Jak řešit manželství v krizi kvůli obezitě?
Zdravím a jdu pro radu, názor. Vůbec nevím, co mám dělat. Jsme s manželem spolu 15 let (v manželství), vychováváme dva puberťáky. Krize byly za naše manželství krátké několikrát, ale nyní asi od června je to teda už neúnosné. Všechno se to točí kolem jednoho velkého problému - obezita manžela. Už jsem to s ním probírala po dobrém, po zlém, ale zjistila jsem, že z toho mám nervy jen já. Dospělo to tak daleko, že už se na něj nemůžu ani podívat, je mi z něj do pláče, vůbec se ani netěším, že po celém dni přijde domů z práce, je mi z něj na nic. Jediné, na co se zmůže, je, že přece skoro nejí a že mu to taky vadí....jenže - je to tak už x let. Nejhorší je, že má odpor ke cvičení a chůze mu evidentně nepomáhá. Navíc spolu žijeme vedle sebe jak dva důchodci.....o přitažlivosti z mé strany se nedá bohužel už vůbec mluvit.....Už nevím, jak tohle řešit. Mně to ale děsně nervuje, stydím se s ním jít pomalu už i na nákup.
obezita je nemoc jako kazda jina. Pokud mas tri tisice mesicne navic at si dojde na obezitologii a predepisou mu Saxendu, ma spoustu prevetivnich ucinku proti ruznym civilizacnim nemocem. Kamaradka ji uziva a splaskla, picha si to jednou denne a zpusobuje to, ze nema chut na jidlo a na sladky vubec. Vygoogli si to. Jako moje kamaradka ma 180kg, rekl ji, ze pro ni uz by byla bariatricka operace a porad mi opakuje, ze ona tolik neji, neni tak tlusta.. hele ona uz si ani neuvedomuje, ze ji.. tu vdechne dva kolacky, tu dve hrste orechu apod.. ted uz je ji to teda lito penez a zacina rikat, ze staci kdyh nebude pribirat... jako viditelne splaskla, pry ji neboli nohy, nema otoky apod. jo ono se hezky radi sportovat, ale nekoho to vubec nezajima a je ochoten max chodit...stejne vetsina je o jidle a mnozstvi.
@klokanka31 Ale ona přece nepíše, že si ho neváží jako člověka nebo že by ho chtěla vyměnit za alkoholika nebo feťáka. A už vůbec ne, že je s ním jen kvůli vzhledu. Ale koukat se, jak se člověk, na němž ti záleží, ujídá k smrti nebo se zabíjí jinou závislostí, a neřešit to, protože je dospělý, by spousta lidí taky za znak lásky a respektu nepovažovala, spíš za lhostejnost a nezájem.
@mollyweasley políbit, sexovat. Když tě nepřitahuje, tak se nepřinutíš. Zakladatelka píše, že vedle sebe jen žijí, takže ani žádný sex neni a dost možná i z jeho strany. Jak je tlustej, tak se mu třeba ani nechce.
Já tě chápu zakladatelko. Když by přibral trochu, měl trochu břicho, tak by mi to nevadilo, ale kdyby přibral hodně, jak tu někdo psal, neviděl by si na pindika, tak mě by taky netankoval a neměla bych zájem o sex. To je sice hezký, že je hodný, ale ta přitažlivost v tom roli u mě hraje velkou. Neumím spát s někým, kdo mě nepřitahuje.
Můj manžel od našeho seznámení taky přibral pár (desítek) kil. I kdyby měl tolik kg, co ten tvůj, tak by si na pindíka snad stále ještě viděl🙂 Nemůžu říct, že by mě to nějak extra rajcovalo, ale na to, aby se mi totálně zhnusil anebo abych se za něj styděla, jen kila navíc nestačí. I pod špíčkama je pořád ten chlap, do kterýho jsem se zamilovala. Kdybych byla já na jeho místě, tak doufám, že by to bral stejně.
Myslím, že u vás musí být špatně víc věcí, než jen obezita manžela, protože to jak o něm píšeš, je na rozvod určitě - absolutně si ho nevážíš, stydíš se za něj a skoro se ho štítíš. Jestli bys o něho ještě vůbec stála, tak mu prostě dej nůž na krk, že zhubnout musí, jinak s ním nebudeš. Ale pokud už je ten vztah stejně mrtvej, tak bych ho dál neponižovala a jen bych mu vysvětlila, proč jsou ty jeho kila pro zdraví tak špatný, viz příspěvek @drep., a požádala bych o rozvod.
@sweet81 A kdyby to bylo naopak. Přišla by tady plakat ženská, která přibrala po porodu, že jí manžel opakuje, jak je odpudivá, že se s ní chce rozvést a ne že sex, ani pusu jí dát nechce. Co byste jí řekli? Jistě se shodli na tom, že manžel je arogantní kretén, který si jí neváží.
@mollyweasley dobře a když se teda nesmí mluvit o tom, že ji obézní chlap nepřitahuje, co má prakticky udělat? Zavřít oči a myslet na anglii? Absolutně si neumím představit, jak bych si připadala po sexu s někým, s kým spát nechci, protože mě nepřitahuje.
@mollyweasley tak po porodu a vyžranost je něco jiného… po tom porodu to časem dá dolu. A tady nejde o nadváhu, ale obezitu a to je rozdíl.
@mollyweasley A myslíš, že by to bylo tak, že ona by říkala: Mně je to jedno, já se o tom s tebou nebudu bavit, nebudu to řešit, stejně se se mnou nerozvedeš. Nebudu sportovat, nebudu s tou obezitou nic dělat, je mi to fuk, že tě nepřitahuju... ?
@galatea_a A upřímně - ty bys hubla proto, že to chce manžel, nebo proto, že to chceš ty?
Četla jsem tvůj příspěvek několikrát. Píšeš, že ti říká, že se snaží a moc nejí. Tím pádem je možné, že sice obézní je ale ne kvůli tomu , že by hodně jedl , ale naopak , že může být "podvyživený". Ty sama nejlíp víš jestli jí hodně nebo ne. A jestli opravdu jí málo tak se snaží (tady by pomohl nějaký dietolog s jídelníčkem na miru) , alespoň trochu něco dělat, i když to má opačný efekt. A ty místo toho , aby jsi ho podpořila, tak ho srážiš dolů. Tím pádem by bylo asi nejlepší aby jste šli od sebe.
@galatea_a Ale to je přece přirozená reakce na takové chování. Taky bych se asi zabejčila, naštvala, naschvál jedla. Vždyť kolik ženských nemůže shodit kila po porodu několik let, nebo už vůbec, protože prostě nemají pozitivní motivaci, protože mají krizi v manželství.
@sweet81 Obezita to je, ale opravdu znám spoustu lidí, i v rodině, mnohem rozložitějších. 106 na 176 není taková hrůza a i takový chlap má jistě chuť, aby se své ženě líbil, i když tvrdí, že pro to nic dělat nebude.
Já si myslím že zakladatelka je rozhodlá a nemá cenu to řešit. Snad jen nebude tak hloupá aby ho ponižovala a radši se teda rozvede a může si najít někoho dle přání.
@klokanka31
@mollyweasley Já z toho všeho chápu, že autorka s ním zkoušela kde co, ale jemu je to prostě fuk, má ji jistou, on se o nic snažit nebude. Je to podobné, jako když alkoholik nejde na odvykačku, protože on problém nemá, když nejde chlap do poradny, protože on dělá přece všechno dobře a vina je jenom ženský.
Jako jakýkoliv jiný problém, který se mezi dvěma lidmi vyskytne - musí se řešit, musí se o tom mluvit. A pokud jedna strana cokoliv odmítá, tak je to špatně.
Hmmm muj chlap od lockdownu za kovidu ztloustl ze 100kg na 180cm(to je u nej jeste akorat) nejmin na 125az 130kg. Nevyleze pomalu uz ani schody. Ja s tim neudelam nic. Zazral se do prace u ktere spis sedi a ma rad jidlo a rad dobre ji. Nakupuje a vari on. Takze u nas smolicek. Ale pry v poslednich mesici uz par kilo zhubnul. No snad uz aspon vic nepribere... na konucky momentalne nema cas protoze cas jsou penize. A ty nemame....
@galatea_a Já to právě pochopila jinak. Ale hlavně jsem si to zkusila představit naopak, jak by bylo mi. Při představě, že by jenom naznačil, že se mu hnusím, natož aby říkal, že se za mě stydí a nechtěl mě pohladit, dát mi pusu. To je prostě strašné. Z jakéhokoliv důvodu - přibrala jsem, změnily se prsa, přišla jsem o nohu? Můžeš dát najevo, že by se ti líbila změna, ale vždycky je mnohem úspěšnější podporovat, spolupracovat.
@mollyweasley Já myslím, že zakladatelka už je z toho frustrovaná, že je to taková poslední kapka, určitě z její strany byla podpora, která ovšem nikam nevedla. Tak si to aspoň myslím. 😉
Já jsem nejvíc přibírala paradoxně ve chvíli, kdy jsem skoro nejedla. Jako bonus mi žaludek začal dělat hrozný věci (asi jako já jemu 😅). Aby člověk našel touhu s tím něco dělat, musí změnit přístup sám k sobě a být k sobě laskavější. A pokud by mi někdo stál za zádama a říkal mi, že jsem tlustá a že se na to nedá dívat, nikdy tu touhu něco změnit nenajdu. Je to obtížná situace, ale chce to citlivě komunikovat. Nebála bych se zeptat nějakýho odborníka/psychologa, jak komunikaci nastavit a být podporující oporou a ne nerudným policajtem.
@martt no můj manžel také tvrdí, že skoro nejí. Ale opak je pravdou, třeba jo, nejí celý den, ale co je do sebe schopná potom naházet a nebo to, co jí. Ti lidé si to skoro vůbec neuvědomují.... A celkově i kamarádky, věta typu nevím, z čeho jsem tlustá je víc než běžná, ale pak stačí s nimi chvíli posedět a poslouchat je a je to jasné. A z podvýživy to fakt není
Autorka: já ti celkem rozumím, bohužel můj manžel taky dost přibral. Vždycky byl pořádný chlap, ale svaly odešly a přišel tuk. Vadí mi to neskutečně, ono to není jenom o tom vzhledu, ale o tom, že už pak vlastně spolu nemůžeme nic moc dělat. Díky váze je líný, bolí ho klouby, sport je v podstatě tabu, v létě na dovolené nějaké delší procházky třeba u moře sice jde, ale po 2 kilometrech je naštvaný a zpocený jako prase... Taky to má z rodiny, vždycky s tím nějak bojoval (hodně jsem mu pomáhala a klidně bych to dělala i teď, z domácího jídla fakt neztloustne, naopak), ale poslední roky to "vzdal" a náš vztah to neskutečně poznamenalo. Je o dost vyšší, než ten tvůj, ale BMI mají v podstatě stejné a na svaly už to dávno svádět nemůže. Řešila jsem to s ním už několikrát, ale bez úspěchu...
Krizi v manželství si teda představuju jinak ...Ale manžel podle toho co píšeš to jako problém nevidí a asi nemá v plánu to řešit nebo měnit.Takže co ?Rozvedeš se a budeš sama?Nebo myslíš ,že si najdeš hodného, hubeného chlapa ,který přijme Tvoje děti.Budeš muset řešit bydlení,finanční vyrovnání atd. A to všechno kvůli pár kilum?Zase tak obézní podle váhy/výšky není....Buď ráda,že stě všichni zdraví a že Vám to doma jinak klape.
A opravdu ti vadí jen ta váha? Nebude tam ještě něco jiného? Znám vztahy, kde ke konci už jeden druhého nenáviděl i za to, že “hlasitě dejchá”, ale tam byl spoustec daleko závažnější. Zkusila bych manželskou poradnu, takhle hrotit nadváhu mi nepřijde “normální”.
@mollyweasley dobře a kdybych se Tě zeptala “ty, Molly, já jsem fakt nešťastná, našla jsem si před lety sportovce, randili jsme při běhání, chodili po práci na 20km výlety a teď najednou je tlustej jako blázen (bez ohledu na to, že tu někomu možná přijde bmi 35 fajn, tak fakt není), vůbec mě nepřitahuje a nejsem schopná vlízt s ním do postele. Zdravě mu vařím, sama jsem aktivní, nabizím sportovní aktivity, ale jemu je to fuk. Co mám dělat?”
@drep A já bych ti odpověděla, že pokud nesnáší sport, pravděpodobně sis sportovce opravdu nenašla. To zaprvé. Zadruhé bych se asi zeptala, co jinak děláte společně, jaký máte život? Břicho stranou, držíte se za ruku, když jdete do obchodu? Pochválíš mu, že tohle tričko mu sluší? Mluvíte spolu, smějete se, máte společné aktivity? I kdyby jenom Uno s dětmi po večeři? Plánujete společně strávený víkend? Byli jste spolu v kině? Protože tyhle aktivity se dají dělat a ukazovat tak tomu druhému, že ho miluju, aniž bych s ním lezla do postele. To vyjádření lásky, ať už jakýmkoliv způsobem, je moc důležité. Pokud to v tomto vztahu nejde, není to jenom o váze.
Teď se mi vybavila knížka Pět jazyků lásky, kterou jsem kdysi dávno četla. Každý miluje tak nějak jiným způsobem. Pro někoho jsou důležité společné chvíle, pro někoho pochvaly a uznání, pro někoho dary, pro někoho tělesné věci... A často to samozřejmě mívají ty dvojice jinak. Mně by třeba břicho bylo celkem jedno, já byvala taky tlustá jako dítě (teď mám 177/61). Naši přátelé, kteří jsou o 10 let starší, za svoje manželství (od cca 20 let) taky hodně ztloustli, holt věk, povolání a u ní i nemoci. Ale mají k sobě úctu, pomáhají si, chovají se krásně...byli jsme s nimi u moře a byl na ně krásnější pohled, než na nějaké cizi vychrtliny, kteří se sice pusinkovali, ale bylo to tak nějak falešné a ne s tou hloubkou.
@daasqua Přesně, Pět jazyků lásky jsme oba přečetli a úplná pecka, hodně jsme si uvědomili. Doporučuju a půjčuju všem na počkání.
Ja zakladatelce verim, ze je to frustrujici... Vsak vy s tim moby dickem s jatecni vahou chrapat nemusite, nemusite se vedle nej kazdej den probouzet, nemusite koukat, jak kyne jak testo na sporaku. S vahou jde do kopru vsechno, vcetne intimniho zivota a to uz je pak konecna. Ja bych mu dala nuz na krk, v lednici by nenasel nic, cim by tu svoji vahu dokrmoval, co by pritahl dom bych vyhodila z okna. Ale predevsim mu rekla, ze s prasetem se zit neda. Ze potrebujes k zivotu muze ne nekoho, kdo se za 10 let nezvedne ani z gauce a budes muset volat hasice.
Využila bych toho, ze nejspis mas jídlo pod palcem ty … a začít řešit vyvážený jídlo… je to fakt nejvíc u hubnutí …zkus začít od tama.. jestli jak říkáš skoro neji- bude to ten hlavní problém, tělo si schovává všechno co dostane .. přidat víc na zelenině .. tu váhu co má není jen o vzhledu, ale i oi zdraví .. takže jak píšou někteří, vadilo by me, ikdyz jsem si manžela nevybrala kvůli tomu ze je vzhledově top a tak vydrží po dobu manželství 🤓tak tohle by me taky vadilo …začni postupně ať to není šok … rozumná snídaně , pak přidat svacinku , ubrat knedliky, přidat zeleninu ke kazdymu obědu ..jednou za dva týdny nějakou prasarnicku klidně
@sweet81 souhlasím s @mollyweasley . Uvědomte si,že žena může být hubená,nabere v jednom těhotenství, něco jí zůstane, druhé těhotenství, taktéž něco zůstane a najednou je třeba o 15kg těžší než kdysi a chlap by jí to dával sežrat každý den, že by měla schodišť, že ho nepřitahuje. Co byste jí poradili? Že je to kre.tén. A teď co tady radíte byste jí též řekli?

Ono to je začarovaný kruh. Kdybys přibrala, neuměla to sama shodit a tvůj chlap by ti neustále říkal, jaká jsi vyžraná, že se na tebe nedá koukat, natož sexovat, že ho nepřitahuješ ani jako člověk, natož postava, a že se za tebe stydí. Jak by ti bylo? Šla bys do sebe a začala hubnout? Ze začátku možná jo, nešlo by ti to, a místo podpory bys dal slyšela, že jsi odpudivá. To tak po třech pokusech by ses na to asi vykašlala, dostala se do depky jak prase a úplně ztratila důvěru ve svého manžela.
Zkus ho naopak povzbudit, každý den za něco pochválit, pohladit, políbit, sexovat. 106 kilo na tuhle výšku fakt není nic závratného, určitě mu v intimní oblasti všechno funguje. Potřebuje vedle sebe někoho, kdo ho umí podpořit, ne toho, kdo mu dává najevo znechucení. Začít musíš u sebe, a to naprosto nutně.