Ako vysvetlit mamke, nech nekupuje synovi veci, s ktorymi "nesuhlasim"
Ahojky, s mamkou mam super vztah, ale v jednej veci je to s nou na hlavu - furt kupuje malemu veci, s ktorymi sa s priatelom nestotoznujeme. Najnovsie sme zacali s prikrmami a nakupila asi 30 takych tych tasticiek od Nestle, aj ked vie, ze chceme malemu davat len domacu stravu a nie take umeliny. Podakovat a nechat to tak, tak to dopadne jak s hrackami - mnozia sa nam tu sibnute mnozstva hrkalok plastovych a ja proste plasty neznasam. Nechat ju kupovat tieto kapsicky, tak ich tu mame kvanta o chvilu zase a ona na to minie zbytocne peniaze. Skusam jej to nonstop vysvetlovat, a ona furt skonci s tym, ze uz nic nekupi a o tyzden to tu mame znovu. Jak jej to vysvetlit ? Je to osoba s dvoma vysokymi skolami, doktoratom zo stavebky, ale proste je v tomto jak zabrzdena
@bayt Páni, už to chápu, jde o příspěvek, který začínal slovy Fascinuje mě tady ta tolerance. No, myslím, že jsem to trefila. Já nenapsala, že používání kapsicek a skleniček je jen pro line matky, ale že sama nejsem líná na to vařit pro malou. Což, vzhledem k tomu, kolik času obecně trávím v kuchyni, beru málem jako vlastní osobní úspěch. Pokud ani teď není pochopeno, že je mi jedno, co kdo doma dělá nebo nedělá, tak vážně nevím 😉
Pockej az jednou budes babickou ty, ono se Ti to vrati 😉
@ah1234 Myslím si, že chce být prostě užitečná, chce ti pomoct a já osobně oceňuji že zvolila zn.Nestlé, která patří ještě k těm lepším. Nám hodně nosili kapsičky Hello a ty se přiznám, že jsem synovi nedávala, je tam přidaný cukr. Kupovala jsem spíš Hipp, ale hodně jsem dělala doma z ovoce upraveného na páře. Ty kapsičky jsme měli na cesty nebo jako rychlou sváču po plavání. Loni v létě jsem dělala domácí přesnídávky z ovoce od prarodičů a světe div se - on je momentálně nechce, ale nechce už ani kapsičky 🙂 Takže není pravidlo že bude jíst co ty budeš chtít, časem si třeba udělá vlastní "názor." 😉
Zkusila bych jí to říct po dobrém, případně napsat dopis a navrhnout jestli by ti nekoupila nějaké dobré ovoce a třeba neuvařila přesnídávku, že bys to hrozně moc ocenila, že kupované moc dávat nechceš. Pokud to neakceptuje, podaruj kamarádky, azylový dům, potravin.banku atd... Ale myslím si osobně, že bys měla najít trošku nějaký kompromis a nebýt tak zaťatá, život je hodně o hledání nějakých kompromisů. Můj malý má 20 měsíců a dnes se už na spoustu věcí dívám jinak 🙂 tak snad tě můj názor nerozzlobí, když se tak trochu postavím i na stranu babičky 🙂
@mourovatakocka Nejdřív sem to chtěla polopatě vysvětlit, ale nemá to cenu.
@ah1234 Ahoj, naprosto Tě chápu a nerozumím komentářům typu "zase jedna biolesana". O tom to přece vůbec není...jde o respekt tvojí maminky k tobě, způsobu, jak chceš vést svoje dítě. Je opravdu zvláštní, že babičky mají prostě svoji hlavu a myslí si, že jen proto, že měly samy děti, ví samy vše nejlépe. U nás je toto v bleděmodrém s tchýní, nejdříve jsem jenom naznačovala, pak čím dál jasněji vysvětluji, ale nepomáhá to. Kupuje levné oblečení v jiné velikosti, jen proto, že bylo v akci, vždy kvantita převažuje nad kvalitou-cinske panenky, chrastítka, nádobí. Letos jsem jasně řekla, že na Vánoce nic plastového a dcera dostala obří košík s ošklivymi plastovými hrnky, druhá čínské plastové kousátko🙃 vrchol je, že mi kupuje i léčiva v lékárně, když nám něco je, často nevhodné pro děti např. se sladidly. I když jí to důrazně řeknu, za týden je to opět něco jiného. Já raději koupím kvalitní oblečení z druhé ruky, jednu dražší hračku a nedávám dceři vůbec kupované sladkosti...jak to vyřešit, neporadím, u nás částečně pomáhá napsat to do mailu, slušně, protože když s tchýní mluvím, vede si svou a nevnímá mě.
Někdy to prostě není tak jednoduché... Moje babička (prababi skřítků) dloooouuho nechtěla chápat, že prostě kupované zákusky (špička, krémový řez apod.) malé nedám ani ochutnat, protože mi to prostě nepřijde v pořádku učit na to malou ve dvou letech pravidelně při každé návštěvě. A tak jsme několikrát neochutnaly, až to babičce došlo. Viděla, že malé nosím banán nebo bílý jogurt. A tak i přesto, že si myslí, že jí nedopřeju, okoukala to a nepotkáme se aniž bychom nedostali střapec banánů a jogurty ve skleničce. 😂 Na druhou stranu prababi zažila válku, takže této generaci se není moc co divit, vážně si neuvědomují ty souvislosti ohledně složení potravin a že to co má krásný obal není až tak dokonalé.
Tak mě napadlo, pokud kupujes už teď malému něco ve zdravé výživě, pochval to před mamkou a nasměruj ji třeba tam. Tam je menší riziko, že koupí něco kór blbě. Moje mamča tam dětem kupuje a už tolikrát jsme díky tomu přišli na něco nového co je fajn. 😉 Sama totiž s dětmi nemám přímo v obchodě tolik protoru vybírat. Jak to tak čtu, tak mám dokonalou maminku. 😊
Ale zase musím dodat - moje tchýně dětem zpravidla nikdy nic nekoupila. Ani na Vánoce i když se slaví u stromku na návštěvě a pro dospěláky dárky jsou. Nic. Navíc za dětmi nikdy nechodí na návštěvu. I když na potkání všem povídá, jak je má ráda a jak jsou šikovní. Hodně mě to trápilo, i někdy ještě trápí, občas se kvůli tomu požádáme doma (už málokdy), sle je to něco co nezměním.
Tak hlavu vzhůru, třeba neustálým opakováním a náznaky, co malému chutná, sedí ukázanými v praxi docílíš změny. 😊
@ah1234 Pokud to opakujes dokola a nic nepomaha, tak az to prinese priste, tak ji to vrat zpatky. Moje zkusenost je, ze je potreba asertivne vymezit mantinely. Manzelova mamka to takyjednou udelala a donesla nejake kapsicky s barvivy apod. Ja ji slusne podekovala, rekla jsem ji, ze to synovi nedam a proc. A jestli chce neco koupit, ze ji rada poradim co. Vztah nam to nepokazilo, stejne a mozna jeste drsneji k ni pristupuje muj manzel. Jinak to proste nejde.
Chápu, mám to dost podobně... Zkusila bych tvé mamce ukázat pár videí s mořem plným plastu, ukázat jí, že 1 taková kapsička se rozkládá milióny let a ona jich koupila x atd. Že je to prostě zbytečné a ty to nepodporuješ a nechceš tím krmit dítě. Klidně i příklad s tím Nutrilonem, že nechceš být otrokem drahých kupovaných věcí. Říct jí, že ti mnohem větší radost udělá bedýnka jablek od nich ze zahrádky nebo něco ručně vyrobeného. Podle mě tady těch požadavků na oblečky a značky je prostě moc a stejně se netrefí. Pokud ani to nehodlá mamka respektovat, tak už asi jenom důrazné vysvětlení a počítat s uražením.
Btw. A třeba tobě mamka koupí to co si přeješ, nebo trefí se ti do vkusu? Protože já jsem se se svou matkou taky narozčilovala, jaké dělá naschvály v tomto obdarovávání, myslela jsem si, že prostě má rozdílný vkus a snaží se, ale došlo mi, že ona je prostě takový sobec, ani neposlouchá co říkám...už ani nepamatuju, kdy by se mě snažila respektovat. Třeba se zeptá, co chceme na Vánoce, že neví, i si nechá poslat odkaz, co bychom si přáli a pak to nekoupí a řekne, že nám stejně není nic dost dobré atd. Ví, třeba jakou nemám ráda barvu a just mi v ní musí koupit oblečení...Syn je atopik, nosí jen bavlnu a ona se přižene s takovou tou umělou chlupatinou a když se zeptám, jestli jí je to příjemné, tak sama řekne ne. Sama by si to neoblekla, ale mě s tím přijde vyloženě vytočit tím, jaký je ignorant... Tak jenom takový zamyšlení, jestli i tvoje mamka náhodou není příliš zahleděná do sebe.
a ze babi naprosto nerespektuje matku ditete a troufam si rici, ze jsou to od ni trochu naschvaly? je zajimav., ze vetsinou se mistni matky postavi na stranu babicek a ne na stranu matek. ni nic . ted uz ta rada. delat prestat, ze ti to vadi a ona taky prestane. tlak vytvari protitlak.

@ah1234 ahoj,
já si prostě myslím, že jí to nevymluvíš 🙂 dělá to s těmi nejlepšími úmysly, chce pro tebe a malého to nejlepší, a tohle je z jejího pohledu to nejlepší.
Je to i z mého pohledu to nejlepší, i když jak jsem si už přečetla z mnoha tvých reakcí zde, si to nemyslíš.
Já mám s máti opačný problém, nicméně je stejně urputná a umíněná a neudělám s tím nic. NIC. Takže proč se stresovat, prostě takhle to je, tečka.
(já si to teda někdy musím opakovat častěji, abych se do vnitřního klidu dostala, ale věřím, že ty to zvládneš mnohem líp)
🙂