icon

Dává Vám partner peníze na domácnost, nákupy atd.?

malaagnes
16. srp 2017

Ahoj holky,

můžu se zeptat na Vaše názory a zkušenosti, zda Vám Váš partner dává peníze na domácnost, nákupy atd. A pokud ano, kolik Vám dává??

Já jsem na mateřské s jedním prckem a partner mi nechce dávat ani korunu, s tím, že nějaké nákupy udělá, ale nikdy nekoupí to z čeho potřebuji vařit a základní věci, které mu napíšu na seznam. Takže si stejně nakonec musím nakoupit sama. Přijde mi, že on kupuje nesmysly, jen protože byly v akci a jen to, co uzná za vhodné. Hrozně mi to nevyhovuje, jak to máte nastavené Vy? Kamarádky v okolí, od partnera normálně dostávají peníze na domácnost a finance mají společné i když třeba dítě nemají. Buď máme divně nastavený rodinný systém, hrabe mi z mateřské, nebo se nechávám ovlivňovat kamarádkami, které to mají lépe nastavené 😀

Díky

Strana
z8
ilonne
17. srp 2017

@chimny
@sisstin
@martis123 Holky, ja neprijde vam to, ze pak ve svazku chybi cast duvery? Neberte to jako rypani, fakt me to zajima. Kdyz jsme resili krizi a dochazeli k psycholozce, jedno z prvnich temat s nami resila finance. My mame SJM se vsim vsudy. Po vyreseni nam rekla, ze v tom, ze mame opravdu SJM videla velkou sanci, ze to zdarne dopadne. Ze proste opravdu jedeme spolecne a ne kazdy na "svem pisecku".

sisstin
17. srp 2017

@ilonne ja to tak neberu uplne... jen my s chlapem mame dost odlisne nazory na to, co je potrebny komfort nebo jak to napsat... ja treba kupuju detem barefoot boty, on by dceri koupil boty od tamanu, nechape moji zalibu v oblikani, nebo veci do domacnosti atd. Takze kdyby byly spolecne penize, tak by jsme se neustale dohadovali, co je potreba a co ne. Ale my nejsme manzele a zadny soolecny majetek nemame, dum je jeho.

sisstin
17. srp 2017

@ilonne a on je hodne skrt proti mne, ma jedny kalhoty a nosi je, dokud se mu nerozpadnou a fakt to neni o tom, ze by si je nemoh dovolit. Zatimco mne satnik praska ve svech... proste on tohle nechape, a nemusi jit jen o typicky zensky veci, treba na mop by mi nedal, vsak staci hadr a na vsechny 4 ke kyblu, proste v tomto jsme rozdilni. Takhle se poplati, co je treba a kazdej si kupujeme, co chceme....

jajulin
17. srp 2017

Jsem další, která nechápe oddělené finance. Nejde ani tak o to, kolik je v rodině účtů, ale prostě o ten vztah k penězům - jestli jsou společné nebo moje a tvoje. Nechci se nikoho dotknout, ale na mě "hrabání na vlastním písečku" působí dojmem, že ten vztah není definitivní, že tam jsou nějaká zadní vrátka. My máme od svatby (tzn. skoro 9 let) účet společný + několik spořících, které spravuje manžel. Ohledně peněz je mezi námi naprostá důvěra, každý z účtu platíme a vybíráme, kolik je zrovna potřeba. Větší výdaje společně předem probereme. Jsme parťáci, jeden tým, který podle svých sil a možnosti pracuje na tom, aby rodina správně fungovala - manžel vydělává, já zajišťuji chod domácnosti. Jsem na RD 8 let, poslední rok mi chodí necelá tisícovka měsíčně (mám skoro vyčerpáno). Neumím si představit čekat potupně na to, až mi manžel laskavě hodí něco z "jeho" vyplaty. Ale tohle všechno jsou záležitosti, které je třeba společně probrat ve chvíli, kdy se vztah stane z nezávazného vážným - tzn. dlouho pred plánováním společných potomků. Jinak holt pozdě bycha honit.

martis123
17. srp 2017

@ilonne ano, nerypes, z jeho strany ke mne duvera asi castecne chybi.. ja mu naprosto duveruji a on i kdyz jsme manzele tak to ma holt jinak..jsen mlada blba.

sisstin
17. srp 2017

@jajulin tak ja mam ten prijem jinde i na RD, proto to asi neresim... kdybych mela mit 4000 mesicne, tak bysme to museli prehodnotit... ja proste nemam nervy na obhajovani kazdyho topu atd.

sisstin
17. srp 2017

Ale jak pisu, my nejsme manzele a v pripade rozchodu ja si balik igelitky a deti a odchazim, dum a vse je jeho... a mel to, nez jsme se poznali...

sisstin
17. srp 2017

@jajulin jako verim, ze by me hlady nenechal, kdyby bylo zle, ale se svym komfortem bych mela utrum :D u nas doslo uz k posunu prave, kdyz zacal vic vydelavat, predtim jsme jeli fakt fifty fifty.

blahova_andrea
17. srp 2017

@jajulin ono ale co lide proberou a naslibuji pred detmi, pred realitou...to pak nemusi byt pravda.je to co by kdyby...a az se ukaze prava tvar dotycneho, tak je pozde.
Rozhodne by lide meli byt partaci a financne si duverovat.ale pokud nekomu vyhovuje,kdyz drzi kasu jeden ci druhy,tak proc ne?ne kazdy to s penezmi umi.ale musi to byt dohoda dvou.ne jednostranne chamteni a vydirani a odmitani se podilet na financovani vlastnich deti

martis123
17. srp 2017

@victress no bohuzel.. na nevim, zkusim s nim jeste v klidu promluvit. Jsem pry jina po porodu, na nej zla a neprijemna. Zato on se vubec nezmenil, televize jde porad nahlas, dvere praskaji. a ja mam byt mila a usmevava. Tak asi proto. 🙂

sisstin
17. srp 2017

@ilonne jinak ja nejsem typ cloveka, ktery by jinemu cloveku 100% veril. Jako muzu si stokrat myslet o nem neco, ale ruku do ohne za nej nedam. Mne by se asi taky nelibilo, kdyby utracel "moje" penize. Ale treba nasi spolecne penize maji, i jeden ucet a funguje jim to vyborne.

jitka0a
17. srp 2017

@malaagnes Každý to má sice nastavené jinak, ale naprosto chápu, že tě to rozčiluje. My to máme vyřešené tak, že chlap si svoje tyčinky a různé nápoje jako energeťáky kupuje sám a na nákup jdeme buď spolu nebo koupí co je potřeba co mu napíšu, nevaří, takže nemá přehled co je třeba dokoupit. Záleží jestli ze své mateřské ještě něco platíš, třeba nájem atd nebo ji máš jen na jídlo.

petronelka20
17. srp 2017

@malaagnes Četla jsem jen tvůj úvodní příspěvek a na něj budu reagovat. My už od úplného začátku vztahu (znali jsme se asi měsíc, co jsem spolu začali chodit a po týdnu spolu žít) mám společné finance. Nikdy jsme nekoukali na to, kdo víc bere, prostě jsme měli peníze spolu, ať v době, kdy se rozhodl studovat a pobíral jen sirotčí a já plat, tak v době, kdy se studiem skončil a žili jsme jen z mé výplaty, v době, kdy měl o něco větší výplatu, než mojí mateřskou nebo rodičák, tak i teď, kdy má víc než čtyřnásobnou výplatu než já rodičák. Popravdě si neumím představit se doprošovat o peníze.. Vždy se tedy o nějakých "větších" investicích radíme, ale když si chci já nebo manžel něco koupit, tak si to koupíme.

jajulin
17. srp 2017

@sisstin a o tom to je - ty připouštíš balení igelitek a případný odchod, u nás tohle neexistuje. A klidně mi tu může někdo napsat, že jsem blbá a naivní 🙂. Vzali jsme se s tím, že rozvod a zadní vrátka neexistuji a každá krize se dá ustát, jen musíme na vztahu makat.

sisstin
17. srp 2017

@jajulin jasny, to je fajn. Ja se proto ani vdavat nechci, i kdyz jsem ted ve vztahu spokojena, tak na jeho dozivotnost nespoliham ;)

jajulin
17. srp 2017

@sisstin jj, já to chápu, každý to má jinak☹.

jajulin
17. srp 2017

@sisstin omylem jsem klikla na jiný smajlík 🙂. Měl tam být tento 😉

sisstin
17. srp 2017

@jajulin ja uz jsem rozvedena a to to taky ze zacatku byla laska jak tram a chlap se po porodu zmenil neuveritelne, kolem me tak 90 % kamosek rozvedenych. Jsem asi cynik, nebo jsem nepotkala jeste toho praveho, ale fakt na vztahy na cely zivot moc neverim a to teda nejsem z rozvedene rodiny....

jajulin
17. srp 2017

@blahova_andrea určitě souhlasím - klidne ať drží rodinnou kasu jen jeden, ale musí to být ke spokojenosti obou. Možná jsem se nechala unést tím, jak to máme my - peníze nikdy nebyly předmětem sporu. Ale zas máme jiná rozbušná témata 🙂. Všude je něco.
A ty sliby před svatbou - sliby jsou sliby, důležité je poznat toho druhého opravdu, do hloubky, nezávisle na tom, co naslibuje. Jde to, ale chce to asi o dost jiný přístup, než je dnes zvykem. Ale tohle už je zase úplně jiné téma.

jajulin
17. srp 2017

@sisstin já vím, pamatuji si tě z jiné podobné diskuze. Jak jsem psala, chápu tě, ale asi žiju v trochu jiném světě. Kolem nás je taky plno rozvedených a rozejitych (i když určitě ne 90 %). Já věřím v to, že každý má své štěstí ve svých rukou a může významně ovlivnit svůj život. Největší životní bolesti si lidé způsobují sami, není to žádná nepřízeň osudu.

sisstin
17. srp 2017

@jajulin jinak ja jsem si o sobe vedoma, ze do tech vztahu jdu vic bezhlave. Ale jako v 30 nekoho poznavat 5 let, kdyz chces jeste dite jedno, to uplne moc nejde no...

jajulin
17. srp 2017

@sisstin pěkny vztah není vysledkem sahodlouheho poznávání. Tchyně s tchánem se poznali v září, v březnu následujícího roku se vzali (tchyně nebyla těhotná) a jsou spolu šťastní a spokojení přes 40 let. My se brali po 3 letech chození, naprosto to vzájemnému poznání stačilo.

sisstin
17. srp 2017

@jajulin jinak u nas by spolecny penize fungovaly za predpokladu, ze bych si pro sebe nic nikdy nekoupila a deckam to nejlevnejsi. Jinak by to byly nekonecne debaty o tom, co jo a co ne. Chlap je fakt skrt, i na sebe. Treba na nakupy jezdi jen on, vychytava akce atd, ja na tohle pecu, proste bych nakoupila, co se mi chce. Neresim, zda koreni stoji 25 nebo 7 Kc, on jo. Uprimne vedle me vypada obcas zvlastne, ja fakt chodim oblikana moderne a dobre, on ma dziny stary 10 let a vietnamky. Ale narozdil ode me ma nasetrino, barak atd.

sisstin
17. srp 2017

@jajulin stacila mi tridenni nekonecna debata o vyse zminovanem mopu :D

jajulin
17. srp 2017

@sisstin a pokud vám to takhle oběma vyhovuje, tak jedině dobre. V každé rodině jsou určité body sváru. Když se to vyřeší tak, aby už tam ten rozpor nebyl, tak super. Ale úvodní příspěvek a některé další jsou o tom, že jedna strana je výrazně nespokojená.

sisstin
17. srp 2017

@jajulin jj, jako nemit pomalu na jidlo a pan ma vyplatu pro sebe, to mi taky neprijde normalni.

sisstin
17. srp 2017

@jajulin jinak ja o sibe vim, ze utracim. Teda nejsem typ, co ma pujcky nebo neplati nutny platby, ale jakmile poplatim, co musim, tak uz nakupuju. Setrit proste neumim, v podstate je to neco, co mi dela radost. To vim, ze v tomto nejsem financne gramotna a chlap ma v podstate pravdu, ale zas on je skrt az moc no :D

tulena
17. srp 2017

Ja si vubec nedovedu predstavit, ze bych mela dite s chlapem, se kterym nemam tyhle zalezitosti predem ujasneny. Penize jsme dali dohromady hned jak jsme zacli po skole pracovat a evidujeme kazdou utracenou korunu.

tulena
17. srp 2017

Resp. eviduje manzel, ja mu kazdy vecer dam svy uctenky a on to hodi do systemu. 🙂

sisstin
17. srp 2017

@tulena kdyby chlap vedel, kolik utracim, tak asi padne do mdlob :D ale jo, v pripade toho, ze holky nemaj ani na jidlo, to taky nechapu....

Strana
z8