Ztracené dítě ve školce: Jak bychom měli reagovat?
Ahoj holky,
už jsem zoufalá a chtěla bych se zeptat na váš názor.
Mám 2 děti, 1,5 roku od sebe, které šly v září do školky.
Hned první den ve školce šok, protože jsem si přišla pro dítě a učitelky mi tvrdily, že tam není. Že jsem ho prý dala jinam.. když jsem tam už začala pištět, že má v šatně věci a kde je, tak že prý neví a hledají ho.. po cca 45 minutách dohadování, hledání, už jsem chˇla volat policii, se zjistilo, že je v koupelně. Učitelky o něm věděli, ale myslely, že to je jiné dítě a jmenuje se jinak. Malý tam brečel a bál se..
Dnes sem šla pro dceru (3,5 roku). Byla ze školkou na výletě autobusem, ve kterém ji zapomněli a autobus s ni odjel.. než to zjistily a zavolaly řidiče zpátky.. mala prý brečela a už nechce do autobusu..
Co byste dělaly? Podaly trestní oznámení, informovaly školní inspekci? Daly byste děti do jiné školky?
Jsem zoufalá, je mi dětí líto..
Omlouvám se za tak dlouhé psaní..
Tak že si nepamatují první den jména dětí a nevědí ke komu patří, tak to bych úplně chápala (nerozumím tomu, že řeknou, že tam není), ale že nějaké nechají v autobuse, to mi mozek nebere. Tak snad tam jede víc učitelek, jedna vystoupí a hlídá děcka na chodníku a druhá probíhá autobus a než odjede, tak je snad xkrát spočítají.
Ahojte holky. Moc vám děkuji za vaši podporu a názory. Moc si toho vážím 💕 Celý den jsem telefonovala a zjišťovala. Děti jsem si dnes nechala doma a v příští týden vzala dovolenou a budu vše řešit. Mám domluvenou schůzku v jedné soukromé školce, kam se půjdeme podívat a oni kouknou na děti a nás s manželem. Potom jdeme na MÚ za zřizovatelem. Prý při takovém pochybení, když budeme chtít vyměnit školku, tak nám zřizovatel má pomoci se dostat okamžitě na jinou, tak uvidíme.
Dále jsem se informovala na ČSI, kde mo bylo řečeno, že mají příští týden kontrolu v té naší školce, na základě podnětu, který jim někdo dal. Takže nebudeme asi jediní 😕 Mám do pondělí sepsat stížnost na učitelky i ředitelku/školku, aby to mohli řešit hned najednou. Byli moc hodní a v šoku, že se něco takového stalo. Prý takové případy jindy neřeší (tedy v našem kraji)..
Jsem z toho opravdu na nervy..
Školku jsem vybírala pečlivě, na základě doporučení a recenzí. Jinak mi přijde, že se snaží, možná až moc někdy.. ten výlet byl do porcelánky a je pravda, že tak malé děti z toho asi ještě nic nemají..
Ta učitelka, které se to stalo, se mi omluvila a zároveň mi řekla, že stejně ze školky odchází a jde na jinou, že prý na téhle nejsou dobré vztahy.. jako by mi naznačovala, že jí stejně nic nemůžu.. 😡 také si vždycky chtěla povídat, když jsem tam děti dávala a jiné děti moc nehlídala.. takže to bylo asi vyloženě zanedbání..
Malá už mi nechce do autobusu 😢
Jinak když jsem dětem naznačila, že by šly do jiné školky, tak nechtějí, že tam mají kamarády., rve mi to srdce, ale asi jim nemůžu už věřit. Bude těžké věřit i jiné školce a pořád budu myslet na to, zda jsou v pořádku.. když na tuto školku pošlu ČŠI, tak aby ještě nedělali naschvál a k dětem se nechávali hůř.. nevím..
@vesper Je dobře, že to řešíš a jen tak nedáš děti jinam. A chtěla jsem tě podpořit v té výměně školky - my taky měnili školku, kam syn chodil 3 roky a dcera 1 rok a dětem jsme to řekli, jak to je a proč to děláme, a vzaly to hrozně dobře, protože rozuměli důvodům, nebo prostě z nás cítili rozhodnost. A ve vašem případě to určitě stojí za to!
@rebe To souhlasím. Tohle vzniklo v době covidu, kdy se zcela změnil systém vyzvedávání dětí, protože rodiče najednou neměli přístup do školy. Učitelky to prostě udělaly blbě. Ony jinak fungují dobře a děti během různých akcí opečovávají. Díky hodně individuálnímu přístupu to tam zvládl i syn, který není úplně standardní kousek, a na naší spádové škole by to byl průšvih. Pro mě prostě převážila ta pozitiva nad negativem v ne úplně dobře nastaveném systému, když byla snaha o nápravu. U nás ten výběr škol nestojí za moc a domácí výuka pro mě není. Plus jde přeci jen o školáky, takže jsem jim vysvětlila, že kdyby se neco takového ještě stalo, mají se vrátit do školy. Už se to tedy neopakovalo. Více jsme si prostě povídali o nestandardních situacích a jak je řešit, což jim nakonec taky něco dalo.
@vesper Je pravda, že faktor kamarádi je důležitý. Ale já bych asi potřebovala cítit jistotu, že svěřuju děti do schopných rukou. Na případné problémy v nové školce nemysli, určitě už to máte vybrané! A je super, že to řešíš. Hlavně si neklaď vinu, žes vybrala prve špatně, všechny děláme to nejlepší, jen to prostě někdy nezáleží na nás 🙂
@mourovatakocka děkuji moc za povzbudivá slova. Zítra vše budeme řešit a koukneme do nové školky. Plus bude, že budou děti spolu v jedné třídě, což jim pomůže, jsou rádi spolu. V této školce byl každý v jiné.
@vesper obdivuji tvoji trpělivost. Samozřejmě nevím jak bych reagovala, protože jsem to nezažila, ale 45 minut bych asi nevydržela. A že se jim stane u obou dětí něco tak nedávno po sobě, to je trestu hodné... Asi bych teď poslal stížnost všude možně a po zřizovateli chtěla, aby zajistil dětem umístění do jiné školky. Ať se snaží. I když myslím, že po tomto si dají na tvoje děti pozor. Ale sama bych už v klidu také nebyla...
Držím palce, ať se to co nejdříve vyřeší k tvé spokojenosti a ať na to děti brzy zapomenou 🍀❤️
Moje noční můra. Už ta první situace mi přijde dost na hraně a v té druhé si radši ani nepředstavuji jak se musela cítit ta malá v tom buse, hrůza. A jak se píše úplně v prvnim komentáři, rozpoutala bych peklo na zemi!!!!
V té první situaci, kdy říkáš, že to bylo první den, kdy ty učitelky děti neznaji a spletou si jména, to bych chápala. Ale nechat dítě v busu? Tak to ani náhodou. ČŠI bych teda nevolala, ale podala bych stížnost u ředitelky a zřizovatele.
@78marcela ze si spletou jmena a dite je mezitim 45 min s brekem na zachode a netusi ze tam nejake dite je? A jeste tcrdi matce jestli ho nedala do jine skolky? To prece ok neni ani nahodou...
Víte co mi přijde divný, že se to stalo zrovna u sourozenců a za druhé, já bych vletela do třídy a prohledala sama každý kout. To jste stala ve dveřích nebo co jste tech 45 minut dělala.
Dělám ve školce a přijde mi to zvláštní
@budouci_maminka abych posoudila, jestli to ok je nebo není, potřebovala bych si poslechnout obě strany. Nevím určitě, jestli to bylo opravdu 45 minut, jestli tam to dítě bylo celou dobu nebo tam přešlo během hledání, a protože si učitelky myslely, že je to jiné dítě, tak to nebraly v potaz. Nevím. Proto píšu, že tohle bych chápala..
To druhé ale nejde omluvit v žádném případě.
@vesper no ty vo.e to by bylo něco na mě, hlavně ta 2.autobusová situace, fakt teda asi pipky, že si neumí spočítat děti nebo aspoň projít celý bus, jestli tam někdo nenechal bundu, batoh (nebo i to dítě, že). Tady se to opravdu nedá nijak omluvit. Kolikrát recenze jsou k ničemu, kamarádka onehdá hledala ne školku, ale pediatra, taky podle recenzí (že našla úplně skvělou dr.s výbornymi recenzemi), no když šla poprvé s novorozencem na prohlídku, dr.vůbec neudělala zapis do průkazu o prohlídce, pak šla podruhé, ale nedoťukala se a z vedlejší ordinace jí řekli, že ta dr.byla nucena skončit vzhledem ke svému alkoholismu, takže tolik k recenzím...
@vesper snad by vám v budoucnu mohlo pomoct zmírnit strach nějaké hodinky s GPS lokatorem. Je to strašná zkušenost a opravdu nechápu jak se to může stát.
@weri1 v této školce se do třídy nesmí vkročit. Část času jsem byla v šatně. Když jsem si pro syna přišla, bylo mi řečeno, ať chvilku počkám a dveře od třídy byly zavřeny. To se několikrát opakovalo. Myslela jsem, že je mu asi špatně. Jinak jsem si nedokázala vysvětlit, proč to tak trvá. Tak jsem se poněkolikáte zeptala, co se děje. Bylo mi řečeno, že nic, ať ještě počkám (až teď vím, že učitelka syna hledala). Když se situace vyostřovala, řekla mi, že jsem ho dala do jiné školky. Řekla jsem jí, že má v špatně věci a ona na to, že to ví, ale že neví, kde je.. atd.. potom už jsem do třídy vlezla a hledala, ale jak jsem se pořád odhadovala s učitelkami, tak nebyl prostor prohledat vše. Měla jsem hned volat policii, ale to vím až teď. Třeba by se situace s dcerou nestala, kdybych poprvé udělala pořádný poprask.
Jinak už jsem zjistila, že už jiný rodič při vyzvedávání dítěte dostal stejnou odpověď, že tam dítě není. Dále se tam neřeší úrazy (fialové ucho při upadnutí v koupelně, odřený obličej atp..), které se staly dalším dětem. Rodiče se neinformují, nikam se to nezapisuje a rodiče se to dozví až od dětí.
Jinak holky můžu jen na všechny apelovat, aby se problémy řešily hned. Kdyby to maminky přede mnou řešily, nebo kdybych první případ řešila já, už by se situace s autobusem třeba nemusela stát..
Chyby dělají učitelky, ale jak se říká, ryba smrdí od hlavy.. ředitelka situace musí řešit. Ta naše si nyní bere právníka, protože se bojí o svojí židli. Nemá dobré vztahy s učitelkami a jedna si stěžuje na druhou.. zítra jde do školky ČŠI prošetřit jednu stížnost a rovnou prošetří i tu naší.
@vesper Snad jsem nepřehledla, děti máš teďka kde? Určitě napiš, jestli bude nějaký výstup z té kontroly. Říkala jsem to mužovi a nechápal, jak je něco takového možné...
Další ztracené dítě
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/mhd-mater... 🤦♀️ Jsem myslela že vždycky jsou na děti dvě učitelky...

@vesper jsem z těch, co se obvykle učitelek spíš zastanou, ale tohle je fakt špatně 😳 Jako že by si třeba v prvních dnech spletly jména ok, ale že by jim nepřipadalo divné, že je dítě 45 minut v koupelně? Výmluvy místo hledání? To ke masakr.
A nechat dítě v autobuse je úplně mimo. Úplně by stačilo děti přepočítat venku a hned je jasné, že někdo chybí... hledala bych jinou školku.