitelka rekla ze vubec nemluvi, jen pozoruje (kdyz prisla domu byla jak kulomet a brebentila v jednom kuse). Dala jsem ji cas, protoze byla opravdu ze skolky nadsena. Po mesici sem se kazde odpoledne bala co vsechno jim pres den navykladala 😀 Skolka ji hodne pomohla se "otrkat" driv byla hodne bojacna a ted uz je na spoustu veci odvazna a dost spolecenska.

anatanka
24. únor 2017

@mysicka_lb Miri zacala az ve ctyrech a bylo to s placem cely prvni rok a to chodila po obede domu. Byla proste moc precitlivela a zavislacek.
Driv to neslo vubec, jen rvala a pak z toho dostala i tiky ve tvari.

Ve tride se pry moc nezapojovala, byla vetsinou u ucitelky, na zahrade nic, sedela celou dobu s ucitelkou na lavicce. Az ten druhy rok si zacala hrat s detma.

Potrebovala svuj cas, protoze ted ve skole je jak utrzena ze retezu, porad obklopena holkama a jeste nosi jednu poznamku za druhou...

radka8888
24. únor 2017

Dcera chodila od 18 měsíců do soukromé školky. Zvládla to dobre. Asi měsíc si zvykala, ráno se loučila s pláčem, ale než jsem zašla za roh byla spokojená.

elizabeth_lap
24. únor 2017

Můj malej chodí do školky u nás na vesnici od svých 2 let. 29. srpna mu byly 2 roky a od září byl ve školce. Zvládal to naprosto parádně, to já spíš měla větší depky. Jen párkrát se stalo, že brečel, ale to bylo den před tím než byl nemocnej. Tak to přisuzuji spíše tomu. Ale je to společenský tvor, tak se rád zapojil 🙂 jsem na něj hrdá. dnes již ve školce hajá a já už chodím do práce na celý den. 🙂

berynka
24. únor 2017

Starší dcera začala chodit do klasické školky ve 3,5 letech. Třídy byly homogenní, takže ten měsíc si tam poplakaly všechny děti. Ale měly fajn učitelky, tak adaptace proběhla dobře. A můžu říct, že dcera prošla školkou ani nevím jak.
Mladší dceru jsem začala dávat do soukromé školičky od 2 let, protože jsem se vracela do práce. Byla fakt dost malá, takže ranní loučení probíhalo hodně opatrně. Ale našla si tam kamarády a přilnula k jedné paní učitelce.
Teď od září chodí do normální školky, zvykla si skoro hned. Ujaly se jí starší holčičky. A teď je to teda drak. Aby se prosadila, tak vymýšlí různé zlobení, ale asi jsou všichni spokojení... učitelky nic neříkají a děti jí vždycky ráno vítají 🙂.

pomykalovak
24. únor 2017

Syn začal chodit do miniškoličky od 18m, od začátků bez problémů - nikdy neděl scény při odchodu ani příchodu, nemá problém s jídlem ani spaním, rychle se odplenkoval a hodně se tam naučil. Nebyl na mě nikdy fixovaný, pracovala jsem od jeho 9 měsíců, kdy hlídal tatínek, kamarádky nebo babičky, takže jsem věděla, že to bude v pohodě. 😉 Chodí tam dosud už skoro rok a zvažuju, že jej teď nebudu ani hlásit do státní školky, protože je tam zvyklý, má tam kamarády, chodí tam rád a je tam hlavně kolektiv jen 12 dětí na 2 vychovatelky. Vaří tam jen pro ně, takže je dražší strava, ale zase neplatím školkovné - je to dotované z EU pro podporu zaměstnanosti maminek na RD. Chodí tam od začátku 3x týdně - 1x 8-12hod, 2x 8-16hod - takto chodí už od začátku a možná brzy začne chodit denně, pokud mi vyjde lepší práce. Nelituju toho, že tam začal chodit takto brzy, protože nijak nestrádá a vždy se tam těší - doma se se mnou "nudí", já aspoň můžu přivydělat penízky a jsem mezi lidmi a těším se na chvíle s ním.

andelka
24. únor 2017

První syn ve 3 a čtvrt,druhý ve 3 a půl. Přišlo mi to akorát,dřív si to neumím moc představit. Problémy nebyly žádné. Trošku byli nesví a plakali první den dva,chvilku při loučení nebo vyzvedávání, potom vůbec. Mladší chtěl od třetího dne i spát.

evcounek
24. únor 2017

Syn začal chodit do školky v 3 roky a 4měsíce, Ráno asi týden děs brečel a já pak venku. Chodil domu po O (v té době jsem byla Těhu a v Listopadu se narodila dcerka). U Lukáška to bylo v pohodě krom prvního týdne až 14 dnů a pak vždy po nemoci a prázdninách. Dcerka začala chodit loni v září. Tedy v 2 letech a 10měsících. první týden chodila po O a pak už tam musela spinkat (Nastupovala jsem do práce). S ní byl problém s počůráváním. Už jsem z toho byla na prášky učitelky mi nevěřili, že se doma nepočůrá. Doma žádná nehoda a ze školky jsem si každý den dosila 1-2 balíčky počůraného oblečení. Ráno řev a zlomilo se to po Vánocích. Žádný balíček a pláč taky ne. Moc se jí tam líbí. minulí týden měli jarní prázdniny (Syn chodí do 1. třídy tak jsme byli všici doma) a každý den se mi ptala, jestli už půjde do školky.

maminkafe
24. únor 2017

Oba kluci měli cca 3,5 let kdyz nastupovali a za me je to idealni.Ale ted je asi moderni čím driv tím lip,do nasi třídy nnastoupilo v září 17novych od 2,5-3let a je to masakr,neumi se oblikat,nenají se,pocuravaji i pokakavaji,fnukaji,brečí ale maminky jsou spokojene protoze jejich děti všechno umi a do skolky chodi moc rado dle jejich slov.Ucitelky nestastne a ostatni děti taky-smisena trida a hodne to omezuje celkový provoz.Takze za mě drive jak ve 3letech ně a taky opravdu zvážit tu samostatnost.Ucitelky nejsou chuvy

evcounek
24. únor 2017

@maminkafe Naše cácorka se dovede oblíknout od 2 let, a odplenkovaná byla od 18m pak měla zánět ledvin, ale od dvou let neměla plínu ani na noc. když jí bylo 2r a 4m tak jsme byly na zápise. Ředitelka, říkala jak je šikovná i barvy zvládla a poznala zvířátka... no moc nás chválila. Zuzka nastoupila do školky (2r a 10m) a počůrávala se jen ve školce. Učitelky dost kyselí, ale já je chápu, ale jak dcerce vysvětlit, že může jít na záchod kdy potřebuje. Několikrát se mi stalo, že jí špatně utřeli prdelku a byla v tom půl dne a já ji pak doma myla a mazala a strachovala se jestli zase nebude mít zánět ledvin.
Ono je to asi taky o přístupu protože jsem na ně trochu zatlačila se zánětem ledvin a najednou to šlo se jí trochu víc věnovat (občas se jí zeptat jestli nepotřebuje na záchod a lépe utřít zadeček, ani jí nenutí tolik pít .....)

radka8888
24. únor 2017

@maminkafe moje dcera se v 18 měsících dokázala najíst příborem a oblíknout se. Plenky měla, ale v naší školce to nebyl problém. V mém okolí není dite, co se ve třech letech pokakava a ani nevím že by se nějaké dítě kamarádek přes den pocuravalo. U nás nastupuje teď už do státní jedno až dvě nové deti, které se připojí k hotové třídě. Takže máte asi nějaké výjimečně okoli.

popelka1984
24. únor 2017

Můj malý půjde do školky od příštího týdne. Jsou mu dva roky a devět měsícům, končí mi RD v květnu tak chci aby měl dost času si zvyknout. Bojim se určitých situaci jak zvládne, třeba s oblékáním, nebo u jídla nedokáže sedět v klidu, pořád by někde pobihal.Nebo kdyz se mu něco nebo někde zalíbí je problém ho odsud dostat. Já pořád budu myslet jestli je mu dobře, jestli má zastrčené tílko, čepici přes uši, vytažené ponožky, ježišmarja 🙂

maminkafe
24. únor 2017

@radka8888 tak asi mame nebo si to pak p.ucitelka vymyslela na tridnich schůzkách 😉

radka8888
24. únor 2017

@maminkafe to nevím, jen to nepovažuji za standard. Nabrat 17 nových dětí do jedné třídy mi přijde dost zvláštní. Pokud tam na ne není 6 učitelek. Když jsou nové děti dvě nebo tři, tak se s nima dá pracovat a navíc vidí, jak jsou na tom zabehlejsi spolužáci.

maminkafe
24. únor 2017

@radka8888 bohuzel to tak vyslo,tak jako že k tomu vsemu je tam jak se dnes rika už jen jedno integrovane dite,na ktere není diagnoza a i asistenka ho horko těžko zvlada
Chodil tam nás starsi syn,dnes je ve 4tride,byli jsme se vsim moc spokojeni,tak jsme se do té same skolky i oddělení dali s krasnym pocitem i druhého syna a nestačíme se divit jak se vse změnilo.Ucitelky toho mají nad hlavu a smutné je,ze polovina tech maminek je domá a berou skolku jako zaopatrovaci ustav.Tohle jen jen muj názor,nic proti nikomu osobne

radka8888
24. únor 2017

@maminkafe jasně. Já to tak neberu. Jen, jak jsem psala to určitě není standard v dnešních školkách. Třeba se někdo ozve, kdo řekne že je. V tom.pripade bych uvažovala o změně pokud lze. Já školku neberu jako zaopatrovaci ústav, ale tím, že máme teď druhe, jsem ráda, že starší jde na pár hodin si pohrát, já se mezitím věnují maličké a odpoledne máme již spolecne. Nám to vyhovuje a jsme všechny spokojene.