Dar za miminko. Dal vám manžel/partner dárek?

nela1234
13. říj 2024

Ahoj chci se zeptat dává ještě tatínek dárek nebo šperk za to že mu žena porodila miminko? Nebo při návštěvě porodnice se nosí kytička mamince..... Trochu mě mrzí že manžel se vyprdnul na mě, ikdyz jsem mu dala syna. Vím řeším kraviny hlavní je že je malý zdraví a v pořádku. Jen jsem chtěla vědět jak to je u ostatních nebo se to už nedělá 🫣😄

zuzkasim
13. říj 2024

Já tuto tradici znala, muž očividně ne😉 Některé kamarádky dostaly šperk. Jako jo, potěšilo by mě to, ale když nebyl, tak nebyl. Kytka za první dítě doma byla, za další si fakt nepamatuju.

klokanka31
13. říj 2024

Jako určitě bych nečekala jestli to chlapa napadne, nebo jestli mu to někdo řekne... Ale prostě říct chlapovi, že se to tak dělá, a šmitec...

zuzkaasteli
13. říj 2024

U nas v rodine je to tradice,v rodine vyvaleho taky,ale on byl skrt,nechal me zaplatit celou vybavu, doma s nicim nepomohl, ba jeste buzeroval co nemam a sam sedel na gauci a sledoval,za dceru jsem nedostala nic a abych mu neuspinila auto,tak me do porodnice vezl mym...bylo mi to lito a po všech problemech,co pak nastaly jsem vdecna, ze je byvaly

ondul
13. říj 2024

Dostala jsem květinu a kdybych si řekla o nějaký větší dárek, jako šperk, tak mi ho rád koupí, ale sám od sebe tohle fakt neví. Nemám problém si ale tyhle věci vykomunikovat a rozhodně mu nemám za zlé, že ho něco nenapadne samo od sebe.

emillyhk
13. říj 2024

Do nás "vandrovala" moje mamka, že by se to jako mělo... 🙈 Neřešili jsme to, my měli v té době úplně jiné starosti. Ale pár měsíců po porodu mi už neseděl snubní prsten, upravit nejde. Tak jsem od manžela dostala jiný, není to klasický snubní, i když ho nosím na prsteníku. A není přímo "za porod", ale jinak bych ho nedostala 😅

lilian2111
13. říj 2024

Ano, dostala. Za všechny tři děti. Ale neočekávala jsem, ani nutně nepotřebovala, manžel jednal za sebe🙂

badyr
13. říj 2024

Za syna jsem nic nedostala, ale syn se nám narodil o 2 měsíce dříve, bylo plno problémů, v nemocnici jsme byli měsíc. Byla to celkově náročná situace a měli jsme jiné starosti. Manželův kamarád je zlatník, dělal nám snubní prsteny, nějaké šperky a líbil se mi u něj prsten, kde jsou vyrytá jména dětí a u každého je vsazený kamínek podle znamení. Takže když se narodila dcera, dostala jsem kytičku a poté mi nechal vyrobil prstýnek, kde má jména obou dětí.

hennrietta
13. říj 2024

Manžel za námi chodil a teda nic jsem za porod nedostala a to ani kytku. Šperk mám vždy dlooouhou dobu jeden, který nosím a nerada měním a kytka by mi byla v porodnici k čemu? 😄

mabs
13. říj 2024

@nela1234 nedostala jsem nic. Ani u jednoho.

gramli
13. říj 2024

Ano dostala jsem za kazdou dceru, za prvni porod nahrdelnik bile zlato a kytici ruzi a u druhe dcerky parfem a poukaz na pobyt kde jsme ve 3 mesicich male cela rodina jeli 😊

pavca1982
13. říj 2024

Dostala jsem kytku a šperk

rejalin
13. říj 2024

Já jsem dostala. První mi hned psala moje máma, že mi chce koupit šperk- vybírali jsme ho spolu, mám tam vyryta data narození obou děti (po 2. porodu jsme nechali přidělat) a svatby, nosím ho ráda a má pro mě velký význam. Muž už další šperk kupovat nechtěl, tak jsem dostala za jedno dítko hodinky a za druhé telefon (ten spíš proto, že si chtěl koupit i sobě 😄)

Jinak než budeš zklamaná, tak napřed se zamysli- je tvůj muž typ na tyhle gesta? A ví vůbec o tom, že se to tak dělá? Ptz je dost možné, že vůbec neví a je v tom tak nějak nevinně 😄

cherie24
13. říj 2024

Asi si o to žena musí říct? Ty co něco dostaly, si přímo řekly, že chtějí vzít do zlatnictví, vybrat si něco za miminko. 😉 Já dostala za porod auto, ale ani ne proto, že bych měla tak movitého chlapa, ale proto, že rodinné auto jsme sháněli skoro půl roku a až v době porodu se konečně podařilo sehnat. Takže "za porod" mi předal klíče od auta se slovy - ber to jako dárek za porod, na šperk už stejně nejsou peníze. 😄

dashyyy
14. říj 2024

Já jsem za každé vnouče dostala šperk od tchánovců, manžel byl praktický a šel cestou pomocníků, za první dítě sušička, za druhé doma čekala po příjezdu z porodnice myčka, aby mi prý ulevil 🙂 očekávání jsem neměla žádná, ale všechno to bylo na ty hormony hrozně moc milé, byla jsem dojatá fakt hodně

elesse
14. říj 2024

Jen pro doplneni, rikat jsem si nemusela, byla jsem k vyberu vyzvana. A kytka v porodnici je stejne jako kytka kdykoli jindy, pro radost. A ja z ni radost mam

kelerub
14. říj 2024

@nela1234 Mladí už ten zvyk asi moc neznají. Stejně jako ten, že kdo najde miminu první zoubek, ten musí dostat nové šaty. My jsme stará škola. Máme dvě děti a za každé jsem od manžela dostala šperk. Za zub prvorozené kabát a za zub druhorozeného kombinézu na motorku.

kacka1994
14. říj 2024

U prvniho ditete jsem si rekla o jedlou kytku :D takovyto ovoce v cokolade - spis ale ze jsem na to mela dlouho chut 🙂 Sperky jsem nechtela ani nic 🙂 U tretiho (neplnovaneho ditete) jsem si rekla, ze to tehotenstvi je pro me velke nepohodli, porod pro me byl po predchozich zkusenostech nocni mura a ze bych si prala a zaslouzila nejaky darek, za to ze musim "pretrpet" :D rekla jsem si o nausnice, protoze jsem zadne krome bizuterky nemela 🙂 Samotneho by ho to nenapadlo 🙂

kacka1994
14. říj 2024

@dashyyy a to u nas za vnouce jsme dostali od tchanovcu prave pomocniky 🙂 (na prvni nevim, za druhe jsem dostala susicku a pro treti jsem dostala dvojkocar 🙂)

veronicka89
14. říj 2024

Kytku dostavam jen na narozeniny 🙂 a tohle byly narozeniny 🙂 🥰

Kdybych dostala mercedes g class jako holky z instagramu , nezlobim se 🤣 , ale jsem rada za uzasneho chlapa diky kteremu jsem mela krasne tehotenstvi , podporil me u porodu i pri 6 nedeli , takze mi i kytka prijde dostatecna 🙂

veronicka89
14. říj 2024

@kelerub ne ze nezajimaji zvyky , spise si to ty zenske mužou koupit bez svoleni samy ;) ... takze z tech daru nejsou az tak na vetvi , popripade nepotrebuji si koupi noveho kabatu oduvodnit zubama ditete 😀

zuzkasim
14. říj 2024

@veronicka89 Samozřejmě si můžu koupit sama cokoliv. Ale v partnerství tak nějak očekávám, že si chceme dělat radost vzájemně, ne každý sám sobě. Ocenit ženu, že dítě donosila a porodila, mi přijde hezké. Ne, že by nešlo poděkování za to a úcta k jejímu mateřství vyjádřit jinak, ale máme tady právě třeba tyto zvyky... Nepřipadám si něco "víc", že jsem děti odnosila a porodila, ale jednou jsem matka a je to něco jiného jak otec. Musela jsem komplet změnit svůj životní styl, na čas opustit práci a hromadu dalších aktivit. Svým tělem jsem to dítě živila 9 měsíců a po porodu to kojením pokračuje. Je to nezastupitelná role, kterou otec nikdy nezažije a nenahradí. Otec má zase jinou roli, ale ohledně příchodu dítěte na svět to zkrátka obvykle víc odtrpí žena. Každá prý netrpí, nevím, já žádnou takovou osobně neznám🙂

vanilkacka
14. říj 2024

@nela1234 Ono zalezi, z jake je ten partner rodiny. Mne tchani neprivezli snad ani malou cokoladu, kdyz se jeli podivat na miminko. A detem vlastne celkove taky nic hodnotneho na pamatku nikdy nedali. Proste to tam neni zvykem. V me rodine je standard, ze ja i svagrova jsme dostali par tisic, at si koupime neco pro sebe po kazdem porodu a i vsechna vnoucata dostala nejake zlato. A mame to tak i v sirsi rodine. Manzel mi dal sperky, protoze mu bylo jasny, ze nejaky ocekavani je, kdyz videl, jak to u nas chodi a i jeho kamosi darky kupovali. Ale nevim, jestli by ho to urcite napadlo jen tak.

veronicka89
14. říj 2024

@zuzkasim ja ale prave pisu , ze mi treba kytice jako diky prisla dostatecna a ze ne ze ze zvyku ( na ktere asi fakt moc nejsem ) ale proto ze vim ze jo to uz je neco a velka vec 🙂 a velka udalost .

A tim ze jsou pro me ty oststni ukazatele tak nejak dulezitejsi , nehodnotim a nemam zadnou vymyslenpu metu nebo hodnotu darku ktery je za porod adekvatni.

Mozna ze jsem prave kvuli debilnich socialnich siti mela u 1. Porodu pocit , ze kdyz jsem ted sperk nedostala tak ze stojim za hovno nebo ze mam chlapa trotla, ale nastesti me to preslo a byly pro me jine ukazy mnohem krasnejsi, uprimnejsi , spontannejsi , laskyplnejsi a myslenja se ne drzela tak 5 minut ...

dejvitka
14. říj 2024

@nela1234 sperky jsem nedostala, protoze zlato nenosim a stribro by mi prislo malo, pokud by to melo mit hodnotu. My o tradici vime, ale neresili jsme ofiko vubec. Jsme takovi skromni v techto vecech a tradice ctime jine. Bracha kupoval sve zene krasne nausnice s diamanty (ona sperky moc rada nosi a je to neco, co by si nekoupila sama), svagrova od manzela dostala auto 🙂. Pro me je dulezite, ze se muj muz stal skvelym tatinkem, ktery se o sve deti rad stara a vi o nich kazdicky detail. To je pro me opravdovy dar k jejich narozeni.

ester_ka
15. říj 2024

@lucie7411 jooo, anoo, sušičkaaaa💪🏻👍🏻👏🏻

ee.liska
15. říj 2024

Ano, dostala pokaždé. U nás v rodině je to tradice a moc se mi to líbí 🙂

jane46
15. říj 2024

Kytku jsem rovnou dopredu zatrhla...
Spolecne jsme si pak vybrali veci z chirurgicke oceli se jmeny deti (manzel nic jineho nemuze), ja mam dva prstynky a on takove nozky, pridal si to na retizek, co nosi.
On za to nemuze, ze priroda to hodila cele na nas... Byl u porodu, byl mi oporou, miloval me i tlustou, oteklou a protivnou...
Jo a jeho spermie rozhodla, co to bude za pohlavi...tolik k tomu "dala jsem mu syna" to je zasluha pouze chlapa. To si darek zaslouzi 😉

terezkajahudka
15. říj 2024

Nedostala jsem nic, ale taky jsem nic neočekávala. Chápu že pro někoho je to důležité vůbec to neodsuzuji ale mě to přijde jako blbost. Hlavní je že máme zdravé miminko. Teď čekám druhé a nic nechci 🙂

janule0123
15. říj 2024

@nela1234 dostala jsem kytici a krásné hodinky … ale kamarádky spis nedostali vesměs nic .

terezapolodnova
15. říj 2024

Já dostala zlatý prsten s modrým kamínkem safirem a dvěmi červenými granáty. Že prý ty dva znázorňují nás jako rodiče a modrý syn. Uvnitř je věnování.