Jak řešit opilého manžela: Klíčová rozhodnutí pro rodinu
Nevím s kým o tomhle mluvit, tak se svěřím vám. Třeba jsem hysterická, už nevím jak dál…
Manžel je úžasný člověk, hodný, milující, umí nás finančně zabezpečit. Vždy jsem si říkala, že je moje životní láska. Všechny kamarádky mi ho záviděli a já byla šťastná, že ho mám. Bohužel nikdy neuměl pít alkohol. Chtěl se vyrovnat kamarádům, ale vždy odpadnul první a pozvracel vše co mohl… Začala jsem se takovým akcí vyhýbat. Nesnáším opilé lidi, co se nekontrolují. Jsme spolu 12 let. Pár let zpět jsem bojovala s psychickými problémy, které jsem si sebou táhla z dětství, kdy otec hodně pil(denně a hodně) a potom se s mamkou doma hádali a já vždy vše slyšela, ale nemohla jsem nikomu nic říct, tak jsem si to táhla jako kouli. Manžel vše ví, velmi mi pomáhal, ať se s tím vším srovnám a ať sobě i ostatním odpustím. A můžu jít dál. Proto nechápu co se to teď děje. V prosinci 2020 se opil na rodinné oslavě. Začal být agresivní a při hádce do mě žduchnul. Naštěstí to neviděl syn, za kterým jsem utekla do ložnice a zamkla se tam. Prosila jsem ho ať nás nechá a jde spát do obýváku, nechtěl to pochopit a pořád vyrážel dveře, že chce za synem a že s ním půjde spát… Až když syn začal brečet a že se tatínka bojí, tak odešel. Ráno vůbec nic nevěděl a omlouval se, že už pít nebude. Už tehdy jsem nevěděla jak se zachovat, ale milovala jsem ho, společná hypotéka a hlavně ho všichni znají jako hodného a úžasného chlapa. Takže jsem ani za nikým nemohla jít. Slíbil, že už nikdy nebude pít. Od té doby pil hodněkrát, vždy sliby, že pít nebude. Začarovaný kruh. Ale agresivní už od té doby nebyl. Před 3 týdny zapíjel moji neteř, já hlídala děti doma. Opět se totálně opil a pozvracel našim celý dům(nabídli mu ať přespí u nich). Styděla jsem se a omluvila se za něj, on slíbil, že se omluví a že už to bylo naposledy, že mu alkohol za to nestojí. Tohle se už netýkalo jen nás, takže dostal ultimátum, buď my bez alkoholu nebo alkohol bez nás. Bohužel dnes se opět opil na návštěvě. Já řídila domů z oslavy cizí auto, ve sněhové vánici, stěrače mi dělali mokrou čmouhu před obličejem. Nic jsem neviděla. Dvě děti za zadním sedadle a opilý manžel vedle mě. Opět začal útočit jako tehdy. Hádal se, že není opilý a že je úplně v pohodě. Už mi tekly nervy a chtěla jsem být doma. Vjela jsem do vedlejší vesnice, zpomalila na 50 a najednou auto sebou cuklo a začalo blikat, že byla zatažena ruční brzda!!! Ten debil zatáhl trošku brzdu. Ještě, že byla cesta posolená, jinak nevím a ani nechci vědět co by se mohlo stát.😭Dvě děti na zadní sedačce…😭Okamžitě jsem zastavila a vyhazovala jsem ho z auta. To odmítl a začal na mě agresivně řvát. Do toho začaly brečet děti. Mi se vybavili scény s rodiči, když jsem byla dítě. Tak jsem jela domů. Vysmál se mi do obličeje, že nic nezmáčknul. Doma v opilosti vrazil nechtěně(kdyby nebyl ožralý nestalo by se to) 2x do syna, kdy se jednou silně, vlivem odrazu, praštil do hlavy. Pořád byl agresivní. Bylo toho tolik, vůbec nevím, kde se to v něm bere. Pořád brečím a nevím co dělat. Tohle je přesně co jsem nikdy nechtěla ať mé děti zažiji. Nepije denně, vždy naslibuje hory doly, když není opilý je to ten nejlepší otec. Ale pochopila jsem, že se alkoholu kvůli nás nevzdá a ubližovat sobě a hlavně dětem to nedovolím.
Jsem ve slepé uličce… Děkuji, že jsem se mohla svěřit. Je mi z toho zle!
Tvoj chlap nevie pit. Vies z coho sa takto ozere? Z jedneho pivka alebo sa pije aj nieco tvrde? Mozno by uplne stacilo keby povedal nie panakom a dal si radsej nejaky cider..
Snad sa to nebude stupnovat. Najlepsim liekom je opica ale ak sa vie vzdy zotat je to divne..
můj otec byl alkoholik...zažila jsem velmi krušné dětství, kdy jsem mu i zachraňovala život, velmi nerada na to vzpomínám...
a takový otec pro děti? budou "zdeptané" tím, co doma vidí, dokud jsou malé tak se to dá ještě před ostatními utajit, ale co až budou ve škole? a bude jim to "předhazováno"...
I kdyby byl tvůj muž sebelepší, tak je prostě alkoholik, ne nepije jen tak do nálady, pije "do mrtva" dokud se v lepším případě nezblije...opravdu stojí za to s ním žít???
Pokud se léčit nepůjde je to jen cesta "do pekel" ne nebude to dobré, leda že by ze dne na den přestal pít a to nejspíš nedá...
joo a kdyby na mě můj muž jen rukou sáhnul tak by letěl, to je neomluvitelné i kdyby byl sebevíc na šrot, tak se přece nenecháš do sebe strkat, máš přeci nějakou hrdost ne?
a je alkoholik, neomlouvej ho že není, pije, opíjí se do "mrtva" až má totální okno...to ti příjde jako v cajku? to opravdu normální není, my si s manželem občas dáme pivo, nebo panáka, ale máme 2 malé děti o které se musíme oba postarat, ne že já jako žena a matka dětí se budu starat však cooo...ať se tatík zboří jak zákon káže 😒
A já bych mu to zatrhla úplně. Pravděpodobně závislý není, jen neumí pít. Proste v tvoji přítomnosti a detí se sklenicky ani nedotkne. Pokud se chce jednou za čas vylejt, tak klidně, ale s chlapama a ať nespí doma…. tohle je podle mě rozumný kompromis. Já tohle měla s ex. Nebyl sice agresivní, ale doternej, otravnej a hrozná ostuda na všech oslavách. Nejhorší byly akce, kde se začínalo pit už přes den. V 19h byl úplně na šrot. Vzali mu i řidičák, schovával lahve přede mnou. Pomohl jen rozchod. Ultimáta z moji strany nebral, jen se tomu smál.
Tak má totální okno a přesto ví že zmáčknul brzdu omylem? Že má okno bych mu moc nevěřila, můj bývalý pil a vždycky říkal že nic neví aby se pak nemusel cítit provinile. Jestli s alkoholem nesekne kvůli rodině, pak není co řešit, alkoholik to je,protože potřebuje alkohol víc než rodinu. Nevím na co čekáš,až tobě nebo dětem ublíží a pak bude dělat chudáčka že o ničem neví? Musíš být tvrdá.
@loylii To samé můj ex,taky chlastal,nejdřív tajně a lahve schovával po bytě, pak už se s tím ani netajil. O řidičák přišel 2x během 3 let 🙄
Alkoholik podla mňa je….niečo som zažila ako dieťa a veru ostalo mi to pred očami
Nečetla jsem všechno… ale pokud se takto opîjí jen na oslavách, tak ať vždycky řídí, žádné přespávačky někde.. pokud je to oslava v místě bydliště, tak mu dát na starost děti. Jestli je tak dobrý otec, tak by kvůli nim měl vydržet nepít.. každopádně jak už tu padlo, násilí je nepřípustné, byť třeba 1 facka, okamžitě bych šla od něj.. tohle by se stupňovalo
Píšeš, že nevíš jak dál - a přitom že manžel není alkoholik, že to pití je takto normální. Proč teda pije? Bojí se, že by ho rodina nepřijala? Jaký má důvod? Přesně na to je právě ten psycholog - ideálně to s ním probrat dřív než se stane nějaký průšvih.
Tvůj muž alkoholik je, protože to zdaleka nemá pod kontrolou. Není to o tom, že by musel pít denně, ale pije a nezná míru. Pije a chová se jako debil. Pije a ohrožuje tím rodinu. Pije, když před něj postaví skleničku, nedokáže odmítnout. Kdyby nebyl alkoholik, už se nedotkne ani piva po kachně se zelím, protože ví, že mu to nedělá dobře. Takže základem pro tebe je, abys ho přestala omlouvat a připustila si, že žiješ s alkoholikem. Následně máš pak několik možností, jak se zachovat. K dobrému životu a veselému dětství vašich dětí ale vedou pouze 2. a) tvůj okamžitý odchod a rozvod, b) jeho stoprocentní a celoživotní abstinence. Všechno ostatní je řešení na hovno a uvidíš to sama, budeš nešťastná, budete se hádat, občas ti jednu flákne. Vaše děti v tom budou vyrůstat a nakonec se stejně rozvedeš, ale děti budou mít zkažené dětství a ty velkou část života. Alkoholik nepřestane pít, dokud sám nechce přestat. On evidentně přestat nechce, ty se dle toho zařiď s ohledem na děti.
Fyzické násilí je hranice, takze se dost divím, že si ještě neodesla. Můj manžel si dá taky rád, ale teda jednou by mohl být agresivní a letí..
A proč na ty oslavy jezdíte? To tě baví na něj koukat jak pije a pak mu dělat ještě taxi domů? Prostě nemáte čas a nebo ať on zůstane doma.
V dětství jsem si prošla podobným. Otec neumí pít, kámoši ho vždy položili. Hnus humus vzpomínat. Manžel pít umí. Bohužel je toto asi nějaká skrytá vlastnost. Manžel pozná, kdy má dost. Kdyby mi dělal toto, už bych s ním nebyla. Stydět se je jedna věc. Chápu. Každá to nějak máme v sobě srovnané. Já vidím věc z pohledu dětí. Dodnes mám v sobě pachuť z dětství, když se čekalo, až přijde domů, máma brečela poté, atd. Atd. Tohle bych svým dětem neudělala. Máma neměla za kým jít. Je bojovnice, ale...
Rozhlédni se kolem sebe. Nebuď v tom sama. Zkus najít někoho, s kým promluvit. Může on promluvit s manželem. Neříkej mi, že na oslavě nikdo nevidí změnu v chování u manžela. Toto předvádět můj muž, tchán by ho srovnal do latě.
Hlavně se drž, alkohol dělá z lidí jiné tvory, sice nejsem abstinent, ale najít hranici jde. Držím pěsti ✊.
S ex manželem jsem si také užila, no nastavila bych to - pokud chlastá, nepůjde spát domů, prostě ať si ho nechají tam, kde ho ožrali a nebo ať si jde třeba na ubytovnu nebo spí venku. A pokud dojde domů a bude vyvádět - policie a vykázat z domu na 10 dnů.
Tvůj muž alkoholik je, mám pocit, že pro tenhle druh alkoholismu existuje i odborný termín. Nepije pravidelně, ale když se opije, tak se neumím ovládat a všechny vás ohrožuje. Co ještě má udělat, aby sis to přiznala? Má tě uhodit, měli jste se vybourat???? Prvním krokem je přiznat si, že tvůj muž je alkoholik s že s tím bez odborné pomoci nic nezmůžeš. Šancí dostal až moc a očividně je promarnil. Jediné, co ho může donutit s tím přestat, je strach, že o vás přijde. On zatím nemá důvod nic měnit, vždycky tě ukecá, naslibuje hory doly i s jelenama a jede se dál. Sice možná ví, že se ti to nelíbí, ale nic nedělá pro to, aby to přestalo, je mu to jedno. Kdyby byl tak úžasný a milující, tak by s tím přestal sám od sebe, protože kdo miluje, tak přece nechce své rodině ubližovat. Jediné, co pro něj a vás všechny teď můžeš udělat je odejít a dát mu tak jasně najevo, že překročil všechny meze a že se vrátíš jen pod podmínkou, že podstoupí léčení. Pokud ho ani to nepřesvědčí, tak to znamená, že alkohol miluje víc než vás.
Pokud člověk něco neumí, tak se to buď musí naučit nebo s tím přestat. Takto jednoduché to je a jestli není dospělej chlap. otec rodiny, soudnej tak to není chlap, ale vůl, pardon. Zprasit se a udělat ostudu se i stát může, ale ne opakovaně, jednou stačí.
@codal jo, to je přesně ten problém, že alkoholik je přece jen ten bezdomovec, co se denně válí před penny opilej krabicákem. Když pominu, že toxické účinky alkoholu nejsou jen závislost (což už lidi slyšej tuplem neradi, že cokoliv nad průměrné jedno pivo denně už játra nestíhaj detoxifikovat a organismus to poškozuje), tak se obtížně vysvětluje, že definice alkoholismu je mnohem širší a zahrnuje i např kvartální pijany. Ona ani odborná společnost se úplně neshodne, ale líbí se už definice na české wiky, že alkoholik je ten, u kterého alkohol působí problém jemu nebo jeho okolí, případně definice z adicare, že při a po pití okna, je agresivní, nedokáže ukorigovat kolik vypije atd.
Nečetla jsem ostatní komentáře, ale z toho, co popisuješ mi přijde, že to moc hrotis. Tak se ozral na oslavě a poblil se. No bože tak se opil a poblil však to jeho ostuda ne? 🤷♀️ Píšeš, ze se opil na zapijeni dítěte tak znova…no bože tak se tam opil však to je normální ne? Můj chlap se na zapijeni dítěte taky ozral. To mi nepřijde divny. Víš, co já bych si z nej udělala na oslavě spis srandu a v době kdy už začíná být opilý bych ostatní začala varovat, ze když pije tak zvraci tak bacha na nej 😁🙈🤷♀️. Nechlasta ti doma běžně, ale jen jednou za čas na akci. To upřímně na žádné léčení nevidím a hádat se s opilým v autě jestli je nebo není opilý mi přijde taky jako nesmysl. S opilym nemá smysl nic řešit, nikdy a už vůbec ne jeho stav. Nevím no asi to vidím jinak, ale mě nepřijde, ze byste měli kdoví jaký problem. A utéct před nim do ložnice a zamknout se tam nevyvolává nic dobrého. Mě přijde, ze vždycky ve chvíli kdy je opilý tak vyvolávas svým chováním konflikt. Já když vezu opilého chlapa z akce domu tak se mu v autě smeju, ze mu bude špatně apod 🤷♀️.
Tak asi tu budu za krávu, ze ho hajim, ale můj chlap se na zapijeni dítěte, svatbě, oslavě taky dokáže opít, ale doma mi běžně nechlasta krom toho, ze si dá pivo a to je mi úplně jedno 🤷♀️.
Ultimátum tipu alkohol nebo my, mi přijde zcestny.
Jen můj názor…
@luckawm
@bara88 robite si vy dvě srandu?Neřikam aby nepil,sama dokud jsem nebyla těhotna jsem se občas napila ale věděla jsem kdy přestat.. nezda se mi normalni aby chlastal někdo kdo to neumi,zbluje cely barak (ok to se stat muže každemu) ale aby pak byl agresivni a nebezpečny?A ještě ze sebe robil chudaka že on nic....
@luckawm Když ono to není jen o tom, že to párkrát do roka přepískne a zeblije tchánům barák, někdy to holt nesedne. A naprosto souhlasím, že hádat se s opilcem je blbost, to nikdy nedopadne dobře. Ale aby ožralej strkal do ženy nebo nedejbože do dětí, to už je prostě přes čáru 🤷♀️
Druhá věc je, že tolerance opilosti je u dětí opilců prostě jiná. Pokud jako dítě vidíš párkrát rodiče, který to přehnal s chlastem, možná se poblije, ale jinak se vlastně nic neděje, tak tě to nějak nepoznamená. Pokud jako dítě párkrát zažiješ situaci, kdy ozřalej chlap strká do manželky, tak tu situaci i jako dospělá prostě uvidíš jako problém.
@korin prosimte a co tím vyřešila, ze se zamkla u syna? U malého dítěte které akorát vzbudili a začalo kvůli tomu plakat? Proč ho do toho takhle hloupě tahat?
Nikdo z nás jsme u toho nebyl a nikdo nevíme jaké to “žďuchnuti” bylo. Pokud až tak strašný, ze se ho boji tak je asi něco špatně a pokud do ni opily nějakým způsobem stouchnul tak je asi nejlepší ho nechat být a až se dostane z kocoviny tak mu to dat sežrat a poradně si s nim promluvit ne?
Vidím to proste jinak…🤷♀️
@emillyhk tak já jsem četla, ze do nej strčil omylem. No opily se občas motaji. My když pijeme tak bez dětí a tudíž je mi jedno jak se muž zleje anebo pije sám ve městě a pak spi jinde nebo přijede nějak domu a spi v kuchyni nebo obýváku 🤷♀️. Já chápu, ze není dobrý chlastat před dětmi, ale když už se to stane tak se v autě s nim nebavím a nehádám. Doma nejprve obstaram deti do postýlek a pak se muži zajímat o chlapa. Tak jsem asi natvrdla nebo nejdu naproti střetům s opilym chlapem 🤷♀️.
Není nic jednoduššího než si s nim po vystřízlivěni promluvit a příště ho autem třeba nevezt když mám deti s sebou. Nebo na návštěvě slušně říci ať už mu nenalivaji asi taky není takový problem…
Mě proste z příspěvku přijde, ze některé konflikty si autorka vyvolala trosku sama. S opilym se proste asi jedna jinak. Tak ať s nim a s dětmi na ty akce nejezdi když to neumí chlap ovládat nebo ho holt musí hlídat 🤔.
@drep Já si dokonce myslím, že ten bezdomovec u Penny je až ta poslední fáze toho, co popisuje zakladatelka. Každý alkoholik nějak začínal a rozhodně nezačínal tím, že by do sebe hned od začátku lil litry vína/tvrdého. Je to podle mě spíše postupný proces, kdy se prostě nejdřív chodí hodně kalit, pak se přidá postupně sklenička i doma, pak další. Pak to začne rodině vadit, protože už je to neúnosné, odejde od něj/vyhodí ho a pak teprve začíná ten sešup směrem k válení se před Penny ve vlastních výkalech. A máš naprostou pravdu, že tenhle roky trvající proces si lidé vůbec neuvědomují a za alkoholika považují až toho bezďáka.

Kdyz ho radsi budes omlouvat, tak na co se tu ptas? 🤷Chudaci deti, chystas jim to same, co si zazila ty...