icon

Babička pořád řeší, že dítě není pokřtěné. Má cenu jí to dál vysvětlovat?

27. zář 2026

Nejsme věřící a syna jsme křtít nenechali. Pro nás uzavřená věc.
Moje máma to ale vytáhne skoro při každé rodinné návštěvě. Že mu něco bereme, že jednou budeme litovat, že ona by křest klidně zařídila...
Nechci se kvůli tomu hádat, ale už mě unavuje pořád obhajovat stejné rozhodnutí. Má vůbec cenu jí to dál vysvětlovat?

anonym_338fe7
•
27. zář 2026

@anonym_autor mám děti pokřtěne pro klid. Nyní máme vnoučata a nikdy bych je nenutila ani se nezměním, jsou to jejich děti. Mám svoji víru, do kostela nechodím ani s nějakýma nazorama nesouhlasím . Určitě si to udělejte podle svého

anonym_39cb57
•
27. zář 2026

Věřím, že je s tím únavná, ale v klidu bych to přešla. Řekla bych jí, že až budou děti chtít, můžou se nechat pokřtít.

zuzkasim
•
27. zář 2026

Babičce bych vysvětlila, že dítě se může kdykoliv samo ve svém životě rozhodnout a nechat se pokřtít. Je i spousta církví, které křest miminek neuznávají. Chápu, že pro ni je to důležité, ale v tomto máte hlavní slovo vy jako rodiče. Vadilo by vám, kdyby babička vaše děti brala do kostela a ke křesťanství (předpokládám že jde o římskokatolickou církev) je vedla? Pokud ne, nabídla bych jí tohle. Za mě je fajn mít různé pohledy na svět a informace a moct si skutečně sám vybrat.

rnika
•
27. zář 2026

Měli jsme to stejně. Uzavřeli jsme to tím, že se jednou rozhodnou podle sebe...

squezy
•
27. zář 2026

@anonym_autor tak dokud ji jasně a dusledne neřekneš,at to nevytahuje,tak to bude omilat furt dokola. Řekni a dost,o tomhle je řeč naposledy a beda,jestli to zase příště vybali na další oslavě. PS: my máme děti křtěné, protože jsme oba s manželem chteli, všechny tři,ale taky znam, když babičky něco nemuzou prekousnout 😉 Ohrad se!

autor
•
27. zář 2026
@squezy

@anonym_autor tak dokud ji jasně a dusledne neřekneš,at to nevytahuje,tak to bude omilat furt dokola. Řekni a dost,o tomhle je řeč naposledy a beda,jestli to zase příště vybali na další oslavě. PS: my máme děti křtěné, protože jsme oba s manželem chteli, všechny tři,ale taky znam, když babičky něco nemuzou prekousnout 😉 Ohrad se!

@squezy Asi máš pravdu, já jsem to zatím vždycky spíš přešla nebo změnila téma. Možná proto má pocit, že to může vytahovat pořád dokola.

pilzzee
•
27. zář 2026

@anonym_autor Haha, ja bych si to uzivala, je to jenom jeji problem :-P My mame kvuli tchyni pokrtene vsechny, samozrejme jen kvuli te party a penezum 😀

kelerub
•
27. zář 2026

My pro klid v rodině udělali kompromis. První nepokřtíme, druhé jo. Spokojila se s tím a byl klid. Win win. Já nevím, že na tom té starší generaci tak záleží. Přitom jde do kostela leda tak na půlnoční.

eternitka
•
27. zář 2026

@anonym_autor Určitě bych nedávala dítě pokřtít jen proto, že si to přejí prarodiče. Jednou by se vám dítě mohlo vyčítat, že jste ho pokřtili bez jeho souhlasu, a co víc, že jste tak velký zásah do jeho života neudělali ani z vlastního přesvědčení, ale že si to vynutil někdo jiný. Já jsem své dítě pokřtít nechala a počítám i s tím, že mi to jednou může vyčítat, ale já jsem se pro to rozhodla z vlastní víry a pevného přesvědčení, že je to to nejlepší, co pro něj mohu udělat.
Babičce bych opravdu zdůraznila, že pokud se pro to syn někdy rozhodne sám, může se nechat kdykoli pokřtít. Případně bych ji motivovala tím, že pokud se o to syn v budoucnu začne zajímat, bude mít ona sama příležitost ho cestou víry provést.

izz76
•
Včera v 09:50

@anonym_autor Babičce bych vysvětlila,že i Ježíš Kristus byl pokřtěný až ve 30 letech. V bibli není žádný pokyn je křtění dětí. Když už je věřící,ať si raději doplní vzdělání,před tím než rozdává rady ostatním.

levandule_k
•
Včera v 15:52

Jestli ty nemáš vztah k víře, je blbost křtít dítě. Babičky, matky v tomhle umí být urputné. Chce to holt ustát, že ona to má jinak než ty.

Pokud budu mít dítě, nemám v plánu ho pokřtít, i když jsem měla svatbu v kostele.

daduma
•
Dnes v 07:57

Třeba jí říct, že pokud s tím nepřestane, tak jednoduše omezíte návštěvy. Kdyby to zmínila jednou za čas, tak budiž, ale tohle musí být hrozně únavné, umím si to představit. Případně jí zkuste vysvětlit, že pokud bude chtít, syn si to může později nechat dodělat, pokud mu na tom bude záležet stejně jako jí.