icon

Diskriminace vícečetné rodiny - 2 děti a více

theresa
13. lis 2014

Ráda bych se Vás zeptala na Vaše zkušenosti s diskriminací vícečetné rodiny. V mém okolí má většina mladých rodin jen 1 dítě. Jejich argumenty, že by nezvládli dvě děti jak finančně tak i časově jsem plně akceptovala, je to přece jejich rozhodnutí, ale moc jsem jim nerozuměla. Teď už , ale docela začínám rozumět.
Mám tento zážitek. Začala jsem hledat leteckou dovolenou na příští rok. Jsme rodina 2 dospělí + dítě 6 let + dítě 3 roky. Jezdíme každý rok a začala jsem teď hodně narážet. Z celé nabídky CK jsem našla jediný hotel na Zakynthosu, kde jsou možné 2 přistýlky. Chápu, holt tedy pokoje jsou malé, s tím nic nenadělám. Bohužel, ale nechápu, když je rodina ubytována v apartmánu a má jedno dítě platí 8 tis.za dítě, ale když já mám 2 děti, tak mám v tom stejném apartmánu na 2 stejné přistýlky zaplatit za jedno dítě 8 tis. a za druhé 13tis. To je podle mě naprosto diskriminační? Nemluvím o nabídkách 2 dospělí + 1 dítě zdarma, ale když mám 2 děti, tak už se tato sleva na mě nevztahuje a platím za druhé dítě nehoráznou cenu, ne jen cenu letenky. Jsem z toho hrozně zklamaná, stát chce, aby se rodilo více dětí, že ČR vymře, ale v podstatě jsme tlačeni okolím mít jen 1 dítě, protože když už budeme mít dětí více, tak můžeme třeba na leteckou dovolenou zapomenout, když tedy nebudu manželka pana Kellnera atd. Jaké máte zkušenosti Vy a pocity, opravdu by mě to zajímalo ????

Strana
z5
ivular
13. lis 2014

@theresa Dovolím si ryze technickou (respektive ekonomickou) poznámku. Nabídka není odrazem nákladů, nýbrž je odrazem poptávky. Takže skutečnost, že na druhé dítě platíš 13 tisíc a nikoliv 8 tisíc není odrazem zvýšených nákladů na další přistýlku, nýbrž toho, že rodiny se dvěma dětmi jsou ochotny tuto cenu za druhou přistýlku platit.
Jediné, co bys tedy mohla udělat, je apelovat na všechny rodiny se dvěma dětmi, aby si už tyto apartmány v daném hotelu za takto vysokou cenu nepronajímaly 😉 Pak teprve by byl hotel nucený cenu za druhou přistýlku snížit, aniž by došlo k diskriminačnímu jednání prodávajících či kupujících 😉

suzanna123
13. lis 2014

Jistěže je to diskriminace - a jsou i horší. Třeba v práci by měli rodičům s dětmi logicky přidat, protože je přece nesmysl, aby brali stejně jako rodiče s jedním dítětem nebo nedejbože bezdětní. A v obchodech taky - přece nebudeš platit za věci stejnou cenu jako ti, co to kupují jen pro jedno dítě, když ty to musíš koupit 2x. No prostě fuj, kam se podíváš...
😀 😀 😀

marketa233
13. lis 2014

@ivular A nejlepší by bylo otevřít si vedle hotel, kde by se za druhé dítě platilo taky 8 tisíc. 🙂 Otázka je, zda by se pak pohled nezměnil.

theresa
autor
13. lis 2014

@ivular pěkně napsáno 🙂

tarra27
13. lis 2014

@theresa me ještě napadlo, když je díteti 6let tak se platí víc než za třílete.....je to i jídlem, pokud máte all incl., nebo i jen polopenzi, v jídelne má židličku na ktere by mohl být dospělý....já vím, že ti to přijde jako diskriminační, že nemužete mít jeden pokoj....a že platíte tolik za díte, že ty peníze se dají využít líp a jinak, ale takhle to je....

myslím si, že přeci jenom jsou hotely, je jich dle meho vetšina, nebo já nenarazila na to, aby si 4člená rodina musela kupovat dva pokoje...to je vetšinou problém když jsou deti tři a více...

a že to stojí peníze...to je jak tu psaly holky se vším...

bud zvolit jinou destinaci, jiné ubytování a nebo lítat jednou za dva roky a na delší pobyt, aby se to vyplatilo i skrze letenky...a nebo chorvatsko, italie apod...a autem...

blahova_andrea
13. lis 2014

@theresa já tedy do teď žádnou diskriminaci nepocítila a to mám dvě vlastní a další dvě nevlastní 😅 ale je fakt, že jsme taky zatím nikde nebyly letecky a konkrétně případy jaké popisuješ jsme neřešili. při vstupech v čr je běžně sleva 2 dospělí + 2 děti a dál jsme se jaksi nedostali 😀

elvira
13. lis 2014

No vidíš - my máme jedno dítě a nebyli jsme letecky nikde... a co jako?
Byli jsme rádi, že jsme si zajeli tady za kopec, dovolená to byla hezká, se dvěma by to bylo složitější...a mám si stěžovat, nadávat?
Jsou důležitější věci než kam jedu na dovolenou - ono může být dobře i u rybníka Krajáče pod stanem - je to jen v lidech... 😉

sabuse1
13. lis 2014

je fakt,že co máme děti jsme zatím mimo Čechy nebyli, byla jsem buď těhotná nebo měla zrovna doma malé miminko, co jsme byli tady na hotelích tak většinou všude dítě do roku zdarma, pak třeba do 3 let za poloviční cenu atd...to mi přijde fér, asi to chce jen hledat. Ano rodinné vstupné je udělané na 2+2, ale to jsme taky zatím řešit nemuseli, Ema zatím byla taky všude zdarma. Takže já se třemi dětmi se něják diskriminovaná necítím

japona
13. lis 2014

Cestovka není žádná charita. Doporučuji zakladatelce, ať si zřídí vlastní a dotuje (i když ona ck nic nedotuje, vybere si to jinde🙂) dětí třeba pět! Kam jsme se to dostali? Nemám na dovolenou, tak jsem diskriminována? Nejspíš by to měl dorovnat stát nějakou dávkou, že? Každý má přece "právo" na leteckou dovolenou aspoň ve čtyřhvězdě, ne? To snad není možný tohleto..

vlckulka
13. lis 2014

Tohle mi přijde jako jedna velká hovadina 😕 To jsou tedy problémy. Mám dvojčata, takže bych taky mohla křičet, že jsem diskriminována, protože jsem pobírala jen jeden rodičovský příspěvek, musím vše kupovat 2x, protože prostě nemám tu možnost, aby po sobě holky dědily atd. Nesmysl!
My s holkama jezdíme do Chorvatska, žádný problém s cenou nemáme, náklady jsou třetinové oproti letecké a i tak jsme všichni náramně spokojení.

elllenka
13. lis 2014

já se tedy diskriminovaná necítím. Dokonce jsem byla nedávno sama se 2 dětmi na dovolené v čr a nebyl problém a to vím, že bývá těžké najít ubytování pro jednoho dospělého a dvě děti.
Podle mě je u nás běžné mít rodinu- 2 dospělí a 2 děti, ti co to mají jinak například matky samoživitelky - 1dospělí a 2děti, nebo 2 dospělí a 3 a více dětí.
Schválně zkuste si vyhledat dovolenou pro 1 dospělého a dvě malé děti ...

a jinak co mě třeba mrzí je, že v okolí nemáme restauraci- kavárnu, cukrárnu s pořádným dětským koutkem tak abych se mohla sejít s přáteli, posedět, popovídat si, dát si něco dobrého, nebo třeba i oběd, večeři ... byla jsem v jedné takové, když jsme byli na dovolené a bylo to úžasné a kupodivu byla celá restaurace plná- rodin s dětmi, děti si vyhráli, herna byla velká a pro všechny věkové kategorie- s těmi nejmenšími tam byli i rodiče. Kočárek přímo u stolu. Ráda na to vzpomínám, děti se nenudili u stolu a rodičům těch větších dětí odpadli starosti jak je udržet v klidu.

hojda
13. lis 2014

@vlckulka Jako by si důchodci stěžovali, že levný jogurty se dají koupit jen v rodinném balení a to je pro ně diskriminace.

suzanna123
13. lis 2014

@vlckulka a zrovna v případě dvojčat (a vícerčat) a RD by to smysl dávalo...

suzanna123
13. lis 2014

@japona prostě to zařídíme 😀

vlckulka
13. lis 2014

@suzanna123 Pravda, dávalo, ale proto jsem si děti přece nepořizovala 🙂 Naštěstí jsme je s manželem zvládli uživit sami a stále tak nějak zvládáme 🙂

kacca11
13. lis 2014

Opravdu nechapu smysl prispevku zakladatelky. Bud na dovolenou s detmi mam nebo nemam, ne? Snad je logicke, ze dve deti jsou nakladnejsi nez jedno dite. Opravdu nechapu. Nebo dve deti ti doma sni stejne co sni jedno?

Ono kdo chce, moznosti si najde. Tchyne s pritelem bezne cestuji a vyletuji se tremi az ctyrmi detmi a nemaji problem, jen chapou, ze ctyri deti jaksi zadara nebudou.

kacca11
13. lis 2014

@suzanna123 RD kompenzuje vyplatu rodice, neni to na pokryti nakladu na dite.

orchidis
13. lis 2014

@theresa Ježiši, to je zase něco 😀. Když na to nemáš, tak jeď pod stan na Mácháč a neplač, že ti nikdo neubytuje děti zdarma :-P. Moje nervy, to jsou lidi 😀.

xsenova
13. lis 2014

@theresa ake nenapadne ale prakticke, ako sa zbavit rodin s detmi 😀 Myslim si, ze je to robene cielene. Ides na to zo zleho uhla. Vedenia hotela tym vyjadruje, ze preferuje pary a rodinu bez deti, pripadne len s jednym dietatom 😎

alisek
13. lis 2014

No to jsou ale problémy 😎, čekala jsem teda podle nadpisu něco jiného..tak jeďte jinam a nebo prolejzejte net s nabídkama CK a třeba něco najdete...

suzanna123
13. lis 2014

@kacca11 To je úplně jedno, co to kompenzuje - když ty děti bude mít po sobě, tak ty peníze dostane 2x - a na daních odvádí stejně...

espada
13. lis 2014

@theresa To není žádná diskriminace. Je to podnikatelský subjekt a nastavuje si podmínky jak chce. To regulovat nelze a ani by to nebylo správně. Ale já vím, že se dá i s více dětmi jet levněji. Podívej se na německé cestovky, ty nabídku mají. Jen na odlet byste se museli dopravit do Německa. Záleží, kde bydlíš a podle toho vybrat letiště. Pořád to ale vyjde levněji. Parkování je na letištích většinou zdarma pro dovolenkáře. A na jisto vím, že v Itálii i Řecku je možné si objednat takový malý domek a je jim jedno, kolik tam je lidí, většinou je to omezeno osmi osobami. Takže bych zkusila objednat letenky, pronajmout auto s přistavením na letišti a ten domek. Jen pozor v Řecku, tam nemají povinné pojištění aut nebo jen omezené, tak zkontrolovat pojištění. Je to sice komplikovanější na hledání, ale vyjde to o dost levněji než s CK a bývá to na místech, která nejsou tak přeplněná a jsou krásná. To k dovolené.

Jinak, že je to těžké, o tom žádná. Ale to rodiče, kteří do toho jdou snad ví. Není to o nic těžší než kdysi. Myslím, že spíš naopak. Dnešní vymoženosti to ulehčují. Já jsem ze tří dětí a nikdy jsem diskriminaci nepocitovala ani naši ne. Důvody, že lidi mají méně dětí jsou podle mě úplně jiné. Vyšší věk rodičů, pohodlnost, soužití jen v jedné generaci apod.

Shrnuto, nechápu, v čem vlastně vidíš problém 😉

espada
13. lis 2014

@nadja73 Samozřejmě, že chtějí vydělat. Ale lze jet na krásnou levnou dovolenou. Jen stačí tomu věnovat trochu času a nelpět na zájezdech s CK a už vůbec ne s českými. Více viz můj předchozí příspěvek.

kacca11
13. lis 2014

@suzanna123 Neni to jedno. Kompenzuje to vyplatu v dobe, kdy nemuzes vydelavat.

berenika39
13. lis 2014

@theresa tak rozhodně nesouvisí stát, zákony a cena, kterou si ck řekne za dovolenou. já nevím, komunismus už byl, když měli všichni stejně. bud na dovolenou mám, vyberu si akceptovatelnou nabídku, nebo se mi to zdá drahý a jdu od toho. ceny netvoří snad proboha stát?????? nebo že by ten stát ti měl přidat něco, abys na tu dovolenou za víc peněz, než se ti zdá morální, mohla jet? rok 2014, skoro u konce. ceny jsou tržní, dovolená u moře stojí pade pro větší rodinu. mám, jedu, nemám, nejedu. nechápu, co by stát měl dělat.

Cena pobytu, letenka, na tom všem mají cestovky zisk, když někde uleví - dítě zdarma, musí to další doplatit. Oni mají náklady, chtějí plat, svítit, topit, takže ceny stanoví takové, aby na tom vydělaly. Takže kdyby bylo podle tebe zadarmo jedno dítě, ty chceš druhé dítě zadarmo, nebo obě se slevou, třetí dítě - kdo má - by chtěl taky zadarmo, pak by chtěl děda zadarmo, pak babička, pak teta a cestovka to může zavřít🙂

nov777
13. lis 2014

Tak me az zas tak netrapi ta cena, ale vubwc dostupnost. Loni jsme museli jet na dovo s nasima. Hotel ma jenom nabidku 2+2 nebo 2+1. Letos jsem koukala, ze to tak ma vetsina hotelu. V tomhle opravdu vidim diskriminaci. Jsme omezeni vyberem mista dovolene. Letecky hodlam travit dovo, az budou decka aspon spat ve sve posteli. Jsme ve fazi vsichni v manzelske, protoze by mi mrnata z normalni postele nebo idealne z te na patro padaly. Platit prakticky plnou cenu zajezdu za dite, ktery nevyuzije ani postel ani poradne stravu, mi fakt moc fer neprijde. Uz jsme vybrali dovo na pristi rok. Jedou 4 dospeli, trilete dite a dvouleta dvojcata - budeme mit ctyri manzelske postele. Vyuzijeme dve. Logika jak noha. Na penize to ale vyjdw super, takze logika stranou 😉

suzanna123
13. lis 2014

@kacca11 je to jedno. Jednak si nemyslím, že je to takhle někde specifikováno (i když si tím jistá nejsem a pokud najdete nějaký oficiální zdroj, kde se to takhle specifikuje, tak si to ráda přečtu), jednak to z výše uvedených důvodů jako argument neberu

kacca11
13. lis 2014

@nov777 Zahranicni hotely nabizi vice moznosti, ale musis jednat primo s nimi nebo pres zahranicni CK. Moznosti je plno, problem je, ze to asi nezajima ani ty, kterych se to tyka.

kacca11
13. lis 2014

@suzanna123 Pokud to jako argument neberes, nema smysl se snazit te presvedcovat nebo ti cokoli hledat, natoz s tebou nadale diskutovat.

nov777
13. lis 2014

No, jak se to veme. My na ck kasleme a kontaktujeme hotely nano majitele na primo, ale kdyz chces konkretni misto, tak se proste musis srovnat s nabidkou. Chci tohle misto a jina nabidka neni, loni to bylo to same. V takove situaci si pripadam omezena.

Strana
z5