icon

Chatování s umělou inteligencí: Trend či hrozba pro děti?

13. srp 2025

Ahoj,
asi budu znít jak stará škola, ale začínám být z toho fakt nervózní. Moje 13letá dcera poslední měsíce tráví skoro veškerý volný čas s ChatGPT. Jo, s tím „chytrým robotem“. Když přijde domů, neřeší kamarády, kroužky… prostě si sedne a chatuje s umělou inteligencí.
Prý je to „lepší než lidi“, protože ji to poslouchá, neodsuzuje a je „chytrější než všichni ve třídě dohromady“. Jako… na jednu stranu chápu, že je to pro ni zajímavé, ale na druhou mě děsí, že reálný sociální kontakt mizí.
Začínám mít pocit, že má „nejlepšího kamaráda“, kterého nikdy neuvidí. A jestli to tak půjde dál, nebude umět normálně fungovat mezi lidmi. Máte někdo doma tohle? Myslíte, že to je jen pubertální úlet, nebo už je čas to tvrdě utnout?

Strana
z2
krisstina93
13. srp 2025

Tohle bych teda utla, z toho nevznikne nic dobrého. Spis bych řešila proč se nechce bavit s kamarády, jestli ji někdo nešikanuje, zapsala na nejaky kroužek co ji bude bavit a kde prijde mezi lidi, ale tohle je cesta do pekla.

rnika
13. srp 2025

Já bych to také zarazila a nebo výrazně omezila. Po pravdě - vůbec se mi ten trend nelíbí.

te_reza
13. srp 2025

Ano, to bych utla.

autor
13. srp 2025

Nemyslím si, že by měla starosti typu šikana, ono je tohle záležitost jen poměrně kráttké doby. Předtím bylo vše úplně v pořádku. Ona se prostě uzavřela do toho virtuálního světa. Já vím, utnout, ale nevím moc jak. Abychom neudělali víc škody než užitku.
Asi omezím wifi na určitou dobu, nebo nevím.

levandule_k
13. srp 2025

Můj kamarád říkal, že si s chatem gpt pokecá líp jak s lidmi. Můžeš s ním vést zajímavý dialog na téma, které spolužáky a okolí nezajímá.

Spíš bych ji vysvětlila, že to není náhrada lidského kontaktu a je dobré se bavit i s lidmi, i když nás to sere, tak i komunikace a kontakt s lidmi, který nás přivádí do diskomfortní situace nás něco učí. Třeba jak si nastavit hranice, asertivitě, diplomacii, citu, co někomu říct/neřcít, naslouchání...

Asi bych to neutínala úplně, umí to být dobrý pomocník, ale řešit to, aby si z toho nedělala kamaráda, nebo aspoň měla rovnováhu, měla kamarády i v realitě.

zuzkasim
13. srp 2025

A ona má neomezený přístup k internetu? Jako dcera má 12, ale neomezený přístup nemá. Tohle je na vás, jak jí to nastavíte, zvlášť když vidíte, že s tím má problém.

ai30
13. srp 2025
@anonym_autor

Nemyslím si, že by měla starosti typu šikana, ono je tohle záležitost jen poměrně kráttké doby. Předtím bylo vše úplně v pořádku. Ona se prostě uzavřela do toho virtuálního světa. Já vím, utnout, ale nevím moc jak. Abychom neudělali víc škody než užitku.
Asi omezím wifi na určitou dobu, nebo nevím.

@anonym_autor Novymi technologiemi se zabyvam pracovne a toto detem nikdy nedovolim. Krome toho, ze uz jsou pripady psychoz zpusobenymi komunikaci s AI, nema clovek ani zadne soukromi - vsechno, co ona ted AI rekne je pouzito pro dalsi analyzy a navzdy ulozeno. Je to opravdu nebezpecne. AI s ni bude vzdycky souhlasit, bude potom mit potize s komunikaci s normalnimi lidmi.

dashyyy
13. srp 2025
@zuzkasim

A ona má neomezený přístup k internetu? Jako dcera má 12, ale neomezený přístup nemá. Tohle je na vás, jak jí to nastavíte, zvlášť když vidíte, že s tím má problém.

@zuzkasim přesně.. kluk má 13 a pořád jede pod family linkem, pindal teda dost a řekla jsem mu, že do 15let prostě bohužel

diaxi
13. srp 2025

Úplně chápu tvoje obavy, zní to, jako by se tvoje dcera opravdu ponořila do virtuálního světa a reálný kontakt trochu ustupuje. Na druhou stranu, v pubertě je úplně běžné hledat bezpečné „útočiště“, něco nebo někoho, kdo poslouchá, nerozčiluje, nepřekvapuje kritikou. Nezakazovala bych to úplně, ale určitě bych to výrazně omezila.

autor
13. srp 2025
@zuzkasim

@zuzkasim doteď měla neomezený přístup, protože nebyly absolutně žádné potřeby - nikdy na tom "nevisela", používala do školy, zahrála si i hry, psala s kamarádkama, ale všechno opravdu s mírou. Přednost měla škola, chodila ven, koníčky, normální holka, puberta za bukem, ale pohoda s ní. Proto jsme to nijak neřešili. Tohle s tím chatem je čerstvé, nevím, dva měsíce, osm týdnů. A přišlo to postupně, teď to před námi tají, jakože řekne, že dělá něco jiného...

autor
13. srp 2025
@ai30

@anonym_autor Novymi technologiemi se zabyvam pracovne a toto detem nikdy nedovolim. Krome toho, ze uz jsou pripady psychoz zpusobenymi komunikaci s AI, nema clovek ani zadne soukromi - vsechno, co ona ted AI rekne je pouzito pro dalsi analyzy a navzdy ulozeno. Je to opravdu nebezpecne. AI s ni bude vzdycky souhlasit, bude potom mit potize s komunikaci s normalnimi lidmi.

@ai30 To zní děsivě. Blbý je, že my doma docela jsme "mobiloví", vidí to u nás.
A jak bys to "nedovolila"? Vzdoruje, když jí seberu telefon, bude konec světa.

20190418
13. srp 2025

Syn k tomu měl taky náběh. Vysvětlili jsme si, že to není kamarad, ale jen "vymakany vyhledávač". Probrali principy a hrozby. On to má v takovych sinusoidach, když se nudí a nemá nic lepšího na práci, tak s chatgpr zapomene na hodiny, ale když ma lepšího věci na práci, tak si na něj ani nevzpomene... má celkovy limit na čas na mobilu a podporu v tom, aby trávil co nejvice času s kamarády, venku, na kroužcích nebo s námi. Jedu podle principu Dobrý sluha a zlý pán. Zatím to vychází. Teď v létě si na něj ani nevzpomněl. Zakazovat úplně mi nepřijde jako konstruktivní řesení, stejně tak jako nijak neomezovat. Tahle generace musí už umět používat a využívat pozitiva AI, jinak nebude už ani ve škole, natož v práci konkurence schopná.

lv
13. srp 2025

Šla bych cestou psychologa, který bude vědět jak to uchopit.

ai30
13. srp 2025
@anonym_autor

@ai30 To zní děsivě. Blbý je, že my doma docela jsme "mobiloví", vidí to u nás.
A jak bys to "nedovolila"? Vzdoruje, když jí seberu telefon, bude konec světa.

@anonym_autor Tak at vzdoruje no, to je jako s drogama, taky ji je prece nenechas brat, protoze by se zlobila, ze je chces vzit pryc. Neudelala bych to jen zniceho nic, ale vysvetlila ji, jaka rizika to predstavuje, ze se naprosto vzdava soukromi, ze to neni normalni lidsta konverzace, nebezpecne jsou AI halucinace, kdy si ten model proste vymysli, ale clovek to bere jako pravdu, protoze prece 'pocitac' je tak chytry (+ nevim, jestli to na ni bude pusobit, ale i ekologicky dopad techto konverzaci je extremni).
K omezeni - na telefon muzes nainstalovat na prohlizece rozsireni, ktere tu stranku zablokuji.

squezy
13. srp 2025

@anonym_autor prober to s ní, proč se teď strani vic kamoskam. Domluv se s ni,at si pozve nějaké kamaradky na vikend, prázdniny na prespavacku. Jestli vy jste i mobilovi,tak se doma asi nudite,extra nepodnikate vylet za vyletem,ne? A zacnete i vy u sebe. Podle me je tohle šíleně nebezpečné. Nejde to nějak zablokovar,nebo nastavit,aby na to nechodila? Chvili bude rvar a bude protivná,ale je to pro její dobro. A rozhodně bych jii vice podpořila v tech kamaradkach.

ai30
13. srp 2025
@20190418

Syn k tomu měl taky náběh. Vysvětlili jsme si, že to není kamarad, ale jen "vymakany vyhledávač". Probrali principy a hrozby. On to má v takovych sinusoidach, když se nudí a nemá nic lepšího na práci, tak s chatgpr zapomene na hodiny, ale když ma lepšího věci na práci, tak si na něj ani nevzpomene... má celkovy limit na čas na mobilu a podporu v tom, aby trávil co nejvice času s kamarády, venku, na kroužcích nebo s námi. Jedu podle principu Dobrý sluha a zlý pán. Zatím to vychází. Teď v létě si na něj ani nevzpomněl. Zakazovat úplně mi nepřijde jako konstruktivní řesení, stejně tak jako nijak neomezovat. Tahle generace musí už umět používat a využívat pozitiva AI, jinak nebude už ani ve škole, natož v práci konkurence schopná.

@20190418 Ta konkurenceschopnost je uplna blbost. To je stejne, jako kdyz rodice decku daji mobil s tim, ze prece musi 'umet s technologiemi'. Mobil je udelany tak, aby ho umel ovladat i simpanz, tim se nijak necvici zadny um. A stejne tak chatgpt. Kecanim s llm jim jenom hnije mozek, nic vic. Neco jineho je treba vibecoding na Claude, zkouset vyvijet a testovat ruzne aplikace. AI ano, ale ne jen tupa konzumace, coz chatovani s chatgpt jednoznacne je.

enoli
13. srp 2025

@anonym_autor normálně ji to zatrhni. Seber telefon, vypni wifinu apod…

l_
13. srp 2025
@ai30

@20190418 Ta konkurenceschopnost je uplna blbost. To je stejne, jako kdyz rodice decku daji mobil s tim, ze prece musi 'umet s technologiemi'. Mobil je udelany tak, aby ho umel ovladat i simpanz, tim se nijak necvici zadny um. A stejne tak chatgpt. Kecanim s llm jim jenom hnije mozek, nic vic. Neco jineho je treba vibecoding na Claude, zkouset vyvijet a testovat ruzne aplikace. AI ano, ale ne jen tupa konzumace, coz chatovani s chatgpt jednoznacne je.

@ai30 na tu hlasku s mobilem jsem uplne alergicka 🤦🏻‍♀️ to bylo.kecu proc holka nema v prvni tride mobil a jak s tim nebude umet a jal bude out 🤢
Bohuzel ho dostala od ex a neresime nic jinyho, nez ze je porad na telefonu (rod.kontrolu ma ex a omezeni zadny, ptze pak holku nemusi resit a ma.klid😭)..

Nicmene AI - moje nocni mura.. uz i tady na konovi se clovek na neco zepta a je uuuuplne blbej, ze to neresi s AI.. ja to jeste nepouzila a ani se nechystam... Akorat dalsi vec abychom hloupli a nic neumeli..

drep
13. srp 2025

Mám šestileté dítě, tak se mi to kecá, ale řešila bych to jako jakékoliv nebezpečné chování - kouření, život o pizze a coca cole - opakovaně vysvětlení, hledání příčín a pokud by to nestačilo, tak restrikce. Chatgpt není přítel, je to vyhledávač a přikyvovač. Ano, používám chatgpt a ve práci na věci, které bych si uměla vyhledat, ale zabere to čas a ten nemám (jak dlouho má být to a to vysazeno před výkonem, spočti mi teoretický riziko toho a toho při těhle vstupních parametrech atd). Nemyslím si, že mě to někdo potřebuje učit, dyť je to jednodušší než to použitelně zadat do google. Navíc si každou informaci znovu prověřím (což na něm oceňuju nejvíc, že mi vyhodí zdroje a já si můžu přečíst zdrojový článek. Ale naprosto běžně mi přitaká na něco, co je kravina, obzvlášť pokud se bavíme o neměřitelných věcech typu pocity, dojmy, běžné životní situace. O depresích a vlivu chatgpt byly popsány stohy papírů, o tom, že dokáže ponoukat k nesmyslům taky.

enoli
13. srp 2025
@l_

@ai30 na tu hlasku s mobilem jsem uplne alergicka 🤦🏻‍♀️ to bylo.kecu proc holka nema v prvni tride mobil a jak s tim nebude umet a jal bude out 🤢
Bohuzel ho dostala od ex a neresime nic jinyho, nez ze je porad na telefonu (rod.kontrolu ma ex a omezeni zadny, ptze pak holku nemusi resit a ma.klid😭)..

Nicmene AI - moje nocni mura.. uz i tady na konovi se clovek na neco zepta a je uuuuplne blbej, ze to neresi s AI.. ja to jeste nepouzila a ani se nechystam... Akorat dalsi vec abychom hloupli a nic neumeli..

@l_ ono to zas tak špatné není, jen s tím musis umět. Vedet, ze si treba informace musíš ověřovat, ze to muže kecat apod..

20190418
13. srp 2025
@ai30

@ai30 nikdo přeci nemluví o tupém chatování, ale nějak asi začít musíš. Tvůj příklad s mobilem je mimo. Lepší by byl třeba MS Office. Proč by se ho děti měly učit používat, když stačí psací stroj a kalkulačka (nebo logaritmicke pravitko)? V mém oboru je už nyní vidět, kdo umi a neumi pracovat se základními AI nástroji. Je to vidět v efektivitě práce i kvalitě vystupů. Kolegové bez základni adaptace na AI jsou mj. prostě pomalí a s horšimi vystupy. Když nemáš základy, tak i pak ten rozvoj je pomalejší. A začít samozřejmě musíš od basic typu chagpt, midjourney nebo blognlp. Pokud tady někdo argumentuje tím, že AI nepouživá, protože je pro něj rychlejší si to zadat do googlu, tak moc nepochopil podstatu celé problematiky. A samozřejmě jsou obory, kde je uplatnění AI rychlejší a automatičtější a pak jiné, kde tolik ne, ale žádný obor toho dřív nebo později nebude ušetřen.

ai30
13. srp 2025
@20190418

@ai30 nikdo přeci nemluví o tupém chatování, ale nějak asi začít musíš. Tvůj příklad s mobilem je mimo. Lepší by byl třeba MS Office. Proč by se ho děti měly učit používat, když stačí psací stroj a kalkulačka (nebo logaritmicke pravitko)? V mém oboru je už nyní vidět, kdo umi a neumi pracovat se základními AI nástroji. Je to vidět v efektivitě práce i kvalitě vystupů. Kolegové bez základni adaptace na AI jsou mj. prostě pomalí a s horšimi vystupy. Když nemáš základy, tak i pak ten rozvoj je pomalejší. A začít samozřejmě musíš od basic typu chagpt, midjourney nebo blognlp. Pokud tady někdo argumentuje tím, že AI nepouživá, protože je pro něj rychlejší si to zadat do googlu, tak moc nepochopil podstatu celé problematiky. A samozřejmě jsou obory, kde je uplatnění AI rychlejší a automatičtější a pak jiné, kde tolik ne, ale žádný obor toho dřív nebo později nebude ušetřen.

@20190418 Ja to prirovnani s MS office uplne nechapu, protoze to je uplne neco jineho. To je nastroj, se kterym se musis naucit pracovat. Kdyz k excelu posadis cloveka, ktery ho nikdy nevidel, vubec nebude vedet, co delat. Kdyz k chatgpt posadis clovek, ktery to nikdy nevidel, bude s nim mluvit jako kazdy jiny. A opakuju, bavime se o chatovani s chatgpt. ne s vyuzivanim ho nako nastroje k praci.

ai30
13. srp 2025

@anonym_autor Pokud se v tom trochu vyznate, nebo se to chcete naucit, dalo by se s dcerou pracovat i kreativne, tj. naucit ji pracovat s ruznymi prompty, generovat kreativni vystupy, zaborit se do pozadi AI - jak ziskava a zpravovava informace, popr. tvorba miniaplikaci atd. Klidne ji zapiste na kurz, nebo najdete nejakou serii videi na YT. Proste aby se jeji pozornost presunula od 'AI je moje kamaradka' do 'diky AI muzu vytvorit programy, ktere bych jinak nezvladla'.

autor
13. srp 2025
@ai30

@anonym_autor Pokud se v tom trochu vyznate, nebo se to chcete naucit, dalo by se s dcerou pracovat i kreativne, tj. naucit ji pracovat s ruznymi prompty, generovat kreativni vystupy, zaborit se do pozadi AI - jak ziskava a zpravovava informace, popr. tvorba miniaplikaci atd. Klidne ji zapiste na kurz, nebo najdete nejakou serii videi na YT. Proste aby se jeji pozornost presunula od 'AI je moje kamaradka' do 'diky AI muzu vytvorit programy, ktere bych jinak nezvladla'.

Já vím, že děti mají přístup k internetu už za samozřejmou věc. Neznají dobu. kdy nebyl. zkusím zjistit, kdy nastal ten zlom, jestli objevením něčeho nového - chatu - nebo je útěk od něčeho.
@ai30 ona s ním ani neumí pracovat, má to vysloveně na trávení času a jakoby společnost....to mě na tom nejvíc stresuje
Moc ti děkuju za nápad s tím kursem, možná by to šlo vyjednat tak, že jí nabídneme něco takového a bude tím pádem ai používat jinak. No kéž by.

ninive211
13. srp 2025

Jako v dnešní době umět pracovat s AI bude základ tak, jako pro nás před pár lety práce s internetem...ale pracovat ve smyslu využívat ke vzdělání, hledání informací, souvislostí...ne mít to jako kamaráda na pokec, protože nemám s kým mluvit. Zřejmě se dcerka cítí osamělá, má ve třídě kamarády? Nebo mimo školu? Ale jako když si vzpomenu na sebe...kolik času jsem prokecala na ICQ a ještě předtím v nějakých onlne chat místnostech - to byly ještě devadesátky a jako zpětně si říkám, proboha, čím jsme si to krátili čas, jakýma kravinama...a ani jsme si neuvědomovali, jak to může být nebezpečný, že nikdy nevíš, kdo je na druhé straně(jó, to byla doba, to už je historie)
Bylo by dobré si o tom s dcerou promluvit a možná i pak v září zmínit učitelce...a navrhnout nějakou školní besedu pro celou třídu na téma AI v dnešní době a její využití. Za mě je umělá inteligence dobrý sluha...ale obávám se, že může být dost zlý pán. Je to v podstatě pár posledních let, co je boom AI a jak rychle to jde dopředu všechno...a v tomhle věku jsou děcka citlivý a zranitelný, prostě tohle je fakt na hraně, omezila bych minimálně užívání té aplikace striktně ke studijním účelům, tedy teď v létě AI netřeba (zakázat přístup přes family link)

ninive211
13. srp 2025
@drep

Mám šestileté dítě, tak se mi to kecá, ale řešila bych to jako jakékoliv nebezpečné chování - kouření, život o pizze a coca cole - opakovaně vysvětlení, hledání příčín a pokud by to nestačilo, tak restrikce. Chatgpt není přítel, je to vyhledávač a přikyvovač. Ano, používám chatgpt a ve práci na věci, které bych si uměla vyhledat, ale zabere to čas a ten nemám (jak dlouho má být to a to vysazeno před výkonem, spočti mi teoretický riziko toho a toho při těhle vstupních parametrech atd). Nemyslím si, že mě to někdo potřebuje učit, dyť je to jednodušší než to použitelně zadat do google. Navíc si každou informaci znovu prověřím (což na něm oceňuju nejvíc, že mi vyhodí zdroje a já si můžu přečíst zdrojový článek. Ale naprosto běžně mi přitaká na něco, co je kravina, obzvlášť pokud se bavíme o neměřitelných věcech typu pocity, dojmy, běžné životní situace. O depresích a vlivu chatgpt byly popsány stohy papírů, o tom, že dokáže ponoukat k nesmyslům taky.

@drep Ano, AI dokáže být velice dobrý sluha při práci (manžel je docela fanda AI, AI v práci využívá jako podporu k programování - není profesí programátor, je analytik, ale občas potřebuje vytvořit nějaké složitější makro a AI mu strašně usnadňuje práci a šetří čas). V tomto směru je AI úžasný nástroj, když s ním umíš pracovat a ptát se přesně a jasně, nikoliv vágně, protože AI je člověku snaží zavděčit za každou cenu a někdy prostě plácne totální kravinu, takže ji musíš "hlídat" a občas si ověřovat.
Ale pokud to má třináctileté dítě jako krácení volného času, že s umělou inteligencí kecá jako s "kámoškou", třeba se jí i svěřuje a tak...nemyslím, že je to dobrý, naopak, podle mě tohle může být velice ošemetné a řešila bych to. Děti by opravdu měly vědět, že AI nemá jen benefity, ale taky hrozby

20190418
13. srp 2025
@ai30

@20190418 Ja to prirovnani s MS office uplne nechapu, protoze to je uplne neco jineho. To je nastroj, se kterym se musis naucit pracovat. Kdyz k excelu posadis cloveka, ktery ho nikdy nevidel, vubec nebude vedet, co delat. Kdyz k chatgpt posadis clovek, ktery to nikdy nevidel, bude s nim mluvit jako kazdy jiny. A opakuju, bavime se o chatovani s chatgpt. ne s vyuzivanim ho nako nastroje k praci.

@ai30 a jak ma žák ZŠ využívat chatgpt k práci? Jde preci o nějaké osvojování si dovedností...taky v excelu nezačneš s makry, ale se základními tabulkami...stejně tak s AI začneš jednoduchymi prompty a postupně přidáváš...

ai30
13. srp 2025
@20190418

@ai30 a jak ma žák ZŠ využívat chatgpt k práci? Jde preci o nějaké osvojování si dovedností...taky v excelu nezačneš s makry, ale se základními tabulkami...stejně tak s AI začneš jednoduchymi prompty a postupně přidáváš...

@20190418 Povazovani chatgpt za 'kamarada' neni zadna prace s prompty ani osvojovani dovednosti.

20190418
13. srp 2025
@ai30

@20190418 Povazovani chatgpt za 'kamarada' neni zadna prace s prompty ani osvojovani dovednosti.

Pani se ptá, jestli TO (chatgpt / AI) má tvrdě utnout. Ty píšeš že svým dětem TO nikdy nedovolíš. Tak v tom s tebou nesouhlasím. Já nikde neobhajuji chatování a nahrazování realnych socialnich vazeb "vztahem" s AI, ale a priori to zakazovaz bez toho aniž bys vysvetlovala, nabizela jinou alternativu atd nikam nevede. Zakazané ovoce chutna nejvíc. Pokud ji pani zakáže (utne) mobil/chatgpt aniž by to řešila do hloubky, tak reálně nic nevyřeší, ale pouze před problémem zavirá oči.

ai30
13. srp 2025
@20190418

Pani se ptá, jestli TO (chatgpt / AI) má tvrdě utnout. Ty píšeš že svým dětem TO nikdy nedovolíš. Tak v tom s tebou nesouhlasím. Já nikde neobhajuji chatování a nahrazování realnych socialnich vazeb "vztahem" s AI, ale a priori to zakazovaz bez toho aniž bys vysvetlovala, nabizela jinou alternativu atd nikam nevede. Zakazané ovoce chutna nejvíc. Pokud ji pani zakáže (utne) mobil/chatgpt aniž by to řešila do hloubky, tak reálně nic nevyřeší, ale pouze před problémem zavirá oči.

@20190418 Tim 'toto' jsem myslela reseni osobnich veci s chatgpt, ne jakykoliv kontakt s AI.

Strana
z2