Co doma platí přítel a co platíte vy?
Hplky mam jen takovy dotaz, jak to mate v rodine a financema??? Co vsechno plati pritel/manzel a co vsechno platite vy?
Platím si to co si vymyslím, např. koníčky a tak. Taky svoji pojistku, internet, svůj telefon, svoje zálohy na socku a zdravku, úvěr ze stavebka. Manžel hypotéku, energie, dceři školku, svoje věci (telefon a spol.). Ale je to dané tak nějak historicky, Vlastně i dost náhodně. Měla jsem lepší nabídku na internet, tak jsem ho zařídila na sebe, tak to platím.. to samé úvěr.. pojistku jsem měla ještě předtím než jsme se poznali, tak ji taky pořád platím já. Nějak to vůbec neřešíme. Kdo jde na nákup, ten ho zaplatí, častěji manžel. Dovolenou zaplatí ten kdo ji finálně zařídí, dárky pro rodinu třeba pod stromeček zaplatí ten, kdo jde danou věc, když se na ní domluvíme, zrovna koupit... Pokud na jednom nebo na druhém účtu není dostatečný zůstatek, platí ten druhý a vůbec nikdo to neřeší. Teď jsem takhle kupovala manželovi auto 🙂) Osobně nejsem pro společný účet, mám ráda určitý osobní prostor a vyhovuje mi vidět, kolik přinese jeden a kolik druhý. Lépe se i drží určitá disciplína, člověk se prostě moc nechce dostat do situace, že půjde druhému říct ,,hele, nemám, prosím zaplať to", v případě společného účtu se zcela jistě snadněji ,,hřeší". V každém případě by ale oba, i když jsou účty oddělené, měli mít o peněžních tocích toho druhého nějaký základní přehled, pokud tvoří pár nebo rodinu.
@nikolisek když pominu, že máme finance společné (nikoliv účty, kvůli podnikání je jich víc), tak z rodičáku a mého výdělku se platí potraviny a drogérie (cca 25 tis.), z manželova výdělku všechno ostatní (hypotéka, poplatky, auto, odvody, všechny telefony, internet, pojištění, školka, tenis, plavání atd, ty příkazy stejně zadávám já). Ale opravdu neřeším, z které karty zaplatím kosmetiku nebo něco pro sebe, když bych potřebovala, stejně tak hadry, boty a vše co je potřeba nebo se nám líbí 😉 Jak říkám, nemáme společné účty, ale peníze a přístup k nim👍O svých příjmech máme navzájem přehled. O výdajích také, ale nepotřebuji vědět každý pohyb (bych se připravila kolikrát o krásná překvapení 😍) a já také ráda manžela překvapím. Takže takhle jedeme 13 let a maximálně nám to vyhovuje 🙂
@zuzineckah jo, tak nejak je to i u nas.
Máme tři účty - jeden společný a pak každý svůj. Na společný posíláme dle možností - asi je blbost, aby tam každý posílal 15 000, když jeden bere třeba 16 a druhý 40...z toho se platí domácnost, věci na děti, nájem...a pak máme část peněz každý na svém účtě - na vlastní výdaje a třeba na dárky.
Myslim, že v této diskuzi není vůbec důležité, jestli má někdo jeden společný účet nebo má každý sám 5 účtů. Jde o nastavení financování rodiny. Jsou peníze společné? Pokud ano, je jedno, jestli jsou na jednom nebo deseti účtech. V tom případě se partneři nehádají, kdo co zaplatí, z kterého účtu to půjde. Stejně tak neexistuje, aby se žena doprošovala muže, ať jí dá peníze na nákup jídla. Druhá varianta je ta, že peníze společné nejsou. Je rozděleno, co kdo platí a každý si hospodaří se svou hromádkou. Tento systém je pro mě nepochopitelný a myslím, že je velmi málo rodin, kde to takto dobře funguje. Většinou je na tom jedna strana bita.
My se s manželem brali před deseti lety jako čerství absolventi VŠ, teprve jsme začali vydělávat. A chtěli jsme společný účet kvůli tomu, abychom měli lepší přehled o rodinných financích. Aby ty peníze byly prostě na jedné hromadě. Našly jsme banku, která nám poskytla společný účet, tzn. účet je na jména nás obou, oba jsme majitelé se stejnými právy. A po deseti letech je to stále náš hlavní účet, kam nám chodí veškeré příjmy. Jsem ráda, že jsem veškeré starosti o finance mohla nechat na manželovi. On posílá veškeré pravidelné platby, dokonce i za můj mobil. Kdybych to měla posílat já, tak jsem každou chvíli dlužník🙂. Já objednávám a platím, co je zrovna aktuálně potřeba - jídlo, oblečení,dárky atd. A občas se zeptám, jak na tom jsme, on mi ukáže tabulky s příjmy a výdaji, pobavíme se o tom, naplánujeme finanční strategii na příští měsíce a jedeme dál.
Není vůbec důležité, jakým způsobem to v které rodině praktikují, ale musí to fungovat a musí být oba spokojeni. Finance jsou totiž i důležitým lakmusovým papírkem celého vztahu dvou lidí 🙂.
My mame spolecny penize, takze todle resit nemusime. Vse se plati ze spolecneho uctu. Plus kazdy mame svuj ucet a tam si nechavame cast penez, za ktere si muzeme kazdy poridit co chceme (cigarety, obleceni atd.) a z kterych platime darky mezi sebou. 🙂
Jelikoz je muj manzel muj zamestnavatel, mame oddelene ucty, aby penize nebyly posilany na jeho (spolecny) ucet. Sedli jsme si, spocitali jsme si kolik kdo vydela cisteho rocne, jaky je rozdil a co je potreba kazdy mesic platit. Manzel plati internet, pojisteni psa, benzin, council tax a plyn s elektrinou. Ja platim obema telefon, televizi, pojisteni na auto, vodu, jidlo, permanentku na kino, pak sama sobe permanentku do fitka a kontaktni cocky. Kdyz je potreba koupit neco drazsiho nebo darky, jdeme napul.
My máme účty tři. Jeden společný a pak každý svůj. Na společný posíláme každý měsíc peníze, já 7000 a on 10000. To máme na vše,nákupy,děti,energie atd. Jinak máme své účty a věci pro sebe si kupujeme každý ze svého. Manžel platí nákladnější věci k baráku a já případně menší. Peníze máme společné,když jsem brala min za rodicak,tak jsem tam i posílala min,jen jsme byli zvyklí takhle hospodařit takhle než jsme se seznámili a vyhovuje nam to. Když zbyde na společném účtu,tak z toho třeba zaplatíme dovolenou,kdyz ne,tak každý platíme ze svého dle možností.
Dokud jsme byli jen partneri, tak manzel platil najem, internet a ja se starala o jidlo 🙂 od doby co jsme manzele mame spolecny ucet a neresime to 🙂 jen jsme muj ucet zanechali a snazime se na nej jen nechavat posilat rodocovskou at si setrime a vse hospodarime z jednoho, drive manzeloveho uctu 🙂 jen jsme udelali druhou kartu 🙂
@leilinka1234 A co tajit?
Sice máme rozdělené účty ale peníze jsou společné. Je logické, že s rodičákem neplatím skoro nic, takže na nákup si beru manželovu kartu.
Ohledně toho tajení... myslím, že se tají hlavně dárky 🙂. Když půjdu do společného internetového bankovnictví a uvidím, že muž zaplatil 3000 ve zlatnictví, tak už z toho náhrdelníku nebudu moc překvapená... a zase naopak, když budu objednávat já něco hezkého manžílkovi, tak ať má překvapení on 🙂
@1772 proč se každý diví tomu, co tajit? @leilinka1234 myslím, že odpověděla...jedná se o dárky, překvapení,ale třeba i o akci s kamarádkama 🙂 taky máme oddělené účty, což ovšem neznamená, že máme zcela oddělené finance, jen máme každý kousek pro sebe, pro své potřeby, pro své radosti pro své malé soukromí. Přece si mi nebude manžel říkat, nebo mi vysvětlovat kolik nechal na pivě 🙂 A já nepotřebuji manželovi říkat, kolik jsem nechal v tom úžasném sekáči minulý týden, nebo kolik jsme s holakama nechali na víně 😃o dárcích ani nemluvě...nechci aby věděl, co jsem mu koupila a za kolik k Vánocům, narozkám, každý rok k výročí, nebo jen tak jako překvapení. Spíš je asi důležité se podělit o výdaje, tak jak Vám to bude oboum vyhovovat a hlavně si nastavit chod domácnosti ke spokojenosti obou 🙂
Máme společný účet.
Ještě než jsme se s manželem vzali, tak jsme všechny finance řešili dohromady, i když jsem měla svůj účet, tak jsem mu peníze přeposílala a řešilo se všechno z jeho účtu.
Za půl roku jsme se vzali, já jsem si účet zrušila a vše chodí manželovi na účet a odchází z něj, manžel v obchodě platí a o finance se stará on... A není problém, když si něco chci objednat, nebo tak, tak to zaplatím z toho společného účtu 🙂
PO svatbě jsme si udělali společný účet, je psaný na nás oba, každý máme svoji kartu. Peníze jsou společné, tajit před sebou nic nepotřebujeme.
@nikolisek Já mám svůj účet, manžel má svůj účet a ještě máme jeden společný, kam oba posilame x tisíc a z toho se platí veškeré náklady na domacnost, pojistky, nákupy, věci pro dceru,... Tím, ze každý máme ještě svůj účet, tak můžeme kupovat dárky tak, aby o tom ten druhy nevěděl a každý si pak z toho svého utrácí za to, co uzná za vhodne...
@nikolisek Platím svoje pravidelné výdaje (pojištění, spoření, telefon) a z mého účtu jde i hypotéka. Muž platí ostatní věci. Nicméně finance máme společné. Jakmile mi skončí rodičák a vrátím se zpátky do práce, budeme opět posílat na společný účet stejné % z platu a z tohoto účtu platit výdaje - náklady na bydlení (služby), společné pojistky, školku a nákupy.
@magicka89 jj, každý to má jinak 🙂. Po návratu z nějaké akce si s manželem klidně popovidam, s kým a kde jsem byla, jak se mi to líbilo, co jsem si dala a kolik to stálo. U něj je to stejné. Nejde o žádné zodpovídání se, ale o úplně obyčejné sdílení všedního života🙂. Proč by mu mělo vadit, kolik jsem kde utratila? Je to rozumný chlap a ví, že zbytečnosti nekupuji. Mám jeho plnou důvěru a když řeknu, že jsem na nějakém eshopu udělala objednávku oblečení za 5 tisíc (máme 4 děti, takže i vyšší náklady), tak prostě ví, že to bylo potřeba a nemá důvod do toho nějak mluvit. Resp. má svých starostí a povinností dost, tak proč by měl mít ještě starosti o to, co nám na starost já, že🙂? Ani s dárky problém nemáme. Většinu nekupujeme přes e-shopy a platíme převodem, takže podle čísla účtu není poznat, komu platba odešla. A když chci fakt něco utajit, tak použiji hotovost. A lpění na tom, aby se muž náhodou nedozvěděl cenu dárku, mi přijde mimo, když jde všechno ze společných peněz🙂. Jak jsem psala, je to fakt jedno, jak to kdo má. Ale z tvého komentáře jsem měla pocit, že ženy se společným účtem jsou husičky, které se musí zodpovídat z každé koruny, kterou kde utratily. Tak jsem měla potřebu přidat i jiný pohled🙂.
Platíme tak, aby nám oboum na konci měsíce zůstalo na účtu přibližně stejně. Já toho platím víc, protože beru víc peněz.
Ahoj. No jelikož nejsem moc v hospodaření s penězi dobrá, tak máme každý vlastní účet. Já 15. zaplatím vše okolo bytu - tedy fond oprav a služby, což dává cca 4000. Pak si zaplatím svoje životko a důchodové spoření. Manžel pak platí velké nákupy - což dá těch cca 4000 taky - pravda i více. Navíc můj muž platí oba telefony, svoje pojištění a pak splácí byt svému tátovi. Pak ještě každý posíláme na spořící účet peníze, jako takovou rezervu, kdyby se nám něco rozbilo nebo by jsme potřebovali něco nutně koupit. Zatím jsem na PPM, tak ty peníze ještě z mé strany ujdou, ale jsem zvědavá jak moc se to změní až přejdu na rodičák. :D
Před mateřskou i teď jdou všechny peníze na jednu hromadu a rozdělí se podle potřeby na hypo, jidlo atd.
Oddělené účty - přítel bydlení, auto, pojistky, školku, telefony, net a dovolené. Já provoz domácnosti, jídlo, oblečení, drogerka, dárky rodině - běžné provozní věci. Vyhovuje nám to dokonale, neměnila bych. Větší investice kupujeme různě, já platila lednici, přítel vestavěnou skříň... jak kdo chce 🙂
@nikolisek ja teda nevim, ale my s manželem jsme spolu 5 let a od doby co jsme spolu mame všechno společné... Mame spolu dítě a tak neuvěřitelně by se mi zhnusil kdyby mi rekl dej mi půlku na bydlení když mám rodicak 7600 a on výplatu 30000 ja nebyla doma kvůli sobě ale kvůli našemu dítěti to bych mu to hezky vysvětlila... Dobré nic neutajim ale ja nic tajit nechci mame společně dítě teď čekáme druhé a vše platíme společně máme jeden účet... Ja bych ty chlapy liskala co maji tak debilne nastavené hodnoty... Vysvětli mu to a bud tvrdá přece nebudes zivorit... Rekla bych mu ok ja si jdu vydelavat ty budes doma a ditetem a vse napůl jsem zvědavá jak dlouho by to vydrzel
@jajulin přesně... Mame to jako vy a jinak bych to nikdy nechtěla.... Opravdu si nehlidame kde co kdo utratí za dárky nejsme male deti přece
My mame kazdy svuj ucet a jeden spolecny. Dokud jsem vydelavala, na spolecny ucet jsme kazdy posilal stejnou castku. Ted na spolecny posila jen manzel a z toho kupuju vsechno jidlo a vse pro syna. Jsem rada ze ho nemusim “zadat” o penize. Jednou jsme rodina a co je me je i tve, ted kdyz jsem na materske beru to jako prirozenou vec, ze vsechno plati on.
Máme od začátku vztahu jeden účet a jedny peníze.
@papunkova my mame s manzelem oddelene ucty...a spolecny bych ani nechtela...nicmene kazdy plati neco a jelikoz vydelava o dost vice plati vetsinu nakladu on...ale to co puses je blbost..jakoze si pujcuju...pokud potrebuji tak mu proste reknu a on mi penize jednoduse da....zadne proseni nebo tak neco. Ne vzdy oddele ucty jsou problem..jde prece o souziti a jak si to mezi sebou nastavi. Kdyz jsem drive vydelavala vice..tak jsem zase platila vice ja....
Mame jeden ucet a platime z nej vse, co je treba. Nedelime na moje a tvoje penize. A to manzel vydelava podstatne vic.

Ja neplatim nic, mám 3tis.rodicak a ty mám na útratu. Všechny náklady na byt a jídlo plati manžel