Strach z šikany. Co myslíte?

1. kvě 2023

Hezké sváteční ráno.
Syn se dostal na osmileté gymnázium. Zjistila jsem, že se na stejnou školu dostal i kluk, co ho v první, druhé a třetí dost provokoval. Pak se odstěhovali a on přešel na jinou školu.
Teď tápu v tom, jak se k tomu postavit. Syn z toho nemá radost. Už mi včera říkal, že mu to zkazilo radost z úspěchu.
Určitě tento spolužák už může být jinde a předchozi incidenty byly jen výsledkem toho, jaký byl celý kolektiv. Kdy se i tento kluk mohl bát, že bude oběť, tak raději našel jinou oběť. Tak jsem to vysvětlila i synovi.
Zatím mě napadly tři řešení.
První řešení je, že bych syna dala na druhé gymnázium, kam se dostal. Syn tam ale nechce a je riziko, že tam stejně někdo takový bude.
Druhé řešení je, že si s klukem promluvím ještě před začátkem školy.
Třetí je, že to zatím nebudeme nijak řešit a uvidíme, co nastane. K tomu se zatím přikláním.

zelenaesmolda
1. kvě 2023

Ja bych to neresila predem.Nac stahovat kalhoty kdyz brod je jeste daleko.

jancazao
1. kvě 2023

Určitě bych nic neřešila dopředu. Přeju, ať je syn spokojený a najde si v nové třídě kamarády 🍀❤️
Můj syn se taky dostal, jeho největším přáním bylo odejít z kolektivu, kde byl terčem šikany.

betelgeuzz
1. kvě 2023

Dopředu bych neřešila. Nevím, jak u vás, u nás dělají v září seznamovací pobyt, mají různé hry na seznamování. Starší si tam našla kamarádky, i když měla strach, prý si tam i poplakala, ale učitelka jí pomohla nasměrovat k podobným holkám. Možná bych řekla učitelce, že jste měli problém se šikanou a máš obavy, aby se začlenil do kolektivu, ale bez toho, abych na kluka upozorňovala. On může být už jiný.

autor
1. kvě 2023

@betelgeuzz tady právě žádný seznamovací pobyt není. Prostě 1.9. nástup do školy a konec.
S třídní si určitě zkusím promluvit, to je dobrý nápad.

marimanta
1. kvě 2023

Přikláním se k neřešení s klukem, ale třídní učitelce bych to řekla.

jancazao
1. kvě 2023

Na ty adapťáky se jezdí až září - říjen. Určitě nepojedou?

autor
1. kvě 2023

@jancazao není. Ptala jsem se na to. Na tom druhém, kam se dostal, se jezdí na konci srpna, tady nic.

jancazao
1. kvě 2023

To je škoda.

zmrzlinka
1. kvě 2023

Vždy bude mít v životě někoho kdo mu nebude sedět,někoho kdo mu bude závidet a provokovat ho.Bud ve škole nebo v práci.Spiš ho naučit jak se k takové situaci postavit.

alubif
1. kvě 2023

@zmrzlinka souhlasím. Navíc už jsou zas o pár. Let starší, takže kluk třeba dostal rozum.

gdpr
1. kvě 2023

Kolko tried otvaraju? Ak 2 zasla by som za vedenim, ze uz ste riesili na ZS sikanu a nech ich nedaju spolu do triedy. Inak za tie roky urcite mentalne obidvaja su inde a to co robil ako 6-9 rocny neznamena, ze bude robit aj teraz. A ak by to nebolo dobre potom formou prestupu pocas roka by som riesila inu skolu.

mysh_me
1. kvě 2023

Taky bych to predem vubec neresila, ani bych na to nijak neupozornovala, spis bych se snazila podporit pohled ze vsichni zacinaji na nove skole s cistym stitem a odznova… navic ani nemusi byt s tim klukem ve tride, nebo treba ten druhy kluk se taky dostal jinam a vubec tam nenastoupi, to jeste nevite a uz usuzujete co se bude dit jen z toho, ze je taky na seznamu prijatych. Nevim no, zustala bych u presumpce neviny aspon do zari 🤷🏻‍♀️
PS. Neobhajuju sikanu a jsem rozhodne pro rychle a vcasne reseni, pokud se zacne neco dit. Urcite si po zkusenostech date pozor a pohlidate si to. Ale myslim ze i ten “sikanator” by mel dostat sanci na napravu a novy zacatek, ne byt porad posuzovan podle toho co delal pred x lety… mozna se uz posunul, mozna se za to i stydi, mozna je porad stejny a posunul se tvuj syn a tentokrat ho dokaze poslat do patricnych mezi sam… ale ted nemuze nikdo vedet, jak se to vyvine.

autor
1. kvě 2023

@gdpr otevírají jednu třídu.

@mysh_me kluk se dostal jen sem, takže spolu ve třídě budou. Moje máma zná jeho babičku, takže mám informace z první ruky. Ony bydlí vedle sebe. Takže i vím, kolik měl kluk bodů, kam se hlásil jinam, jak dopadl tam...
Taky hned na začátku píšu, že doufám, že se změnil, že už se to opakovat nebude. Stejně tak jako píšu, že se přikláním k tomu to neřešit.

reiskirchen
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
janule0123
1. kvě 2023

Nevím jestli te to trosku uklidní… na ZŠ šikana byla … na gymplu se takový “blbiny” z kterých šla šikana neřešili…byli jiný problémy a priority… a řekneme rozumnější kolektiv … tak snad bude dobře 😎

werik153
2. kvě 2023

Jsem pro třetí bod.