icon

Ako vysvetlit mamke, nech nekupuje synovi veci, s ktorymi "nesuhlasim"

ah1234
11. únor 2019

Ahojky, s mamkou mam super vztah, ale v jednej veci je to s nou na hlavu - furt kupuje malemu veci, s ktorymi sa s priatelom nestotoznujeme. Najnovsie sme zacali s prikrmami a nakupila asi 30 takych tych tasticiek od Nestle, aj ked vie, ze chceme malemu davat len domacu stravu a nie take umeliny. Podakovat a nechat to tak, tak to dopadne jak s hrackami - mnozia sa nam tu sibnute mnozstva hrkalok plastovych a ja proste plasty neznasam. Nechat ju kupovat tieto kapsicky, tak ich tu mame kvanta o chvilu zase a ona na to minie zbytocne peniaze. Skusam jej to nonstop vysvetlovat, a ona furt skonci s tym, ze uz nic nekupi a o tyzden to tu mame znovu. Jak jej to vysvetlit ? Je to osoba s dvoma vysokymi skolami, doktoratom zo stavebky, ale proste je v tomto jak zabrzdena

Strana
z4
barchen
12. únor 2019

@dokument Docela výstižně napsáno. Kdo nezažil, nepochopí. Povolíš jednou, dvakrát a už to jede. Začíná to nechtěnými dárky, pořád a dokola, pokračuje oblečením, stravováním, botami, hračkami...a je jedno, jestli tchýně nebo máma. Je to asi jako asertivní technika pokažené gramofonové desky...zasekne se na jednom místě a jede od začátku.

journals
12. únor 2019

Píšeš, že s mamkou vycházíte dobře. I když chápu, že to musí být únavné, fakt ti nějaký pitomý kapsičky stojí za to, aby sis takovou pitominou rozházela váš vztah s mámou? Jako já nevím, mě to přijde fakt jako prkotina. Kdyby šlo o něco fakt důležitého, ale kupování kapsiček? Tak je jednou za čas odvez do azyláku, tam ti za ně ženský urvou ruce. Máma bude spokojená, že malému něco koupila, ty nebudeš řešit, že je dítěti dávat nechceš a jinde pomůžou.

mourovatakocka
12. únor 2019

Fascinuje mě tady ta tolerance. Ženské, zakladatelka prostě nechce dítěti davat tovární stravu. Mě to nepohoršuje, mám to taky tak a nejsem líná pro dceru uvařit a případně zavařit, pokud někam jedeme. O tom, jaké jsou kvality výrobky pro děti svědčí i současná kauza ovocných čajů a obsahu pesticidů. Plastové hračky občas taky žádná pecka, stačí se podívat na testy obsahu různých jedovatých látek.
Nevím, co komu vadí na tom, jak zakladatelka pečuje o své vlastní dítě. Starejte se o svoje a pokud nemáte radu běžte třeba pohrát si s dítětem, nebo koupit nějakou super kapsička v nerecyklovatelném obalu.
Já bych navrhla mámě, ať nosí třeba banány a dávala ji typy na pěkné dřevěné hračky. Pokud to nepohodu, hele je hromada skupinek i tady na koníkovi, kde ti holky utrhaji ruce za vše nechtěné 😉

bayt
12. únor 2019

@ah1234 Tak je dej na charitu třeba, ne? Vyhazovat to nemusíš...

@mourovatakocka Nejsem líná a přesto dávám "tovární" stravu.

pincola
12. únor 2019

@ah1234 Dala bych to všechno na bazar. Já to dělám taky tak, když mi něco nevyhovuje. Ale rozčiluje mě to i tak.

meiem
12. únor 2019

Já měla taky problém, ale s tchýní. Nyní má dcera skoro 4 roky a jsem ve stadiu, že mám hlavní body, přes které nejede vlak a v ostatním nechávám tchyni volnou ruku. Takže když k nám přijde, nedonese to co by asi chtěla, ale donese nějáké ovoce a občas překvapí i nějákým zajímavým produktem, který mě unikl (například našla nějáké celkem dobré vegan bonbony a tajně mi to ukazuje, jestli ji to může dát) a místo hraček nám nosí časopisy... ale nebylo to tak vždycky. U mě zabralo si právě nastavit ty hranice o čem může rozhodovat sama, je to prostě babička a chce něčím udělat radost, nenosí to proto aby všechny kolem nasrala. Jinak teda doporučuju se dobudoucna obrnit, nebo ji dát trochu volnosti.. protože je super jak tu někdo radí, že její dary máš ignorovat a vracet a že to je vlastně jen problém tvojí mamky, ale za chvili do toho bude zasahovat i ten malý prcek a ten se bude rozhodovat sám za sebe.. a z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že mě jako matku zamrzelo, když jsem babičce vracela co jsem pro dceru nechtěla a dcera se postavila na stranu babičky.. a že to takové batole umí dát pořádně najevo

pavla555
12. únor 2019

nečetla jsem to tu celé, ale zkus jí to říct na rovinu a zkus jí říct co by Tě naopak potěšilo, když by malému koupila... Tvá máma z toho má radost, že mu může něco koupit tak jí poraď co a budete spokojené obě... Jinak Nestlé bych řekla že je 100% ovoce a nebála bych se toho. Ono dnes nevíš co koupíš za ovoce.... pokud teda nemáš vlastní a výrobci DV mají přísné kontroly...
Buď ráda, že máš tak hodnou maminku, co by za to některé holky daly. A jinak já takto prosila tchýni (např. aby kupovala DV pouze 100% ovoce a bez cukru atd...) a musím jí pochválit 🙂 , že to vzala dobře.

ttm
Autor odpověď smazal
sudylichozrout
13. únor 2019

@mourovatakocka Vaříme dětem doma, té desetiměsíční se pipláme s domácími příkrmy do zásoby, děláme jim i ovocné přesnídávky. Přesto občas koupím úplně obyčejný příkrm ve skle, nebo v té vámi tak zatracované a NERECYKLOVATELNÉ kapsičce. A proč? Protože nejsem fanatik.

Ne co by za to daly děti v Africe, Jugoslávii, Kambodži (nebo kdekoliv jinde, kde je konflikt). Ale co by za to dala třeba tvoje vlastní sousedka, kdyby mohla svému dítěti kupovat alespoň občas příkrmy...

Tahle rozežranost, do jisté míry i neúcta, rozmazlenost a neustálá snaha být "mamynka" (to je něco jako Jyrka Paroubek) mě úplně děsí. Ještě před osmdesáti lety umíraly děti na nemoci, na které je dnes očkování, ale baby odmítají očkování. Ještě v padesátých letech byly potravinové lístky, maso bylo putovní, ale baby jsou veganky (ať si jsou) a nutí do toho nesmyslu i svoje maličké děti (což je úlet). Ještě v osmdesátých letech se naše mámy mořily s podělanými plenami, trávily nad tím mládí a čas, který by mohly věnovat čemukoliv jinému, ale baby dnes používají látkové, protože je to strašná móda a samozřejmě eko a bio. Ano a pozor, teď přijde ten největší vtip. Dětské příkrmy jsou prostě kvalitativně úplně jinde než běžné potraviny. Pokud tedy nekupujete nějaký noname humus. Třeba Baby Love z DM (a samozřejmě hromada jiných), pochází z biozemědělství. No jo, jenomže i když je to vlastně bio (a německé bio je opravdu bio), tak je to "fabrika" v nerecyklovaném obalu... Já vám, dámy, tuhle schízu fakt nezávidím 😃

mourovatakocka
13. únor 2019

@sudylichozrout A není super, že si každá můžeme vybrat svoji cestu? Například možnost používat klasické čtverce, protože nechci vyhazovat tuny jednorázovek? A fakt se tím nemořím, protože pere pračka. Troufám si říct, že jsem za celý život nedělala nic, co bylo módní, někdy ke své škodě.
Podle mě je fajn, že si každá můžeme vybrat, ale nechat se urážet, protože si někdo vybral nějakou cestu, jako se to v diskuzích občas stava, mi fakt přijde na palici. Mně je buřt, co kdo dělá doma v ložnici a v kuchyni, jestli někdo krmí dítě kašema od Nestlé a přebaluje jednou za x hodin do papírový, má dítě do čtyř let na plinach nebo očkuje po dvou týdnech nebo třeba vůbec, protože je to JEJICH VOLBA.

merope
13. únor 2019

@sudylichozrout Tak s většinou souhlasím, ale co se týče látkových plen, tak sorry, ale ono to není jen o módě. Babička se mořila s látkovými plenami, protože to nejdřív vařila tuším ještě v hrnci na plotně, možná už byla nějaká ta pračka, kam se lila horká voda. Žehlila pouze v šestinedělí, pak už nikoli, proč taky. Máma se mořila s látkovými plenami, protože pračky té doby byly opět vířivé Tatramatky a navíc byla přesvědčená, že žehlit se musí všechno.

Moderním látkovým plenám dám "jednorázovou" separačku (počůraná jde prát), takže podělaný kus hodím do koše, zbytek hodím do pračky, ta to vypere za mě, vytáhnu, usuším, většina se nežehlí a mám hotovo. Žehlím jen nově koupené na bazárku. Bazarové koupím za 100 Kč / ks (takové ty kalhotkové) a počítám, že jich většinu potom zase prodám. Něco bude stát "obsluha" pleny a zbylé ušetřené peníze za jednorázovky můžu dát do něčeho pro dítě - nebo kvůli nim nemusím od dítěte odbíhat jít vydělávat peníze. Navíc když vidím, jak "dobře" se opruzuji, tak pokud to bude mít dítě po mě, papírovky nesnese.

mourovatakocka
13. únor 2019

@sudylichozrout Jo a pokud jde o kvalitu dětských příkrmů, stačí se mrknout na aktuální záležitost s dětskými ovocnými čaji, jak už jsem nakousla, není to tak jednoduché, žádná rovnice jako pro děti - hlídané a v pořádku neexistuje.

j.a.n.i
13. únor 2019

@mourovatakocka Ale jo, at si každý vybete svou cestu, ale at taky uzna, ze i ta babicka si muze tu svou vybrat...

j.a.n.i
13. únor 2019

@sudylichozrout No s mnohym douhlasim, ale tedy u látkových plen si naprosto mimo... Nevidim zadne moreni se s necim, co namrskam do pracky, pak do sušičky a pak to slozim. Nemelo by se náhodou vyhazovat a kupovat nove, aby se člověk nemusel mořit s jeho praním?

lisianne
13. únor 2019

Jako sorry, ale tvoje problémy jsou malicherné, případě mi jak rozmazlená nanynka

pavla555
13. únor 2019

@lisianne taky mi to prijde hodne nevdecne, ze se maminka nezavdeci nicim....

mourovatakocka
13. únor 2019

@j.a.n.i Však taky zakladatelka psala, že neřeší, co má dítě u babičky, což je alespoň pro mě zatím nepředstavitelné. Babička už vychovala a opečovala, teď je řada na další generaci, která chce prostě některé věci dělat jinak.

ttm
Autor odpověď smazal
ah1234
autor
13. únor 2019

Tema "ako vysvetlit mamke" sa zase zvrhla na "hejtujeme navzajom svoje styly vychovy" 😁😁😁 a to som este aj vegan, je to totiz desne modne to je ten dovod byt veganom vacsinou 🙂🙂🙂😁😁

ah1234
autor
13. únor 2019

Baby, co ste sa snazili poradit, dakujem, je tazke to tu najst medzi vsetkym tym hejterstvom a osocovanim, tak ked budem mat chvilku tak to prejdem a skusim co radite ❤❤ dakujem vsetkym co sa drzali temy a neskritizovali ma pod ciernu zem 🙂

sudylichozrout
13. únor 2019

@ah123k konkrétně k tvému veganství se vyjadřovat nebudu. Ale jsem přesvědčena o tom, že kromě pár procent lidí, kteří musí jíst speciálně kvůli svému zdraví, je veganství, frutariánství, raw (a podobně) u většiny ZEJMÉNA o módě. Je to mezi mladými lidmi moderní. Stejně jako k tomu přidružený styl oblékání, účesu, (případně značky mobilu) a pod. Je to životní styl... Čímž neříkám, že je to špatně. Ale nemám ráda ty ekobiosvětový mír tanečky okolo. Prostě je to snaha patřit k určité subkultuře, k lidem, mezi kterými je dobře.

ah1234
autor
13. únor 2019

@sudylichozrout a toto je nevyjadrovanie sa ?😱😱

sudylichozrout
13. únor 2019

@ah1234 Ano, je. Nepíšu nic konkrétně o tobě. Píšu svou zkušenost s vegany. A že jich v mém okolí není zrovna málo 🙂

bayt
13. únor 2019

@sudylichozrout Skvělý!

@mourovatakocka Jenže ty si tu byla první, kdo napadal volbu ostatních právě. Ad látkový pleny - jsou pro přírodu větší zátěž (praní, energie na výrobu atd.) než ekologický jednorázovky. Jo a příkrmy - kombinuju kupované a doma dělané. Prostě v té kupované stravě je méně škodlivin, v domácí zase víc výživy. Všechno má svoje výhody a nevýhody.

smisca
13. únor 2019

@ah1234 A co to mamce zkusit ještě napsat? Dopis si můžeš v klidu rozmyslet, vyjádřit v něm bez emocí důvody, proč se ti to a ono nelíbí a co bys naopak ocenila, kdyby malému kupovala. Napsala bych tam i poděkování za její starost a péči, že si toho vážíš a že chápeš, jak je pro ni těžké se smířit s tím, že už jsi samostatná dospělá osoba se svojí rodinou, ale že to přece neznamená, že bys ji neměla ráda, nebo na ni dokonce zapomněla... Atd. Třeba to takhle černé na bílém líp vstřebá, i když svůj přístup nejspíš nezmění ze dne na den. Věřím, že když se svým postojem vytrváš, postupně to mamčiny nákupy ovlivní.

martaska78
13. únor 2019

Věci které nechci daruji na charitu, pokud to nejde mamce vysvětlit, prevezmu, podekuji anebo jdu nakoupit s ní, aby věděla, co by pro tebe bylo lepší. Moje tchýně nikdy nic dětem nekoupila, tak jsem tohle nemusela řešit, mamku jsem vzala na nákupy, aby viděla, co a proč nakupuju. Myslím, že je moc hezký, že mamka na vnouče myslí a měla by mít hezký pocit, když něco doveze a ne dostat pojeb, že to není to co chceš. Jednou budeme taky babičky a tchýně a naše dcery a snachy si na nás budou stejně stěžovat. A tím že už teď víme vše nejlépe, mám pocit že to s námi taky nebudou mít lehké

ah1234
autor
13. únor 2019

Baby ja sa kupovanych vyziv bojim aj preto, ze je moznost ze maly potom ine nebude chciet. Vidim to na UM, ine ako Nutrilon hnusny sladky nevypije. A kopukrat to tu baby riesia.. Po skusenosti s Nutrilonom uz nechcem riskovat.
@sudylichozrout Ja som vegan od 8 rokov dobrovolme, myslim, ze to neni moda 🙂

mourovatakocka
13. únor 2019

@bayt Já jsem byla první ?? čteme obě tu stejnou diskuzi? Do zakladatelky se tu některé maminky pustily, že je nevděčná atd. A já někoho napadala? Aha, dobře, tak se omlouvám za újmu 😂

pajule88
13. únor 2019

Měla jsem s mamkou a babičkou podobný problém, který se jednoduše vyřešil. Nakoupím, co pro malou chci, ony mi pak dají peníze. Obě strany jsou spokojené. Mamka s babičkou mají radost, že malé koupily něco hezkého či dobrého, a já jsem spokojená, že se jedná o věci podle mého výběru. Nemůžeš své mamce bránit, je to přeci jenom její vnouče 🙂

bayt
13. únor 2019

@mourovatakocka nemusis se omlouvat za moji ujmu, ale tys tu psala cosi dost utocnyho a hl se pochvalit, ze ty nejsi ta lina matka

Strana
z4